Wiersz
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Wiersz
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
popieram, obywatela wyżej.
|
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wróciłem wprawdzie tylko na chwilkę ale
zamieszczam co mi przyszło do głowy. Pozdrowienia
![]() "Rozmowy z Kotem: Prestissimo" Jednogłośnie zdecydowałem Że musi się skończyć Już po wszystkim Już Zaczęło się przeradośnie A teraz już koniec Zostałem sam Kurz Unosi się przede mną jak dusza Wyrwana z łańcuchów ciała Brutalnie i słodko Jak Nowonarodzone kocię od piersi matki Odrywa podstępem człowiek I topi w rzece Smak Łez na moim policzku się miesza Z zapachem jej perfum Wciąż słodkich By Maskować smród śmierci i kłamstwa A także potu z ich ciał Znów zabijali Sny A teraz żadne nie patrzy na mnie Oskarżającym wzrokiem (Nie mają oczu) Pot Opływa ich ciała rwącą rzeką A gdzieś na tyłach Mej głowy śpi Kot W końcu zamilkł jego upiorny śmiech Lecz wiem że wróci do mnie Gdy poczuje zapach Krwi Bo teraz jestem szczęśliwy Choć nieznośny ból Wciąż we mnie Tkwi Podnoszę swe dłonie do twarzy Przykrywam me oczy palcami I staram ogarnąć słowami To wszystko co mogło się zdarzyć Za chwilę syrena zawyje I znowu nadejdzie ich pora Znów czeka mnie ta mroczna nora Lecz Kot wewnątrz mnie nadal żyje Więc zemstę swa wywrę na pewno A serce me zmieni się w drewno Gdy teraz odpocznę przez chwilę Słuchając jak krzyczą motyle Pozwolę się związać i zgnoić W nadziei że Kot mnie wyzwoli A kiedy nadejdzie ta chwila Poznacie zemstę debila Idioty i wariata Z psychószki na końcu świata 15.08.2004 -------------------- |
iney |
![]()
|
||||||
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Już ci mówiłam, że jak dla mnie jest to
ciutkę przydługie i mógłbyś naprawdę zastanowić się nad podzieleniem wiersza
na dwie części - jeśli tylko nie uważasz tego za niedopuszczalną ingerencję
w skończone dzieło ![]() ![]()
- mój ulubiony fragment ![]()
- też ładne, i ten "dyskretny" rym: twarzy - zdarzyć, właśnie takie lubię. Niestety pod koniec jest gorzej...
Oj, Częstochową zaleciało... ![]() ![]() ![]() -------------------- (...) czuwaj - kiedy światło w górach daje znak - wstań i idź
dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem jak ci co szli przez pustynie i ginęli w piasku Z. Herbert "Przesłanie Pana Cogito" Za życie płaci się skrzydłami Dzięki, Galia :) |
||||||
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
A gdyby tak znać przeznaczenie?
Gdy każdy oddech bezlistny, Korytarz wiatru tworzący, Sennego i smętnego drzewa Podawał w wątpliwość istnienie Wolnego wyboru i woli? A dotyk palący twych ust I dłoni musnięcie w przelocie Podawał mą wiarę w zwątpienie Stawiając przed faktem bolesnym? Przesądy, przysłowia, zwyczaje I wszystkie jesienne obroty Wzbudzają we mnie rozumienie. Zaufam, pozwolę prowadzić Za rękę się Panu mojemu Ostatnie westchnienie wydając Rozpoznam tajemnic korzenie - A gdyby tak znać przeznaczenie? 18.9.2004 -------------------- |
matoos |
![]()
|
Dziś mnie tak naszło... Wiersz z cyklu "Krótko, zwięźle i na temat".
"Dusza" Nie mam pomysłu na siebie Ale To nic www.dusza.pl Ściągnę i znajdę się w niebie 20.09.2004 -------------------- |
iney |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Obiecałam, więc komentuję. Choćbym miała pozostać twoim jedynym krytykiem
![]() Poprzedni wiersz mi się nie podoba. Ostatni - owszem. "A gdyby tak znać przeznaczenie..." Sens jakiś pogmatwany, literówki, rytm się sypie parę razy, ostatni wers, nie wiadomo, czemu taki długi. Jak zawsze u ciebie znalazłam parę ładnych sformułowań, ale to nie ten poziom, do którego mnie przyzwyczaiłeś... ![]() Za to dusza jest naprawdę ciekawa. Krótka i bez fajerwerów, ale taka mądra. I twoja. Na nic więcej teraz, jeśli chodzi o konstruktywną krytykę, mnie nie stać. Mam nadzieję, że tyle ci wystarczy. Pozdrawiam. -------------------- (...) czuwaj - kiedy światło w górach daje znak - wstań i idź
dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem jak ci co szli przez pustynie i ginęli w piasku Z. Herbert "Przesłanie Pana Cogito" Za życie płaci się skrzydłami Dzięki, Galia :) |
NeMhAiN |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 419 Dołączył: 24.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
podobaja mi sie...wszystkie...najbardziej te mniaturki.więcej nic nie powiem
![]() |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
"Dusza" nie przemówiła do mnie. Poczułam się jakbyś podawał pewne dość oczywiste fakty również w sposób oczywisty. Nie zaskoczyłeś, nie wzruszyłeś, nie "zahaczyłeś mnie niczym". A przecież wiele Twoich wierszy jest naprawdę dobrych.
-------------------- |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
zazwyczaj nie komentuję, ale tak jakoś mi się zebrało.
mi się właśnie ''Dusza'' podoba. nie przeszkadza mi, że jest oczywista. wg. mnie nie trzeba szukać nieoczywistych tematów, żeby je ciekawie przedstawić =) a z poprzednich wizyt na tym temacie, pamiętam, że najbardziej zapadł mi w pamięć ''Czas''. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
matoos |
![]()
|
"Sukkub"
Jedwabną chustką przewiąż mi oczy, By stłumić ciała krzyki podstępne, Podszepty ciche, w duszy zaklęte, Bym nie pozwolił się zauroczyć. Podaj mi rękę, ma ukochana Pójdź, zwiedźmy ciche schodów ołtarze, Odarte z uczuć, szeptów i marzeń - Idź tuż przede mną, w blasku skąpana. Księżyc gdy ujrzy oczu twych lśnienie, Zazdrość poczuje - on sam nie świeci! Lecz jest zbyt cichy. Powstanie wzniecić Łatwiej by mogło twoje westchnienie! Podróżuj ze mną swiątynią świtu - Z nocą odejdziesz, blada i słaba, Ja przetrę oczy, jak to wypada, Ziewaniem kryjąc drgania zachwytu. Zaprę się w sobie, odrzucę kocyk, Ubiorę, wstanę, śniadanie zrobię, Codziennym smutkom twarz przyozdobię, Pięknym wspomnieniem dzisiejszej nocy. 29.10.2004 -------------------- |
vampirka |
![]()
|
![]() Renia Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
kosmos
czemu mnie tu tak malo bylo ojej ..? przeczyatalam z kotem rozmowe ostatnia i na widok tamtych wszystkich poprzednich nie przeczytalam ich. bo to jak w najlepszej perfumerii po co wszystkie najlepsze zapachy wachac za jednym razem, gdy mozna pare razy rozncyh przyjemnosci doznac..? a poza tym po powachaniu paru, wiekszej dazwce juz mi sie swidruje, miesza i myli zapomne jeszcze ktorys i co chyba nied musze mowic - mistrzostwo? -------------------- Morning, sunshine. How do you feel?
|
NeMhAiN |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 419 Dołączył: 24.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
"Sukkub" mi siem oczywiście podoba,
a co bym mogla innego powiedzieć...jestes zakochany? czy masz po prostu taką
wyobraźnię??
![]() |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
<Sih aktualnie skomentować nie może, bo
zbiera szczenę z podłogi>
Łał. Powiedz ktoś tak do mnie. Tak ładnie. Ja chyba nie muszę nic mówić. Bo dla mnie ten wiersz to było mistrzostwo. -------------------- |
matoos |
![]()
|
Dziś pomalowałem stopy
Nie mogłem Wytrzymać faktu że grunt To brzydota Chciałem upiększać go każdym krokiem 28.11.2004 -------------------- |
Sihaja |
![]()
|
Mądra chmurka na nieboskłonie poezji. Ot,
tak mi się górnolotnie powiedziało.
Ładne. Miłe. Niedoskonałe ![]() -------------------- |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
A kiedyś Ci obiecałam, że skomentuję,
pamiętasz?
Wiedziałam przecież, że znów się mile zaskoczę. Wiedziałam, że będę się znowu nimi euforycznie zachwycać Wiedziałam. Więc dlaczego znów takie wrażenie to na mnie wywarło?... Tak, mogłabym zaraz wymienić całą litanię zalet Twoich wierszy... Ale myślę, że to chyba nawet nie ma sensu. Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego talentu, który w Tobie siedzi=) "Sukklub" jest wspaniały. Pewnie nie uwierzysz, ale ja dalej czuję dreszcze na plecach. A powiem Ci, że z obawą w niego brnęłam, że możesz załamać rytm, zrobić coś co ujmie mu piękności. Poradziłeś sobie znakomicie, widać w nim pracę, więc jest pewnie o tyle cenniejszy. I te rymy takie jak "ołtarze-marzeń"... Mmm po prostu esencja poezji. Mogę się nim upajać(: Wprawdzie ostatnia strofa mi się nie podoba, liczyłam chyba na coś ważniejszego, choć może burzę się tylko dlatego, że nie jest dokładnie tak, jak bym chciała. Ale ogólnie ładne, wiesz? I jeszcze dwie maleńkie perełki: "Dusza" i ten drugi -- "Dziś pomalowałem..." (nb. mój faworyt). Takie po prostu... Po prostu one wszystko i wszystko w nich. Owacje na stojąco (małe jest piękne). Zaś "Rozmowy..." -- mistrzostwo. Już wyraziłam zresztą zachwyt we wcześniejszych komentarzach. Geez, ale Ci kadzęXD No dobra, żartuję, odwaliłeś naprawdę kawał pięknej roboty. Byle tak dalej i nie popadaj w samozachwyt(; -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
to maleństwo jest niesamowite...
takich słow nie czytalam już dawno dziekuje -------------------- |
matoos |
![]()
|
Ścigają mnie cudze dzieci
Za mną Słyszę cichutkie kroki Bromby Termometr miarowo stuka o podłogę Pewnie planuje Zmierzyć długość moich uszu Po lewej słyszę szloch Łkanie Dochodzi mnie pomimo Że nie widzę kto płacze Czyżbym dostrzegł kątem oka Błysk światła na złotym pierścieniu? Gdzieś nisko A wszystko ślicznie opakowane W rubaszny rechot I pojawiające się znienacka zęby Wyszczerzone W nieludzkim grymasie Witaj Mój największy, najukochańszy wrogu Wchodzisz czy wychodzisz? 1.12.2004 Ten post był edytowany przez matoos: 12.12.2004 09:14 -------------------- |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
o łaaa... respect... niesamowite...
nieziemskie... urzekające... dobijające... przytłaczające...
"Czas" zaczynający się słowami "Kobieta z sową u boku..." mną wstrząsnął. genialny. i tyle. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
matoos |
![]()
|
Błękitny Requiem
Błekitnych pożegnań tkaninę kochają Ci wszyscy co czasem zakończyć by chcieli Swe życie. Choć nawet niteczki nadziei Pod ręką wyczują, lecz jej nie poznają. Choć sądzę że kiedyś nadzieję zobaczę, Powiadam - nadziejo, Requiestat in pace. Błękitne są progi bezkresnych drzwi chwały. Szeroko otwarte są drzwi te poniekąd, Lecz ludzi nie znajdziesz za nimi, esteto A bożków, co ciągle żądają ofiary. Choć skromność jest godna najwyższych odznaczeń, Ja sądzę - skromności, Requiestat in pace. Choć błękit miłości dyskusji podlega, A słowa poetów pod niebo ją chwalą, Ja, bluesem wiedziony i pustą już salą Sam twierdzę, że wszystkim ślepota dolega. I mówiąc te słowa, na pewno zapłaczę Lecz mówię - miłości, Requiestat in pace. I tak zanurzony w błękitnym natchnieniu Poderwę się nagle, ze smutku zapłaczę, Zaśpiewam sam sobie "Requiestat in pace!" A potem powrócę, chociaż w zamyśleniu, Do świata gdzie nadal jest wszystko prawdziwe; Gdzie słowa me tracą na mocy. Natchnienie Ciężarem jest tylko, błękitne zaś tchnienie Wydaje się wątłe i wręcz niewłaściwe. Choć pewnie znów wrócę, wnet znów Cię zobaczę, Tymczasem - Poezjo! Requiestat in pace! Ten post był edytowany przez matoos: 11.04.2005 11:42 -------------------- |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
ciekawe
czytało mi sie dobrze tak mniej wiecej do polowy podoba mi się motyw o skromności wiersz w Twoim stylu i chociaz nie przepadam za takim pisaniem miło było po dośc dlugiej przerwie znów przeczytać coś Twojego -------------------- |
Ewelka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 145 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: ?? ![]() |
Świetne wiersze. Najbradizej chyba
podobał mi isę pierwszy wiersz o krukach. Jak czytałam to poczułam sie tak...dziwnie. Poprostu jak by ten wiersz był o mnie i jak bym to ja latała... |
matoos |
![]()
|
Samotne trawy
Na glebie z latarni Latarnik bawi Się dobrze Zabrakło strawy Kręgosłup moralny Ucierpi na tym Niemądrze Podniebne stada Wraz ze swym pasterzem Uciekną szybko Wśród wrzosów A ty maleńka Już zaśnij cichutko Kołysząc poduszką Swych włosów -------------------- |
matoos |
![]()
|
Latarnik Miejsca
Zapatrzony przed siebie Nie szuka granicy Nie stara się rozszyfrować Chaosu Nie ma oczekiwań Lecz wśród kształtów przepełniających Szczelinę Pomiędzy marzeniami Semków Tak samo ważne jak Niedokońcaobecni Leżą asfaltowe światełka Sny robaczków świętojańskich Przepełnione blaskiem Ten post był edytowany przez matoos: 23.05.2005 22:26 -------------------- |
matoos |
![]()
|
"Dwie połowy"
Kiedy przekroję jabłko na dwie części, A potem patrzę na nie z miną błogą, Nachodzi mnie czasem myśl nieproszona - Którą ja jestem, którą ty połową? Jak wschodu czary, religie, wierzenia, W połowach równych widzą moc wiekową, Tak ja czasami widzę nasze życie - Którą ja jestem, którą ty połową? In jest pierwiastkiem męskim, silnym, trwałym, Jang częścią kobiecą, słabą, lecz duchową. Mimo, że ciało me ma męskie cechy - Którą ja jestem, którą ty połową? Czy jeśli czuję czasami powinność Zamiast mięśniami popracować głową, Trudno jest wtedy określić dokładnie Którą ja jestem, którą ty połową? Lecz zaraz wgryzam się w owoc, by zachwiać Stworzoną przez siebie harmonię jabłkową, Bo w gruncie rzeczy jest dla mnie nieważne, którą ja jestem, którą ty połową. Inspirowane "Boskimi Szeptami Han Quing-Jao". Ten post był edytowany przez matoos: 27.05.2005 20:53 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 03:28 |