Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Taki oto artykuł znalazłam na onecie
co o tym sądzicie? padłam po przeczytaniu przysięgi: '...będziesz się mógł dzielić ze mną materiałem genetycznym...' czy świat zwariował? po co ateistom takie substytuty? -------------------- ![]() ha! |
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
QUOTE Albowiem tolerancja to nie tylko wytrzymywanie czegoś, w dodatku często z zaciśniętymi zębami. To przede wszystkim otwartość na cudzą inność. Ale jest też coś pośredniego - można coś akceptować, nawet i bez zaciśniętych zębów, ale tez bez zbytniego entuzjazmu. To raz. A dwa... zauważ, że rozmawiamy w tym wątku nie o samej inności, a o konkretnych zachowaniach - niby z nią związanych, ale wcale nie wymuszonych. I tak na przykład nie mam absolutnie żadnego problemu z zaakceptowaniem inności homoseksualisty - bo to nie jest moja sprawa. Ale jednoczesnie ma prawo mi się nie podobać jego manifestacja - i to z przyczyn czysto obiektywnych - nie przekonanych w ten sposób się nie przekona, co najwyżej można zadziałać na nerwy niektórym neutralnym. Ja w pełni akceptuję i szanuję przekonania takiego racjonalisty, nawet grupowanie się w stowarzyszenia, bo to jest coś normalnego. Ale nadawanie takiemu stwoarzyszeniu charakteru pseudoreligijnego, łącznie z ustanawianiem własnych ceremonii ślubnych mam prawo uważać za śmieszne - a z formy takiego ślubu wyciągnąć własne wnioski, które też nie muszą mi się podobać. Czy jest w tym coś złego ? Aha, apropo wcześniejszych postów - ja nie wiem, skąd wzięły się akurat Twoje poglądy - jednak obserwując ogół społeczeństwa widzę wzrastającą presję na właśnie takie a nie inne przekonania. I najczęściej jest to połączone z nieuznawaniem poglądów odmiennych. Czego wyrazem jest choćby właśnie przeświadczenie, że jeśli czyjeś pojmowanie tolerancji odbiega od powszechnego, to niczym nie różni się od skinheada. Bo "nie można być trochę w ciąży". -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Zwodnik @ 17.12.2007 00:45) Ale nadawanie takiemu stwoarzyszeniu charakteru pseudoreligijnego Ja może coś źle zrozumiałam, ale w którym miejscu tam jest mowa o religijności jakiejkolwiek, obojętne - pseudo czy nie? QUOTE(Zwodnik @ 17.12.2007 00:45) Aha, apropo wcześniejszych postów - ja nie wiem, skąd wzięły się akurat Twoje poglądy - jednak obserwując ogół społeczeństwa widzę wzrastającą presję na właśnie takie a nie inne przekonania. Zapominasz o jednej rzeczy ![]() QUOTE(Zwodnik @ 17.12.2007 00:45) I najczęściej jest to połączone z nieuznawaniem poglądów odmiennych. Czego wyrazem jest choćby właśnie przeświadczenie, że jeśli czyjeś pojmowanie tolerancji odbiega od powszechnego, to niczym nie różni się od skinheada. Bo "nie można być trochę w ciąży". Hm. Dość skomplikowana figura logiczna, ale postaram się jakoś to rozgryźć. Podstawowym błędem Twoim jest, jak sądzę, brak zgody na fakt, że dane pojęcie oznacza to, co oznacza. To nie moja wina, naprawdę, i w żaden sposób to ode mnie nie zależy. Po prostu, ten a nie inny termin ma takie a nie inne znaczenie, i nic na to nie poradzisz. Dodatkowo znów ta negatywna retoryka, w dodatku nie mająca nic wspólnego z prawdą - gdzie ja napisałam coś o skinheadach? Twierdziłam, że glanujesz ludzi, bo mają mało aryjskie rysy?... Postaraj się troszku mniej demagogii w tych postach zawierać, a zobaczysz, że się dogadamy. -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 01:38 |