Harry Potter- nauczycielem? :)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Harry Potter- nauczycielem? :)
Nadine |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lublin Płeć: Kobieta ![]() |
Podobno każda dobra książka zawiera morał,
uczy nas czegoś. Harry Potter dobrą książką jest bez wątpienia. Moje pytanie
brzmi: czy ta powieść nauczyła was czegoś? Zwróciła wasze mysli w jakimś
konkretnym kierunku? Zmusiła do refleksji? Zastanowienia się nad pewnymi
sprawami? Czy była to po prostu czysta rozrywka i nic więcej?
Mnie Harry Potter nauczył przede wszystkim wiekszego optymizmu. Nawet jezeli wszystko wali ci sie na głowę- nie poddawaj się. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie nowy dzień ![]() -------------------- Carry me back to Old Virginny
There's where the cotton and the corn and tatoes grow There's where the birds warble sweet in the spring time Carry me back where my heart longs to go |
Fleur.13 |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 09.07.2003 ![]() |
Chmm...Właściwie nigdy nie myślałam, o HP,
jako o książce "edukacyjnej"...
Ale jak się tak zastanowić...Oczywiście uczy tego, że trzeba walczyć ze złem (ale to jest oczywiste, oczywiste). W jakiś tam sposób uczy też chyba tolerancji (Lupin - wilkołak, Hermiona- "szlama"), zastanawiania się, zanim wyda się jakiś werdykt (Syriusz i jego niesprawiedliwy wyrok), nie obrażania kogoś tylko dlatego, że jest biedny,(Ron). -------------------- |
_Sophie_ |
![]()
|
||
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 21 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: ee? a gdzieś mieshkam? =DD ![]() |
Tyaak.. Ja może ciut krótko to zrobiem, ale powiem tak: podpisujem siem pod tym ![]() Dziękuję za uwagę ^^ -------------------- Mądrość - jest czymś co każdy by chciał zdobyć, ale mądrości trzeba uczyć się przez lata...
Głupota - jest czymś co każdy w sobie ma, ale głupoty nie można się nauczyć... I haven't really ever find a place that I call home... I never stick around quite long enough to make it.. I apologize that once again I'm not in love... But it's not as if I mind that your heart... Ain't excatly breaking... Dido - Life for rent ![]() ![]() ![]() |Moje marzenia..| |
||
Visala |
![]()
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 26 Dołączył: 11.05.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie wiem, czy ta książka czegoś mnie
nauczyła... ok, jest parę prawd, ale o nich to ja już dawno wiedzialam. HP
raczej mnie nie zmienil... :/
|
Anna Hermiona |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 12.05.2003 ![]() |
Tak jak wyżej.. Harry Potter mnie nie
zmienila ale rozszeżył moje poglądy... moje spojrzenie na świat...ja
wiem...dorosłam trochę dzięki tej książce... no czyli zaprzeczam samej sobie
...no bo sie zmieniłam... a więc tak zmieniła mnie ta książka...
-------------------- Anna Hermiona
GG5768533 Mój blog: <A HREF="http://anna-hermiona.blog.pl/">Mój blogasek</a> Wejdź i wpisz się do księgi proszę..... |
Vanessa |
![]()
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 23.04.2003 ![]() |
Pokazał, że tchórze, prawdziwi boją się
prawdy. A jak już wyjdzie na jaw to są wściekli (taaa^^ Van i rewalacyjne
odkrycie^^) to było w przypadku Dursleów. Tolerancja, jak już ktoś
powiedział.
|
Anna Hermiona |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 12.05.2003 ![]() |
A takze, że przyjaciół nie znajduje się
tylko wśród tych bogatych i na topie ale także lub przede wszystkim wśród
tych biedniejszych (ron), czy piętnowanych (Hermi Lupin)itp
-------------------- Anna Hermiona
GG5768533 Mój blog: <A HREF="http://anna-hermiona.blog.pl/">Mój blogasek</a> Wejdź i wpisz się do księgi proszę..... |
Issis |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 09.08.2003 Skąd: Mińsk maz. ![]() |
może książka nie zmieniła mnie ale
wpłyneła na moje poglady że zawsze trzeba stawić czoło niebezpieczeństwu...
że nie zawsze liczy się wygląd a własnie że to co kto ma w głowie może
pokonać o wiele większą osóbkę..
że najwazniejsza jest miłość... -------------------- Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło, tylko w umieraniu życie: na pustym niebie jasny jest lot sokoła. |
Aniacoolerka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 31.07.2003 Skąd: Katowice ![]() |
Harry Potter jak prawie każda książka mówi
o walce dobra ze złem, i oczywiście najczęściej dobro wygrywa, ale musimy
się liczyć z tym że we współczesnym świecie nie zawsze tak będzie. Ta
ksiązka powinna nauczyć nas walczyć i podejmować słuszne decyzje. Harry
Potter uczy też łamać szkolne zasady
![]() ![]() -------------------- "This is my December
This is my time of the year This is my December This is all so clear This is my December This is my snow covered home This is my December This is me alone" Linkin Park - My December |
Raven |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 132 Dołączył: 06.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
no cóz, jakoś nie moge sobie przypomnieć
czy czegos mnie nauczył HP. ale ta książka uczy, na pewno. kiedyś znalazlam
jakieś notatki mojej siostry. między wersami wyczutałam, że Harry Potter,
sprawił, ze wreście zaczęła wierzyć w siebie we własne możliwości. a to na
prawdę coś
-------------------- Świąteczne spotkania z osobami, którym nie ma się nic do powiedzenia, są opanowaną do perfekcji sztuką uników.
|
idalcia |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 06.08.2003 ![]() |
Harry stał się dla mnie odskocznią, swoistym alternatywnym światem gdzie mogę się schować^^ Mimo zagrożeń magicznego swiata, wydaje się on tak pełen sensu istenienia, którego czasem brakuje w realu...
No i wielokrotnie stawiałam siebie na miejscu bohaterów...to był taki odnośnik do wyszukiwania swoich słabych punktów^^ http://gps.wroclaw.pl/historia.html A obecnie, prawdę mówiąc, skupiam się głównie na delektowaniu się lekturą =) Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 12:18 -------------------- An old man turned ninety-eight
He won the lottery and died the next day It's a black fly in your Chardonnay It's a death row pardon two minutes too late And isn't it ironic...dontcha think It's like rain on your wedding day It's a free ride when you've already paid It's the good advice that you just didn't take Who would've thought...it figures SŁONECZNA ITALIA I JA - AŻ DO 28 SIERPNIA!!! =P |
Rey |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 03.06.2003 Skąd: znad Morza Chaosu ![]() |
Czego nauczył mnie Harry Potter? Tego, że
nawet w świecie książki nie można oczekiwać, że świat będzie sprawiedliwy, a
życie przestanie być tak okrutne :/
-------------------- If you are near to the dark
I will tell you 'bout the sun You are here, no escape from my visions of the world You will cry all alone but it does not mean a thing to me |
Amethyst |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 18 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Lublin ![]() |
Hm...Mysle, ze Harry Potter nie zmienil
mnie zbytnio. Ale z pewnoscia uczy walki ze zlem i tolerancji.
-------------------- Without a soul
My spirit's sleeping somewhere cold Until you find it there and lead it back home... Moj blodzek : ...::Amethyst::... |
Eden_ka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 149 Dołączył: 08.05.2003 Skąd: Neverland ![]() |
jak ktos powiedzial wczesniej: HP poszezyl
moje poglady na swiat, moze tez wplyna na wieksza tolerancje, Niestety,
"wplyna" tez w troche zly sposob, dam przyklad: Poznalam
dziewczyne, ktora przepisuje sie do mojej szkoly - wydawala sie fajna, ale
kiedy mi powiedziala, ze przeczytala tylko pierwsza czesc HP a drugiej juz
nie czytala, bo widziala film, to moje podejscie do niej troche sie
zmienilo... Wiem, ze to zle o mnie swiadczy, ze nie jestem tolerancyjna, ale
jakos tak wyszlo... Wiem, ze nie ma tu winy ksiazki, tylko mojego
podejscia... Oczywiscie jesli poznam ta dziewczyne lepiej i okaze sie, ze
jest fajna to nie bede zwracac uwagi na to, ze nie przeczytala HP... Ale
jakos to jest dla mnie dziwne, jak mozna nie zakochac sie w tej ksiazce? nie
przeczytac dalszej czesci tylko z ciekawosci? Eh... (to jest zaduma nad moim
brakiem tolerancji
![]() -------------------- |
AtA |
![]()
|
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 01.06.2003 ![]() |
niom.. trochę dziwne
a mnie książka nauczyła... że warto wychodzić sobie w nocy na spacerki... oczywiście na koloniach... żeby, oczywiście, oglądać zabytki ![]() -------------------- ja ce na lsm... i sp... buu
(*) znicz dla Psora Włodka... Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą... |
Stellina |
![]() ![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 10 Dołączył: 02.08.2003 Skąd: jUnaJteD sTeJts oF aMerIkA - sZiKaGo ---- USA - Chicago ![]() |
hhmm... jak juz mowili niektorzy:
optymizm, tolerancja... sama nie wiem co jeszcze, ale wiem, ze ta ksiazka
mnie jakos zmienila... poza tym I, II, III, IV i V tom to jedyne ksiazki,
ktore w swoim zyciu przeczytalam
![]() -------------------- mieszkać w USA, ale sercem zawsze być w POLSCE... tęsknię Moja Ojczyzno...
"Kochana Polsko, dzięki za mądrość, choć idę pod prąd, za ludźmi, którzy nazbyt zaufali pieniądzom... " O.S.T.R. |
Tita |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 47 Dołączył: 31.07.2003 Skąd: Kraków ![]() |
co do tematu....to masz rację Harry
Potter jest rewelacyjną książką...można się z niej nauczyć większej
śmiałości,odwagi,pewności siebie i sposobów na rozwiąywanie problemów...np.
ignorancji drugiej osoby,itd.
-------------------- Yooo ziomale...
|
LiHerka |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 05.07.2003 ![]() |
Ksiazka moze uczyc ale napewno nie sam
Harry, on jest w koncu tylko bohaterem tej ksiazki
|
Edyta |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 136 Dołączył: 25.07.2003 ![]() |
Zgadzam się z powyższym, że real jest
brutalniejszy... To taka smutna prawda. Ale HP jest przede wszystkim dobrą
odskocznią od tego co na zewnątrz. mnie specjalnie książka nie nauczyła
niczego, ponieważ moje poglądy ukształtowały się dawno temu i dobrze mi z
nimi^^
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Może nie tyle Harry co sama książka.
Nie zmienia osobowości, tylko pomaga zrozumiec kilka rzeczy. Mnie pomogła w utwierdzeniu kilka poglądów: 1. Nie ma większego tchórzostwa niż kłamstwo i zostawienie przyjaciela w potrzebie. 2. Człowieka poznajemy po tym jak traktuje podwładnych, a nie równych sobie(piękny cytat z tej strony) -------------------- ![]() |
Elyon |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bielsko-Biała ![]() |
hm...sama nie wiem czego anuczyla mnie ta
ksiazka...moze tego, ze przyjazn przezwyciezy wszystko?
-------------------- I lOvE:
Sadistic M.K. Animals Strach HP ten tekst: Dojrzałam Ciebie.... I w oczach i sercu mym I wtedy poczulam to... Cieplo bijace z oczu Twych i inne rzeczy ktore lubie :) |
Carti |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: La Luna de Palma Gradac ![]() |
Wchodząc na ten topic zamarłem i już się
zaczynałem bać o Nadine (Ci, którzy znają fabułę 5 części powinni wiedzieć o
co chodzi). Ale to na szczęście nie było to. o czym myślałem
![]() A moje zdanie jest takie, ze oczywiście, książka uczy wielu rzeczy! Nie chcę powtarzać po poprzednikach, ale właściwie można znaleźć naukę w każdym uczynku bohaterów. -------------------- Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
|
Borderline |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 25.08.2003 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
No właśnie, Ci co znają fabułę 5....
![]() Harry jest przykładem osoby, która stawia ponad wszystko dobre wartości jak przyjaźń, odwaga, rodzina. Nigdy nie da się sprowadzić na złą stronę. Jest bardzo silny. I to nam książka ma przekazać. Po przeczytaniu wlaśnie na kwestie przyjaźni i oddania spojrzałam inaczej ![]() |
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki Hp odkryłam, że magia istnieje. Nie
trzeba być czarodziejem by ją czuć i z niej korzystać.
|
Aeth |
![]()
|
![]() Ice Queen Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 97 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: krakowskie czeluście ![]() |
Czy się czegoś nauczyłam? Szczerze powiedziawszy to nie. Nie ma mnie czego ta książka uczyć, ale czego mnie uświadomiła to faktu, że wszystko się może zdażyć. Tak po prostu.
-------------------- "May it be a light for you in dark places, where all other lights go out."
"The dwarf breathes so loud we could have shot him in the dark." "Haldir o Lórien. Henio aníron, boe ammen i dulu lîn. Boe ammen veriad lîn." "In the jungle the mighty jungle I've got a lovely bunch of coconuts"! "Ohana to znaczy rodzina, a w rodzinie nie można nikogo odtrącić ani porzucić." MovieForum, Strefa Forumowych RPG!!, FanfikPl - Pierwszy Polski Portal Fanfikowy! |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:43 |