Jak sie zaczela wasza historia z Harrym ?!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Jak sie zaczela wasza historia z Harrym ?!
Puszczyk |
24.07.2004 20:32
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna |
Na krórymś temacie opisałem w skrócie tą
wzruszającą historie, ale co tam, zrobie to jeszcze raz.
Pod koniec piątej klasy , uczniowie pragnący podnieść sobie ocene z polskiego - musieli przeczytać dowolną książke i streścić ją nauczycielce. Wielu moich kolegów przynosiło harry'ego. Ja jakoś nie mogłem sie przełamać. Posiadając dość dużą jak na swój wiek, wiedzę o języku angielskim, przetłumaczyłem nazwisko głównego bohatera. "Garncarz" - z niesmakiem odłożyłem słownik. "Ten chłopak to jakiś wiejski syn, faceta robiacego garnki." - powiedziałem sobie ( ale byłem głupi ) Kilka dni później mój kolega pozyczył mi książke żebym przeczytał choćby pierwsze rozdziały. Nie zrobiłem tego. Trzymałem się od tej książki z daleka. Gdy ją oddawałem poczułem coś dziwnego...że coś mnie omija. Postanowiłem, że go wogóle nie przeczytam i tyle. Wakacje zbliżały sie ku końcowi, wyszłem do kuzynki. To w jej pokoju, na jej półce leżała ta "głupia" książka. Gdy wyszła - chwyciłem ją i w nerwach zaczęłem przeglądać. "Co może pociągać w "chłopcu który przeżył" ? ". Zdecydowałem się pożyczyć książke - żeby sie pośmiać. Wróciłem z nią do domu. Kamień Filozoficzny przeczytałem w jeden dzień - tak nie chwaląc się. Pierwszy rozdział mnie wciągnął , potem nastepny i nastepny. Można powiedzieć że tak to sie zaczeło. -------------------- .. Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
|
Kocham_Syriusza |
27.07.2004 12:37
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 16.02.2004 |
Kiedyś co nieco usłyszałam o Harrym.
Na tyle mnie to zaintrygowało, że poprosiłam o książkę (1 tom) pod choinkę.
Przeczytałam ją - spodobała się. Kiedyś z kumpelą urwałyśmy się z wuefu i
poszłyśmy do biblioteki, by poczytać Czarę Ognia. Tego dnia sama ją
wypożyczyłam. Miałam dużo zajęć, ale przeczytałam ją przez jeden dzień - po
prostu nie mogłam się oderwać! Potem mama zafundowała mi i mej siostrze
2 i 3 tom. Spodobały się jeszcze bardziej. Później się rozchorowałam - dwa
tygodnie spędziłam w łóżku. Miałam wtedy urodziny - moje kochane siostry
kupiły mi 4 tom w prezencie. No a później zaczęło się to, co trwa u mnie do
dziś - regularna potteromania.
-------------------- Ale Syriusz nie kocha Ciebie.. :/
|
Ludwisarz |
27.07.2004 12:43
|
Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna |
Koniec 6 klasy szkoly podstawowej, czyli jakies 3 albo 4 lata temu.
TimmY bardzo chce przeczytac cos Tolkiena. Bo slyszal, ze to to fajne. Rozmawia z polonistka, ona nie ma pojecia co to. Podchodzi kolezanka i mowi: Nie znam tego, ale znam taka swietna ksiazke, na pewno Ci sie spodoba, Harry Potter. Kupilem pierwsza czesc. Potem druga. Trzecia. Czwarta i piątą. A Tolkiena tez przeczytalem ;] -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Syriusz_Black |
27.07.2004 16:18
|
Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju |
Tolkien lepszy
A w szczególności "Silmarillion" ... -------------------- |
Laura_ |
27.07.2004 16:25
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 157 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Gdańsk |
Syriusz, blagam, powiedz, ze Silmarillion
rozkreca sie po kilku pierwszych rozdzialach ;p stoji na polce i czeka, i
czeka ;p zatrzymalam sie gdzies na poczatku i dalej nie moge ;p , no ale to
nie o tym temat ;]
gdyby nie film harry potter i kamien filozoficzny, pewnie by mnie tu nie bylo ;] pzedtem w ogole nie slyszalam o tej ksiazce, przed hp ogolnie czytalam mniej, nie bardzo interesowalam sie nowosciami itd. to tyle, nic nadzwyczajnego, napewno nie ja jedna tak zaczynalam ;] Ten post był edytowany przez Laura_: 27.07.2004 16:25 -------------------- a czubi czabi cziba a czubi czabi cziba a czubi a czaba a czubi czabi cziba
|
Syriusz_Black |
27.07.2004 16:28
|
Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju |
Owszem...
Mi się podoba historia Berena i Luthien i dzieje Turina Turambara... To przeczytaj.... -------------------- |
Teodora |
27.07.2004 16:40
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 260 Dołączył: 18.06.2004 Skąd: dworzec kurski Płeć: Kobieta |
od Silmarillion wole hobbita albo powrót
króla ale książke bo film a w szczegulnosci końcówke tatalnie skiepscili XXP
zresztą do tolkiena trzeba miec cierpliwość bo tam w każdej ksiązce są
bardzo dłuuugie opisy koleś chyba miał niezłą zajewke bo umiał jedno miejsce
opisywać na 3 strony ale i tak go lubie
-------------------- m
|
Szyszmora |
27.07.2004 16:45
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 17.07.2004 |
a czytałaś Nad Niemnem? Tam dopiero jest
nieżle......16 stron opisu łąki........
-------------------- the things you say
games you play dirty magic... |
Hefaj |
27.07.2004 17:15
|
Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna |
nie offtopujcie , bo zamknę uznając że temat się skończył.
-------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Ewelka |
27.07.2004 19:03
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 145 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: ?? |
Ja poznałam Harry'ego po tym jak
usłyszałam że wiele osób bardzo chwali tę książkę,więc pozyczając I część od
koleżanki przeczytałam ją i bardzo mi sie spodobała więc kupywałam następne
części. Książka jest tak świetna że niektóre części czytam po 10 raz a
nadal mi sie nie znudziły(u mnie w klasie jestem jedyna która czyta
Harry'ego )
|
Szyszmora |
27.07.2004 19:15
|
||
Moja mama to totalna potteromaniaczka i to
ona mnie namówiła. z początku niechciałam tego przeczytać( nigdy nie czytem
tego co ona mi daje, nie wiem czemu) no ale jakoś
poszło...
to jak przeczytasz 20 razy to ci sie znudzi. wierz mi, mam doświadczenie. Kiedy przygotowywałam sie na konkurs z Harry'ego to tyle czytałam, że mi sie rzygać chciało. No ale wygrałam, więc chyba warto było, nie?Po przeczytaniu po dwadzieścia kilka razy I i II tomu do Harry'ego wróciłam dopiero po dwóch latach przerwy. -------------------- the things you say
||
Ewelka |
27.07.2004 20:01
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 145 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: ?? |
No to gratulacje za wygranie konkursu.
Tak wiem o tym napewno kiedyś mi się znudzi. Wszyscy mi mówią że chyba znam
tą książkę na pamięć (taa jasne znac prawie tysieczno stronicową książkę na
pamięć )
|
Szyszmora |
27.07.2004 20:36
|
No wiesz, mi też tak mówią, ale w moim przypadku to była prawda. BYŁA bo teraz już niepamiętam tak dokładnie, ale co jakiś czas strzelam cytatami...
co do tego konkursu to dziękuję Ewelko! -------------------- the things you say
LadyDevimon |
09.08.2004 13:01
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 08.08.2004 Skąd: Kraków |
Moja historia zaczela sie w prosty sposob-
po prostu smiertelnie sie nudzilam wiec mama kupila mi ksiazke, ktora
polecila jej sprzedawczyni w sklepie, a ja zaczelam czytac az do momentu z
fabryka swidrow wuja Vernona, bo bylo to dla mnie nudne jak flaki z olejem,
ale po 3 dniach znowu po nia siegnelam i przeczytalam do konca.
|
Shona |
09.08.2004 20:50
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Parafia Św. WC Kaczki |
Moja kochana siostra cioteczna opowiedziała
mi o książce, której tytułu nie pamiętała (był to Harry Potter). Kilka dni
później pokazała mi ją w Empiku.
Minęło kilka miesiecy, a ja ciągle chciałam mieć ową książkę. Tata zabrał mnie kiedyś na zakupy. Trafiliśmy na księgarnię. Naciągnęłam go na pierwszy tom... Dalsze posżły już łatwo. Wciągnelam w to mamę. -------------------- |
Golumek |
10.08.2004 10:52
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 45 Dołączył: 08.08.2004 Skąd: Rzeszów |
To było tak. Moja mama była z koleżanką w
Warszwie i przywiozła mi dwie częśći HP. Córka tej koleżanki pochłonęła
książki w 3 tygodnie, u mnie zaś 2 tomy leżały przez 3 miesiące na półce
czekając, aż wreszcie się za nie zabiorę . Powiem tak... pierwszy rozdział mnie zniechęcił, a nawet
całkowicie zanudził . Podchdodziłam do książki z 7 razy, aż w końcu przeczytałam
więcej i mnie naprawdę mocno wciągnęło. 1,2,3,4,5 książki mam już
przeczytane conajmniej po 7 razy... to naprawdę wciąga
Teraz tylko czekam na 6 część...
Jeszcze sobie poczekam...
-------------------- |
Nimfka |
10.08.2004 16:57
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 322 Dołączył: 10.08.2004 Płeć: Kobieta |
Do Harry'ego na początku mnie nie
ciągnęło bo nie chciałam interesować się tym co wszyscy i być oryginalna.
Ale kiedys byłam na imieninach u kolegi i on dostał w prezencie właśnie
Pottera i K.F. A że impreza była nudna to zaczęłam książkę czytać. Potem
kolega mi musiał ją wyrywać bo straciłam kontakt z rzeczywistością. Ale do
Harry'ego powróciłam, przeczytałam każdą część po 17 razy
i będę mu wierna aż do śmierci! Pozdrowionka
-------------------- |
Nimbuska2000 |
10.08.2004 20:45
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 166 Dołączył: 13.05.2004 Płeć: Kobieta |
Więc tak siedze sobie przed telewizorkiem i oglądałam jakiś program o książkach.
No i był Harry.Pukałam się w głowę kiedy widziałam jak biją się o 3 część.Bo to pewnie głupie,albo tak samo nudne jak inne ksiażki o czarodziejach.Ale wtedy...mama weszła i powiedziała,że idziemy na HP1 film,a że nie chciałam jej sprawiać przykrośći (bo co by potem zrobiła z moim biletem?) poszłam. Od razu myślałam,że będę się śmiertelnie nudzić,ale moja siora powiedziała,ze mam iść i już!(bo fanka Harry'ego ona jest )No i spodobał mi się film i chciałam przeczytać i następną część ki następną.... -------------------- -To żałosne. No, mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawić. Wiesz co, może zaczniesz chodzić z McLaggenem, wtedy Slughorn mianuje was królem i królową Ślimaków...
-Możemy przyprowadzić gości-powiedziała Hermiona, która z jakiegoś powodu zrobiła się purpurowa na twarzy- i zamierzałam zaprosić ciebie, ale skoro uważasz, że jesteś ponad takie głupoty, nie będę nawet próbowała! (...) -Zamierzałaś mnie zaprosić?- Zapytał Ron zupełnie innym tonem. -Wyobraź sobie, że ta.- Odpowiedziała ze złością Hermiona.- Ale jeśli wolisz, żebym chodziła z McLaggenem... (...) -Nie, nie chcę- powiedział bardzo cicho Ron. |
Aya |
10.08.2004 21:35
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 10.08.2004 Skąd: Trójmiasto ^^ |
Moja przygoda z Harrym zaczęła się z
lutym(?) nevermind cos koło tego Wcześniej byłam sceptycznie nastawiona do powieści p.
Rowling, ale qmpelka z klasy zachęcała mnie do przeczytania chociaż 1 części
(wiedziała, że mam za sobą Władcę Pieścieni i wiedziała, że kręca mnie takie
klimaty). No więc spełniłam jej "prośbę" i przeczytałam KF. I od
razu mnie wkręciło
-------------------- Umiesz liczyć? Licz na siebie...
Jeśli wszystko uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei... (...)Hermiona zaróżowiła się lekko, ale Dumbledore uśmiechnął się do niej i ciągnął dalej: - Hermiona, Harry i Ron nadal pragną się z tobą przyjaźnić, sądząc po fakcie, że właśnie próbowali wyłamać drzwi. - No pewnie! - powiedział Harry, wpatrując się w Hagrida - Przecież chyba nie myślisz, że to, co ta krowa...przepraszam, panie profesorze - dodał szybko, spojrzawszy na Dumbledor'a. - Miałem właśnie napad głuchoty i nie mam pojęcia, co powiedziałeś, Harry - rzekł Dumbledore, kręcąc młynka kciukami i gapiąc się w sufit. (...) |
IceSoul |
10.08.2004 21:36
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 38 Dołączył: 22.07.2003 |
Jakieś dwa - trzy tygodnie po wydaniu
I-szej części Pottera, mama pokazała mi w "Vivie" artykuł o
Harrym. Przeczytałam z umiarkowanym zainteresowaniem. Kiedy skończyłam, mama
spytała, czy chcę tę książkę przeczytać. Odpowiedziałam twierdząco (w końcu
co mi szkodzi?) i następnego dnia zabrałam się za czytanie. Wieczorem
ponownie znalazłam się na pierwszej stronie KF - po raz kolejny zabrałam się
za tom.
Kolejne "Pottery" dostawałam zawsze przed oficjalną premierą - mama miała zaprzyjaźnionego księgarza. Pomimo tego wszystkiego (czytanie książek, chodzenie na filmy, udział w konkursie) nie uważałam się za fankę młodego czarodzieja... Aż do przeczytania V-tej części. Teraz piszę ffice, rysuję postaci (głównie Huncwotów), przeglądam forum i... Trzymam Syriusza, Snape'a i Lupina w szafie -------------------- Sometimes I wake up, and I'm falling asleep,
And I think that maybe the curtains are closing on me, But I wake up, Yes I wake up, Smiling. "A Dementorów wyśle się do Azkabanu" =P "Czy gdyby Voldemort miał komórkę, lubiłby grać w wężyka?" |
Eowina |
10.08.2004 23:01
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 200 Dołączył: 09.03.2004 Skąd: Lublin |
No cóż... Ja Pottera zaczełam dosyc późno.
Jak ukazał sie pierwszy tom Tata namawiał mnie zebym przeczytała,bo znajomi
mu mówili ze to fajna książka.A ja mówiłam że "Nie lubie takich
ksiązek!". Ale w koncu sluchałam radia.Audycja byla poswiecona
"Czarze Ognia".Słuchalam wypowiedzi ludzi,ktore mnie zachecily do
przeczytania.Kupilam pierwszy tom,a potem poszło szybko.Nadrobiłam
zaległosci(przeczytalam 4 tomy) i razem z resztą czytelników czekałam z
niecierpliwością na "Zakon Feniksa".
-------------------- "Nie każdy bładzi,kto wędruje..." J.R.R Tolkien
|
Nati |
13.08.2004 15:42
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 108 Dołączył: 09.08.2004 Skąd: Pszów (woj.śląskie) |
Kiedyś byłam wielką przeciwniczką Haryego i
nawetnie myślałam oprzeczytaniutej "durnej" (jakkidyś myślałam)
książki.
Na moje wielkie szczęście wygrałam pirwsze trzy tomy i pwnego dnia kiedy śmiertelnie się nudziłam pomyślałam, że zobaczę co też ci ludzie widzą w tej ksążce. No a teraz jestem jego wierną fanką i kidy pojawiła siękolejna książka wydałam na nią całe kiszonkowe! Harry Potter zmienił całemoje dotychczasowe życie!!! -------------------- Harry Potter wywrócił moje życie do góry nogami ale w takiej pozycji jest ono o wiele cikawsze :P
|
kkate |
14.08.2004 22:04
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta |
Moja historia jest dość dziwna... Zaczęło
się około 3 lata temu.
Słyszałam o Potterze, wszyscy się tym strasznie podniecali i ogólnie była moda na Harry'ego. Mnie to nie pociągało, może dlatego że wcześniej było takie coś z pokemonami, których nie cierpialam i nie cierpię nadal Wszędzie było "Książki o Harrym Potterze... " , "Harry Potter.." itd. Chwilami (wstyd to mówić ) miałam tego dosyć i mówiłam: "Jak jeszcze raz usłyszę słowa Harry Potter, to zeświruję!!! To jest chore!!!" Potem wyszedł "Kamień Filozoficzny" - film. Mówię sobie - a co tam, pójdę, zobaczę, czym się tak pasjonują!!! Z filmu rozumiałam niewiele (w końcu nie znalam książki!), ale mnie zaciekawił. Pożyczyłam od kolegi pierwszy tom. Wciągnęło mnie i się zaczęło Potem tak się złozyło, że byłam jeszcze raz w kinie na KF. Później przeczytałam wszystkie cztery części i potteromania ogarnęła mnie na dobre. Z niecierpliwościa czekałam na 5 część i myslę, że obecnie jestem jedną z najbardziej wiernych fanek HP! I pomyśleć, że ktoś, kto wcześniej nienawidzil Pottera, jest teraz redaktorką strony o tej tematyce... -------------------- just keep dreaming.
|
kkate |
14.08.2004 22:14
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta |
Aha, a ja wciągnęłam w potteromanię także
moją siostrę młodszą, która miała do HP taki sam stosunek jak ja wcześniej.
Teraz obie gadamy cytatami z filmów i książek.
Nasza biedna mama (choć wszystkie 5 tomów po 1 raz czytała!) ma już dosyć i mowi, że zwariowałyśmy zupełnie... Ej no, bez przesady... "Co ma być, to będzie, a jak już będzie, to trzeba się z tym zmierzyć. Tak, Hagrid miał rację..." Czytając po raz n-ty ostatnie słowa Czary Ognia myślałam non-stop - kiedy będzie wreszcie ten 5 tom?! Teraz to samo jest.... tyle ze kiedy będzie 6? Teraz mam taki zwyczaj: siedzę przy biurku, coś tam robię albo siedzę przy kompie i nagle: sięgam do półki i zdejmuję któryś z tomów HP - najczesciej 3 i 5, by poczytać ulubione fragmenty albo coś sprawdzic. Nic dziwnego, że niektóre znam na pamięć.... Już nie będę cytować... Chociaż... Oj, nie moge... "Była stanowczo za blisko. Widział łzy przyklejone do jej rzęs..." A pisząc tego posta, nie miałam w pobliżu żadnej z książek! -------------------- just keep dreaming.
|
jojo |
15.08.2004 16:26
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 15.08.2004 Skąd: Pleszew |
Ja swą przygodę zaczęłam tak:
sięgnęłam po I część (po tym jak mój brat ją przeczytałam [on niestety nie jest wielkim fanem HP tak jak ja ]) - kilka lat temu - początek - NUUDDA! Odłożyłam. Dawno po tym zdarzeniu koleżanka (dzięki Pam) pożyczyła mi II - jednem tchem przeczytałam! Po filmie Kamień Filozoficzny, stwierdziałam, że czas najwyższy na KF - książkę! Okazało się super książką! Potem znów pożyczałam III i IV (od koleżanek (Kora i Pamela)! ZF sama kupiłam! Książki i film oglądałam kilka razy. (samego Więźnia czytałam 7 x). Brałam udział w szkolnym konkursie o Potterze. Dzięki pomocy Dorothe przeszłam do następnego etapu i o dziwo WYGRAŁAM !!! Może zaczarowałam jury - tata, nauczyciel WOSSu, brat ,jego kumple - moją ródżką z rury od odkurzacza! Przyrzekam że nie znałam odpowiedzi Słowo fana ! Serdecznie podrawiam! Załączony/e obraz/y -------------------- Pozdro(wienia) od Jojo
|
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.11.2024 19:51 |