Błędy
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Błędy
Trinity48 |
22.02.2004 16:23
|
||
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 10.02.2004 Skąd: Cracow |
Na jakiej stronie? -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
||
Celesta |
22.02.2004 16:28
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 22.02.2004 Skąd: Chełm |
[SIZE=7]Na stronie
www.harrypotter.org.pl
o książkach i tam jest harry potter i order feniksa co o tym sądzicie? |
Trinity48 |
23.02.2004 21:04
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 10.02.2004 Skąd: Cracow |
Błedy:
str. 196 (tom I)a po chwili pojawił się ścigający Fred Weasley (Weasley'owie byli pałkarzami). str. 233 (tom I) zobaczył, jak coś szkarłatnego przemknęło o kilka cali od niego(znicz był złoty, a tu wyraźnie mówimy o zniczu). str. 50 (tom II) wypisane są obowiązkowe książki Gilderoya Lockharta, a wśród nich "Wędrówki z trollami", za to na stronie 107 profesor Lockhart podnosi z ławki Nevila egzemplarz "Podróży z trollami" str. 132 - w I-szym tomie Prawie Bezgłowy Nick mówi, że prawie 400 lat (od chwili swej śmierci) nic nie jadł, ponieważ duchom jest to niepotrzebne, ale na str.139 w tomie II-gim (czyli rok później) Nick obchodzi... już 500 rocznicę swej śmierci str. 199 (część I) - Marcus Flint zdobywa 5 punktów - rzuty kaflem są za 10 Penelopa Clearwater dwa razy określona jest jako Krukonka - gdy spotkali ją Ron i Harry w postaciach Crabbe'a i Goyle'a i gdy została spetryfikowana (s. 231 i 270 tomu II), zaś na końcu książki, w pociągu (s. 355) Ginny Weasley mówi o niej "prefekt Puchonów" srt. 47: - Twoja drużyna quidditcha? - zapytał Harry. - Armaty Chudleya - odrzekł z dumą Harry [...]. W "Komnacie Tajemnic" na str. 50 Gilderoy Lockhart jest wspomniany jako autor książki "Jak pozbyć się upiora", natomiast na str. 67 jest napisane "Każde z nich złapało egzemplarz "Jak pozbyć się wampira"...". Czy może po prostu Lockhart napisał dwie książki o tak bardzo podobnych tytułach? str. 142 (tom II) - Hermiona mówi, że Jęcząca Marta straszy w łazience na pierwszym piętrze. Strona 148 - Harry, Ron i Hermiona są na drugim piętrze. Strona 305 - Harry mówi, że Pani Norris zobaczyła odbicie bazyliszka w wodzie z łazienki Jęczącej Marty... Jak to możliwe, skoro Pani Norris była na drugim piętrze, a łazienka Marty na pierwszym? W pierwszej części Harry'ego Pottera w miejscu gdzie Wood objaśnia Potterowi zasady gry w Quidditcha (str. 176), powiedziane jest, że za celny strzał w pętlę przeciwnika zdobywa się 10 ptk., a za złapanie znicza aż 150. Tymczasem na str. 195 Angelina Johnson zdobywa gola dla Gryfonów (pierwszy mecz Harry'ego), a na stronie 200 Harry łapie znicz. Na tej samej stronie jest fragment: "...Lee Jordan relacjonujący mecz wciąż wykrzykiwał rezultat - Gryfon wygrał stu pięćdziesięcioma punktami do szęśćdziesięciu. Na stronie 291, Ron kieruje czarnymi figurami. Stronę dalej dano mu białe. Strona 736 (tom IV) - wypowiedź Dumbledora: "A teraz nadszedł czas by, dwie obecne tu osoby poznały swą prawdziwą tożsamość. Syriuszu, może odzyskał byś swą normalną postać?" Tom IV w czarze ognia. w pojedynku z voldemortem gdy vol. uzyl imperio to pisze ze harry doznal tego uczucia 2 raz, a szalonooki moddy rzucil na niego te zaklecie 4 razy Ten post był edytowany przez Trinity48: 23.02.2004 21:09 -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
Meave |
24.02.2004 22:50
|
||||
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta |
Już kiedyś pisałam o tym. To nie jest błąd. W orginale to brzmi: "[...]and Fred Weasley came chasing after it" W tym przypadku "ściagający" jest imiesłowem a nie rzeczownikiem.
Chyba pora jest zbyt późna jak dla mnie, ale ja tutaj nie widzę błędu. -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
||||
Trinity48 |
24.02.2004 23:07
|
||||
Poznają swą tożsamość (Swą??) -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
||||
Kajka |
14.03.2004 22:53
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Gliwice |
w sumie jak czytam to nie zauważam błędów
ale było parę rzeczy których autorka zapomniała nas
powiadomić... np. kto w piątej części zdobył puchar domów i quiddicha?
-------------------- |
Meave |
14.03.2004 23:05
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta |
Informacje kto zdobył puchar domów są mało
istotne. A poza tym w V tomie było podane, że Gryffindor wygrał Puchar
Quidditcha (polecam zajrzeć na końcowe strony trzydziestego rozdziału)
-------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
Snakebay |
15.03.2004 14:41
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 29.02.2004 Skąd: Nekropolice, na ogół w wc publicznym XD |
Błędów było trochę, no ale słuchajcie, nie
da się bezbłędnie napisać ponad 2500 stron książki... czy tam ile.. nie
liczyłam
-------------------- Jam Emka, Kłoda z Consilium, Krasnolud Od Spraw Reniferów!...
mahnamahna. |
illusen |
15.03.2004 19:30
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 21 Dołączył: 03.03.2004 Skąd: Wrocław |
Błędów jest masa, ale nie chce mi się za
bardzo ich wypisywać... Z tego co pamiętam to w pierwszych tomach się płeć
McGonnagall pokiełbasiła (nerwowo DRGAŁ policzek), do końca też nie wiem czy
Vector to facet czy baba. Byly tez pomylki z pozycjami (zapiszczała Katie
Bell druga SZUKAJĄCA) no i tradycyjnie literówki (Binna zamiast Binnsa,
Ridle'a zamiast Riddle'a i Alohomara zamiast Alohomora). Coś tak
jeszcze było chyba nawet w piątej części czy gdzieś już nie pamiętam
/skleroza nie boli/ zamiast Sok Wielosokowy to był Wieloowocowy :]. Błędów
jak już mówiłam jest pełno, ale jak zauważyłam z wydaniami są poprawiane (
np. na początku był Syriusz Czarny, teraz jest po prostu Black). Można o tym
długo pisać, ale już mi się za bardzo nie chce
-------------------- Do you know about his strength of convictions??
|
administrator:D |
19.05.2004 16:40
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 12.05.2004 |
w trzeciej części jest napisane żę busik
jest czerwony a przecież w oryg. jest że jest fioletowy no tródno
|
vigga |
19.05.2004 20:14
|
||
Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn |
no, chyba policzek zawsze DRGA... -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
||
Qłak |
19.05.2004 20:49
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 12.05.2004 Skąd: Hogsmeade Płeć: Mężczyzna |
aj dajcie sobie spokoj z bledami, nie ma
takich "bardzo" rażących nerwów. przeciez ciezko jest napisać
bezbłędną książkę . nie czytacie książki przecież tylko po to zeby znalezc
bledy
-------------------- |
Nutella |
19.05.2004 21:07
|
||||
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 24.03.2004 Skąd: Z Honolulu. |
Ale do ciekawych świat należy! (
chyba do odwaznych, ale zawsze można coś zmienić) . Chociaż, może w sumie
masz rację. Książki się nie studiuje żeby znaleźc błędy. W sumie to błędy są
na prawie każdej stronie internetowej. Wystarczy skopiować i wkleić.
z
ust mi to wyjęłaś!
|
||||
vigga |
20.05.2004 16:03
|
||
Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn |
ale ciekawie jest porozmawiac o tym, jakie bledy spostrzeli inni w ksiazce. nie chodzi o to, zeby, nie wiem, posmiac sie z pani Rowling czy powytykac jej bledy, ale o to, aby po prostu porozmawiac o nich -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
||
Zdzihó |
20.05.2004 19:48
|
Unregistered |
Kolejny temat o błędach... po co to wałkować?
Zrobić forumową listę błędów i wszystko ok
|
vigga |
20.05.2004 21:05
|
||
o ile nie zauwazyles, to jest odswiezony temat, nie nowy... -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
||
Kocham_Syriusza |
25.05.2004 16:00
|
||
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 16.02.2004 |
Odp. dla Trinity 48 : -------------------- Ale Syriusz nie kocha Ciebie.. :/
|
||
Puszczyk |
27.05.2004 18:07
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna |
A ja mam takie pytanko:
Czy Harry jest półczystej krwi czy czystej? W różnych tomach piszą że harry jest czystej a w innych że szlamowatej! A może to zależy od tego że Lily była szlamą a James czystej(chyba) i dlatego byłby półczystej - ale skoro miał obu rodziców carodziejów - to chyba powinien byc czystej? -------------------- .. Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
|
Eden_ka |
27.05.2004 18:10
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 149 Dołączył: 08.05.2003 Skąd: Neverland |
jak dla mnie to to jest glupota z ta
czysta/brudna krwia...
jesli by tu chodzilo o ta sama "krew" to on by byl w jakiejs czesci szlama, bo caly czas plynie w jego zylach tak krew ze strony matki... tak to kazdy mogl by byc w jakiejs czesci szlama - oprocz tych magicznych rodow ktore pilnuja takich rzeczy zeby sie "nie skalac" ... -------------------- |
kubik |
27.05.2004 18:53
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna |
Harry jest pół czytej dlatego go valdek
wybrał...
Lily była szlama James był czysty i nic do rzeczy mają tu moce czarodziejskie -------------------- ...
|
Puszczyk |
28.05.2004 11:38
|
||||
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna |
nie pytałem akurat dlaczego go wybrał, bo wiem - Dumbledor mówi to na końcu V tomu:
J.K. Rowling "Harry Potter i Zakon Feniksa" To chyba tłumaczy czemu Voldek wybrał Harr'ego. Dziękuje za wytłumaczenie, że Lily była jednak szlamą. Naprawdę dziękuje... -------------------- .. Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
|
||||
kubik |
28.05.2004 11:43
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna |
Puszczyk => echhh stary dystansuj się
trochę
-------------------- ...
|
Puszczyk |
28.05.2004 11:45
|
"Dystansuj" to znaczy co? Mam
mniej pisać czy jak?
-------------------- .. Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
|
cedrik_diggory |
30.05.2004 15:30
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: Mysłowice |
Wiesz co puszczyk ??
Wracaj do puszczy ! Nie no przecież żartuje... Dobrze mieć na forum kogoś kto komentuje no nie ?? Mam racje puszczyk ?? Ja wogóle niezauważyłem błędów, byłem ekhm pochłonięty treścią A tak wogóle to niektóre błędy są tak drobnostkowe np. 4 tom, Mistrzostwa w Quidditch'u: - Myśle, że kuż wszyscy jesteśmy ? -------------------- "Z daleka, gdzieś sponad jego głowy, napłynął piskliwy, zimny głos:
- Zabij niepotrzebnego. Coś świsnęło i drugi głos zaskrzeczał w noc: - Avada kedavra! Harry miał zaciśnięte powieki, ale błysnęło przez nie zielone światło. Usłyszał, jak coś ciężkiego pada na ziemię tuż obok niego. Ból w czole osiągnął takie natężenie, że poczuł gwałtowne mdłości, a potem nagle ustąpił. Bojąc się tego, co zobaczy, otworzył piekące powieki. Tuż obok niego leżał z rospostartymi ramionami Cedrik. Był martwy." Pub TrZy MIOTŁY - REAKTYWACJA - Moja Super Stronka. ZZZapraszam. PO REAKTYWACJI. Forum - REAKTYWACJA |
Puszczyk |
30.05.2004 15:34
|
||
Może masz, moze nie, różni ludzie z tego forum mają o mnie różne zdanie. . . -------------------- .. Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
|
||
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.11.2024 19:59 |