Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Ślub Kościelny / Ślub Humanistyczny
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Taki oto artykuł znalazłam na onecie
co o tym sądzicie? padłam po przeczytaniu przysięgi: '...będziesz się mógł dzielić ze mną materiałem genetycznym...' czy świat zwariował? po co ateistom takie substytuty? -------------------- ![]() ha! |
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Mowy wprost nie ma (i być nie może skoro całe zgromadzenie ma charakter wybitnie ateistyczny). Jest to po prostu moje nieodparte skojarzenie, na które nie jestem w stanie nic poradzić. Prawdopodobnie wzięło się stąd, że wyznawane przez nich poglądy doprowadziły do ukształtowania obrzędów, w których przywódcy (?) pełnią funcję mistrzów ceremonii. Dla mnie wygląda to po prostu jak ateizm/racjonalizm w religijnym opakowaniu. Ale oczywiście nikt nie musi moich skojarzeń podzielać.
QUOTE Podstawowym błędem Twoim jest, jak sądzę, brak zgody na fakt, że dane pojęcie oznacza to, co oznacza. To nie moja wina, naprawdę, i w żaden sposób to ode mnie nie zależy. Po prostu, ten a nie inny termin ma takie a nie inne znaczenie, i nic na to nie poradzisz Nie pierwszy raz już nam się to zdarza. I nie pierwszy raz bardzo mi się to nie podoba. No cóż. Rozumiem, że mówimy o terminie "Tolerancja" ? W takim razie chyba trzeba będzie sięgnąć po jakąś definicję. SJP PWN: «poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych» Encyklopedia PWN: postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami. Poszanowanie, postawa zgody. Nigdzie tutaj nie ma słowa podzielaniu. Ba, wręcz przeciwnie. Dlaczego więc negatywna ocena jakiegoś zjawiska czy zachowania ma świadczyć o braku tolerancji ? -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Zwodnik @ 17.12.2007 04:31) Nie pierwszy raz już nam się to zdarza. I nie pierwszy raz bardzo mi się to nie podoba. No cóż. Rozumiem, że mówimy o terminie "Tolerancja" ? W takim razie chyba trzeba będzie sięgnąć po jakąś definicję. SJP PWN: «poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych» Encyklopedia PWN: postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami. Poszanowanie, postawa zgody. Nigdzie tutaj nie ma słowa podzielaniu. Ba, wręcz przeciwnie. Dlaczego więc negatywna ocena jakiegoś zjawiska czy zachowania ma świadczyć o braku tolerancji ? Może dlatego, że poszanowanie wyklucza negatywną ocenę? poszanowanie 1. «szacunek dla kogoś lub czegoś» 2. «nienaruszenie czegoś przez szacunek; też: przestrzeganie czegoś» Tenże sam słownik. -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 01:02 |