'wszyscy Ludzie Prezydenta', political thread
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
'wszyscy Ludzie Prezydenta', political thread
vold |
![]()
|
![]() rzygacz pospolity II Grupa: czysta krew.. Postów: 1190 Dołączył: 25.04.2006 Skąd: Spółdzielnia Osiedlowa Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dawno nie było żadnych rozmów politycznych [nie wiem czy zagorzali obrońcy Kaczyńskich nie chcą się bawić w tłumaczenie się itd. i ich nie zakładają]. Ja nie mam zamiaru prowokować, tylko zaczynam się mocno bać.
Fotyga, Gosiewski, Macierewicz, Cymański, Kuchciński, Kaczmaerk [do niego mam chyba najmniej zastrzeżeń], pan premier, Lepper, Giertych, Orzechowski [!!!] ... Cholera, wszędzie spiski, agenci, służby specjalne i paskudni niemcy. Przecież połowa z tych ludzi to jeden wielki żart. Chyba nie muszę mówić dlaczego, wystarczy poczytać gazety [nie tylko te koszerne ![]() O tych wszystkich śmiesznych przepychankach z Gilowską, Marcinkiewiczem, Dornem nie będę wspominał. O Samoobronie czy LPRze też już nic nie mówię, temat chyba przedawniony [zatrudnimy może kogoś za seks albo zamówimy pięć piwek?]. Opozycja też jest śmieszna. Tusk jest kiepskim politykiem, który siedzi na dupie i krytykuje, zamiast próbować cokolwiek zrobić. Olejniczak jest zakłamany i niemniej cyniczny niż Giertych. Jak ma się polityczna Polska? -------------------- Dwudziesta trzecia, dzień jak Kukuczka zleciał.
|
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
QUOTE I tak, szkoda mi. Szkoda, że w Polsce nie może się przebić partia o autentycznie wolnościowym programie ekonomicznym. Mówisz o UPR czy ogólnie ![]() Dotąd mogę się zgodzić - ale dlaczego w takim razie zamierzasz poprzeć kogoś, kto fachowców widział krótko i na obrazku (ew. wykorzystuje ich jako polityczny kamuflaż) i do tego jest typowym socjalistą (a raczej, asekuracyjnie mówiąc pseudosocjalistą). QUOTE Ale skoro już jest, to trzeba myśleć o tych słupkach i sojuszach i jemu wychodzi to najlepiej. Tak. I nie. Bo faktycznie świetnie wychodzi mu gra polityczna. Ale do kurki nędzy na tych słupkach się nie kończy. Jak już się to wszystko pięknie rozegra, to trzeba jeszcze się wziąć za coś konkretnego. A tu już cieniutko. Wdrapali się na górę po mistrzowsku. i zgodną podziwu skutecznością depczą po palcach tym, którzy drapią się za nimi. ale co z tego, skoro z tej góry tylko podziwiają widoki ? Jeśli chodzi o politykę zagraniczną, to jest to akurat jedna z niewielu dziedzin działalności Premiera (wystarczająco niepoetycko ?) z którą jestem skłonny się zgodzić. Przynajmniej w ogólnym zarysie, bo z metodami już gorzej. Rosji nie należy popuszczać ani na milimetr i tu się zgodzę. Gorzej na innych frontach. Bo dbając o własne interesy nie można ciągle traktować UE i Niemiec jak wrogów. Kłania się takie wybitnie mądre słowo "asertywność". Ale nie, my musimy skakać ze skrajności w skrajność. Bo jak nie prezydent, który jest salonowym pieskiem na kremlu, to premier, który naciska na sądy, by decydowały na podstawie narodowości a nie paragrafów. Nadając zwykłej cywilnej sprawie nieledwie narodowowyzwoleńczy charakter. No i jest kwestia metod - bo tutaj cała nasza radosna koalicja zachowuje się jak banda idiotów - od Romka, który chciał siła robić z ludzi patriotów, siłą uczyć religii Kaczyński może i chce dobrze, ale efekty są takie jak u Romka - czyli odwrotne. I właśnie tego nasza władza nie może pojąć. A to podstawy psychologii. A kwestii liczenia się z nami bądź nie nie stawiałbym jako kluczowej. A w każdym razie nie bez kontekstu. Bo można sobie zapracować na szacunek, albo krzyczeć, aż się go dostanie. USA też na swój sposób liczą się z Koreą Pn. Ale czy to ma dobrze świadczyć o agresywnej polityce tych ostatnich ? Zaś końcówka twojego posta jest jakby żywcem wyjęta ze spotów PiS. Co z tego, co wymieniłeś w ostatnich paru linijkach jest zasługą obecnego rządu ? Czy "nie zepsuli" to to samo co "zasługa" ? Zwłaszcza, że bez żenady przypisują sobie te fanfary. Nie wpierniczają się zanadto w gospodarkę i chwałą Bogu. Ale chwalenie się cudzą robotą (albo naturalnym procesem) to szczyt bezczelności. Poza tym jak mało co drażni mnie ta gra na nastrojach - społeczeństwo faktycznie jest za głupie, żeby tłumaczyć im "zawiłości" (czyt: podstawy) gospodarki. Bo już w drugim zdaniu usłyszą, że zabierzesz im zasiłek, i obrzucą Cię jajkami. Więc Kaczor tego nie robi. Gra na emocjach. Na częsciowo zrozumiałej, a częsciowo zahaczającej o nacjonalizm niechęci do Niemców czy Rosjan. Kojarzycie takie mądre i popularne hasełko, że nic tak nie jednoczy Polaków jak wspólny wróg. I Bach. Jest wróg. Zewnętrzny i wewnętrzny, w dodatku klasowy. Putinologia stosowana. I wracamy do tego, o czym było wyżej - to faktycznie bardzo zręczna "polityka". Ale te zdolności nie mają nic wspólnego ze skutecznym kierowaniem państwem. Poza tym ponowę swoje pytanie - i szczerze, bardzo zależy mi na Twojej odpowiedzi Jak to będzie wyglądało po zwycięstwie PiS ? Co takiego zrobią ? Za co się wezmą ? Jak podziękują wyborcom za kolejny kredyt zaufania ? Z kim się zwiążą ? Ten post był edytowany przez Zwodnik: 27.09.2007 16:06 -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:20 |