alternatywa/indie, pojmowane szeroko
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
alternatywa/indie, pojmowane szeroko
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Katon @ 27.03.2007 12:33) A tak w temacie dyskusji powyżej. Indie to skrót od independent, ale Nai nie ma do końca racji. Współczesne indie ma wspólny mianownik. Bardziej stylistyczno-wizerunkowy niż stricte muzyczny (chociaż i tu znalazłoby się kilka ogólnych wektorów, które wskazują kierunek), ale zazwyczaj tak właśnie jest. Grunge też muzycznie nie znaczył właściwie nic. Był umownym określeniem pewnej estetyki. Bardziej ubiorowej i podejściowej niż muzycznej, bo muzycznie to były bardzo różne bajki. No ale kilka wspólnych wektorów też by się znalazło... To, że nuindie ('indie paskowe') istnieje jako pewien nurt świadczy to, że jest taki styl ubioru. To bardzo dużo znaczy. a w czym konkretnie nie mam racji?=) bo moja poprzednia wypowiedź była raczej pytaniem rzuconym w przestrzeń, i mniej więcej takiej odpowiedzi oczekiwałam =) |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
O. A ja myślałem, że retorycznym, które miało stwierdzać, że niczym =D
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 984 Dołączył: 12.07.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Field Music - In Context
Ta piosenka od dzisiaj rządzi moim życiem. Skrzypce, gitara, wers 'Oh and you're a long way from home'. Kurde jej popowość mnie poraża, paraliżuje, a na końcu zabija. Grubość, otyłość i zajebistość! A i teledysk fajny. Ten post był edytowany przez Rysiek_Kowal: 29.03.2007 13:37 |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
w połączeniu z teledyskiem- mogłabym słuchać i patrzeć bez końca, a może patrzeć i słuchać? wciąga niesamowicie. a oddzielnie, zobaczymy, zresztą czas wreszcie przesłuchać płytę Field Music =)
-------------------- voir clair dans le ravissement
|
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szczęśliwie Field Music nie jest kolejną brytyjską grupą, która beznamiętnie wpisuje się w stylistykę pop-rockowego grania na Wyspach. Za dwa lata pewnie niewielu będzie pamiętać o tym zespole, mimo faktu że właśnie nagrał album, który wyraźnie dystansuje resztę konkurencji, nawiązując do najlepszych osiągnięć Belle & Sebastian.
Półgodzinna przygoda z Tones Of Town w zupełności wystarczy, żeby zakochać się w tej muzyce. Zastosowane rozwiązania natychmiast przywołują skojarzenia z prawdziwymi legendami – The Beatles i Beach Boys. Każdy utwór został skonstruowany z niebywałą precyzją, dbałością o szczegóły. Dodajmy do tego garść niebanalnych pomysłów wspartych bogatym instrumentarium. Produkt gotowy. Mimo wszelkich kompozycyjnych komplikacji wyczuwamy wyraźny powiew lekkości i luzu. Przyjemność trwa zaledwie 30 minut, lecz trio z Sunderland serwuje nam aż 11 chwytliwych piosenek, tworząc inteligentną przeplatankę gitarowych motywów uzupełnionych smyczkowymi partiami i fortepianowymi wariacjami. Warto nieco lepiej wsłuchać się w ten szalony gatunkowy miszmasz z gwałtownymi zmianami tempa, wypełniony radosnymi brzmieniami rodem z lat 60. W ten sposób otrzymujemy zbiór muzycznych perełek, takich jak wzbogacone chórkami Closer At Hand czy subtelne A Gap Has Appeared, brzmiące jak jeden z zagubionych utworów Of Montreal. Field Music prezentują nam pop z najwyższej półki. Jest ładnie, zgrabnie i powabnie. Bez zgrzytów i trzasków, czyli bez jakichkolwiek zarzutów. Wiosenny kop energetyczny bez tauryny i kofeiny. Obudźcie się z zimowego letargu i utońcie w ciepłych Dźwiękach Miasta. Ahmedino Postrach Pustyni -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 984 Dołączył: 12.07.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Arcade Fire - Neon Bible na żywo w windzie
![]() Czy ktoś kiedyś wątpił w ich genialność? Obowiązkowo poczujcie ten motyw z gazetą! |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bedziesz mial za jakąś godzinę, bo wioskowy net, ja mam juz 90%;P
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Katon |
![]()
|
Uaaaaaaa =D I love you! Hehe. Będzie shit nad shity. W kontekście debiutu. Tak myślę. Ale zawsze to fajnie się miło rozczarować, kto wie, kto wie...
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
to łapajta-słuchajta, podziękowania najlepiej przelewem i to z oprocentowaniem ;]
są spakowane 2 numerki 5te, jeden jest wersją koncertową, polecam wywalić, ja nie zdążylem tego zrobić, zanim się zorientowalem juz sie wrzucalo, no i jest jakiś zgrzyt w 4 kawalku. fajnie chwilami 'ale to już nie to samo...', coś więcej jakoś po świętach z mojej strony, jak przeslucham pare razy;p Ten post był edytowany przez MisieK: 08.04.2007 20:14 -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Rysiek_Kowal |
![]()
|
Nuda, panie, nuuda.. Chociaz 4 przyzwoite piosenki z momentami sie znalazly (Fluorescent Adolescent, Old Yellow Bricks, 505, The Bad Things), ale poszukam jeszcze raz.
|
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
dzięki =)
a o nowym Modest Mouse. chyba ani nie zyskali, ani nie stracili- nadal są jednym z najważniejszych dla mnie zespołów, który nagrywa świetne płyty. może akurat ta nie jest najgenialniejsza, może nie ma takiego momentu jak najbliższa jej "Good News..." (mówię o "Ocean Breathes Salty"), ale nie jestem rozczarowana. raczej mi wesoło. tak jest właśnie na 'We Were Dead Before The Ship Even Sank". przy okazji myślę o tym ile było negatywnych opinii w stylu "sprzedali się" i fajnie, że ostatnio Brock wypina się na ich indie oczekiwania ![]() ogólnie nie wiem skąd się to załamanie widoczne na koncercie wzięło, bo ta płyta wydaje mi się w ogóle tego nie ilustrować, raczej przeciwnie- bawimy się. w ładnym stylu, potwierdzając klasę, nie tak marnie jak to się często dziś zdarza w muzyce. czasem się zamyślamy, ale przy tym też w końcu nie jesteśmy idiotami. znów oklaski dla nich, jakby nie było i maszerujemy ![]() Ten post był edytowany przez Potti: 08.04.2007 23:32 -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
Bardzo chciałem kupić tę płytę w ciemno. Nie znać jej i posłuchać dopiero w dniu premiery zaraz po wyjściu ze sklepu. Zaufać im w stu procentach. W końcu to klasa sama w sobie. Jeden z zespołów do których poziomu nigdy nie będe miał wątpliwości. Nie nagrali nigdy słabej płyty. I nie nagrają. Nawet jeżeli "We were dead.." to nie jest drugie TM&A. Brock to Brock. Modest Mouse to Modest Mouse.
Nadal jej nie przesłuchałem. Dwa razy ją zamawiałem, ostatecznie nie kupiłem. A wszystko dzięki temu, że Agnieszka Szydłowska była tak miła i uczyniła mnie zdobywcą 'płyty tygodnia' w programie alternatywnym [oczywiscie jak zwykle zostane posadząony o to, że wszystko bylo ukartowane i ustawione podczas mojej regularnej wizyty w jej sypialni - nie potwierdzam ani nie zaprzeczam ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
Tak. Myślę, że godziwa. I moje gratulacje po raz kolejny =)
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
:]
Nagralibyscie jakies takie demo co do reki mozna wziac, to bym moze im tam podrzucil to by 'Kil jo prajd' w radio zagrali... |
Katon |
![]()
|
A kiedy idziesz?
|
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
niech ktoś wrzuci arktikow jeszcze raz bo nie moge sciagnac=/
|
MisieK |
![]()
|
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Katon |
![]()
|
QUOTE(Katon @ 09.04.2007 12:13) Bo to wygląda tak. 14go gramy koncert i już w następnym tygodniu po koncercie wchodzimy do stuia nagrywać. No ale pewnie przed początkiem maja to nie będzie gotowe. Póki co w jakości odsłuchiwalnej mamy tylko te dwie rzeczy, które mam w sygnaturce. Możesz dać Szydłowskiej z zastrzeżeniem, że to nasze pierwsze nagrania, że demo wkrótce i wogóle wiesz, taki anaunsment zrobić => Będziesz pił za moje do śmierci kiedy się tylko spotkamy =) |
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
szkoda, że wcześniej nie zrobiliście nagrywki.
30ego marca organizowaliśmy na SGH konferencję Muzyka a Biznes. Był Ziółkowski z Alter Artu, Piotr Metz z Machiny, ludzie z Kayaxu, music manager MTV i VIVA oraz Jacek z TCIOF. Out Of Tune na tym skorzystało, bo podrzucili Kayaxowi swoją EPkę. porcys przegina... -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Katon |
![]()
|
Ech... Trudno. Jak na to, że istniejemy od stycznia, to wszystko idzie tak szybko, że mam ochotę stać i robić ziuuu ziuuu, jak w tym głupim kawale =D
Niedługo będzie materiał na LP już w sumie. Pracujemy, układamy numery, drukujemy plakaty, wybierami logo, szalejemy no, hehe. Mam nadzieję, że w okolicach początku maja będę wam mógł z dumą wysłać 6, 7mio piosenkową EPkę w naprawdę dobrej jakości. I dopracowaną. |
Potti |
![]()
|
krótko dziś, wyjątkowo:
Katon, powodzenia. Rysiek, gratulacje. Porcys, taktownie milczę =P -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Katon |
![]()
|
Wszystkie zarzuty słuszne, przy dramatycznym przeroście skali tych zarzutów. Autor trafnie zwraca uwaga, że Kasia ma za duży nos, wypada jednak niepoważnie twierdząc iż jest on trzymetrowy i ma kształ najazdu na skoczni w Planicy.
Ciężko się brnie przez nowe Małpy. Niby wszystko ok, ale my na próbach taki hooki odrzucamy jako zbyt wtórne. I mam gdzieś, że to brzmi nieskromnie. Podobno brzmimy jak oni trochę. Wokalnie chyba mi daleko, a nikt w zespole poza mną właściwie się nimi nie jara(ł). Perkusista lubi. No nie wiem, może i brzmimy. Ale mamy lepsze riffy. Od tych, których właśnie słucham. Ten post był edytowany przez Katon: 09.04.2007 16:42 |
MisieK |
![]()
|
przegina?
no moze odrobinkę ja bym dal 3.0 z łachy ![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Rysiek_Kowal |
![]()
|
Katon, juz w tym tygodniu ide, ale spoko jak juz nagracie porzadnie to znajde okazje zeby jakos tam tą płyte zaniesc, wiec nie boj nic. :]
Tak sie zastanawiam.. bo skoro BP nagrali slaba plyte to ja nie wiem w jakiej skali trzeba mierzyc AM albo Kaiser Chiefs.. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 11:31 |