Skąd bierzecie natchnienie do pisania
ficków?, Jak zapowiedziałem w "Poradach..."
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Skąd bierzecie natchnienie do pisania
ficków?, Jak zapowiedziałem w "Poradach..."
ikar |
![]() ![]()
|
![]() Mały człowieczek... Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Wawa :D Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie, skąd? Ja już tam podałem
troszkę moich myśli na ten temat, ale proszę o umieszczanie swoich pomysłów,
doświadczeń i rad w tej kwestii w tym topicu ^^
-------------------- "At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D) Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :) Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^ |
![]() ![]() ![]() |
Aeth |
![]()
|
![]() Ice Queen Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 97 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: krakowskie czeluście ![]() |
Ja to robię trochę inaczej niż Psychpatka.
Zawsze najpierw pojawia mi się w głowie postać, kim jest, jaka jest, jak
wygląda, co robi itp. czyli cechy. Zawsze ją też potem rysuję. I zwykle
razem z postacią pojawia się jakiś wątek, króciutka scena. I dopiero potem
to rozwijam. A inspirację do postaci czerpię z czego się da. Przeważnie z
filmów, bo jestem kinomaniakiem i dużo oglądam, ale też z książek, komiksów
czy rpg - mam np. takie postacie, które najpierw były moimi bohaterami w
jakiejś grze komputerowej (np. NWN się kłania). Na tyle mi się podobają, że
je rozwijam.
Ale mam też inne sposoby. Ja lubię miejsca same z siebie i np. obejrzałam film "Piekielna głębia", dodałam wątki z "Dragonika" i "Szczęk" i powstał mi nowy pomysł. Właśnie, mieszam, albo przerabiam coś znanego, tylko tak, że nikt się nie orientuje co było oryginałem. Nie potrafie usiaść przed kompem i powiedzieć sobie - "Teraz coś napiszę". Nigdy mi to nie wychodziło i tylko się denerwowałam. Ja zwykle długo, po kilka dni myślę jak co rozwinę, a dopiero potem z ułożonym planem sięgam po kartkę i na wszelki wypadek spisuję pomysły. Bo mi już się zdarza, że mylę wątki z dwóch osobnych historii. I tak jak powiedziała Psychopatka - z natchnieniem różnie bywa, ale nic na siłę. -------------------- "May it be a light for you in dark places, where all other lights go out."
"The dwarf breathes so loud we could have shot him in the dark." "Haldir o Lórien. Henio aníron, boe ammen i dulu lîn. Boe ammen veriad lîn." "In the jungle the mighty jungle I've got a lovely bunch of coconuts"! "Ohana to znaczy rodzina, a w rodzinie nie można nikogo odtrącić ani porzucić." MovieForum, Strefa Forumowych RPG!!, FanfikPl - Pierwszy Polski Portal Fanfikowy! |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 18:31 |