Błędy
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Błędy
Kocham_Syriusza |
31.05.2004 09:15
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 16.02.2004 |
Puszczyk - jesteś w porządku. Może nie
powinnam pisać tego na tym temacie, ale chcę wyrazić poparcie.
A tak przy okazji... sorry za mój porzedni post. Po powrocie do domu zerknęłam do książki i stwierdziłam, że wszystko jest OK. Chyba ten post Trinity to była podpucha... a ja nawypisywalam takie rzeczy...cierpię na pomroczność jasną:D -------------------- Ale Syriusz nie kocha Ciebie.. :/
|
kubik |
31.05.2004 11:47
|
||||
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna |
Nie, masz dystansowac sie troche od wypowiedzi innych, czyli nie brac wszystkiego tak do siebie
sarkazm? Jeżeli nie to sorki. -------------------- ...
|
||||
Koralina |
24.06.2004 07:46
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Wenus Płeć: Kobieta |
Błędy przeze mnie odkryte:
- dlaczego Fred i George nie wrzucili do czary ognia zgłoszenia poprzez lewitacje - dlaczego Przepowiedni nie zdjęli z półki w wyżej wymieniony sposób. I z rzeczy ciekawszych to by było na tyle.. [nie czytałam całego tematu] -------------------- Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
Meave |
24.06.2004 10:58
|
||
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta |
Być może była ona specjalnie zabezpieczona, aby osoby nieodpowiednie nie wrzuciły w ten sposób kartki ze swoim imieniem. -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
||
HarrOla |
24.06.2004 11:19
|
KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 07.07.2003 |
Jest strasznie duużo błędów ale mnie interesują tylko te trzy:
1) Czy starzy Hemriony są aż tak strasznie bogaci? Przecież w I tomie Harry w małej sakiewce z galeonami miał "więcej niż Dudley w całym swoim życiu" czyli dużo! A w II tomie starzy Hermiony wymieniają mugolskie pieniądze na galeony... Może wygrali w totka, tego nie wiem 2) Skoro Harry miał problemy ze znalezieniem peronu 9 3/4 bo list nie opisywał dostenia się na ten peron ani na Pokątną to niby jak miała się tam dosteć Hermiona i inne szlamy? Widać, jakoś się dostała ale jak, przecież nie miała pojęcia o świecie czarodziejów a u mugoli nie ma chyba drogowskazów jak się dostać do tych miejsc... 3) I znowu Hermiona... W pociągu mówiła, że ćwiczyła zaklęcia w domu i wszystkie jej wyszły... ekhm... jakim cudem nie dostała ostrzeżenia z Ministarstwa? -------------------- |
kubik |
24.06.2004 11:32
|
||||||
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna |
Fucha dentysty jest dobrze płatna
Proste: Muggleborns dostaja szczegółowe instrukcje jak sie dostac na peron, Harry jako pełnokrwisty czarodziej ich nie potrzebował. przynajmniej w mniemaniu tego co listy wysyła, a wysyła McGonagall wiec byc może był to swojego rodzaju test dla Pottera.
A kto dostał zmieniacz czasu? Mając w perspektywie zgarniecie tak utalentowanej czarownicy MM dało jej dyspense -------------------- ...
|
||||||
karolka |
24.06.2004 13:18
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 11.02.2004 Skąd: szczecin Płeć: Kobieta |
ja nie zauważyłam poważniejszych błędów, ale
w v tomie często wyrazy się powtarzały.
-------------------- Jeśli czsem Polka Panu Bogu się uda, to już mówiąc po prostu, klękajcie narody!"
Henryk Sienkiewicz WEJDŹ KONIECZNIE ! ! ! |
czadowa_ |
29.06.2004 15:03
|
||||
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 225 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Białystok |
Jeśli chodzi o błędy to oprócz
wymienianych znalazłam jescze jeden. Kiedy Umbridge w wielkiej Sali
dowiedziała sie że Harry udzielił wywiadu dla Zonglera dała mu tygodniowy
szlaban (o którym zreszta nie było potem ani słowa :/) ale zapewne podczas
szlabanu odwiedził gabinet U. i widział swoja miotłę przykuta łańcuchem do
drążka. Kiedy póżniej U. przywołała go do siebie na 'herbatkę'
To nie mogło sie zmienić - bo Harry był juz w jej gabinecie 5 razy odkąd zarekwirowała mu miotłę. i błąd drukarski - stronu 466 i 467. Zdanie brzmi -
-------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
||||
czadowa_ |
30.06.2004 15:54
|
||
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 225 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Białystok |
Znalazłam łan mor mistejk: pejdż 927:
Musiał to wcześniejm sprawdzic skoro wiedzial jak zareaguje - czyli wypowiadała słowa.. :] -------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
||
Anita |
30.06.2004 16:27
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona |
Trochę błędów Rowling, a trochę tłumacza.
Trudno się mu dziwić, w angielskim nie ma rozróżnienia: "Lavender Brown
jako pierwszy dostał się do Gryffindoru" i "Lavender
Brown jako pierwsza dostała się do Gryffindoru" po ang.
pisze się tak samo. Mam jednak wrażenie, że Lavender była dziewczyną, skoro
poszła na bal z Seamusem Finniganem (co do którego płci nie ma wątpliwości
)
I jeszcze jeden błąd tłumacza: Hermiona w drugiej części czytała "Historię Hogwartu", a w V nagle "dzieje Hogwartu". To jak się ta książka nazywała? Ponadto pokręciła (już Rowling, nie Polkowski) z przemieszczaniem się w czasie, ale zdziwiłabym się, gdyby tego tematu już tutaj nie przerabiano, więc tylko przypominam, nie rozwodząc się dłużej. No i z widzeniem testrali-dlaczego Harry nie widział ich od początku? Tyle sobie przypominam, a jak kogoś interesuje, to na www.mugglenet.com jest osobny dział "Mistakes"- można poczytać -------------------- |
czadowa_ |
30.06.2004 21:51
|
||
Przypominam, że testrale można zobaczyć dopiero wtedy kiedy widziało sie czyjąś śmierć - Harry zobaczył je dopiero po śmierci Cedricka. Owszem, był obecny przy śmierci swoich rodziców -ale był niemowlęciem więc tego nie widział/rozumiał. -------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
||
Meave |
30.06.2004 22:12
|
||
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta |
Zgadza się, ale powinien je już zobaczyć wyjeżdżając z Hogwartu. -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
||
kubik |
30.06.2004 23:19
|
proste nie patrzył w tamta stronę
-------------------- ...
|
Holly |
01.07.2004 13:24
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 42 Dołączył: 01.12.2003 |
nie wiem czy ktoś wspomniał o błędzie jaki
pojawił sie (chyba ) w IV cz. mianowicie, na jednej stronie jest napisane
ELIKSIR WIELOOWOCOWY, a na drugiej WIELOSOKOWY a chodzi o to
samo.
ale zauważyłam to jak czytałam drugi raz... nie zwracam uwagi na takie bledy, ale ten był smieszny i zapadł mi w pamieć Ten post był edytowany przez Holly: 01.07.2004 13:34 -------------------- DZIĘKUJĘ ZA PIĘKNY PODPIS.SZCZERE DZIĘKI.
nazywam się Holly. Jakieś wątpliwości?? |
Anita |
01.07.2004 13:34
|
||
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona |
Holly> już ktoś
wspomniał...
Ale rzeczywiście zabawne. -------------------- |
||
Holly |
01.07.2004 13:36
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 42 Dołączył: 01.12.2003 |
to nie miał być SOK tylko
ELIKSIR.....
sama tak napisłam ale zedytowałam -------------------- DZIĘKUJĘ ZA PIĘKNY PODPIS.SZCZERE DZIĘKI.
nazywam się Holly. Jakieś wątpliwości?? |
Irwena |
01.07.2004 16:00
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 29.03.2004 Skąd: Lublin |
ja za bardzo nie zwracalam uwagi znalazlam
teraz kilka ale wszystkie juz powiedzieliscie wydaje mi sie ze wiekszosc bledow wynika z tlumaczenia -
facet glowi sie jak przetlumaczyc jakas nazwe i juz mu sie polskie wyrazy
kreca stad pewnie Eliksir Wieloowocowy a literówki word poprawia wiec nie ma
-------------------- Zawiodłam się na nim... Ale z drugiej strony... On nigdy nic nie obiecywał... On nie wie...
TGZK rulezzz XD!!! Don't you cry... ja chcę tam wrócić!!! |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.11.2024 20:01 |