Lektury Szkolne, obowiązek i przyjemność
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Lektury Szkolne, obowiązek i przyjemność
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Bo długie.
Powinnaś się nauczyć - tak jak ja już zacząłem - że ludzie Cię otaczający to nawet nie jedna milionowa wszystkich. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Długie, pisane dosc trudnym jezykiem, zbyt rozległe opisy przyrody... mało dialogów. Może . Polak leń w końcu jest. I prosty człowiek . ;D Ja tez prosta jestem, zeby nie bylo. Ale Sienkiewicza ubóstwiam.
![]() Hm... znowu jakis głęboki tekst zmuszajacy do refleksji i sprawiajacy, ze czuje sie niedosc, ze mała to jeszcze głupia. :> A ja tu chcialam tylko ponarzekac, ze ludzie nie rozumieja tworczosci Sienkiewicza. ;> -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Chciałem oficjalnie ogłosić, że "Granica" Nałkowskiej została pierwszą lekturą w liceum, której nie przeczytałem do końca. Zmógł mnie nadmiar nazwisk, niekończące się retrospekcje i beznadziejno-depresyjny klimat, którego w książkach nie znoszę. Wystarczy mi, że życie bywa takie. Nie muszę jeszcze o tym czytać.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
"Opowieść Wigilijna" jest bardzo krótka, ale ja jej ni mogłam doczytać. Męczyłam się i męczyłam. Ale dotrwałam w końcu do końca. Ja nie wiem, co będę robiła, gdy będę musiała "Nad Niemnem" albo "Ludzi Bezdomnych" czytać.
|
Hermiona1900 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 518 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: ja to znam?? Płeć: Kobieta ![]() |
Opowieść Wigilijna zawsze mi sie podobała
![]() ![]() -------------------- Gryffindor
KLL |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Poza tym, musze przyznac, ze w przeciwienstwie do 99% ludności, bardzo lubię i mocno cenię prozę pana Sienkiewicza. Nie jesteś sama. Ja też lubię Sienkiewicza. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Zakohana w książkach |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Prefekci Postów: 473 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Ja lubię Sienkiewicza za "W Pustyni i w Puszczy", a nienawidzę za "Krzyżaków".
Przeczytałam cały pierwszy tom i nie potrafiłam powiedzieć, o co w tym właściwie się rozchodzi. Przeczytałam streszczenie szczegółowe, a "Krzyżacy" uzyskali drugie miejsce na mojej liście lektur niedoczytanych (pierwsze ma "Kubuś Puchatek", którego bardzo lubiłam, zanim sięgnęłam po książkę. Wepchnęłam ją pod łóżko po przeczytaniu połowy i prawdopodobnie do dziś tam leży). Bardzo podobał mi się Hobbit, co utwierdziło resztę żeńskiej części mojej klasy w przekonaniu, że ja jakaś inna jestem. "Opowieść Wigilijną" przeczytałam chyba z dziesięć razy, tak strasznie mi się spodobała. Nie przepadam za to za "Anią z Zielonego Wzgórza", czytałam ją raz i nie widzę potrzeby, by do niej wrócić. Ilekroć zaczynam sobie ją "odświeżać" zasypiam na siedząco ![]() A "Dzieci z Bullerbyn", ulubiona i najukochańsza lektura większości dziewczyn, które znam, to według mnie kompletne zero. Zanudziła mnie na śmierć i do dziś nie wiem, o czym ona właściwie jest. Okay, są sobie dzieci, lubią się, mają śmieszne pomysły, spoko. Coś jeszcze? Nie? Szkoda. Ogólnie, to zazwyczaj jeśli lubię jakąś lekturę, to w moich koleżankach budzi ona odrazę i na odwrót. Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 20.01.2008 15:07 -------------------- |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
ile miałaś lat, jak czytałaś dzieci z bullerbyn? mysle, ze trzeba byc w odpowiednim wieku, zeby te ksiazke pokochac
![]() -------------------- |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
chyba z 3 razy czytałam "Dzieci z B..." . Prawdopodobnie było to spowodowane brakiem chęci do czytania innych książek. Ale i tak mi się podobała. 5 lat temu...
"Chłopcy z Placu Broni" to chyba była pierwsza lektura, która mi się podobała. "W Pustyni i w puszczy" nudziło mnieeee. Krzyżaków nie czytałam. Moja miłość do Puchatka zawsze była umiarkowana. Gdy byłam w najstarszej grupie w przedszkolu, nazwali je przedszkolem im. Kubusia Puchatka. Od tamtej pory moja miłość do niego jeszcze bardziej zmalała. Za "Anię..." nigdy się nie zabierałam, choć filmy zawsze z przyjemnością oglądam. |
Zakohana w książkach |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Prefekci Postów: 473 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
em, ostatnio czytałam "Dzieci z Bullerbyn" w wakacje. Z nudów. I moja opinia o nich się nie zmieniła.
Zobaczę za kilka lat, jak już całkiem zapomnę, o czym były... "Chłopców z Placu Broni" też lubiłam. Właściwie to zaczęłam po opowiedzeniu (wymyślając, jak zwykle, na żywca) bitwy o ten Plac. Połowa klasy to opowiadała. Polonistka stwierdziła, że tylko ja w pełni oddałam emocje walki (nic dziwnego, ręce mi się trzęsły, serce udawało pociąg pospieszny i powtarzałam w myślach "nie zacząć się jąkać i powtarzać 'ee...'"). Teraz czeka mnie "Zemsta"... Mam nadzieję, że nie skomentuję jej jak mój kuzyn: "Fajnie się czytało i w ogóle, ale o czym to jest, to ja naprawdę nie wiem" Ten post był edytowany przez Zakohana w książkach: 21.01.2008 21:39 -------------------- |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
'Dzieci z bullerbyn'. Tak, bardzo lubiłem tę książkę. Miałem z osiem lat, kiedy ją po raz pierwszy przeczytałem. Pamiętam, ze gdy ją i jeszcze taką jedną książkę(chyba ta druga była Burnett) oddawałem do biblioteki, spotkałem się po raz pierwszy z Harrym Potterem. I tak, jak juz skończyłem dziewięć lat ruszyłem do biblioteki po HP.
Harry Potter jest lekturą mojej siostry. Nie chce jej się czytać. Siedzi sobie na kanapie i słucha audiobooka. Przeczytałem Faraona, nawet mnie wciągnął, kupiłem 'Ogniem i mieczem", może się po feriach wezmę za niego. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzieci z Bullerbyn to obok przygód Pana Samochodzika moja ulubiona książka z dzieciństwa. Anię przeczytałem jedną i nie zamierzam kontynuować. Kubusia Puchatka czytałem baaardzo dawno temu i nawet nie pamiętam, czy mi się podobał, czy nie. Chyba muszę przeczytać jeszcze raz. Chłopcy z Placu Broni bardzo mi się podobali, a przy śmierci Nemeczka się wzruszyłem
![]() -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Hermiona1900 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 518 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: ja to znam?? Płeć: Kobieta ![]() |
Faraon - dajcie spokój, miałam się za niego wziąśc jakiś tydzień temu. Bez widocznych efektów. Przynajmniej wiem już, jak wygląda okładka
![]() ![]() -------------------- Gryffindor
KLL |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
mam całą serię "Ani z...", ale nie wyczytałam nigdy wszystkich 6 tomów. i nie wiem czy kiedykolwiek powrócę do tego.
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Granica Nalkowskiej byla ok.
Ja z kolei nie moglem przebrnac ani przez Pana Tadeusza, ani przez Chlopow - ani w gimnajzum - ani w liceum. Dzieci z Bullerbyn bardzo przyjemna ksiazka, conajmniej dwukrotnie czytalem maluchem bedac. Moze nie jest to lektura, ale przypomnialo mi sie. Niewiarygodne Przygody Marka Piegusa - ksiazka, ktora czytal moj tata i ktora mi goraco polecil. I naprawde - warto bylo. Jeszcze w okolicach wieku bohatera (12-15) to tak absurdalna, komiczna i detektywistyczna ksiazka byla moim numerem jeden. Chetnie bym do Niej wrocil. Ktos czytal/slyszal? -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
ja czytałam milion razy, kopię mam po tacie i ją doczytałam tak, że się rozpadła i trzeba do introligatora zanieść
![]() A "Osobliwe przypadku Cymeona Maksymalnego" czytałeś? to jest dopiero klasyk ![]() -------------------- |
asiatal |
![]()
|
pana samochodzika mój ojciec kocha. Przeczytałam jeden tom i stwierdzam, że fajne, ale jakoś nie zabrałam się za kolejne tomy. Jakoś w piątej klasie lubiłam Bahdaja/Chmielewską/kogoś jeszcze ale nie pamiętam nazwiska
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Pana Samochodzika przeczytałem wszystkie tomy, które były w bibliotece. Fajna sprawa. "Marka Piegusa" uwielbiałem, choć chwilami aż mnie irytowało natężenie absurdów
![]() A dziś dzieci jadą na "Sadze o Ludziach Lodu" :] -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
arwenka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: z dugiej strony tęczy Płeć: Kobieta ![]() |
"Sagę o Ludziach Lodu" czyta pewna dziewczyna z mojej klasy uważana za jedną z inteligentniejszych uczennic w szkole. Za jej namową przeczytałam jeden tom i uważam, że jest wiele innych, ciekawszych, bardziej wartych przeczytania książek niż "Saga...". Nie podobało mi się i już. Nie wiem czemu, ale jakieś to drętwe, nie ma w sobie tej magii, tego "czegoś" co by mnie przyciągnęło. Za to jak byłam mała zaczytywałam się w "Karolci" oraz "Akademii Pana Kleksa" i przeczytałam wszystkie książki o nim
![]() -------------------- - To wszakże twoi rodacy, wiedźminie - rzekł Regis. - Przecież nazywają cię Geraltem z Rivii.
- Poprawka - odrzekł zimno. - To ja sam się tak nazywam, żeby było ładniej. Imię z takim dodatkiem budzi u moich klientów większe zaufanie. - Pojmuję - uśmiechnął się wampir. - Dlaczego jednak wybrałeś właśnie Rivię? - Ciągnąłem patyki. A. Sapkowski "Chrzest ognia" |
kate711 |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 309 Dołączył: 27.10.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
O, lektury z dzieciństwa. Bardzo lubiłam "Dzieci z Bullerbyn" tak jak wiele osób powyżej. Natomiast, gdy miałam przeczytać "Anię z Zielonego Wzgórza" nie mogłam przez nią przebrnąć. Jednak, gdy wróciłam do tej lektury po kilku latach tak mi się spodobała, że przynajmniej z trzy razy przeczytałam wszystkie 10 części. Bardzo podobały mi się też: "Oto jest Kasia", "Karolcia", "Rogaś z doliny Roztoki", "W pustyni i w puszczy".
![]() Za "Kubusiem Puchatkiem" nie przepadałam. Nawet nie wiem czy przeczytałam pierwszą część... ![]() A teraz muszę się zabrać za m.in. "Nad Niemnem", "Lalkę" (chcociaż ją już czytałam), "Bez dogmatu", "Emancypantki", "Dziurdziowie", "Quo vadis" oraz rożne nowele itd. ![]() "Sagi o ludziach lodu" nie czytałam... -------------------- ![]() ~~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
asiatal |
![]()
|
"Rogasia z doliny Roztoki" czytałam, też mi się podobało.
"Oto jest Kasia" obiło mi się o uszy, więc chyba czytałam ale nie pamiętam o czym jest. edit: jako lekturę dorywczą wypożyczyłam "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. To podobno lektura w liceum. Czytał ktoś to może? Czego się spodziewać? Z góry dzięki Ten post był edytowany przez asiatal: 01.03.2008 13:03 |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
przygnębienia.
-------------------- ![]() ha! |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Dokładnie.
Bardzo dobra książka i naprawdę poruszająca - ale to, w jakim stopniu, zależy już od wrażliwości. Polecam "Pamiętnik z powstania warszawskiego". To nie lektura, ale skoro już jesteśmy przy książkach wojennych, to polecam. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
asiatal |
![]()
|
dzięki
|
Hermiona1900 |
![]()
|
ja teraz przerabiam Faraona...powiedzmy,że trochę przeczytałam i tak mi się strasznie ciągnie;/ zdążymy całą omówić, a ja nie będę nawet w połowie...
-------------------- Gryffindor
KLL |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 05:20 |