'wiersz'
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
'wiersz'
Madziuś |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 208 Dołączył: 17.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Madziuś publikuje kolejny 'wiersz'. Pewnie myślicie: Po co ona to robi, skoro nie umie pisać?. No właśnie dlatego, że nie umie, a chce się nauczyć. Ma nadzieję, że wy jej powiecie co robi dobrze a co źle i jak się może poprawić.
![]() ![]() 'Wiersz' Odcinam się od świata wielkimi nożycami Zamykam się na kłódkę Ze szczytu szklanej wieży oglądam kształtne chmury próbując znaleźć statek Ten post był edytowany przez Madziuś: 02.08.2007 15:46 |
rhiamona |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 177 Dołączył: 12.08.2006 Skąd: Z kapusty :D Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Ze szczyty szklanej wieży podejrzewam że tu błąd jest, literówka albo coś. Ze szczytu chyba miało być. A może nie? Całość mi się nie podoba, ignoruję przesłanie, nie mam ochoty myśleć nad sensem. Za krótkie. Zaczyna się niezbyt, kończy lepiej ale mgliste to wszystko. |
Madziuś |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 208 Dołączył: 17.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Masz rację, miało być ze szczytu. Cieszę się, że ci się podoba.
|
Hizashi |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 06.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że bardziej doświadczeni ludzie tutaj nie zareagowali na twój apel o udzielenie paru nauk, bo po prostu woleli zmilczeć niż napisać coś oczywistego - mianowicie, że nie da się nauczyć sztuki pisania wierszy. Ja jestem nowa, młoda i głupia, więc sobie pozwalam;) Myślę, że można, ba, powinno się doskonalić warsztat przez całe życie, pewne reguły istnieją, ale istoty poezji nie uchwycisz w żadne ramy. Przepraszam wszystkich za pisanie czegoś jasnego jak słońce - chyba aż oślepia^^
Mam jedną radę: popracuj nad interpunkcją. To się tyczy również tego, co w twoich postach nie jest wierszem. I zastanawiaj się, czy używasz wielkich liter, bo coś chcesz zaznaczyć, czy po prostu lubisz wciskac Shift;) -------------------- ...W nią jestem ubrana. Przez nią jestem zamieszkana. (Colette)
|
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Nie zgodzę się z uwagami o interpunkcji i dużych literach - wiersz jest utworem dość dowolnym pod tym względem. Przynajmniej moim zdaniem :-)
Co do wiersza - patosik mój kochany na początku, choć druga zwrotka już ciekawsza. Pozostaje pytanie: o czym wiersz? Pierwsza zwrotka oklepana, bardzo, oj, bardzo. Ten post był edytowany przez Sihaja: 06.08.2007 01:45 -------------------- |
rhiamona |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 177 Dołączył: 12.08.2006 Skąd: Z kapusty :D Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że bardziej doświadczeni ludzie tutaj nie zareagowali na twój apel o udzielenie paru nauk, bo po prostu woleli zmilczeć niż napisać coś oczywistego - mianowicie, że nie da się nauczyć sztuki pisania wierszy. ja słowa Madziuś interpretuję inaczej. Sądzę że ona nie oczekuje recepty pt"jak krok po kroku napisać wiersz" tylko prosi o wytknięcie błędów i parę rad aby uniknąć ich w przyszłości. Może faktycznie nie każdy ma predyspozycje do pisania (albo raczej pisarstwem się nie interesuje) ale i tego w pewnym stopniu można się nauczyć. Najważniejsze są chęci. I gdyby każdy wychodził z założenia " za pierwszym razem mi nie wyszło- czyli nie mam zdolności więc nie będę już nigdy więcej próbować" naprawdę niewielu by cokolwiek pisało. Nie widzę też tej próby "uchwycenia poezji w ramy" zawartej w słowach pani M. ale ja też niedoświadczona jestem więc nawet nie oślepiła mnie oczywistość twojej wypowiedzi. pozdrawiam Ten post był edytowany przez rhiamona: 06.08.2007 00:31 |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
A mnie się pierwsza właśnie bardziej podoba. Ale wiersz trochę za krótki - pisanie dziesięciozwrotkowych kobył nie jest dobre, ale zbytnia lapidarność też nie. Przydałaby się choć jeszcze jedna zwroteczka w środku.
Treść słabo zarysowana - w porządku, jest sobie sytuacja, ale ponieważ w wierszu właściwie nic się nie dzieje (bo oparty jest na klimacie), powinien być dłuższy. Wtedy może jakoś bardziej by trafiał do czytelnika. Na plus zaliczam Ci to, że wiersz melodyjny i że mądrze dobrałaś środki stylistyczne. Sądzę, że jeśli tylko będą pomysły, to jakoś dasz radę się wyrobić. Czytaj poezję. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:29 |