Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

[ Drzewo ] · Standardowy · Linearny+

> Jak Stać Się Mistrzem Kuchni, czyli wielka księga przepisów

eve
post 12.11.2007 01:21
Post #1 

Kandydat na Maga


Grupa: Magiczni Forumowicze
Postów: 59
Dołączył: 23.10.2007

Płeć: Kobieta



Proponuję abyśmy umieszczali tu ciekawe przepisy na dania i napoje wszelkiego rodzaju, również te wymyślone przez siebie biggrin.gif bylebyśmy nie byli królikami doświadczalnymi, bo struć nikt się nie chce tongue.gif ja jestem miłośniczką jedzenia i gotowania, a tego drugiego nawet większą! Chętnie podzielę się z wami również moimi przepisami. Na początek proponuję niezwykle łatwe i przepyszne ciasto.

Placek włoski
6 jabłek kroimy w kostkę, zasypujemy szklanką cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to pół szklanki wystarczy), 1 opakowaniem cukru waniliowego, cynamonem (ilość wedle uznania) oraz garścią brązowego cukru. Mieszamy i odstawiamy to na jakieś poł godzinki do godziny. Następnie do jabłuszek z cukrem dosypujemy łyżkę proszku do pieczenia, łyżkę sody do pieczenia, 2 szklanki mąki oraz wbijamy trzy jajka. Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej rączkami smile.gif ). Można również dodać dowolne bakalie. Masę (jabłuszka powinny być oblepione ciastem a nie w nim pływać) przekładamy do tortownicy i posypujemy obficie brązowym cukrem żeby na wierzchu zrobiła się chrupiąca skorupka. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Życzę wszystkim smacznego!


--------------------
user posted image user posted image

"Bóg także próbował być autorem: jego proza - to mężczyzna, poezja - to kobieta"
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Reply to this topicStart new topicStart Poll
Odpowiedzi
em
post 13.11.2007 01:57
Post #2 

ultimate ginger


Grupa: czysta krew..
Postów: 4676
Dołączył: 21.12.2004
Skąd: *kṛ'k

Płeć: buka



Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowo-cytynowym: - ściągnięte od Pascala

Składniki:
dwie polędwiczki wieprzowe
250 ml jak najtłustszej śmietanki
trzy łyżeczki słodkiej papryki w proszku
cytryna
opakowanie migdałów (w płatkach łatwiej się tłuką)
dwie średnie cebule
200 g tłustego boczusiu
sól, pieprz

Boczuś kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i smażymy. W międzyczasie kroimy w kosteczkę cebule, dorzucamy na patelnię kiedy z boczusiu wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu. Smażymy cebulkę aż się zeszkli. Polędwiczki oczyszczamy z błony, kroimy w plastry grubości mniej więcej centymetra. Posypujemy pieprzem i solą, układamy na boczusiu i cebulce. Smażymy, aż się zrumieni.
Do śmietanki dorzucamy paprykę (partiami, trzeba to dobrze wymieszać, żeby nie było grudek), sok z połówki cytryny (uważać na pestki!), mieszamy i zalewamy obsmażone z obu stron mięso, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Migdały wsypujemy na środek czystej ściereczki, zbieramy jej cztery rogi i uderzamy w kant stołu, żebu utłuc je na proszek. Prażymy na suchej patelni.
Wykładamy mięso z sosem na półmisek, posypujemy migdałami.

Nieprzyzwoicie dobre, ale za drogie dla przeciętnego studenta :/

Węgierskie coś paprykowo-ziemniaczane:
(tu proporcje składników zależą od gustu)

ziemniaki
cebula
olej
papryka
czosnek
kiełbasa

Kroimy cebulę w piórka, ziemniaki w grubą kostkę. W sporym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, uważając, żeby jej nie przypalić. Kroimi kilka ząbków czosnku, smażymy z cebulą. Kiedy cebula będzie przezroczysta, wrzucamy ziemniaki i "podsmażamy" je na tym oleju, cały czas mieszając (żeby nie ściemniały). Po dłuższej chwili zalewamy to wodą do mniej więcej 2/3 wysokości ziemniaków. Dodajemy łyżeczkę (dwie, trzy...) papryki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i bardzo często mieszamy. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, wtedy dorzucamy laskę pokrojonej w plasterki kiełbachy. Mieszamy dalej aż zamiast wody będzie sos smile.gif)). Ziemniaki mogą się czasem lekko rozgotować, ale to normalne. Potrawa została przywieziona prościutko z budapeszteńskiego domu wink2.gif


--------------------
all you knit is love!
każdy jest moderatorem swojego losu.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic
eve   Jak Stać Się Mistrzem Kuchni   12.11.2007 01:21
Pawelord2   drink stulecia, polecam każdemu, 18+ oczywiście ...   12.11.2007 17:49
hazel   Wiedziałam, że w to się przerodzi ten temat. Mi os...   12.11.2007 17:52
Zeti   Przepis na Esencję Cherbacianą Skład: 1. torebka...   12.11.2007 18:47
Lilith   przepis no babeczki z niczego, kiedy w domu brak w...   12.11.2007 21:59
anagda   I to są niby babeczki z niczego? Ja nawet przy z...   12.11.2007 22:04
Ludwisarz   Przepis na Mózgojeba - 300 ml taniego wina (Wino ...   12.11.2007 22:07
Syriusz_Black   Genialna sałatka. Moja sztandarowa :P Składniki: ...   12.11.2007 22:20
Lilith   I to są niby babeczki z niczego? Ja nawet przy z...   12.11.2007 22:50
GrimmY   "tania zupa w kilkanaście minut przy której n...   12.11.2007 23:20
avalanche   Grim, a czytałeś pierwszy post? tam było takie ład...   12.11.2007 23:38
GrimmY   matko, co ty za zupy jesz xD [snapback]326198...   12.11.2007 23:43
Lilith   e tam, brzmi całkiem smacznie, też czasem dodaje s...   12.11.2007 23:41
Ludwisarz   No. Mam w domu taka maszyne co sie nia wszystko ro...   12.11.2007 23:44
Lilith   termomix?   12.11.2007 23:45
Ludwisarz   termomix? [snapback]326206 Hell yeah you're...   13.11.2007 00:08
avalanche   czuję się dziwnie teraz. bo wszyscy znają taką zup...   12.11.2007 23:46
Madziuś   Ja też nie znałam takiej zupy, ale ostatnio zaczęł...   13.11.2007 00:07
eve   Cieszę się, że temat ma powodzenie :) wypróbowałam...   13.11.2007 00:39
em   Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowo-cytynowym:...   13.11.2007 01:57
Katon   Też ma termomixa! Kiedy pierwszy raz byłem w m...   13.11.2007 02:12
hazel   Jabcok z kubusiem Składniki: 1 jabcok 0,7, smak ...   13.11.2007 02:50
Avadakedaver   zupa mięsna zagotować wodę (proporcje dowolne) ...   13.11.2007 13:21
anagda   Ja to znam pod nazwą "kiełbasa z wody...   13.11.2007 15:21
vold   Czekam na Misia i jego przepisy, które mam nadziej...   13.11.2007 17:10
Lilith   dostałam pod choinkę Kuchnię z Zielonego Wzgórza i...   03.01.2008 19:34
MisieK   ja tu jeszcze wrócę. ale nie dziś. sprawko ze spaw...   03.01.2008 21:29
em   Lilith, i to akurat kiedy ja mam zepsuty piekarnik...   03.01.2008 22:01
Lilith   mój tez zepsuty. działa tylko góra i w zwiazku z t...   03.01.2008 22:04
hazel   ja tam mam dwie lewe ręce do gotowania, pieczenia...   04.01.2008 00:17
Avadakedaver   a ja umiem smażyć gotowany makaron na patelni...   04.01.2008 02:58
owczarnia   Co to jest, za przeproszeniem, kulapka?   04.01.2008 02:59
Avadakedaver   ?! jak mozna nie wiedzieć oc to kulapa?! c...   04.01.2008 03:01
owczarnia   No niestety :(.   04.01.2008 03:02
Lilith   ja tez nie wiem.   04.01.2008 15:22
Avadakedaver   kiełbasa. nie trzymałbym was w niepewności tyle, i...   04.01.2008 15:23
anagda   O, też coś takiego smażę czasem. Jak mi zostanie m...   04.01.2008 16:30
Lilith&Katon   Avada, jeszcze!!! Pyry, kulapka, we wa...   04.01.2008 17:36
GrimmY   szukam jakiegoś pomysłu na potrawę złożoną w więks...   04.01.2008 18:36
em   w tym poście pisałam przepis ziemniaczany   04.01.2008 18:43
Eva   Ja mam gdzies przepis na pite ale jeszcze nie wypr...   04.01.2008 20:34
Zakohana w książkach   Pewnie większość z was zna ten przepis, ale słatka...   13.01.2008 15:04
Lilith   zgłodniałam, idę robić obiad ;]   13.01.2008 15:28
Tajemnicza   Mózgojeb to dosłownie musi być Mózgojeb xD A sałat...   13.01.2008 15:57
GrimmY   znam coś podobnego, tyle tylko, że dodaję do tego ...   13.01.2008 16:58
Eva   http://icanhascheezburger.files.wordpress.com/2007...   14.01.2008 01:22
Lilith   odświeżam temat, bo znalazłam COŚ nieprawdopodobni...   30.06.2009 15:21
Miranda   i po co ja weszlam na te strone, no po co? ;p ...   30.06.2009 23:42
Lilith   kilka smakowitych linków... nomnomnomnooooom - mni...   27.08.2009 21:17
AnitaG.   Moje smakowite linki: :mag: [b]ODŻYWIANIE CZŁ...   13.09.2010 15:04


Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
 


Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 04.06.2024 13:48