Twilight, znaczy się Zmierzch
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Twilight, znaczy się Zmierzch
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(asiatal @ 16.02.2009 19:50) Problem to ja mam taki, że poczytałam trochę o tym i się zniechęciłam, bo podobno ten cały Twilight to o kant dupy... Że niby dla pokolenia High School Musical, że schematyczne i zajeżdża marysuizmem. Pomoocy..! edit: wampir-wegetarianin? ![]() Tak, on dokładnie taki właśnie jest, ten Twilight, nie ma co w bawełnę owijać. W wersji oryginalnej jeszcze do strawienia, w polskim przekładzie już dno. Ale rzeczywiście wciąga i fajnie się czyta ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
Jestem świeżo po lekturze Zmierzchu (na razie tylko Zmierzchu). Jeszcze nie widziałam filmu ale już się ściąga. Prawdopodobnie wszystko co możliwe, zostało już napisane w tym temacie ale spróbuję moje odczucia w skrócie przedstawić.
Książka mi się krótka wydała. Brak ciekawych akcji na początku. Pierwsza połowa książki to taki zwykły romans. Spodziewałam się bardziej wampirzej książki. Tak, żeby motyw miłosny był zepchnięty gdzieś na dalszy plan i żeby było więcej wam-pi-rów. A jak już doszło do wampirów i całej sprawy z Jamesem (przez moment sobie pomyślałam, że przecież można ją zwampirzyć i już nie będzie ścigana przez tropiciela. Ale ja zawsze po najmniejszej linii oporu) to i ta się szybko skończyła. No mój gust. Chociaż to może wina tego, że czytałam w pdfie i mi się generalnie szybko czytało. Po dwóch dniach osiągnęłam finałową stronę. Boję się czytać dalej, bo obawiam się dogłębnego opisania związku Belli z Edwardem. Co jak dla mnie, byłoby nużące. Warto czytać dalej? A i w ogóle to było mnóstwo literówek i że o Jeeezu. |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
No wiesz, drugi tom jest straaaaaasznie uczuuuucioooowy, bo Bella przeżyyyywaaaaa. Ale później jest lepiej
![]() Z tym że z tym dogłębnym opisywaniem związku, to możesz się akurat nie bać. Bella przeżyyywaaaa, ale rozstanie. Ten post był edytowany przez owczarnia: 26.02.2009 01:49 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
omg omg omg omg omg omg omg. Rozstanie? To będę razem z nią
![]() |
owczarnia |
![]()
|
No. Także wiesz, przygotuj się na ostrą jazdę
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
łeeeeeeeeeeee. Ten film to jakiś nie fajny. Nic nie widać (bo nagrywane w kinie). Fabuła zmieniona w taki sposób, że wolę książkę. No i przede wszystkim Pattinson. Wcale ładny. Przez większość filmu wyglądał jak w takim romansie, co to kończy się tym hajskulowym balem. Sztuczny, i jak już wyżej wymieniłam - nie wampirzy. A te wszystkie plakaty z Twilighta to są jak nie z Twilighta.
Fala Pattinsonomanii mnie ominęła. Lepiej wygląda w mojej głowie. |
owczarnia |
![]()
|
Eeeeee, bo kto ogląda takie byle jakie kinówki?... Poza tym jak możesz mówić, że Pattinson brzydki, skoro nic nie widać
![]() Btw, na Oscarach był ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
no na oscarach to ślicznie, ślicznie. Ale zupełnie inaczej niż w filmie. Przynajmniej tym, który ja widziałam ;b A poza tym to pewnie w normalnej ostrości to byłoby tylko jeszcze gorzej
![]() a rzuciłam się na kinówkę, bo nie było innej wersji a najbliższe kino, w którym mógłby teraz być Twilight (pomijając czas, kasę no i kogoś kto by się ze mną tam wybrał, bo samej mnie rodziciele nie puszczą) to chyba w Starogardzie Gd., 40 km dalej edit: przypomniała mi się scena, w której Edward ratuje Bellę od tych chłopaków chyba w Port Angeles. Skoro z trudem się mógł opanować przed przegryzieniem im tętnic, to jak mógł wejść z powrotem do samochodu? Tzn, po co w ogóle wychodził z tego samochodu? Wychodząc, narażał się na niebezpieczeństwo że się rzuci na nich. Ten post był edytowany przez asiatal: 26.02.2009 21:57 |
owczarnia |
![]()
|
Oj tam. Czepiasz się
![]() A w normalnej ostrości cuuudnie ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Kumpela obejrzała i gorąco namawia, bym zrobiła to samo. Twierdzi, ze dawno tak się nie uśmiała, do łez, do łez. Zastanawiała się przez dłuższy moment, czy ten film to tak na serio, ale w końcu śmiech przydławił myśli ;)
-------------------- |
asiatal |
![]()
|
o matko jedyna! To czego ja mogę się spodziewać po trzeciej części?
![]() |
owczarnia |
![]()
|
A to ja Ci powiem, chcesz
![]() Tylko wiesz, żeby potem nie było na mnie. W trzeciej części Bella będzie miała dylemat. Uczuciowy. A w czwartej... W czwartej omal nie przypłaci tego dylematu życiem. To tak w olbrzymim skrócie ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
nie no spojlerów żadnych!
tak się tylko pytam. No bo jeśli teraz wiem, jak wygląda "ostra jazda" to się zastanawiam co jeszcze będzie. to jak, będzie jeszcze ostrzej? Ten post był edytowany przez asiatal: 28.02.2009 21:45 |
owczarnia |
![]()
|
Uu-aa. Kochana. Zapewniam, że (zwłaszcza na koniec sam) szczęka Ci spadnie. Czwarty tom to prawdziwy hardkor.
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
asiatal |
![]()
|
taa, super.
Ale ja chyba zrobię sobie kilkudniową przerwę, bo szkoła wzywa. jest w końcu w necie wersja dvd!!! QUOTE(owczarnia @ 26.11.2008 19:44) W ramach dzikiej satysfakcji powiem, że swego czasu wystosowałam do wydawnictwa w sprawie tego tłumaczenia taki list, że tłumaczka dostała ochrzan, a ja pracę ![]() aaa! Właśnie dojechałam do tego momentu. To gdzie tak właściwie on jej wsadził ten pierścionek? ![]() edit: o, 3 posty pod sobą. Jestem zajebista. |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Moja kuzynka dzis zrobila podejscie do filmu, ale nie wytrzymala i po 15 minutach wybrala fizjopatologie. Mysle, ze to duzo mowi o tym filmie xD
-------------------- |
olesia |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 94 Dołączył: 31.08.2007 ![]() |
|
Szukająca |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 18.05.2009 Skąd: z Nory :P Płeć: Kobieta ![]() |
-------------------- |
Alexandra |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 91 Dołączył: 04.09.2008 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Szukająca @ 28.05.2009 20:11) Kaloryfer.. ha, ha.. Domalowany, ha, ha... Ten post był edytowany przez Alexandra: 29.05.2009 07:13 -------------------- I choćby na tysiąc czarnych kruków jeden był biały, obala to tezę, że wszystkie kruki są czarne...
"...Wzorzec żeński to podstawowa matryca przyrody. Wszyscy mężczyźni są w istocie przekształconymi kobietami, ich przemiana dokonała się w macicy - dokładnie na odwrót, niż twierdzili średniowieczni teologowie, których zdaniem kobieta była niedoskonałym mężczyzną..." Anne Moir, David Jessel - "Zbrodnia rodzi się w mózgu" Człowiek za dużo myśli, a za mało robi. |
Eva |
![]()
|
O k...... ha, ha...
Edit: Zabrałam się w końcu za obejrzenie tego hitciora. Po 20 minutach powłóczystych spojrzeń mam ochotę odpalić coś innego, no ale cóż, podjęłam wyzwanie to wytrwam do końca. Ten post był edytowany przez Eva: 30.05.2009 01:08 -------------------- |
Szukająca |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 18.05.2009 Skąd: z Nory :P Płeć: Kobieta ![]() |
A tak wracając do tematu to na gali MTV Movie Awards pokazano zgodnie z obietnicą OFICJALNY ZWIASTUN ''KSIĘŻYCA W NOWIU''! Możecie go obejrzeć tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=SJ9afRgToxE...player_embedded (Nie powiem, efekty specjalne są świetne).
Zmierzch i jego aktorzy otrzymali we wszystkich nominowanych, pięciu kategoriach: - Best Movie - Najlepszy film http://www.youtube.com/watch?v=ibvPx7R1bgg - Best Kiss - Najlepszy pocałunek (Kristen i Robert) http://www.youtube.com/watch?v=e4b0S-mR8EI - Aktorzy PRAWIE się pocałowali. Uwielbiam Kristen za jej poczucie humoru ![]() - Best Breakthrough Performance Male - Przełomowa rola męska (Robert) http://www.youtube.com/watch?v=KzSxk73r9LM - Best Fight - Najlepsza walka (Robert i Cam) http://www.youtube.com/watch?v=TAUtdI-QCu4 - Best Female Performance - Najlepsza rola żeńska (Kristen) - aktorka z nerwów upuściła statuetkę.. (niestety nie mogę znaleźć filmików) -------------------- |
Miętówka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 558 Dołączył: 08.02.2007 Skąd: z górnej półki Płeć: arbuz ![]() |
MTV schodzi na psy jak widzę
![]() Jeśli chodzi o zwiastun to... Czy tylko mi Pattinson wydaje się jakiś przymulony? A Kristen Stewart wygląda jakby miała lat piętnaście, a nie siedemnaście (jak bohaterka). Tymbardziej nie 19. Ale... Może być nieźle. Z książek lubię "Księżyc" najbardziej, pewnie dlatego, że Edward mnie... denerwuje, powiedzmy. Ten post był edytowany przez Miętówka: 02.06.2009 15:16 -------------------- "In the Internet nobody knows you're a dog"
|
Szukająca |
![]()
|
Jest jakiś dziwny, fakt. Zobaczymy jak wypadnie w całym filmie.
Ja lubię 'KWN' za to, że pozwala bardziej poznać Jacoba, który okazuje się o wiele barwniejszą postacią niż Edward. (Weźmy na przykład nudne 'Przed Świtem' - to Jake nadaje książce kolorów. Uwielbiam tę część kiedy wchodzimy w jego głowę). Co samego zwiastunu to widzę po bliższym poznaniu parę niedokładności. ![]() ![]() A gdzie reszta sfory? To co mi się najbardziej podoba to chyba, to, że nie zrobili wilków jako psów (załóżmy rasy husky). ![]() Ten post był edytowany przez Szukająca: 02.06.2009 16:11 -------------------- |
Alexandra |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 91 Dołączył: 04.09.2008 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Szukająca @ 02.06.2009 17:05) I co ma w ogóle znaczyć ten dom z którego wyskakuje Jacob? I przecież on nie przemienił się w wilka jak bieg do Belli. On już wtedy nim był. Mów (pisz) co chcesz, moja droga, ale musisz przyznać, że moment przemiany Jacoba jest rewelacyjny. W ekranizacji zawsze są jakieś zmiany. Przecież nikt nie nakręci książki krok po kroku. Te drobne zmiany (Tak DROBNE) nie powinny aż tak bardzo razić. Z resztą obejrzymy film i dopiero będzie można wytknąć co jest nie tak. Jeśli mam być szczera, to zwiastun mi się bardzo podobał. PS Też nie jestem fanką Edzia. I też uważam, że bez Jacoba ta saga byłaby mdła jak cholera -------------------- I choćby na tysiąc czarnych kruków jeden był biały, obala to tezę, że wszystkie kruki są czarne...
"...Wzorzec żeński to podstawowa matryca przyrody. Wszyscy mężczyźni są w istocie przekształconymi kobietami, ich przemiana dokonała się w macicy - dokładnie na odwrót, niż twierdzili średniowieczni teologowie, których zdaniem kobieta była niedoskonałym mężczyzną..." Anne Moir, David Jessel - "Zbrodnia rodzi się w mózgu" Człowiek za dużo myśli, a za mało robi. |
Szukająca |
![]()
|
Fakt, jest świetny.
I na wielu przykładach zobaczyłam, że książka nie odzwierciedla filmu. Ale Bella dowiedziała się w czasie 'nocnej wizyty', że Jake jest wilkołakiem.. Więc skoro zrobili taki moment, w którym Bella widzi przemianę Jacoba, to może oznaczać wycięcie sceny z ww wizytą.. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 17:39 |