Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

43 Strony « < 14 15 16 17 18 > »  
Closed TopicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Filmy, które ostatnio obejrzeliście

Syriusz_Black
post 22.05.2004 11:48
Post #376 

Cichociemny.

Grupa: czysta krew..

Oj no tak, pomyliło mi się z Ifigenią biggrin.gif

Agamemnon, bojąc się, że lada moment cała wyprawa upadnie i niezmierzone bogactwa Morza Czarnego znów go ominą, zapytał wróżbiarza Kalchasa, jak przebłagać boginię. Ten zaś udzielił mu strasznej odpowiedzi: oto córka Agamemnona i Klitajmestry – młodziutka Ifigenia ma być złożona w ofierze Artemidzie. Widząc, jak ważą się losy całej wyprawy, Agamemnon był gotów na wszystko. Obawiał się jednak, że żona nie zechce wydać córki. Obmyślono więc, za radą Odyseusza, powiedzieć Klitajmestrze, jakoby Ifigenia miała przybyć na zaręczyny z Achillesem. Podstęp się udał i odświętnie przystrojona, radosna panna młoda przybyła do Aulidy. Nigdzie jednak nie było jej narzeczonego. Zamiast niego przy ołtarzu ofiarnym czekał ojciec. Zarzucono jej zasłonę na głowę, a całe ciało spętano rzemieniami. Agamemnon osobiście toporem dokonał ofiary. Zaraz też wiatry ustały i wojownicy wypłynęli ku Troi, by tam przez dziesięć lat prowadzić swoją wojnę.

W archaicznych czasach składano w porze jesiennego przesilenia Świętego Króla w ofierze, nigdy jednak nie zabijano kobiety. Czyn Agamemnona wzbudzał tak wielką odrazę u potomnych, że kilka wieków po tym wydarzeniu powstała inna legenda. Twierdzono, jakoby Ifigenia nie została wtedy zabita, lecz uratowana przez Artemidę i uniesiona na Chersonez Taurydzki, a zamiast niej na ołtarzu poświęcono łanię.

Gdy wieść o śmierci córki dotarła do królowej Klitajmestry, ta zadrżała z wściekłości i rozpaczy. Ogrom tego barbarzyństwa przewyższał ohydą wszystkie inne zbrodnie jej męża. Agamemnon kierował się prawem ojca, wedle którego Ifigenia była jego własnością, a ponadto tylko młodą kobietą. W każdej chwili mógł spłodzić nowe dziecko. Klitajmestra zaś wychowała się w świecie, w którym dzieci należą do matki, są jej ciałem i krwią, a życie, które kobiety rodzą w bólu i z narażeniem własnego życia, jest najcenniejszą wartością znaną matriarchalnemu prawu. Agamemnon po raz kolejny pogwałcił najświętsze prawo – prawo macierzyste – i dlatego jego czyn domagał się zemsty. Stare rany w sercu królowej otworzyły się na nowo.

--------------------
user posted image
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
paw
post 22.05.2004 11:50
Post #377 

Mugol

Grupa: Magiczni Forumowicze

Shrek 2 jest super już go widziałem ale i tak czekam na PL dubbing.
dubbin.pl zajżyjcie

--------------------
.:Spartak Moskwa:.
Niewiem co wam w tamtym nie pasowało !!!
+Quote Post
voldius
post 22.05.2004 12:07
Post #378 

Unregistered

QUOTE (Syriusz_Black @ 22.05.2004 11:48)
Oj no tak, pomyliło mi się z Ifigenią biggrin.gif

Agamemnon, bojąc się, że lada moment cała wyprawa upadnie i niezmierzone bogactwa Morza Czarnego znów go ominą, zapytał wróżbiarza Kalchasa, jak przebłagać boginię. Ten zaś udzielił mu strasznej odpowiedzi: oto córka Agamemnona i Klitajmestry – młodziutka Ifigenia ma być złożona w ofierze Artemidzie. Widząc, jak ważą się losy całej wyprawy, Agamemnon był gotów na wszystko. Obawiał się jednak, że żona nie zechce wydać córki. Obmyślono więc, za radą Odyseusza, powiedzieć Klitajmestrze, jakoby Ifigenia miała przybyć na zaręczyny z Achillesem. Podstęp się udał i odświętnie przystrojona, radosna panna młoda przybyła do Aulidy. Nigdzie jednak nie było jej narzeczonego. Zamiast niego przy ołtarzu ofiarnym czekał ojciec. Zarzucono jej zasłonę na głowę, a całe ciało spętano rzemieniami. Agamemnon osobiście toporem dokonał ofiary. Zaraz też wiatry ustały i wojownicy wypłynęli ku Troi, by tam przez dziesięć lat prowadzić swoją wojnę.

W archaicznych czasach składano w porze jesiennego przesilenia Świętego Króla w ofierze, nigdy jednak nie zabijano kobiety. Czyn Agamemnona wzbudzał tak wielką odrazę u potomnych, że kilka wieków po tym wydarzeniu powstała inna legenda. Twierdzono, jakoby Ifigenia nie została wtedy zabita, lecz uratowana przez Artemidę i uniesiona na Chersonez Taurydzki, a zamiast niej na ołtarzu poświęcono łanię.

Gdy wieść o śmierci córki dotarła do królowej Klitajmestry, ta zadrżała z wściekłości i rozpaczy. Ogrom tego barbarzyństwa przewyższał ohydą wszystkie inne zbrodnie jej męża. Agamemnon kierował się prawem ojca, wedle którego Ifigenia była jego własnością, a ponadto tylko młodą kobietą. W każdej chwili mógł spłodzić nowe dziecko. Klitajmestra zaś wychowała się w świecie, w którym dzieci należą do matki, są jej ciałem i krwią, a życie, które kobiety rodzą w bólu i z narażeniem własnego życia, jest najcenniejszą wartością znaną matriarchalnemu prawu. Agamemnon po raz kolejny pogwałcił najświętsze prawo – prawo macierzyste – i dlatego jego czyn domagał się zemsty. Stare rany w sercu królowej otworzyły się na nowo.

no tru, Agamemnon, później za to zginął. a co do filmu, to wydaje mi się, że Achilles powinien być takim chamskim zabijaką.
+Quote Post
vigga
post 22.05.2004 13:49
Post #379 

Szukający

ja tez wczroaj bylam na "Troi". podobala mi sie. nawet bardzo. a nawet, przyznam sie szczerze, kilka razy sie poryczalam (smierc Hektora, Achillesa, upadek Troi...). muzyka byla dobra, choc momentami malo dynamiczna. a aktorzy... ech... swietni, znaczy szczegolnie Brad Pitt strsznie mi sie podobal. i ta jego gra... genialna. Bloom tez byl fajny. a Hektor byl rewelacyjny.

--------------------
mądrzejsi mówili nie rób
mówili
trzymaj się z daleka
nie pozwalali mi
sam się dowiedziałem
czym jest kłamstwo
zło i krzywda
dziękuje Wam
za okaleczenie mojej duszy...

all we see or seem is but a dream within a dream
nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka...
+Quote Post
voldius
post 22.05.2004 14:32
Post #380 

Unregistered

Nie, nie, NIE! Ten film to totalna porażka!

Jeśli ktoś nastawia się na wzruszenia i przezycia podobne do tych przy oglądaniu Gladiatora czy Braveheart to lepiej niech od razu przeznaczy kasę nie na bilet na Troję tylko na wypozyczenie tamtych filmów i obejrzenie ich po raz dziesiaty nawet.

W tym filmie nie widać wpakowanych w niego 170 milionów! Pewnie 1/5 tego zgarnął Brat Pitt jako gażę. Cała "wystawnośc" filmu wygląda tak - jedna sala w pałacu Menelaosa, jedna sala w pałacu Agamemnona, jedna sala w pałacu Priama, kilka ulic Troi i dużo komputerowej symulacji miasta, pokazywanego oczywiście głównie z lotu ptaka, żeby nie było czuc popeliny. Aha - no tak, jeszcze dwieście metrów muru - zupełnie jak w "Ogniem i mieczem" Hoffmana.

Ten film nie ma bohatera, którego losami można się przejmować. Greccy królowie to chciwcy, Achilles to zadufany w sobie buc i bezmyslny zabójca, Odys to spryciarz-oportunista (dlaczego nie pokazano, że był przeciwnikiem wojny i starał się uniknąc w niej udziału - totalnie zmarnowana postac IMO) Parys to mięczak, Priam to dobry ojciec ale i stary idiota zasłuchany w pitolenie kapłanów. Jedyna godna postać to oczywiście Hektor, ale przecież wiadomo z góry, że zginie gdzieś tak w 3/4 filmu. A jak nie ma bohatera to film ogląda się bez emocji, jak jakis dokument z wojny trojańskiej.

Wszystkie sceny "niebatalistyczne" to nie film tylko jakis pieprzony teatr, na dodatek z fatalnym aktorstwem. Jedno miejsce, statyczna kamera, bohaterowie (głównie układ kobieta - mężczyzna) rozmawiają (drętwo i pompatycznie), po czym kobieta sztucznie rozpłakuje się i kładzie do łóżka. Kur... tak się kręciło 50 lat temu!!!

Scen idiotycznych nie brakuje. Hektor nie boi się 50 tys Greków i słusznie bo ci nie mają ...ani jednej machiny oblężniczej, nawet taranu! Jak zamierzali podczas bitwy na przedpolach Troi wedrzeć się do miasta nawet gdyby pokonali Hektora - nie wiadomo. Może zaczęliby sikac na mury?
Dlaczego podczas tej bitwy nie stosowali taktyki, którą wykorzystali podczas lądowania (osłona z tarcz) i dali się zmasakrowac trojanskim łucznikom - nie wiadomo.
Dlaczego Hektor mając Greków na widelcu podczas ataku o świcie zarządził odwrót (powiedział do Odysa "starczy na dziś" i dwie kilkunastotysięczne, napierdzielające się armie ...rozeszły się, buehehehehehe, niby jak to jest mozliwe?) - nie wiadomo. Tzn. wiadomo - przejął się bo zabił "chłopca" (Patroklesa) czyli dwudziestokilkuletniego byczka z włosami jak w reklamie szamponu.

I nie ma co zwalać na konieczność bycia zgodnym z "Iliadą" - różnic i tak jest tyle, że zgroza ogarnia.

Muzyka jest zbyt dramatyczna, brak "mocnego" tematu przewodniego - w zasadzie to nie muzyka tylko jakiś chaotyczny symfoniczny hałas zakłócający odbiór obrazu.

Ogólnie film sprawia wrażenie nakręconego w 1950 - jestem załamany jak sobie pomyślę, że Hollywood ma juz na tapecie króla Artura i Aleksandra Macedońskiego.

Zamiast iśc w kierunku wskazanym przez "Gladiatora" - czyli indywidulanych historii, z mocnymi bohaterami, porywającą fabułą zaczeto robić mdłe do bólu "widowiska"

Nie traćcie kasy ani czasu na "Troję"!!!!!!!!!!

w bardzo dużym stopniu podzielam to zdanie.
+Quote Post
Syriusz_Black
post 23.05.2004 12:48
Post #381 

Cichociemny.

Ehh... cóż by powiedzieć... bardzo subiektywna opinia....

Wszystkie sceny "niebatalistyczne" to nie film tylko jakis pieprzony teatr, na dodatek z fatalnym aktorstwem. Jedno miejsce, statyczna kamera, bohaterowie (głównie układ kobieta - mężczyzna) rozmawiają (drętwo i pompatycznie), po czym kobieta sztucznie rozpłakuje się i kładzie do łóżka. Kur... tak się kręciło 50 lat temu!!!

Bo w takim celu zostało to napisane i tak to sobie wyobrażał Homer. Spójrz na dramaty antczne czy Szekspirowskie i jak filmy na ich podstawie są robione....

Dlaczego Hektor mając Greków na widelcu podczas ataku o świcie zarządził odwrót (powiedział do Odysa "starczy na dziś" i dwie kilkunastotysięczne, napierdzielające się armie ...rozeszły się, buehehehehehe, niby jak to jest mozliwe?) - nie wiadomo. Tzn. wiadomo - przejął się bo zabił "chłopca" (Patroklesa) czyli dwudziestokilkuletniego byczka z włosami jak w reklamie szamponu.

Jaki 20kilkuletni?? Nawet nie miał! Poza tm Hektor postąpił honorowo - tak jak nakazywały starożytne obyczaje - a nie jak "buc" Achilles...

I nie ma co zwalać na konieczność bycia zgodnym z "Iliadą" - różnic i tak jest tyle, że zgroza ogarnia

To nie jest ekranizacja tylko inspiracją "Iliadą"

--------------------
user posted image
+Quote Post
Laura_
post 23.05.2004 21:20
Post #382 

Iluzjonista

dziś polecam: tvp1 22:20 uczta kinomana: podziemny krąg

=)

--------------------
a czubi czabi cziba a czubi czabi cziba a czubi a czaba a czubi czabi cziba
+Quote Post
Amethyst
post 23.05.2004 21:22
Post #383 

Kafel

A o czym jest ten film?? Mowie o tym : podziemny krag. Nigdy nie slyszalam o filmie o takim tytule...Jesli ktos by mogl to niech przyblizy fabule wink.gif

--------------------
Without a soul
My spirit's sleeping somewhere cold
Until you find it there and lead it back home...

Moj blodzek : ...::Amethyst::...
+Quote Post
Laura_
post 23.05.2004 21:30
Post #384 

Iluzjonista

str. 13 tego tematu, wkleilam opis z onetu =)

--------------------
+Quote Post
Amethyst
post 23.05.2004 21:38
Post #385 

Kafel

Hehehe dzieki wink.gif Chyba nie uwaznie czytalam, bo tego nie zauwazylam tongue.gif

--------------------
Without a soul
My spirit's sleeping somewhere cold
Until you find it there and lead it back home...

Moj blodzek : ...::Amethyst::...
+Quote Post
voldius
post 23.05.2004 21:44
Post #386 

Unregistered

dobra podpisuję się. dziś uczta kinomana, jest wyjątkowo wypaśna. piszę już chyba po raz czwarty o tym filmie, w tym topicu, ale co tam ;p więc polecam go dla samego Pitta, czy też Nortona. film o sprzeciwianiu się pewnym normą, wyścigu szczurów. o znalezieniu pewniej alternatywy, zagubieniu się w tym świecie. w sprzeciwianiu się systemowi. o odnalezieniu siebie. jeden z najlepszych filmów 99' roku. no i te walki. warto
+Quote Post
Kira
post 24.05.2004 20:56
Post #387 

Mistrz Różdżki

"Podziemny Krąg"...
pamiętam, ze kiedys miałam ten film na komputerze. nie 'przełknęłam' go wtedy. wczoraj obejrzałam, chociaz w dalszym ciągu nie cały, ale mam nadzieje nadrobic to niedługo. bo wywarł na mnie niezwykle pozywytne wrazenie. niesamowity film. z klimatem. fantastycznie nakręcony. ironia i humor najwyzszej klasy. wspaniale ukazana rzeczywistosc, która otacza bohaterów. słodze? byc moze, ale ten film jest naprawde... hm wielki :} choc mimo wszystko dosc specyficzny i nie kazdemu moze sie spodobac.

Ten post był edytowany przez Kira: 24.05.2004 20:59

--------------------
ogni giorno sempre faccio qualche lotta
+Quote Post
ren.Asiek
post 25.05.2004 14:43
Post #388 

Prefekt Naczelny

może odbiegne troszku od obecnego tematu ale mam pytanie...oglądał ktoś film "Podaj dalej"? Był już jaakiś czas temu ale wg mnie zarąbisty.Jezeli ktos go oglądał to sądze ze sie ze mną zgodzi...całkiem sensowne było to z dobrymi rzeczami dla innych=PSorx za zmianę waszego tamaty biggrin.gif wink.gif

--------------------
Być nikim innym jak samym sobą w świecie, który każdego dnia próbuje zrobić nas kimś innym.
+Quote Post
anna_maria
post 25.05.2004 15:23
Post #389 

Iluzjonista

QUOTE (ren.Asiek @ 25.05.2004 14:43)
może odbiegne troszku od obecnego tematu ale mam pytanie...oglądał ktoś film "Podaj dalej"? Był już jaakiś czas temu ale wg mnie zarąbisty.Jezeli ktos go oglądał to sądze ze sie ze mną zgodzi...całkiem sensowne było to z dobrymi rzeczami dla innych=PSorx za zmianę waszego tamaty biggrin.gif wink.gif

ta..
kilka miesiecy temu byl bodajże na TVN
mysle, ze film jak film tylko zakonczenie takie smutne..
+Quote Post
vigga
post 25.05.2004 15:47
Post #390 

Szukający

a moglabys mi przyblizyc o czym dokladnie byl ten film...? cos mi sie kolacze po glowie, ale jakos nie moge sobie przypomniec. choc tytul napewno jest mi znany.

--------------------
mądrzejsi mówili nie rób
mówili
trzymaj się z daleka
nie pozwalali mi
sam się dowiedziałem
czym jest kłamstwo
zło i krzywda
dziękuje Wam

+Quote Post
anna_maria
post 25.05.2004 19:51
Post #391 

Iluzjonista

QUOTE (vigga @ 25.05.2004 15:47)
a moglabys mi przyblizyc o czym dokladnie byl ten film...? cos mi sie kolacze po glowie, ale jakos nie moge sobie przypomniec. choc tytul napewno jest mi znany.

jest nauczyciel i jest chlopiec
i ten nauczyciel zadaje dzieciom taki projekt roczny czy cos takiego "jak naprawić swiat"
i ten chlopiec wymysla taka gre "podaj dalej" robi jakis dobry uczynek dla kogos (to moze byc naprawde ktokolwiek nawet jezeli go nie znasz) i później ten ktos mósi pomóc nastepnej osobie. itd.
+Quote Post
Kira
post 25.05.2004 20:12
Post #392 

Mistrz Różdżki

ja ma zamiar dzisiaj obejrzec "Truman Show". w koncu... ;] podobno dobry film...

--------------------
ogni giorno sempre faccio qualche lotta
+Quote Post
vigga
post 25.05.2004 20:12
Post #393 

Szukający

acha, dzieki bardzo za przyblizenie go. niestety nie ogladalam tego filmu, ale nadal cos mi lata po glowie, ze go znam. a ogladal ktos moze film "Czego pragna kobiety?". bardzo fajny. naprawde. opowiada o dzieczynie, ktorej ojciec jest lordem. ale on odszedl od jej matki, kiedy jeszcze Daphne (ta dziewczyna) nie bylo na swiecie. no i oczywiscie Daphne wyrusza na spotkanie z nim. po drodze zakochuje sie w genialnym chlopaku. naparwde, film warty obejrzenia.

--------------------
mądrzejsi mówili nie rób
mówili
trzymaj się z daleka
nie pozwalali mi
sam się dowiedziałem
czym jest kłamstwo
zło i krzywda
dziękuje Wam

+Quote Post
voldius
post 25.05.2004 20:15
Post #394 

Unregistered

QUOTE (Kira @ 25.05.2004 20:12)
ja ma zamiar dzisiaj obejrzec "Truman Show". w koncu... ;] podobno dobry film...

oj Trumana polecam. świetny film, który biegał za mną i biegał. fajne przemyślenia ma się po nim ;>
+Quote Post
Laura_
post 25.05.2004 23:02
Post #395 

Iluzjonista

pffffff

pffffff

x8

truman... koniec banalny... =/

--------------------
+Quote Post
Syriusz_Black
post 26.05.2004 07:52
Post #396 

Cichociemny.

Nom.. to jedyny film z Jimem, który mi się podobał...

--------------------
user posted image
+Quote Post
Brenda
post 26.05.2004 15:11
Post #397 

realistka

ja oglądałam wczoraj "Pojutrze"...

i idę drugi raz, bo bardzo mi się podobał. polecam. efekty świetne....

--------------------
Nie wierzę w to, że koniec nadejdzie
Nie wierzę w to, że coś rozumiem
Nie wierzę w to, że kochać umiem...
+Quote Post
mroowka
post 26.05.2004 20:19
Post #398 

Mugol

QUOTE (vigga @ 25.05.2004 20:12)
acha, dzieki bardzo za przyblizenie go. niestety nie ogladalam tego filmu, ale nadal cos mi lata po glowie, ze go znam. a ogladal ktos moze film "Czego pragna kobiety?". bardzo fajny. naprawde. opowiada o dzieczynie, ktorej ojciec jest lordem. ale on odszedl od jej matki, kiedy jeszcze Daphne (ta dziewczyna) nie bylo na swiecie. no i oczywiscie Daphne wyrusza na spotkanie z nim. po drodze zakochuje sie w genialnym chlopaku. naparwde, film warty obejrzenia.

ee...

Czego pragna kobiety?
To Ci sie chyba tytuly pomylily, bo Czego pragna kobiety To film o 40 letnim lowelasie, rozwodnik z nastoletnia corka sprawiajaca problemy. W pracy nie idzie mu najlepiej, stanowisku na tkore sie slinil obiela... kobieta. I nagle pewnego pieknego dnia buum! [XD] zacyzna slyszec mysli kobiet. i tam bla bla bla...

Wiec napewno film o ktorym ty piszesz nie nazywa sie czego pragna kobiety.
W tym ktory ja ogladalam wzieli udzial Gibson i helen hunt...
+Quote Post
Ellie
post 26.05.2004 20:29
Post #399 

Uczeń Hogwartu

A to nie jest mowa przypadkiem o filmie: O czym marzą faceci? albo coś w tym stylu. Grała tam L. Tyler

--------------------
As happens sometimes a moment settled...
... and hovered and remained for much more than a moment.
And sound stopped and movement stopped?
... for much, much more than a moment.
And then the moment was gone.
+Quote Post
vigga
post 26.05.2004 20:50
Post #400 

Szukający

no wiesz oryginalny tytul brzmi: "What a girls wants". no, moze sie myle [lecz watpie], ale to chyba znaczy Czego pragnal kobiety...

--------------------
mądrzejsi mówili nie rób
mówili
trzymaj się z daleka
nie pozwalali mi
sam się dowiedziałem
czym jest kłamstwo
zło i krzywda
dziękuje Wam

+Quote Post

43 Strony « < 14 15 16 17 18 > » 
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 17.05.2025 04:26