Lektury Szkolne, obowiązek i przyjemność
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Lektury Szkolne, obowiązek i przyjemność
Zeti |
04.10.2007 17:59
|
Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna |
Dzisiaj na lekcji j. pl. mieliśmy fajną sytuację. Pani powiedziała: Numer 12 czyta utwór. 12 miała na imię Dawid. i zaczyna czytać. Psałterz Dawidów przekład Jan Kochanowski.
Pytanko takie mam. Czy będzie mi się opłacało zacząć teraz Mistrza i Małgorzatę, czy poczekać jeszcze kilka lat? -------------------- ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
PrZeMeK Z. |
22.10.2007 18:32
|
the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg |
Nieładnie posta pod postem, ale nie moja wina, że nikt tu nie pisze :]
No to lecimy (wszystko przeczytane w ciągu ostatniego miesiąca): "Ludzie bezdomni" Żeromskiego - nudne, ale przynajmniej bohater generalnie budzi sympatię. Ciekawa historia Wiktora i jego rodziny, zawsze to jakaś odmiana. Głupie, podciągnięte pod przesłanie tekstu zakończenie (można to było zbudować inaczej). Ogólnie - średnio. "Proces" Kafki - momentami porywający, ale ogólnie dziwno - nudny. Dziwno, bo zachowania postaci są często tak nierealistyczne, że aż się zastanawiam, czy to ludzie się aż tak zmienili, czy może autor zignorował wiarygodność na rzecz przesłania tekstu. Ogólnie sam pomysł bardzo dobry i niewątpliwie wywarł na mnie wrażenie, ale wykonanie mnie omal nie zmogło. "Zbrodnię i karę", mimo podobnego stylu i sposobu budowania fabuły, czytało się o niebo lepiej. "Moralność pani Dulskiej" Zapolskiej - nie mam zastrzeżeń, bardzo dobrze skonstruowana komedia, tylko szkoda, że nie kończy się tak, jakbym tego chciał :] Podobne do "Świętoszka". Musi świetnie wyglądać na scenie. "Chłopi" Reymonta - bardzo fajna książka, żałuję, że nie miałem czasu, by przeczytać coś więcej niż tylko "Jesień". Język godny podziwu. Nobel dla Reymonta w pełni zasłużony. Zaczynam "Jądro ciemności" Conrada i "Wesele" Wyspiańskiego. Zaczynam też nie lubić polskiego. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 01:02 |