Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice ![]() |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
![]() ![]() ![]() |
Achaja |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 05.02.2006 ![]() |
Oglądałam "Narnie" ,ale mam zamiar także ją przeczytać (jak tylko skończę "Wiedźmina",dokończę "Achaję" i "SNZ":P)
Dużo czytam ,moje czytanie zaczęło się właśnie na hp. Wiem,że każdy ma swoje zdanie. Ja oczywiście też mam swoje:) "Narnia" jako film jest super,wiecie super efekty, czuć klimat,widać piękno krajobrazu...a Harry Pottery:D nie oddają nastroju ksiązki.Życie wydaje się w tych filmach prostrze,bo są tam zawarte tylko najważniejsze sceny,nie ma najtrudniejszych chwil w życiu Harry'ego. Moje pierwsze wrażenie po obejżeniu Narni( które zresztą utrzymuje się do dzisiaj):" Tam nie ma żadnych ofiar! Tylko happy end! Lew "se" zdechł-a jakże ,przecież według zasady "wszyscy szczęśliwi" kocur powstał i jest happy, nikt z "przyjaciół nie zginął w bitwie,to tak jakby połknąć cały kocioł Felix Felicis:P" W "Harrym" tego nie ma: nie żyjesz to nie i już! Takie jest życie! Nikt nie powstanie z umarłych i nie powie "haloł, spoksik,nic mi nie jest,luzik,jest git" W Narni wszystko jest czarno-białe.Lew jest dobry, najmądrzejszy, najodważniejszy etc. Czarownica zła,okrutna (nie wspominając,że wszystkie jej ofiary oczywiście zmartwychwstały<lol>)etc. A wziąć taką krowę Umbridge, ona jest "szara",Snape, Draco itd. tak samo. Człowiek jest omylny (Dumbel),może poświęcić życie dla ważniejszej sprawy(Syriusz), młody człowiek nie zawsze jest grzecznusi (Harry:P),strona dobra ponosi ofiary i to jest to! Teraz każdy ma wątpliwości: zginie Harry czy może Voldi,a ja mimo,że nawet nie czytałam "Narni" znam końcówkę (niech ktoś mnie poprawi,jak się mylę;P) Bo ksiązki Jo to życie, a Lewis po prostu napisał piękna baśń z happy endem... "Ludzie nie dzielą sie na dobrych i śmierciożerców..." S.B. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 02:34 |