Błędy
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Błędy
Trinity48 |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 10.02.2004 Skąd: Cracow ![]() |
Czy ktoś zauważył w książce HP jakieś
błędy?? Jeśli tak to niech poda tom. Ja np. zauważyłam, że na pierwszym
meczu quiditcha (1 tom) Angelina wbiła gola dla Gryfonów, Harry złapał
znicza, a jednak Gryfoni wygrali 150 do 60, a powinni wygrać chyba 160
punktami.
![]() -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." ![]() ![]() Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
Dippet |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: gabinet Albusa ![]() |
pełno tego jest...
wiek Nicka... I tom - ma 400 lat po śmierci II tom - przyjęcie z okazji 500 lat.... http://www.mugglenet.com/books/mistakes.shtml -------------------- Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum - ishi krimpatul.
|
Natka:-) |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 16.02.2004 ![]() |
W czwartej części jest dużo błędów, ale
językowych.
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Wszędzie są błędy
![]() Ale szczerze mówiąc nie zwracam na nie zbyt wielkiej uwagi, gdyż każdy może przy tłumaczeniu takowy popełnić... z powodu pracy... niestety. -------------------- ![]() |
Kalamburka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 08.12.2003 Skąd: Z zza rzeki, zza cienia drzew. ![]() |
Sporo jest tych błędów. Na jekiejs stronie
są wymienione w większości ale tego nie zauważyłam: w piątej części, w
którymś momencie Filch jest nazwany Augustem a nie Argusem.
-------------------- Kto żyje nadzieją, umrze głodny.
Pisanie jest obroną przed szaleństwem. Komputer to logiczne ogniwo w rozwoju człowieka: inteligencja bez moralności. Człowiek jest tajemnicą, z tajemnicy przybywa i w tajemnicę odcchodzi. |
Natalia Potter |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 31.12.2003 ![]() |
Ja nie przejmuje sie błędami. Po
prostu nie zwracam na nie uwagi. Po co zaprzątac sobie głose takimi
rzeczami?
|
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Ja, czytając nawet błędów nie zauważam, bo
jestem zajęta treścią.
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Meave |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta ![]() |
Kiedy czytam z reguły nie zauważam błędów.
niedawno przeglądałam listę ich na mugglenet. Jeden jaki mi utkwił w głowie
to ten, że w piątym tomie Dennis Creevey pojawia się wraz z bratem w
gospodzie pod Świńskim Łbem. A przecież drugoroczniakom nie wolno chodzić do
Hogsmeade.
-------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
Khamul |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
Niby Lokhart był jednym kandydatem, jak mówił
Hagrid, a tu patrzymy: w V tomie się okazało, że jednak Snape co roku
zgłasza się na nauczyciela.
Widać, że mu nie ufają. -------------------- |
Wera:) |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 21 Dołączył: 08.01.2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja nie zwracam na błędy uwagi, cieszmy
się, że Rowling pisze H.P., a Polkowski tłumaczy
![]() -------------------- "CZAS SIĘ PRZYDAJE, ALE NIE ISTNIEJE..."
"...Jeżeli mnie nie kochacie, to lepiej żeby was tu nie było..." "Wiem, że mnie kochacie!" |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Nie chodzi o to, że Dumbledore mu nie ufa,
bo już nie raz pokazywał i udowadniał iż wierzy Snape'owi - w przeciwnym
razie nawet eliksirów by nie uczył.
Jeśli zdążyłeś zauważyć - jego chrakter i usposobienie są odwzorowaniem jego trudnego dzieciństwa - gdyby nie był tak poniewierany przez ojca, może byłby zupełnie inny. Ja myślę, że Dumbledore nie pozwala Snape'owi być nauczycielem DADA bo: 1. Był on kiedyś Śmierciożercą, a więc blisko czarnej magii. 2. Jeśli znowu będzie blisko niej, może mu coś niedobreg odbić... 3. harakterek Snape'a - widzieliście, jak w III częśći zastępował Lupina i jakie on ma pojęcie o nauce... to nie to... nie ma kwalifikacji na nauczyciela DADA... -------------------- ![]() |
Lousie |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Ja myślę, że to nie jest brak zayfania, przynajmniej ze strony Dumbledora. Sever by nie wyrobił na dwa etety. Już teraz ma sporo pracy. -------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
||
Lousie |
![]()
|
||
A mi się wydaje, że on tak robił specjalnie, że gdyby nauczał DADA, to by było całkiem inaczej. Tak mi się wydaje. -------------------- One day you will ask
||
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
czzemu niby nie? może pracowity jest? ja
sądzę, że jest jakis inny podód dlacdzego, onm nie może uczyć...
-------------------- |
Meave |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.07.2003 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Kobieta ![]() |
Na zastępstwie Snape celowo się tak zachowywał. Koniecznie chciał aby uczniowie dowiedzieli się o tym, że ich nauczyciel jest wilkołakiem. To wcale nie przesądza o tym, że Snape nie ma kwalifikacji na nauczyciela DADA. Wydaje mi się, że byłby całkiem dobry. -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
/Robert McLiam Wilson, "Ulica Marzycieli"/ Champagne for my real friends, and real pain for my sham friends! |
||
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
jasne, ze jest kilka bedow. osobiscie
znalazlam najwiecej w I i II tomie np.
"Ron zaczal kierowac czarnymi figurami (...) On sam miotal sie po szachownicy, zbijajac prawie tyle samo czrnych figur, ile stracili bilaych." <str.291-292> "Brown, Lavender pierwszy trafil do Gryffindoru" <str.128> -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Kasandra Black |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 05.02.2004 ![]() |
Bez błędów często można się obejść,
ale chyba "Harry Potter..." został stworzony do błędów tłumacza.
-------------------- Niechaj to Niemcowie wżdy postronni znaja iż dresy nie gęsi iż swoje kije mają...
Jeżeli muszę wybrać, dajcie mi powód... Jestem jak jasny szczur... Nic mi nie wychodzi... |
Meave |
![]()
|
||
To jest akurat błąd tłumacza a nie Rowling. -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
||
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
no przeciez wiem, ze to jest blad
tlumacza. ale chyba w tym temacie nie chodzi tylko o bledy Rowling, ale
wszystkie jakie znalezlismy...
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
a1n2i3a4 |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 25.12.2003 ![]() |
4 tom -s. 300:
-Będziesz mógł odpłacić Digorry'emu z ostatni mecz quiddicha , Harry -zapiszczał Katie Bell , druga SZUKAJĄCA gryfonuf. 2. Creveey Starszy pojawił się jak Harry był w 2 klasie. Młodzszy w -w 3. klasa2 Harry'ego- starszy 11 lat kl.3 Harego - starszy 12 młodszy 11 kl.4 Harryego - starszy - 13 (może odwiedzać Hogsmeade) młodzszy 12 kl.5 - starszy 14 (może odwiedzać Hogsmeade) młodszy 13 (może odwiedzać Hogsmeade) 5 tom - gdzieś s tylu: L.M. zawsze chwalił Snapa. Od kiedy Lucjusz lubi Smarka? Malfoy-Sługa Voldusia Snap-Podły zdrajca , wielki wróg Złejwiary (Mal-zły Foy-wiara) W Hogwarcie nie mżna sieł deportować ale świstoklika- badź Fiuu można urzyć. I kupa innych. |
Meave |
![]()
|
||
Nie wiele z tego zrozumiałam. Dennis Creevey pojawił się w Hogwarcie kiedy jego brat był już na trzecim roku (13 lat). Zatem w piątym tomie młodszy z braci ma 12 lat i nie może odwiedzać Hogsmeade -------------------- "Nazwanym i bezimiennym, pamiętanym i zapomnianym - wszystkim udała się ta sama sztuczka, niezależnie od tego czy zmarli natychmiast czy minutę czy godzinę póżniej. Hokus-pokus: z żywej istoty w nieboszczyka. Najszybsza przemiana na świecie."
||
Martucha_Granger |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 44 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: z Gliwic ![]() |
Przy przepisywaniu książki do druku,
robi się wiele błędów. Albo przy tłumaczeniu. Pamiętacie 1 wersje pierwszego
tomu? Syriusz Czarny i Cornelius Knot.
![]() -------------------- "The one with the power to vanquish the Dark Lord approaches... born to those who have thrice defied him, born as the seventh month dies... and the Dark Lord will mark him as his equal, but he will have power the Dark Lord knows not.. and either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives.. the one with the power to vanquish the Dark Lord will be born as the seventh month dies..."
![]() ![]() |
Livery |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 05.01.2004 ![]() |
Piąty tom w rozdziale
Oklumencja:
"- Zamierzam spróbować wtargnąć do twojego umysłu - powiedział łagodnie Snape - Zobaczymy jak dobrze się opierasz. Powiedziano mi, że wykazałeś już uzdolnienie przy odpieraniu Klątwy Cruciatusa. Odkryjesz, że podobne moce są potrzebne do tego... przygotuj się, teraz. Legilimens !" Powinno byc Klątwy Imperviusa. Poza tym dużo głupich będów jak np. "... twoich wujostwa" Ten post był edytowany przez Livery: 22.02.2004 13:36 -------------------- "Spójrzcie w niebo.
(...) I zobaczcie, jak wszystko się zmienia. A żaden dorosły nie zrozunie nigdy, jak wielkie to ma znaczenie." "Być człowiekiem, to właśnie być odpowiedzialnym. (...) To czuć, kładąc swoją cegiełkę, że się bierze udział w budowie świata." "Młodzi nie wiedzą, jak myślą i czują starzy, więc to starzy są winni jeśli zapominają, jak to jest być młodym." ----------------------------------------------------------------------- Świetne avatary z japońskich bajek: == MUSASABI-NO TORIDE == |
Trinity48 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 10.02.2004 Skąd: Cracow ![]() |
Czytajcie i komentujcie rzeczy, które
są wielkimi niewiadomymi, albo nie zupełnie się zgadzają. Zaczną od 4
części:
1. Rozdział 1 str.9 "(...) Frank uparcie powtarzał, że jedyną osobą, którą widział tamtego dnia w pobliżu był jakiś nie znany mu wyrostek, czarnowłosy i blady.(...)" Kim był wyrostek? 2. R2 str.33 "(...) Wyślę ten list przez Hedwigę, kiedy wróci, bo akurat gdzieś poleciała(...)" Bez komentarza....... 3. R5 str.62 "(...) Jedna, z burzą brązowych włosów na głowie i dość długimi przednimi zębami, byla przyjaciółka Harr'ego i Rona, Hermiona Granger. (...)" BYŁA przyjaciółka?! Ten post był edytowany przez Trinity48: 22.02.2004 15:24 -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." ![]() ![]() Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
Celesta |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 22.02.2004 Skąd: Chełm ![]() |
[SIZE=7]Na tej stronie jest napisane, że
V - ty tom jest pt. "Harry Potter i Order Feniksa", na książce
Zakon Feniksa.Ja uważam że Zakon bardziej pasuje do tajnego stowarzyszenia
niż order.Zakon to stowarzyszenie, a order to odznaka, nagroda. Jak wam się
wydaje?????
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:10 |