Jak Stać Się Mistrzem Kuchni, czyli wielka księga przepisów
Projektowanie stron internetowych General Informatics, oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Jak Stać Się Mistrzem Kuchni, czyli wielka księga przepisów
eve |
12.11.2007 01:21
Post
#1
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 59 Dołączył: 23.10.2007 Płeć: Kobieta |
Proponuję abyśmy umieszczali tu ciekawe przepisy na dania i napoje wszelkiego rodzaju, również te wymyślone przez siebie bylebyśmy nie byli królikami doświadczalnymi, bo struć nikt się nie chce ja jestem miłośniczką jedzenia i gotowania, a tego drugiego nawet większą! Chętnie podzielę się z wami również moimi przepisami. Na początek proponuję niezwykle łatwe i przepyszne ciasto.
Placek włoski 6 jabłek kroimy w kostkę, zasypujemy szklanką cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to pół szklanki wystarczy), 1 opakowaniem cukru waniliowego, cynamonem (ilość wedle uznania) oraz garścią brązowego cukru. Mieszamy i odstawiamy to na jakieś poł godzinki do godziny. Następnie do jabłuszek z cukrem dosypujemy łyżkę proszku do pieczenia, łyżkę sody do pieczenia, 2 szklanki mąki oraz wbijamy trzy jajka. Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej rączkami ). Można również dodać dowolne bakalie. Masę (jabłuszka powinny być oblepione ciastem a nie w nim pływać) przekładamy do tortownicy i posypujemy obficie brązowym cukrem żeby na wierzchu zrobiła się chrupiąca skorupka. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę wszystkim smacznego! -------------------- "Bóg także próbował być autorem: jego proza - to mężczyzna, poezja - to kobieta" |
GrimmY |
12.11.2007 23:20
Post
#2
|
Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna |
"tania zupa w kilkanaście minut przy której nie można się dużo narobić"
bierzemy kostkę rosołową/drobiową/bulion warzywny/whatever i wrzucamy do 0,5l wody (1 kostka / 0,5l, można dać nawet osiem jeśli ma się dobry humor), kiedy woda się zagotuje wrzucamy do tego serek topiony (jedno opakowanie, dwa, trzy cztery - im więcej tym zupa bardziej tłusta i 'serkowa'), smak serka obojętny. gotujemy to wszystko jeszcze parę minut co jakiś czas mieszając. wcinamy. całość zajmuje mi jakieś 15 minut, z czego większość to czekanie na zagotowanie się wody, bo roboty- w sensie stricte- przy tym na 30 sekund. w zasadzie to może i lepiej chińską kupić sobie, ale takie cuś daje większą satysfakcję, że chciało nam się bardziej zaangażować. -------------------- |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 29.05.2024 23:55 |