Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
Lilith |
09.12.2007 21:49
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta |
Taki oto artykuł znalazłam na onecie
co o tym sądzicie? padłam po przeczytaniu przysięgi: '...będziesz się mógł dzielić ze mną materiałem genetycznym...' czy świat zwariował? po co ateistom takie substytuty? -------------------- ha! |
Zwodnik |
15.12.2007 23:10
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 |
QUOTE(jestie @ 15.12.2007 17:14) Zwodniku, Przemku, stoicie moim zdaniem na przegranej pozycji. Jeśli ślub humanistyczny był na pokaz, to żałoba po śmierci papieża była na pokaz w dwójnasób. Jeśli zakładacie, że w żałobie mogło coś prawdziwego, to musicie założyć, że w ślubie humanistycznym też. Po pierwsze to nadal "tylko" Twoja opinia. Niczym jak na razie nie podparta. Z Którą pozwolę sobie się całkowicie nie zgadzać. Zresztą mówimy tutaj o dwóch różnych "na pokaz" (dlatego prosiłem wcześniej o zdefiniowanie, naprawdę byłoby wygodniej). Jesli sądzę, że ślub humanistyczny jest na pokaz, to mam na myśli silenie się na jak najdalsza odmienność (w której czai się pogarda dla tradycji). I nie chodziło mii nawet o samą ceremonię, co o dorabianie tak religijnopoddobnej ideologii do swojego "racjonalizmu". Nijak nie da się tego porównać z żałobą, która jeśli była "na pokaz" to znaczy, że była fałszywa. Zupełnie nietrafiony przykład. QUOTE(jestie @ 15.12.2007 17:14) Ale mi nie o to chodzi, to są próżne argumenty w obliczu poważniejszego problemu. W sumie nieważne czy ślub humanistyczny jest obciachowy, czy nie. Ważna jest Wasza reakcja. Śluby katolickie z przeciąganiem się przed ołtarzem bywają sto razy gorsze, ale Wam się nie podoba, że ktoś ośmiela się podnieść głowę i zrobić coś inaczej niż większość. Parada gejów - zgroza i zgorszenie. Lista ateistów - niepotrzebna i śmieszna, teraz ślub humanistyczny - żałosny. Może to wszystko prawda. Natomiast Wy jesteście po prostu straszni. Dziękuję za uwagę. Jaki to poważny problem ? Czyjeś przywiązanie do tradycji ? Diagnozując go zwróć proszę uwagę, że: 1) Parada gejów - nie zgroza i zgorszenie, a bezcelowe manifestowanie swojej odmienności, wszystko w konwencji prowokacji. 2) Lista ateistów (czy raczej stowarzyszenie racjonalistów - o to Ci chodzi ?) - śmieszne przede wszystkim w kontekście upodabniania się do grupy religijnej. 3) Ślub humanistyczny - jak wyżej. Z dodatkiem tego, o czym pisał Przemek - za tą odmienną przysięgą (a raczej przyrzeczeniem, już samo to jest znaczące) co wyraża większe skupienie na własnej osobie niż na partnerze. Krótko mówiąc "Bez zobowiązań" I to jest takie straszne ? Te kilka opinii ? Ten post był edytowany przez Zwodnik: 15.12.2007 23:15 -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
murof |
16.12.2007 05:40
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna |
QUOTE(Zwodnik @ 16.12.2007 01:10) Jesli sądzę, że ślub humanistyczny jest na pokaz, to mam na myśli silenie się na jak najdalsza odmienność (w której czai się pogarda dla tradycji). Jeśli sądzę, że żałoba po papieżu była na pokaz to mam na myśli silenie się na jak najgorętszą religijność. QUOTE 1) Parada gejów - nie zgroza i zgorszenie, a bezcelowe manifestowanie swojej odmienności, wszystko w konwencji prowokacji. To manifestowanie nie było bezcelowe (co najwyżej bezskuteczne). -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 02:16 |