Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Dobro I Zło, czy aby napewno
dostrzegasz różnice?
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE No
nie!!!Ale zasiałeś głupote JRR Tolkien to dla iebie postać
fantastyczna? No to ładnie...(powiedziałem ze to jego słowa,słuchaj uwaznie ok.)Co masz z polskiego jak tam sie pisze rozprawke to jakoś mozna się do lektór fantastycznych odnosić,jesteś mądrzejszy niz poloniści? Twoj cytat dotyczyl tego co on przezyl czy historii jaka napisal? Wczesniej takze powolywales sie bodajze na Dumbledora a moze on jest postacia rzeczywista wg. ciebie? Swoja droga wydaje mi sie ze mam wyzsza ocene od ciebie bo nie robie karygodnych bledow ortograficznych. Moze tez zwalisz to na jakas dysfunkcje? QUOTE Spodziewałem się tego.Jeśli jesteś
taki mądry to odpowiedz czy jeśli morderca czuje skruche zal za grzechy itp,
taką naprawde prawdziwą a zlodziejasek bedzie dalej mniał wszystkich w dupie
to który pujdzie do nieba? Ale masz racje ze zabijając kogoś robisz mu większą krzywde niz go okradając.Ale nie o takie mniejsze zlo mi chodziło.Tylko takie ze zabicie w samoobronie rozumisz?Moze troche źle to sformułowałem... Widzisz nie osadzisz ich tak samo ani w swiecie doczesnym ani wiecznym. Owszem chyba to zle sformuowales. -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Kwas |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 09.08.2004 ![]() |
Do matoosa
To ty mnie lekcewazysz a na forum bede sobie pial jak chce i ty mi tego nie zabronisz.Mam racje;podalem dobre argumenty po prostu ty je lekcewazysz i masz w dupie moje sdanie chociaz mam racje a ty się mylisz i nie chcesz tego przyjąć do swojej świadomości "mistrzu" (chodzi mi o to mniejsze zło) Ten post był edytowany przez Kwas: 18.10.2004 20:28 |
Kwas |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 09.08.2004 ![]() |
To ze robie blendy ort. to moja wina bo sie
uczuć ort nie chcialem,ale jak pisze wypracowania to od tej strony sie
staram a forum to nie polski...
QUOTE Twoj cytat dotyczyl tego co on przezyl
czy historii jaka napisal? Do histori,ale to jego słowa i sam przyznasz ze prawdziwe-jeśli to ci nie wystarcza to wiedz ze moge sie odnosić do ksiązek i to wcale nie jest bezsensowne QUOTE Wczesniej takze powolywales sie
bodajze na Dumbledora a moze on jest postacia rzeczywista wg.
ciebie? To ze jest postacią fikcyjną nie ma nic do rzeczy.Ja mniałem 4z polaka i to rozumiem jakoś.Pisales kiedyś wypracowanie rozprawke? Mogleś podać argument z literatury... nawet W pustyni i w puszczy(co Staś był postacią realną?Nie) Wazne zeby argument był trafny.Nie moge... Jak mozes mi wyzucać jako bląd ze popieram się słowami z książki.Jeśli masz naprawde dobrą ocene z polaka to powinieneś to zrozumieć. |
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rozprawka z polskiego do ktorej uzyles
cytatow z ksiazki takie jak HP a swiat rzeczywisty i to co sie w nim dzieje
to zupelnie dwie rozne rzeczy koles. Jak ktos napisal wczesnie ty nie
rozumiesz jak to wszystko jest skomplikowane a sadzisz ze pozjadales
wszystkie rozumy. Radze ci jeszcze pamietac ze punkt widzenia zalezy od
punktu siedzenia i naucz sie jednak sluchac ludzi i nie pierdolic tylu
glupot na raz. Zamiast tego idz sobie poczytaj jeszcze raz Pottera.
-------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Kwas |
![]()
|
QUOTE Radze ci jeszcze pamietac ze punkt
widzenia zalezy od punktu siedzenia To ze ktoś źle pojmnie zasady dobra i zła nie usprawiedliwia go... QUOTE Rozprawka z polskiego do ktorej uzyles
cytatow z ksiazki takie jak HP a swiat rzeczywisty i to co sie w nim dzieje
to zupelnie dwie rozne rzeczy koles.
Nie,trzeba doszukiwać się w książkach prawd moralnych bo prawie zawsze je zawieają,moze taki mędrzec jak ty nie zawraca sobie nimi głowy? QUOTE Jak
ktos napisal wczesnie ty nie rozumiesz jak to wszystko jest skomplikowane a
sadzisz ze pozjadales wszystkie rozumy.
Nie jest skomplikowane jeśli żyjesz w zgodzie ze sobą. Nie uważam,że pozjadałem wszyskie rozumy tylko wyrażam swoją opinię,a to różnica... QUOTE naucz sie jednak sluchac ludzi i nie
pierdolic tylu glupot na raz Po pierwsze radze ci to samo,a po drugie ja w swoich wypowiedzach nie widze głupot,moze ktoś kiedyś przyzna mi racje?Nie wiem ale i tak od swoich przekonań nie odstąpie... QUOTE idz
sobie poczytaj jeszcze raz Pottera. Czemu nie... |
BlackOmen |
![]()
|
QUOTE To
ze ktoś źle pojmnie zasady dobra i zła nie usprawiedliwia
go... Z tego co widze an forum to ty jednak zle je pojoles ja juz nie mam zamiaru ciebie uswiadamiac. QUOTE Nie,trzeba doszukiwać się w książkach
prawd moralnych bo prawie zawsze je zawieają,moze taki mędrzec jak ty nie
zawraca sobie nimi głowy? Fajnie, a co chciales przekazac bo ciebie nie zrozumialem, mistrzu polonistyki. QUOTE Po pierwsze radze ci to samo,a po
drugie ja w swoich wypowiedzach nie widze głupot,moze ktoś kiedyś przyzna mi
racje?Nie wiem ale i tak od swoich przekonań nie
odstąpie... Niestety ja z takim zapalem glupot nie opisuje i nie staram sie przekonac do nich innych normalnych ludzi. Trudno ze nie odstapisz ze swoich przekonasz mam nadzieje ze keidys zdasz sobie sprawe ze jestes w bledzie. QUOTE Nie uważam,że pozjadałem wszyskie
rozumy tylko wyrażam swoją opinię,a to
różnica... Jednak jest ona bledna i starsz sie wmowic innym ze jest poprawna. Cos mi sie wydaje ze na ludzi twojego pokroju nie ma mocnych i jednak najlepiej bedzie przemilczec to co robisz. -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Kwas |
![]()
|
Dobra skończe to juz bo i tak cie nie
przekonam.
Pamiętaj jednak,że w książkach zawsze znajdziesz prawdy moralne,które pozwalają odróżnić dobro od zła. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Tu akurat się zgadzam. Jeśli krasnoludek
Gołodupiec powie w książce "Krasnoludki z gołej dupki" coś co
akurat jest mądre, to nie widzę nic głupiego w użyciu tego cytatu w
dyskusji. Mądre jest to co jest mądre. Jak pisarz był mądry to i krasnoludek
Gołodupiec może mieć odkrywcze przemyślenia.
Ale na Boga!!!! Jak Ty możesz uważać (powołując się jeszcze wcześniej na Tolkiena), że można KOMUKOLWIEK złorzeczyć!!! Przecież to straszne. Aż się włos na głowie jeży!!! Jak dla mnie, życzenie komuś śmierci (poza sytuacjami w tzw. afekcie) jest jednym z najohydniejszych grzechów jakie sobie można wyobrazić. To jest jak pakt z diabłem. |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE chociaz mam racje a ty się mylisz i
nie chcesz tego przyjąć do swojej świadomości "mistrzu" Ale ja czegoś nie rozumiem. Dlaczego jednak mimo wszystko te parę osób zarzuca ci, że źle myślisz? Czyżby to było mozliwe, że ty jedyny masz rację? Bo tak czytam te twoje wypowiedzi, ale nie dość że strasznie chaotycznie piszesz, to jeszcze wyskakujesz z rozprawkami i ocenami z polskiego. -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
autokratyzm myślowy jakiś?
Kwas się sączy aż miło popratrzeć ;> Człowieku - zrozum że na zasadzie czarne-białe, dobre-złe, ying-yang [czy jakt to się pisze] opierać się może np. pójście do sklepu po zakupy dla kogoś_kto_nie_mógł. Ale porównanie złodziejaszek - morderca, z których pierwszy za nic ma skruchę, a drugi jakby mógł, toby wsypał połowę "kumpli po fachu"... Prawo skazuje za to co zrobiłeś, a nie za to, że PO fakcie przyznałeś się do winy, na kolanach zaginałeś do Fatimy. Wyraził skruchę - ok. Może dostanie wcześniejsze zwolnienie z kicia, ale i tak odsiedzi jakieś 15 lat. A owy kolekcjoner cudzej własności - trzy lata, może nawet w zawiasach i koniec. QUOTE jeśli morderca czuje skruche zal za
grzechy itp, taką naprawde prawdziwą a zlodziejasek bedzie dalej mniał
wszystkich w dupie to który pójdzie do
nieba? Kalwinista powiedziałby ci, że to
jest z góry ustalone. Ale pamiętaj do jasnej cholery, że zabójstwo to grzech ciężki jak sumienie Stalina. Twierdzisz też, ze nie ma zła mniejszego. Więc wyobraź sobie - uliczny zebrak, złodziejaszek, typ menela spod mostu. Póxny wieczór, menel widzi paniusię z torebką. Wyrywa ją jej i ucieka. Ale równie dobrze mógł zabić, pobić i dopiero potem ukraść. Jeżeli to pierwsze nie jest ewidentnym złem mniejszym, to znaczy, że masz poglądy niezmienne jak postkomunistyczny konserwatysta po 60-tce. -------------------- |
Kwas |
![]()
|
QUOTE Ale
na Boga!!!! Jak Ty możesz uważać (powołując się jeszcze
wcześniej na Tolkiena), że można KOMUKOLWIEK złorzeczyć!!!
Przecież to straszne. Aż się włos na głowie jeży!!! Jak dla
mnie, życzenie komuś śmierci (poza sytuacjami w tzw. afekcie) jest jednym z
najohydniejszych grzechów jakie sobie można wyobrazić. To jest jak pakt z
diabłem. Przecież napisałem,że wiem że to złe... Wydaje mi się,że naprawde można kogoś tak bardzo nienawidzić...napewno można. Wiem,że to grzech,przyznałem,przecież matoosowi racje. Ale czy ludzie nie grzeszą? Ja poprostu się zastanawiam czy mielibyście po czymś takim wyrzuty sumienia? Do matoosa: Mówisz,że istnieje mniejsze zło ok. masz racje.Ale gdy zabijasz kogoś w samoobronie to nie masz wyboru,nie postępujesz źle.CZy walka za ojczyzne,rodzine jest zła,CZy powstańcy polscy źle robili? Morderstwo jest złe,ale czasem musimy to zrobić to nie mniejsze zło(uważam,że mniejsze zło to poświęcić jednego człowieka aby uratować 100000,ale nie wiem czy mam racje bo w bilbi pasterz zostawia 99owiec i idzie za tą jedną.) przyznam ci racje,że ktoś będzie z tego powodu cierpiał ale za te zło nie możesz winić siebie.Bardziej winny jest napastnik,zaborca itp. TO on do tego doprowadza. Wierzysz w Boga? czy on widzi w tym zło?Swoje życie trzeba cenić i chronić. Przyznam ci racje;powinniśmy pamiętać o życiu innych.Gdyby każdy cenił życie ludzkie nie byłoby czegoś takiego jak morderstwo. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
A może rozwiążmy problem ontologicznie?
Nie ma Mniejszego i Większego Zła. Poprostu Zło występuje w różnym stężeniu i natężeniu. |
Kwas |
![]()
|
Po długich kłótniach i przemyśleniu
sytuacji...
...muszę uznać,że ani ja ani Matoos nie mamy racji. Prawda leży gdzieś pośrodku.Do jednego Matoos mnie przekonał,że jak się patrzy na coś z innej strony to już nie jest takie proste... |
Katon |
![]()
|
Czy po tym gdyby spełniły się moje
złorzeczenia miałbym wyrzuty sumienia?!?!? Chyba największe jakie
sobie mogę wyobrazić. Akurat z tym nie potrafiłbym żyć.
|
PEQU |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 77 Dołączył: 09.12.2004 Skąd: xE{x: R+} ![]() |
Maslo z dodatkiem margaryny i margaryna z
dodatkiem masla! Czy i Ty dostrzegasz roznice?! ;]
-------------------- PEQU
NUTELLA FOREVER <=> x^nE[N+F]=>{x:R(x)#n} |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:25 |