Błędy I Nieścisłości..., ...celowe, czy przypadkowe???
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Błędy I Nieścisłości..., ...celowe, czy przypadkowe???
Anulcia |
![]() ![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 116 Dołączył: 17.09.2004 Skąd: Radom...->taka dosyć duża wioska ![]() |
Nie wiem, czy to już było (
![]() ![]() QUOTE •Każdego roku uczniowie przybywają do Hogwartu 1 września i następnego dnia, kiedy zaczynają się lekcje, jest zawsze poniedziałek. Jak 2 września może wypadać w poniedziałek każdego roku? •Dennis Creevey, uczeń drugiej klasy, przyszedł razem ze swoim bratem Collinem na pierwsze ,,spotkanie” GD do gospody Pod Świńskim Łbem, ale przecież tylko uczniowie od trzecich klas wzwyż mogli odwiedzać Hogsmeade! (Kto nie wierzy, może otworzyć ,,Czarę Ognia” na Ceremonii Przydziału i przekonać się, że Dennis trafił wtedy do Gryffindoru, więc rok później musiał mieć dopiero 12 lat). •Wiadomo, że w Hogwarcie nie można się teleportować (jak często podkreśla to Hermiona). Jednak w II tomie Zgredek odwiedził Harry’ego w skrzydle szpitalnym, po czym deportował się z cichym pyknięciem (a wiemy też, że apotracji, czy deportacji towarzyszy donośny trzask). •W tomie III profesor Lupin powiedział, że nikt nie wie jak wygląda bogin, kiedy jest sam. Ale kiedy w V tomie pani Weasley poprosiła Szalonookiego Moody’ego, aby sprawdził, co siedzi w szafie na górnym piętrze, Moody potwierdził, że jest to bogin (mógł to zobaczyć przez sufit i drewno dzięki magicznemu oku). Więc musiał także zobaczyć, jak on wygląda, kiedy jest sam, prawda? •W tomie IV Harry napisał w jednym ze swoich listów do Syriusza, że Dudley, kiedy był zły, wyrzucił swoje Playstation przez okno. Akcja ,,Czary Ognia” dzieje się w 1994 roku, a Playstation weszło na rynek dopiero w 1995. No i co o tym sądzicie?? ![]() Ten post był edytowany przez Anulcia: 10.10.2004 13:35 -------------------- Facet z natury swej cierpi na nieuleczalne upośledzenie emocjonalne :]
--------------- ![]() |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Oj... każdemu może się błąd zdarzyć.. w "Potopie" ile błędów było...
Wszystko to błędy oprócz tego z boginem, bo Moody mógł zobaczyć to, czego się boi... -------------------- ![]() |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE •Wiadomo, że w Hogwarcie nie można się teleportować (jak często podkreśla to Hermiona). Jednak w II tomie Zgredek odwiedził Harry’ego w skrzydle szpitalnym, po czym deportował się z cichym pyknięciem (a wiemy też, że apotracji, czy deportacji towarzyszy donośny trzask). Bezzasadne magia elfów jest inna niz magia ludzi QUOTE Więc musiał także zobaczyć, jak on wygląda, kiedy jest sam, prawda? Nie, Moody mógł zobaczyc swojego bogina *** I tak najwiekszym błędem jest tekst Lupina o tym, ze Harry boi sie strachu ![]() -------------------- ...
|
voldzia |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
takich pomylek i niescislosci jest bardzo duzo, ale nie bede ich teraz przytaczac
![]() ![]() http://nieletni.info.pl/izolacja.html co do poniedzialku, nie zwrocilam na to uwagi ![]() bogin... nie o to chodzi ze kiedy jest sam, ale kiedy nikt go nie widzi. jezeli ktos go widzi chyba przybiera postac jaka wydaje mu sie najbardziej przerazajaca. tak mi sie wydaje. hmm nie wiem w ktorym dzieje sie to roku, ale taki blad moze sie zdarzyc kazdemu ![]() ![]() Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 13:35 |
Puszczyk |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: się biorą dzieci ? :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tym Playstation to chyba błąd tłumacza. Może była tam nazwa jakiejś konsolki nie znanej u nas nikomu więc wstawił byle jaką inną nazwę...
-------------------- ..
![]() |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
QUOTE hmm nie wiem w ktorym dzieje sie to roku, ale taki blad moze sie zdarzyc kazdemu poza tym moze mial pegasusa albo cos takiego ale wiesz, jeśli już ktoś pisze opowieśc składającą się z kilku tomów to powinien miec wszystko przemyślane [ja wiem, że to jest strasznie dużo roboty, no, ale cóż...]. i dlatego wlaśnie Tolkien o wiele bardziej imponuje mi jako autor-wszystko, zupełnie wszystko było na swoim miejscu we "Władcy..." i nie było żadnego 'ale'. QUOTE np. skrzaty posiadaja moc magiczna, tylko ze zadko ja ujawniaja, np. moga teleportowac sie w Hogwarcie. no jasne, aa skąd niby wiesz, że skrzaty mogą się telepotować? przecież to by było głupie. jeśli Hermiona mówi, że nikt nie może sie teleportować, to znaczy, że nie może. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
kkate |
![]()
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Na swojej stronie w dziale F.A.Q. Rowling wyjaśniła, że zakaz teleportacji nie dotyczy skrzatów, mają one bowiem zupełnie inną moc magiczną niż czarodzieje.
Miałyśmy z Pszczołą przetłumaczyć całość, nie wiem jak ona, ale ja się nie mogę wygrzebać spod prac domowych, więc nie wiem co z tego wyjdzie.. ![]() A tak, takich pomyłek było całkiem sporo. Obecnie po raz któryśtam czytam "Czarę Ognia" i zwrócilam uwagę na takie coś: był to fragment, gdy bohaterowie wybierają się świstoklikiem na mistrzostwa świata (cytuję z pamięci): QUOTE "- O ile wiem, to już chyba wszyscy z naszej okolicy? - Tak. Lovegoodowie polecieli już tydzień temu, a Fawcettowie nie dostali biletów" Celowe czy nie? Czyżby Luna mieszkała dość blisko Weasleyów? ![]() ![]() -------------------- just keep dreaming.
|
Pottermenka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 545 Dołączył: 03.07.2004 Skąd: Proxima Centauri Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ekchem pragne zauwazyc ze w ksiazce NIC NIE JEST WSPOMNIANE O PLAYSTATION ALE TYLKO I WYLOCZNIE O JAKIEJS KONSOLI DO GRIER (napisane w liscie do Syriusza, 4 tom, str. 32)
![]() PS. - Mozesh powiedziec gdzie dokladnie w ksiazkach pisze o tych poniedzialkach?? Ten post był edytowany przez Pottermenka: 10.10.2004 15:58 -------------------- |
Anulcia |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 116 Dołączył: 17.09.2004 Skąd: Radom...->taka dosyć duża wioska ![]() |
QUOTE PS. - Mozesh powiedziec gdzie dokladnie w ksiazkach pisze o tych poniedzialkach?? Nie moge obecnie przytoczyć odpowiednich fragmentów, bo w domu mam tylko V cz. (wszystko inne pożyczyłam ![]() ![]() ![]() ![]() Co do playstation, to w wersji oryginalnej na pewno była o nim mowa, nie pamiętam, jak jest w polskim.... Ten post był edytowany przez Anulcia: 10.10.2004 17:31 -------------------- Facet z natury swej cierpi na nieuleczalne upośledzenie emocjonalne :]
--------------- ![]() |
voldzia |
![]() ![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(vigga @ 10.10.2004 15:42) QUOTE np. skrzaty posiadaja moc magiczna, tylko ze zadko ja ujawniaja, np. moga teleportowac sie w Hogwarcie. no jasne, aa skąd niby wiesz, że skrzaty mogą się telepotować? przecież to by było głupie. jeśli Hermiona mówi, że nikt nie może sie teleportować, to znaczy, że nie może. tak, a jezeli pani Rowling tak mowi? zanim zaczniesz oskarzac ludzi o cos takiego to dowiedz sie czy nie maja racji, co? zreszta nie przedstawiajcie Hermiony jako encyklopedii - ona tez sie czasem myli. jezeli ona cos powie, to czy to znaczy ze MUSI tak byc? owszem, czesto ma racje ale nie zawsze :/. |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE zreszta nie przedstawiajcie Hermiony jako encyklopedii - ona tez sie czasem myli. jezeli ona cos powie, to czy to znaczy ze MUSI tak byc? owszem, czesto ma racje ale nie zawsze :/. poza tym ona mówi, że nie mozna sie aportowac a nie ze nikt nie moze. ![]() a w takim razie mozna juz snuć dywagacje o tym kogo konkretnie miała na mysli Miona ![]() -------------------- ...
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
QUOTE(kkate @ 10.10.2004 15:53) QUOTE "- O ile wiem, to już chyba wszyscy z naszej okolicy? - Tak. Lovegoodowie polecieli już tydzień temu, a Fawcettowie nie dostali biletów" Celowe czy nie? Czyżby Luna mieszkała dość blisko Weasleyów? ![]() ![]() Jeśli w te wakacja Harry będzie u Weasleyów... może być ostro ![]() -------------------- ![]() |
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
QUOTE Nie moge obecnie przytoczyć odpowiednich fragmentów, bo w domu mam tylko V cz. (wszystko inne pożyczyłam ), ale przynajmniej w niej wyraźnie pisze, że Ron pokazuje bliźniakom swój plan lekcji na dziś (poniedziałkowy - a było to następnego dnia po przybyciu do szkoły). No i w każdej części od razu po przyjeździe, następnego dnia wszyscy idą na lekcje. Nigdy nie było np. tak, że przyjechali i potem był weekend, czy coś takiego. Oczywiście to żaden dowód, ale tak jak już mówiłam nie mam w domu pozostałych książek i niczego teraz nie moge udowodnić, ale kiedy je odzyskam, to napewno to zrobię A nie pomyslalas o tym ,ze naprzyklad mogli przyjechac w czwartek,wtorek,srode?I na nastepny dzien miec lekcje?Niekoniecznie to jest blad w ksiazce ... ![]() Chyba,ze znajdziesz fragmenty swiadczace o tym,ze sie myle i w KAZDEJ ksiazce jest napisane ,ze to PONIEDZIALEK. Co do konsoli Dudleya to bylo tylko napisane,ze to Super Rozwalanka ktoras tam,wiec nie jest powiedziane ,ze to jest koniecznie playstation. W hogwarcie nie mozna sie teleportowac to prawda,ale zgredki moze maja inna moc.Ale nie chce mi sie w to jakos wierzyc,przeciez jak mowa jest,ze nikt,to NIKT.Rowling tyle razy przypominala o tym we wszystkich tomach,wiec watpie,ze czy jast inaczej.Mozliwe,ze w skrzydle szpitalnym sama to przeoczyla. Co do Bogina...hm,sama juz sie nad tym zastanawialam,kiedy czytalam ksiazke i chcialam zalozyc temat,ale sie rozmyslilam ![]() ![]() -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Helena Saniewska –Mały wielki świat Mój blog |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
hm... ja duuuuuuuuużo takich nieścisłości gdzieś czytłam (gdzieś, to znaczy tutaj na forum, któś się połasił i przetłumaczył z jakieja nagielskiej fanatycznej strony). było mowa m.in. że w III tomie jest tam (nie pamiętam już co ) np. sroda, zamienia się Lupin w wilkołaka a w danym roku, akurat w środe na ten dzięń nei przeypadała pełnia... takie głupoty... podobnie jak tutaj...
-------------------- |
Szyszmora |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 17.07.2004 ![]() |
Co do tych poniedziałków, to sama też to zauwarzyłam.oni naprawde zawsze zaczynają w poniedziałki.
Ja też mam kilka błędów np. W drugim tomie zegar Weasleyów ma tylko jedną wskazówkę, a w czwartym już dziewięć( chyba to już kiedyś pisałam), Albo zaklęcie do otwierania drzwi w pierwszym tomie ma za każdym razem różne wersje - Alohomorra, Alohomara, czy Alohomora(przez jedno r). -------------------- the things you say
games you play dirty magic... |
voldzia |
![]() ![]()
|
no, ale to takie male bledy
![]() ![]() ![]() |
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
hm...wracajac do Zgredka...Przecierz nie bylo powiedziane,ze sie deportowal,no nie?mogl stac sie niewidzialny...Jak myslicie?
-------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Helena Saniewska –Mały wielki świat Mój blog |
kkate |
![]()
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE You say that people cannot Apparate or Disapparate within Hogwarts and yet Dobby manages it, why is this? JKR: House-elves are different from wizards; they have their own brand of magic, and the ability to appear and disappear within the castle is necessary to them if they are to go about their work unseen, as house-elves traditionally do. Kapujecie? " Skrzaty są inne niż czarodzieje; mają swój własny rodzaj magii. Zdolność do pojawiania się i znikania wewnątrz zamku jest konieczna, ponieważ skrzaty muszą potrafić szybko znikać, aby nikt ich nie zobaczył po wykonaniu przez nie pracy, jak to zwykle postępują" No, to było takie szybkie tłumaczenie. Ale to słowa Rowling i wszystko jasne ![]() -------------------- just keep dreaming.
|
Galia |
![]() ![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 249 Dołączył: 28.05.2004 Skąd: *From the land of stars * ![]() |
Najbardziej zastanawiająca jest chyba sprawa tych poniedziałków. Bo faktycznie, ile lat pod rząd 1 września może być poniedziałkiem ???
![]() -------------------- Jestem myślicielką niezależną, wolną poszukiwaczką oazy nieskrępowanych istnień. Przemierzam pustynie w poszukiwaniu sensu... Czy odważysz się pójść za mną?
Myśli, marzenia, złudzenia. Moje życie... Nie można dostać czegoś, nie tracąc czegoś w zamian. Żeby coś otrzymać musisz poświęcić coś o podobnej wartości. To zasada równoważnej wymiany. To prawda o świecie... |
Piotrek |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 84 Dołączył: 31.08.2004 Skąd: Kraśnik Płeć: Mężczyzna ![]() |
W świecie czarodziejów wszystko jest możliwe
![]() A tak na serio: Rowling mogła tego... nie zauważyć? Zrobić tak... przypadkowo? Mało prawdopodobne. |
Szpieg z lasu Sherwood |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 12.10.2004 Skąd: Las Sherwood ![]() |
Hmm....Intrygujące....Rzeczywiście najbardziej mnie zastanawia sprawa tych poniedziałków....To niemożliwe, aby Rowling sie pomyliła...
-------------------- Legenda lasu Sherwood jeszcze się nie skończyła. Robin Hood, Król Złodziei rozoczął tę legendę. A jego córka ją skończy. Księżniczka Złodziei, Szpieg o wielu twarzach, Strażniczka lasu Sherwood...Nikt jej nie powstrzyma przed zwróceniem tronu prawowitemu władcy.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Syriusz_Black @ 11.10.2004 07:43) QUOTE(kkate @ 10.10.2004 15:53) QUOTE "- O ile wiem, to już chyba wszyscy z naszej okolicy? - Tak. Lovegoodowie polecieli już tydzień temu, a Fawcettowie nie dostali biletów" Celowe czy nie? Czyżby Luna mieszkała dość blisko Weasleyów? ![]() ![]() Jeśli w te wakacja Harry będzie u Weasleyów... może być ostro ![]() Taaa... jasne, będzie jazda na całego... już to widzę... ale też się Ciebie spytam: czemu akórat użyłeś słowa ,,ostro", co?? ![]() -------------------- |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
QUOTE(voldzia @ 10.10.2004 21:44) QUOTE(vigga @ 10.10.2004 15:42) QUOTE np. skrzaty posiadaja moc magiczna, tylko ze zadko ja ujawniaja, np. moga teleportowac sie w Hogwarcie. no jasne, aa skąd niby wiesz, że skrzaty mogą się telepotować? przecież to by było głupie. jeśli Hermiona mówi, że nikt nie może sie teleportować, to znaczy, że nie może. tak, a jezeli pani Rowling tak mowi? zanim zaczniesz oskarzac ludzi o cos takiego to dowiedz sie czy nie maja racji, co? zreszta nie przedstawiajcie Hermiony jako encyklopedii - ona tez sie czasem myli. jezeli ona cos powie, to czy to znaczy ze MUSI tak byc? owszem, czesto ma racje ale nie zawsze :/. no sorry, kto tu sie czepia? po prostu o tym zapomniałam i jakoś nie skojarzyłam tego, że skrzaty muszą się teleportować po skończonej pracy :/ -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Kwas |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 09.08.2004 ![]() |
Ja też znalazłem błąd!!
"W Zakonie Feniksa" Cho rozmawia z Harrym i przypomina mu ich pierwszy mecz.Gdy Gryfoni grali z Krukonami.Cho mówi,że to było w trzeciej klasie co jest oczywistym błędem bo Cho jest starsza od Harry'ego o rok. Z tego się J.K. ROwling nie może wytłumaczyć.Zrobiła głupi,żałosny tak oczywisty błąd!!Aż mi się nie che wierzyć... |
Anulcia |
![]()
|
QUOTE(Kwas @ 14.10.2004 13:48) Ja też znalazłem błąd!! "W Zakonie Feniksa" Cho rozmawia z Harrym i przypomina mu ich pierwszy mecz.Gdy Gryfoni grali z Krukonami.Cho mówi,że to było w trzeciej klasie co jest oczywistym błędem bo Cho jest starsza od Harry'ego o rok. Z tego się J.K. ROwling nie może wytłumaczyć.Zrobiła głupi,żałosny tak oczywisty błąd!!Aż mi się nie che wierzyć... No własnie, tez to zauważyłam za którymś razem, jak czytałam. Faktycznie to duży błąd, bo to Harry był wtedy w 3 klasie, a nie Cho, a przecież to ona o tym mówiła! ![]() -------------------- Facet z natury swej cierpi na nieuleczalne upośledzenie emocjonalne :]
--------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 14:03 |