Przepowiednia..., ...profesor
Trelawney
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Przepowiednia..., ...profesor
Trelawney
Anna Hermiona |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 12.05.2003 ![]() |
Heh nio ta przepowiednia wszystko zmienila... Moje podejście do Trelawney bo ta przepowiednia jest o .... CICHO SZA bo będzie spoiler -------------------- Anna Hermiona
GG5768533 Mój blog: <A HREF="http://anna-hermiona.blog.pl/">Mój blogasek</a> Wejdź i wpisz się do księgi proszę..... |
||
cedrik |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 30.08.2003 ![]() |
prof. Trelawney na pewno ma jakieś
zdolnosci magiczne, bo inaczej Dumbledor by jej nie zatrudnił. a jesli
chodzi o jej przepowiednie to nie które sie sprawdziły. a jesli chodzi o
ponuraka którego przepowiedziała Harry'emu, to przecież Syriusz zmieniał
sie w wielkiego psa podobnego do ponuraka. Wiec moze z nia nie jest tak
źle??
-------------------- |
AtA |
![]()
|
||||
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 01.06.2003 ![]() |
no właśnie. to będzie w piątym tomie. to chyba nie jest znacząca informacja, i można podać???? w końcu nic nie wyjaśnia -------------------- ja ce na lsm... i sp... buu
(*) znicz dla Psora Włodka... Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą... |
||||
Jazon z Jolkos |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 04.07.2003 Skąd: z Lublina ![]() |
nie można podac tej przepowiedni ponieważ
ujawnia ona istotny wontek całego cyklu o HP.... pytalem siem o to i nie
pozwoliłem pozwolonka o opublikowanie tej przepowiedni.... szkoda
-------------------- Le vrai c'est le feu et le feu illumines et brules.
C'est un nu vrai. Waheut ist feuer und feuer heisst leuchten und brennen. Nuda veritas. Prwada to ogień, a ogień oświetla i pali. Naga prwada ------------ Leon Scheffer |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
ja jednak sadze ze Trelwney umie wrozyc,
tylko za bardzo wszystko wyolbrzymia i przejmuje sie swoja praca. Przeciez
przepowiedziala Lavender ze jej krolik zdechnie, ze zbije sie filizanka
Nevila i jeszcze kilka takich malych wrozb.
a dumbledor na pewno zainteresowal sie ta przepowiednia tylko nie chcial mowic o tym Harry'emu. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Panna Marysia |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 25.10.2003 Skąd: A nie napiszę! ![]() |
ja przypuszczam, że z tą filiżanką i
Neville'em było trochę inaczej.
Trelawney widziała, że jest on fajtłapą - wiedziala, że prawdopodobieństwo zbicia przez niego filiżanki jest duża. A sama zwiększyła je, mówiąc mu, że to zrobi- bo Neville chyba łatwo poddaje się sugestii. Sądzę, że Trelawnej zdarzają się "loty" - i to prawdziwe, ale te" codzienne przepowiedznie"... szkoda mówić. -------------------- |
ren.Asiek |
![]() ![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 553 Dołączył: 23.11.2003 Skąd: Kraków :))) Płeć: Kobieta ![]() |
No też tak myślę...bo przeciez tak wg
mnie to Harry zamiast ponuraka zawsze widział Syriuszka w postaci psa... a
Neville...to to normalka...
-------------------- Być nikim innym jak samym sobą w świecie, który każdego dnia próbuje zrobić nas kimś innym.
|
ren.Asiek |
![]() ![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 553 Dołączył: 23.11.2003 Skąd: Kraków :))) Płeć: Kobieta ![]() |
a co do początkowego pytania tego tematu
to chodzilo o to z Voldziem?...a zresztą przeciez Dumbledore sam poiedzial
ze to jej 2 prawdziwa przepowiednia wiec co nad tym gdybac:P
-------------------- Być nikim innym jak samym sobą w świecie, który każdego dnia próbuje zrobić nas kimś innym.
|
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
a przepowiednia Lavender z jej krolikiem?
myslicie, ze tez "strzalala" i jakos udalo jej sie trafic? no
niewiem...
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
ren.Asiek |
![]() ![]()
|
no Albinek tak jakos wyszło ze
zdechł...no co jak co ale wypadki chodzą po zwierzętach i ludziach i innych
stworach
![]() ![]() -------------------- Być nikim innym jak samym sobą w świecie, który każdego dnia próbuje zrobić nas kimś innym.
|
Tornado |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Wrocław ![]() |
Skłaniam sie ku słowom prof.McGonagall
"Wróżbiarstwo jest jedną z najmniej ścisłych dzidzin magii"...
"...a prof.Trelawney ...." ja osobiście uważam że nie ma sensu
wyszukiwać najmniejszych hmm...zbiegów okoliczności i potknieć autora i
tłumacza.
|
wioleeetka |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 13.01.2004 ![]() |
hm, Trawelay miała jedną i tylko jedną
przepowiednię--tą o chłopcu urodzonym pod koniec lipca. poza tym, tak jak
dyrektorka hogwartu(prof.Umbridge) uważam, że nauczycielka wróżbiarstwa była
do niczego
-------------------- Only I'm perfect!!!
I love Tolkien's and Sapkowski books. REGUŁY SĄ PO TO ABY JE ŁAMAĆ!!! |
Aida |
![]()
|
||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 01.01.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Ech...wioleeetka. Dałaś dwie informacje o 5 tomie... Co prawda ja już go czytałam, ale wiem że niektórzy są na to przewrażliwieni... Aha i nie maiała tylko jednej przepowiedni! A to w 3 klasie o powrocie Voldemorta! Trelawney widziała, że jest on fajtłapą - wiedziala, że prawdopodobieństwo zbicia przez niego filiżanki jest duża. A sama zwiększyła je, mówiąc mu, że to zrobi- bo Neville chyba łatwo poddaje się sugestii. Taki Sherlock Holmes ![]() ![]() |
||
Meave |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta ![]() |
Nie dawno moim zadaniem domowym było
napisanie o zwyczajach świątecznych. Szukając informacji natrafiłam na pewną
zmiankę. Podobno przy stole wigilijnym nie powinno zasiadać trzynaście osób.
Jak widać nie był to tylko wymysł prof. Trelawney. ![]() -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
Tornado |
![]() ![]()
|
||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Wrocław ![]() |
No nie wiem...nie przychodzi mi do głowy żadne sensowne wytłumaczenie tego...bo skoro lavender straciła królika to cos w tym jest.W każdym razie nie można nazwac tego zbiegiem okoliczności. |
||
Tasha |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 10.09.2003 ![]() |
A ja uważam, że prof. Trelawney od czasu
do czasu udaje się coś prawdziwego przepowiedzieć, a że to zdarza się nie za
często to już nie jest jej wina.
A Dumbledore może uważał, że nie ma co się przejmować tym co minęło, może miał już jakiś plan...albo po prostu staruszek nie skapował o co chodzi ![]() PS. Oczwywiście z tym staruszkiem to żart. Dumbledore jest już stary ale żeby od razu staruszek ![]() ![]() |
a1n2i3a4 |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 25.12.2003 ![]() |
tak tylko troszeczkę na inny temat ,
zamieszczam OCENZUROWANĄ 1 przepowiednie Trawlney. I tak ją większość zna
ale ...
Zbliża się ten, który ma Piiiiiiii!... zrodzony z tych, którzy Piiiiiiiii!, przyjdzie na świat, gdy Piiiiiiiii!... I Piiiiiiiii! naznaczy go Piiiiiiiii!, lecz on będzie miał Piiiiiiiii!, której Piiiiiiiii!... i jeden z nich musi Piiiiiiiii! z Piiiiiiiii!, jako że jeden Piiiiiiiii!, gdy drugi Piiiiiiiii!... Ten, który Piiiiiiiiii! ujrzy Piiiiiiiii!... |
dr@gon |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 12.01.2004 Skąd: z Mordoru ![]() |
Dumbli na pewno wiedział, że raz jej się
udało przepowiedzieć prawdę. Coś pewnie próbował robić, ale nikt nie chciał
mu uwierzyć, że Voldzio powrócił i odprawili go z kwitkiem.
![]() |
H_E_R_M_I |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Konin ![]() |
Dumbledore wie o prawie wszystkim, więc to
nie było dla niego zaskoczenie.
|
Aylet |
![]() ![]()
|
||
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
Dumbledore wie O WSZYSTKIM! Trelawney przepowiedziała tą przepowiednię, bo wpadła niechcący wpadła w prawdziwy trans i powiedziała prawdę... -------------------- |
||
vigga |
![]()
|
||
no nie wiem...Dumbledor nie moze wiedziec WSZYSTKIEGO, bo przeciez gdyby tak bylo, to moglby nie dopuscic to ponownego odrodzienia Voldemorta, uratowac Syriuszka, Cedrika itepe. Dumbledor wiedzial, ze Trelawney jest corka tej jakieis tam swietnej wrozki, ze jedna jej przepowiednia jest jedna z najwazniejszych przepowiedni. napewno sie zdziwil, ale przeciez wiedzial juz, ze Glizdogon uciekl i Voldemort powrocil, a moze sie tego w pewnien sposob domyslal...? Ten post był edytowany przez vigga: 16.03.2004 12:57 -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
||
niespokojna |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 09.03.2004 Skąd: Wrocław ![]() |
jak dla mnie to on się bardzo zdziwił słysząc tę przepowiednie, aczkolwiek wiedział o co w niej chodzi (tz. po usłyszeniu), moge sie założyć że po przepowiedzeniu Trelawney nie miała zielonego pojęcia o tym że coś przepowiedziała
a przepowiednia no cóż nie długo się dopełni do końca |
Inciaa |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 118 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Elbląg ![]() |
Napewno nie miała zielonego pojęcia, ponieważ w III tomie, gdy miała kolejna prawdziwa przepowiednię - myslała, ze się zdrzemnęła.
-------------------- |
Anita |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona ![]() |
Wróżbiarstwo opiera sie na przesądach- tworzonych przez ludzi. Rowling lubi takie połączenia (Nicolas Flamel, bazyliszek itd.). No i ponuraka też nie ona (Trelawney) wymyśliła. Chyba nie Sybilla pisała "Omen śmierci- kiedy zbliża się najgorsze" (czy jakoś podobnie, nie chce mi się szukać)? Ale to tak tylko marginesowo. Dokładnie do tematu Gdyby nie Albinek 16. października myślałabym, że ona zmyśla. Ale tak to uważam, że ona naprawdę ma talent, tylko że łączy go z jakąś (pewnie wrodzoną) skłonnością do przepowiadania zła. Może to wiara, że co złe- bardziej prawdopodobne!? "Jeśli coś może być źle- będzie źle"? Może. A może ona po prostu tak lubi. A może tak chce zbudować swój image i nie zwraca uwagi na to, że nikomu taki nie odpowiada? Można tylko przypuszczać. Ponurak Syriusz A co do ponuraka- to też ciekawe. Mogłaby Harry'emu przepowiedzieć tylko śmierć- może kosę? Może zielone światło od Avady? A wymyśliła ponuraka... Wydaje mi się, że ona naprawdę dojrzała czarnego psa w kuli- tylko błędnie ten znak zinterpretowała (w sposób dla niej dość charakterystyczny) Ten post był edytowany przez Anita: 15.07.2004 18:51 -------------------- |
||
muggle |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 15.07.2004 ![]() |
Wróżbiarstwa nie sposób się nauczyć. Sam Dumbledore był przeciwny wprowadzenia tego przedmiotu. Tak samo Trelawney nie wróży "na zawołanie". To, co przepowiada na lekcji to bajeczki, co zostało chyba wyjątkowo dobitnie w książce zaznaczone... Na czym polega magia horoskopów, wróżb, itp? Na tym, że zawsze z czymś się trafi. I nawet jeżeli na 5 informacji jedna się sprawdzi, tylko o niej będziemy pamiętać. I zachwycać sie, jakie to było trafne...
Trelawney miała 2 prawdziwe przepowiednie, pierwszą dawno temu, o któej mowa jest w piątym tomie. Druga pod koniec trzeciego. Dumbledore, odkąd go znamy, tylko kilka razy był zdenerwowany. Wówczas, gdy było to jak najbardziej uzasadnione i słuszne. Czemu miałby się denerwować jakąś błahostką? Uwierzył w przepowiednię, był nawet nieco zaciekawiony. ("Kto by pomyślał? To by była jej druga prawdziwa przepowiednia. Chyba powinienem podnieść jej pensję" God, I love this guy ![]() Zresztą... jaki jest sens denerwowania sięczymś co się stało i czego nie można zmienić? Dumbledore wiedział, że Voldemort niebawem powróci. Jak widać już się zaczęło... |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 09:36 |