Skąd bierzecie natchnienie do pisania
ficków?, Jak zapowiedziałem w "Poradach..."
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Skąd bierzecie natchnienie do pisania
ficków?, Jak zapowiedziałem w "Poradach..."
ikar |
![]() ![]()
|
![]() Mały człowieczek... Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Wawa :D Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie, skąd? Ja już tam podałem
troszkę moich myśli na ten temat, ale proszę o umieszczanie swoich pomysłów,
doświadczeń i rad w tej kwestii w tym topicu ^^
-------------------- "At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D) Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :) Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^ |
![]() ![]() ![]() |
Psychopatka |
![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: czysta krew.. Postów: 518 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Glajwic Płeć: Kobieta ![]() |
Z natchnieniem różnie bywa. Najlepszym
sposobem jest czytanie. Kiedy dużo czytasz, różne pomysły wpadają Ci do
głowy i mieszają się ze sobą. Wtedy możesz napisać niezłe opowiadanie,
podobnie jest jak oglądasz wiele filmów, bądź zafascynowała Cię jakaś gra. A
skąd ja biorę natchnienia? Trudne pytanie... jestem nieco dziwnym
przypadkiem. Ja po prostu wychodzę z psem na spacer , albo słucham muzyki,
bądź po prostu leże sobie w łóżku i myślę: Może by napisać jakieś
opowiadanie?
I pomysł przychodzi... na początku jest to tylko szkic. Czyli to o czym mniej więcej będzie opowiadanie. Kiedy siadam przy kompie i zaczynam wykorzystywać mój pomysł jest już łatwo. Po prostu wszystko mi się gładko układa w jedną całość =) Nie mam problemów z brakiem pomysłów... dodaje nowe wątki i zdarzenia w trakcie pisania... często siadając do Opowiadanie tak naprawdę nie wiem jak akcja się potoczy... znam od razu bohaterów, wiem co i jak... ale drobne zwroty akcji , jak i uczucie bohaterów wciąż się zmieniają. Z Fickami możecie naprawdę poeksperymentować...możecie stworzyć masę orginalnych postaci. Rozejrzyjcie się wkoło. Może przekażecie swojemu bohaterowi cechy najlepszej przyjaciółki, albo nauczycielki z chemii. Co do wymyślonego świata( to się odnosi do fantasy) Nie musicie go wcale tak szczegułowo opisać... może być to mała , zwyczajna wioska... wystarczy jeśli podacie jej nazwę i kilka charakterystycznych cech, to nie trudne. Może dacie miasteczku jakieś cechy swojej okolicy, bądź okolicy w której byliście kiedyś na wakacjach...Dla mnei pisanie opowiadań to przede wszystkim zabawa... zabawa w mieszanie charakterów i uczuć bohaterów. Trzeba po prostu do tego podejść z luzem... piszcie tutaj głównie dla swojej zabawy i satysfakcji, nie ma za to ocen w szkole ani nagród. Trzeba starac się być jak najlepszym... a pomysł? Pomysł przyjdzie sam... tylko trzeba go wykorzystać i nie zmarnowac =) -------------------- Hey you little Jesus bride why have you smiled to me ?
Hey you little Jesus bride why have you sang to me ? They say that God is inside us all, and sometimes He is not in the way that I have preached for to wish to but God is my lover and I love him too //F.Ribeiro// |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 18:23 |