Co myślicie o Harrym?, Jako
postaci książkowej...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Co myślicie o Harrym?, Jako
postaci książkowej...
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Nie wiem czy potrzebny. Mi muzyczny słuch badzo pomógł przy nauce angielskiego. Nie musiałem tyle ćwiczyć lisyningów po prostu.
Wiem, że takie słowo jak huncwot istnieje, ale wg. mnie to brzydkie i głupie słowo. |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
To ja wam gratuluję takiej znajomości jezyka ojczystego Emmy
![]() Hito>Ja tego nie wiedziałem ![]() A tak apropos Świstoklików i innych takich, to wiele razy Polskowski na stronie i w Słowniczku Dla Dociekliwych na końcu książki tłumaczył dlaczego to jet tak a nie inaczej. Przede wszystkim dla tego, ze on to musi sam wymyślać, biedak ![]() Ze Słowniczka Dla Dociekliwych ŚWISTOKLIK - ang. portkey (czyt.portkii); angielski termin zbudowany jest ze zbitki port("port", "otwór", ale po łacinie porto to również "jechać", "przenosić") i key ("klucz", "klawisz"). Pokonkursie ogłoszonym na Czarostronie Tytusa Hołdysa, Rada Translatorska przy polskim Ministerstwie Magii uznała, że najlepszym polskim odpowiednikiem tego terminu będzie "świstoklik". termin ten dobrze oddaje naturę owego błyskawicznego przenoszenia się do z góry ustalonego miejsca po dotknięciu do zaczarowanego uprzednio przedmiotu. W Polsce tylko na Podhalu nadal używa się miejscowego terminu "portki". Myślę, że to powinno Wam wystarczyć jako wyjasnienie skąd wzięła się nazwa "świsoklik" ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 12:09 |