Filmy, które ostatnio
obejrzeliście
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Filmy, które ostatnio
obejrzeliście
Agrado |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 112 Dołączył: 16.01.2004 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Owszem. Skoro twierdzisz, że Gibson
powybierał najwazniejsze elementy z każdej z Ewangelii, to wedlug mnie film
i tak nie jest wierną adaptacją. Chodzi o to, że np. jeden z fragmentów
wziął z jednej Ewangelii, podczas, gdy może być tak, że wierniejszy opis był
w innej. Jestem ciekaw dlaczego nie wybrał jednej z nich. I tak właśnie
powstają rozbiezności pomiędzy źródłem a adaptacją.
Tym samym obstaje przy swoim, że łącząc wszystkie Ewangelię stworzył swoją własną, bo nie można być wiernym wszystkim czterem na raz. P.S. Teraz tak z innej beczki: Jeśli "Pasja" byłaby nominowana za najlepszy scenariusz to w kategorii Najlepszy Scenariusz Adaptowany?? -------------------- "300 Minut" - Amatorski Serial Sensacyjny
Me llaman la Agrado, porque he intentado siempre hacer cada uno ojos formados una almendra más agradable de la vida (...), 80 miles, silicón en labios, frente, mejillas, caderas y el asno... el litro cuesta sesenta mil Pesetas... que usted lo agrega para arriba, porque paré el contar... Tits? Dos. No soy ningún monstruo. Setenta por cada uno, pero éstos se han despreciado completamente. Me costó mucho para ser auténtico. Pero no debemos ser baratos en respeto a la manera que miramos. Porque una mujer es más auténtica más ella mira como qué ella ha sońado para se. |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmmm
Pasja dla ludzi o slabych nerwach jest zlym filmem gdyz moga oni doznac szoku. Pamietajmy jednak ze w ten wlasnie sposob krzyzowano KAZDEGO a wiec niesamowicie DUZA licze osob w tamtych czasach. Nie tylko Jezus tak cierpial. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Powiedz mi, która Ewangelia jest
najwierniejsza??
Gdzie widzisz niezgodności w filmie z Ewangelią?? Podaj mi przykłady, to sobie podyskutuje z tobą bardzo chętnie ... Krzyż krzyżem... ale innych tak nie katowali wcześniej z taki okrusieństwem ... Zarówno biczowanie, obijanie w sanhedrynie, korona cierniowa, Jezus był jedną żywą raną... A co jest najważniejsze - On nie musiał tak umierać... mógł skinąć palcem i nas zbawić - ale wybral najbardziej haniebną śmierć, żeby w ten sposób pokazać, że nas kocha i potrafi się dla nas, ludzi poświęcić... Ten post był edytowany przez Syriusz_Black: 06.03.2004 19:25 -------------------- ![]() |
Agrado |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 112 Dołączył: 16.01.2004 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Nie mam zielonego pojęcia (chyba
podobnie jak ty), która Ewangelia jest najwierniejsza. Chodzi mi tylko i
wyłącznie o to, na podstawie której z nich Gibson zrealizował film. Bo
spotkałem się z wieloma ocenami filmu, w których podane jest że nie ma
dokładnie pokazanego źródła. Dlatego ciekawi mnie, dlaczego Gibson
powybierał fragmenty różnych ewangelii, a nie korzystał tylko z jednej. Bo
według mnie po wybraniu różnych fragmentów stworzył swoją własną. I chodzi
mi tylko i wyłącznie o to (i nie mam zamiaru się z nikim kłócić).
A jeśli chodzi o te nieścisłości to miałem na myśli skąd Gibson wiedział, że fragment tej Ewangelii jest lepszy niż tamtem - bo skoro pisze, że film na podstawie Ewangelii to wypadałoby podac na podstawie jakiej, nawet jeżeli pomieszano je ze sobą. -------------------- "300 Minut" - Amatorski Serial Sensacyjny
Me llaman la Agrado, porque he intentado siempre hacer cada uno ojos formados una almendra más agradable de la vida (...), 80 miles, silicón en labios, frente, mejillas, caderas y el asno... el litro cuesta sesenta mil Pesetas... que usted lo agrega para arriba, porque paré el contar... Tits? Dos. No soy ningún monstruo. Setenta por cada uno, pero éstos se han despreciado completamente. Me costó mucho para ser auténtico. Pero no debemos ser baratos en respeto a la manera que miramos. Porque una mujer es más auténtica más ella mira como qué ella ha sońado para se. |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Ja się z nikim nie kłócę
![]() A chodzi mi o to i po to zadałem pytanie o najlepszą ewangelię, bo nie można stwierdzić która jest najwierniejsza - nie można tego rozpatrywać pod takim punktem, każdy z ewangelistów obrał cząstkę, która najbardziej go interesowała... i w ten sposób opisał życie Jezusa... Skoro piszesz o niezgodnościach, to wskaż mi, któe według Ciebie pomieszał?? i gdzie?? Może powybierał te fragmenty, gdzie były dokładniejsze opisy?? -------------------- ![]() |
matoos |
![]()
|
||
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak dla mnie święte prawo reżysera do ingerencji w wygląd dzieła, które tworzy. Prawdopodobnie te fragmenty które wybrał były bardziej medialne. Co tu dużo oszukiwać, film jest od tego żeby na nim zarobić, więc musi mieć w sobie coś co przyciąga widza. I te właśnie fragmenty wybrał Gibson. -------------------- |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
Uważasz, że chciał zarobić na śmierci
Jezusa??
Sam mówił, w którymś z wywiadów, że wcale mu o to nie chodziło... to była jego wizja i tak ją chciał pokazać ludziom... a... zaraz powiecie, że jest inaczej, ale ja wiem swoje... wiem co to znaczy wierzyć i chcieć to przekazać innym... -------------------- ![]() |
Bitter |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: najbiedniejszy region UE. ![]() |
skoro o filmach mowa, obejrzałam 'nigdy w
zyciu'.
malo skomplikowany film, nie trzeba na nim myslec. Polecam isc z jakims kolega\kolezanka. Zmijewski usmiecha sie po prostu zabojczo...polecam wszystkim paniom;) i na poprawe humoru. co bede duzo pisac : P -------------------- and he said 'I got to be honets - I've been waiting for you all my life.' |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie chcę oceniać ludzi po pozorach, ale
dziwi mnie taki sposób na pokazanie ludziom że ktoś się nawrócił... Jak dla
mnie wygląda to na posunięcie czysto komercyjne. A w cuda na planie
zwyczajnie nie wierzę.
Ale kto wie? Mamy dziwne czasy, może i gwiazdy zaczęły się nawracać? -------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
Hm... gwiazdy??
Gibson był od zawsze katolikiem, Belucci raczej też... a pozostałe osoby kojarzysz z nazwiska?? Dla mnie to raczej nie są gwaizdy - Gibson dał szansę nowym i to zadecydowało o sukcesie filmu - lepiej obejrzec nowe twarze... -------------------- ![]() |
Ludwisarz |
![]()
|
||
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zakladajac ze byl on Boskoscia i mial nadprzyrodzona sile zbawiania swiata. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
Jest i ma...
Jesteś ateistą?? -------------------- ![]() |
Agrado |
![]()
|
||
Całkowicie się z tym zgadzam. A co do katoliczki Bellucci ==> no cóż. Znam ją z kilku filmów takich jak "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra", "Matrix" jest też jeden którego tytułu nie pamiętam, ale w którym na "dzień dobry" mamy ostrą scenę gwałtu, trwającą prawie 15 minut, która to Monica wykonuje razem ze swoim byłym mężem. Żadnego sprzeciwy z jej strony nie było. A więc czy katoliczka tak powinna się zachowywać. A Gibson też zmienia poglądy jak rękawiczki. -------------------- "300 Minut" - Amatorski Serial Sensacyjny
||
Ludwisarz |
![]()
|
Syriusz: A co rozumiesz przez
'ateizm' ?
-------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Syriusz_Black |
![]()
|
Gibson zmienia poglądy jak rekawiczki?? A
jakże to?? Jak o czymś mówisz, to proszę podawaj przykład...
A Belucci - jej sprawa gdzie gra... może ten film ją zmieni... Co rozumiem przez ateizm?? Otóż jest to według mnie negacja istnienia Boga - "niewiara" jeśli tak to można nazwać. I uznanie Boga za wymysł - "byt urojony". No bo katolikiem z tego co piszesz nie jesteś... A jeśli sie uważasz, to jesteś jednym z dwulichowych ludzi, o których już pisałem... -------------------- ![]() |
matoos |
![]()
|
Syriusz, jeździsz po ludziach których wcale
nie znasz. To, że Timmy podał w wątpliowość boskość Chrystusa nie znaczy że
jest niewierzący. Żeby naprawdę uwierzyć trzeba umieć się zastanowić nad
swoją wiarą i nad jej pobudkami. Podawanie w wątpliwość rzeczy w które
wierzysz to jeden ze sposobów udowadniania że są prawdziwe. Nazywa się to
metodą Kartezjańską, albo tez podwójnym zaprzeczeniem. I potrafię znaleźć
jeszcze kilka innych powodów dla których można nie wierzyć w boskość
Chrystusa, ale żaden z nich nie zobowiązuje cię do jeżdżenia po człowieku
który głosi takie poglądy.
-------------------- |
Agrado |
![]()
|
||
Więc, Gibson kilka lat temu był
przeciwny Kościołowi, potem nagle zapisał się razem z Keanu Reevesem do
jakiejś kapliczki, a teraz nagle zatwardziały katolik, czy jak mu
tam. Wcześniej pisałeś, że gwiazdy w tym filmie to Gibson i Bellucci. A co o Caviezel ==> to dla ciebie nie gwiazda?? A jego filmy: "Moje Własne Idaho" "Wyatt Earp" "Twierdza" "G.I. Jane" "Cienka Czerwona Linia" "Ride with the DEvil" "Częstotliwość" "Męska Gra"
Jak on jest dla Ciebie początkujący to... ![]() -------------------- "300 Minut" - Amatorski Serial Sensacyjny
||
Evana |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 14.02.2004 ![]() |
Słuchałam wypowiedzi różnych księży na
temat "Pasji". Twierdzą oni, że młodzi wrażliwi ludzie nie powinni
oglądać tego filmu, bo źle wpływa na nieukształtowaną jeszcze psychikę. Na
taki film trzeba być przygotowanym psychicznie. A jeśli 40 - letni mężczyzna
w raporcie dla któregoś z czasopism (krytyk filmowy, który obejrzał miliony
filmów) pisze, że na niektórych momentach odwracał głowę... Coś w tym musi
być...
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
ostatnio widziałem:
'The new guy'- 'Nowy' - kompletne dno. nie wiem po co marnowałem czas. komedia nieudana, jak dla mnie. na film, 3 razy się śmiałem. 'Boat trip'- 'Statek miłości' - film taki sobie. śmieszniejszy od 'Nowego', o gościach, którzy trafiają na statek z gejami. 'Scary movie 3' - nie trafił do mnie. na pewno taka kolejna głupia komedia, bez przesłania, czy jakiś nowości. zresztą czego ja wymagam. gorsza od wcześniejszych części, ale da się pośmiać. moment z Matką Teresą, był mocno pojechany i to mnie najbardziej wkurzyło. 'Duplex'- 'Jak pozbyć się starszej pani?' - Ben Stiler i Drew Berrymore próbują pozbyć się starszej pani ;] nawet spoko komedia. najlepsza z wymienionych. przekonywująca, ogólnie spoko. |
Ludwisarz |
![]()
|
"Wrog u Bram"
Bardzo dobre. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
ah ah. ale delektowałem się kiedyś tym filmem. świetny pojedynek dwóch snajperów, pod Stalingradem. pokazuje straszną wojnę. niesamowicie zrobiony. bardzo mi się podobał |
||
Osamotniona |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 06.03.2004 ![]() |
cóż ja poszłam na "Pasję"...
film jest dla mnie zbyt brutalny i wstrząsający... poczułm lekki niesmak gdy
po biczowaniu Chrystus był niczym taki drgający mięsień zalany krwią...
nawet ten chód był taki...yh... moim zdaniem można to było zrobić mniej
krwawo... no i nie polecam dla osób w moim wieku z takimi nerwami jak ja
![]() -------------------- Oszalała z bólu dusza, karze ciało kaleczyć serce rękę zmusza by cięła skórę, aby ducha wyleczyć. Niczym jest fizyczny ból z cierpieniem duszy porównany kolejny psychiczny dół zostawia na ręce rany nie radzisz sobie z życiem, ze sobą nie wiesz, o co w tym wszystkim chodzi myślisz, że wszystko złączone jest zmową, kolejne przeciwko tobie plany świat rodzi. Najpierw agresja i złość chcesz zniszczyć wszystko masz tego świata dość uderzasz w byle co, bo było blisko. Potem przychodzi wielki smutek i już wiesz, do czego wrócisz to ma taki zły skutek że pociąć się musisz przynosi ci to ulgę i zarazem kiedy robisz kolejną ranę, myślisz że ktoś zwróci na ciebie uwagę sądzisz, że ktoś poda ci rękę...
|
Motorolcia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 29 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: z Szafy XD ![]() |
a ja nie byłam na "Pasji"
chociaz mialam isc ale mi mama nie pozwolila
![]() ![]() -------------------- "Baśnie są bardziej niż prawdziwe: nie dlatego, iż mówią nam, że istnieją smoki, ale że uświadamiają, iż smoki można pokonać."
Z naszej trumny trup jest dumny! (Zakład Pogrzebowy "Game Over")... Oferujemy również wmontowane pozytywki z melodią "Wstań powiedz nie jestem sam"... Skusiusz sie? :) |
Agrado |
![]()
|
a wczoraj obejrzałem sobie
"Troję" - z płytki oczywiście. Normalnie super film. Tylko czy
lepszy od "Pasji"?
-------------------- "300 Minut" - Amatorski Serial Sensacyjny
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
a w jakich kategoriach chcesz je porównywać
?
poza tym Paji, raczej nie można z niczym porównywać. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 16:08 |