alternatywa/indie, pojmowane szeroko
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
alternatywa/indie, pojmowane szeroko
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
QUOTE(Neonai @ 21.11.2007 14:06) Internet to straszna rzecz. Nigdy nie wiesz jaki żałosny wygłup stanie się wydarzeniem popkulturowym. QUOTE(Potti @ 21.11.2007 17:17) i co do tekstu Fototapety, książeczka prawdę Ci powie: "oddychamy tym co jest na 't'/ i od niechcenia mamy te marzenia, gdzie/ trochę cieplej robi się/ i trochę jaśniej też" jednak nic nie jest takie oczywiste ![]() Nie chciałbym się wymądrzać, ale chyba jest oczywiste, że chodzi o tlen... Terroromans. Płyta przez którą Porcys utracił wiarygodność. Płyta, która sprawia, że Borys, który zdawał się juz całkiem mentalnie zestarzeć podnieca się jak 13latek na widok Pameli. Płyta, która jest zajebista. Byłem umiarkowanym sceptykiem, ale wszystko razem zagrało wręcz niesamowicie. Do tego teksty, które bywają momentami naprawdę pretensjonalne, by zaraz otrzeć się o tak zwane sedno sprawy. Ale nawet wtedy kiedy szala jest po stronie kiczu - nadal fajnie. To się broni z muzyką i koniec. Refren 'Wyścigów' to pierwszy moment, który mnie wzrusza. "Nigdzie się nie spieszę, nie mam żalu do nikogo, nie kopiemy się pod stołem, jestem po swojej stronie...". Jeszcze niewiele ponad rok temu mógłbym ogłosić te słowa moim herbowym zawołaniem i wytatuować je na plecach. Teraz już nie, bo to i owo się pozmieniało. Ale jednak jest to szokująco bliskie i proste. Oczywiście melodia wyciska z tych słów maksimum. Dalej. 'Fototapeta'. Zwrotki i 'biorę bez pytania to co mam do zabrania' to jakieś 8.7. Refren 6.6, no więc mam problem z tym numerem. Nie na tyle duży jednak, by była wpadka. 'Najważniejszy dzień' wreszcie jest fajny. Nie załapałem się wtedy, bo klawisze wytrącały mnie z równowagi. Teraz wreszcie są wyprodukowane jak należy. Mogliby to nadać w radiu choćby i dziś. Piszesz radio - myślisz rmf, wiecie o co chodzi. 'Galanteria' fananNAAJ, trudno. Końcówka wynagradza, można się wzruszyć przy zaaplikowaniu sobie pewnej dozy odpowiedniego klimatu. 'Miasto doznań'. Skip. Znudziłem się. Już w czasach Offensywy 1. Nie przyczepię się, ale słuchać mi się nie chce. Czyli nie zaiskrzyło między nami, ale to tylko chłodne preludium do ekstazy jaką jest dla mnie 'Zapach wrzątku' w tej wersji. NIE MA brzmienia gitar, które podobałoby mi się bardziej niż te z początku. Takie Muchy lubię najbardziej. Wszystko tu jest wspaniałe. Nawet to, że nie umiem sobie wyobrazić poznawania się ustami, kiedy siedzi się do siebie plecami mogę złożyć na karb mojej małości. Kapitalny 'Brudny śnieg' mimo wszystko wypada troszeczkę blado tuż po. Może lepiej słuchać go w jakimś innym kontekście, nie wiem. 'Pięć po wpół' jeszcze mnie nie określiło względem siebie w jakiś konkretny sposób. No oczywiście dobre, nawet bardzo, ale z jakimś niemałym znakiem zapytania, wstrzymam się. '21 dni'. Na Offensywie 2 zrobiło na mnie kolosalne wrażenie. Próbowałem kogoś tym zajawiać, ale się nie udało. Pulsacja seksji podczas 'stoję na balkonie' i ta chwila ciszy przed refrenem wprowadzają ten utwór do światowej ekstraklasy. Ręce rdzewieją z wrażenia. 'Górny taras' poraża wstawką pod koniec. Nic nie będę opowiadał, szczególnie, że chciałbym się już popodniecać numerem tytułowym, który dopiero w tej wersji zaistniał i to od razu przez ogromne Z. Poprzednia wersja powinna zostać zapomniana. Od czasu 'Love.' TCIOF nie było tak wzruszającego tanecznego numeru, a ja uwielbiam takie zestawienie. Wspaniały, patetyczny koniec płyty, która niestety tu się nie kończy. '111' jest spoko, naprawdę. Żaden tam poland. Ale w tym miejscu na płycie nie jest spoko i to był kiepski pomysł, żeby tak to poukładać. Nie chce mi się go słuchać po takich uniesieniach. Wolę włączyć płytę od początku i na nowo przeżywać razem z Wiraszką ten radosny fakt, że nigdzie się nie spieszymy i nie mamy żalu do nikogo. 8.0. |
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
wow:) jestem pozytywnie zaskoczona. czy to ten sam mateusz ktory w kolko powtarzal, ze muchy są przehajpowane?
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 984 Dołączył: 12.07.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Katon skończył się jak zaczął czytać porcys.
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
imaginujcie sobie ze w gdańskim empiku dalej nie ma. chuj mię szczelił - merlin.pl
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Oczywiście, że są przehajpowane, bo na Boga to naprawdę nie jest płyta przełomowa. Może na polskie warunki tak - wreszcie się ktoś odwołał do Republiki i Manamu, przynajmniej w pewnym stopniu. Co uniezależnia jakoś nasze indie, Polacy nie gęsi, swoje mają. TCOF był przecież całkowicie i programowo poza 'tym krajem'. Ale to jest tylko i wyłącznie zajebista płyta z fajnymi piosenkami. Ten rok nie rozpieszczał na poletku takiego grania. Ale tam nie ma ani jednej epokowej nuty. Nie musi wcale być, nie każda płyta musi być epokowa. Ale no Waśko jednak daje do zrozumienia, że jest. Więc nadal Muchy są przehajpowane.
No i blado zawsze dla mnie wypadały aranżacje koncertowe, teraz albo się to zmieni, albo tym bardziej to odczuję. |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To sobie przesłuchajcie.
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(MisieK @ 26.11.2007 15:25) znaju od dawien dawna. przyzwoite granie. i porcys jak zwykle budzi się pod koniec roku z ręką w nocniku, wygrzebując płyty sprzed paru dobrych miesięcy. el-p? podniecałem się tym w kwietniu. i na domiar złego publikują reckę albumu, o którym właśnie napisałem do nowego numeru Magla do podsumowań rocznych. damn. Ten post był edytowany przez Ahmed: 26.11.2007 20:13 -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Katon |
![]()
|
Byłem dziś na TCIOF w Jaszczurach. Właściwie poszedłem tak trochę od niechcenia i z ciekawości jak to teraz wygląda bez Dejnarowicza. Otóż wygląda i brzmi zajebiście. Nowy ziomek świetnie śpiewa, gra na gitarze, klawiszach i trąbce, reszta jakoś wyluzowała i zmniejszyła dystans. Nie ma mowy o żadnej 'bucowatości'. Jamy, radość z muzyki, żadnych spięć, świetna reakcja publiczności a na końcu zaproszenie ludzi na scenę do 'Oh Joe', którego końcówkę miałem przyjemność zaśpiewac do mikrofonu. Rewelacja. Nowy duch w nich wstąpił.
|
vold |
![]()
|
![]() rzygacz pospolity II Grupa: czysta krew.. Postów: 1190 Dołączył: 25.04.2006 Skąd: Spółdzielnia Osiedlowa Płeć: Mężczyzna ![]() |
PERŁA
To znaczy znam to już chuchu. Wyszła nowa płyta, KNO to producent nad producentami, hip hop, ale indie i w nieznanym dotąd raczej stylu. Kentucky boys aka Cunninlynguists: Dance For Me Mexico Yellow Lines Wonderful Jak ktoś będzie chciał to podrzucę wszystkie cztery płyty, polecam też posprawdzać numery z innych płyt [A PIECE OF STRANGE!!!] -------------------- Dwudziesta trzecia, dzień jak Kukuczka zleciał.
|
Rysiek_Kowal |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 984 Dołączył: 12.07.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bloc Party - Flux (Modest Disorder Version)
mp3 Remix Flux mojego autorstwa. Enjoy! Ten post był edytowany przez Rysiek_Kowal: 30.11.2007 19:26 |
Katon |
![]()
|
No no, daje radę zdecydowanie. Może brakuje jakiejś takiej wow eksplozji jakie sobie cenie w przypadku numerów tanecznych, ale naprawdę fajnie bardzo.
|
vold |
![]()
|
![]() rzygacz pospolity II Grupa: czysta krew.. Postów: 1190 Dołączył: 25.04.2006 Skąd: Spółdzielnia Osiedlowa Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Dwudziesta trzecia, dzień jak Kukuczka zleciał.
|
MisieK |
![]()
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Ciekawa rzecz. Taki na lastefemie mowia mi, ze slucham indie xD
-------------------- |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
uczcijmy to minutą ciszy
/Smashing Pumpkins otagowano jako indie xD Ten post był edytowany przez Child: 15.12.2007 13:03 -------------------- |
Katon |
![]()
|
No i jak najsłuszniej. To jak wygląda nuindie nijak nie wpływa na to jak wygląda indie. Nirvana to indie przecież, nic innego. Smashing Pumkins też. I lepsza połowa bripopu. I Radiohead. I Sonic Youth. I wiele wiele innych.
|
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ide tagować Slayera jako indie
![]() Indie nie ma, ale 'kills nu-metal ten times over' albo 'what god has on his i-pod' tez brzmią nieźle Ten post był edytowany przez Child: 15.12.2007 13:36 -------------------- |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Zaraz sprawdzimy co jest u mnie otagowane jako indie.
-> The Knife (O_o) -> Danny Cavanagh -> Sigur Rós -> Gary Jules -> Reactor -> The Verve -> Urge Overkill Wy sie znacie, wy przedyskutujcie xD -------------------- |
Child |
![]()
|
ja to odyskutuję tak: [w zasadzie na żywo brzmi lepiej, ale...] kaszląc powiem bullshit ;p
-------------------- |
MisieK |
![]()
|
Knajf jak najbardziej indie elektro.
Sigur jak najbardziej alternative, więc i independent w jakimś stopniu. verve jak najbardziej indie. reszta jutro bom najbany -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Eva |
![]()
|
Ale super, jestem indie cziksa xP
-------------------- |
Katon |
![]()
|
Indie się po prostu jest albo nie. The Knife jest i już. Każdy to powie. A Slayer nie jest i już. Nirvana wyszła z indie, potem niby była czymś zwanym grungem. Ale muzycznie to dziecko Pixies i Beatlesów przecież. Pearl Jam zaś nie był indie, ale trochę się indie stał gdzieś w okolicach No Code. Trudne zagadnienia. Trzeba używać Mocy przy nawigacji.
|
Katon |
![]()
|
Witajcie w erze postkuksowej =D
Wtórne, grzeczne, uśmiechnięte, ale w swoim radosnym gówniarstwie mimo wszystko fajne. Takie że tak powiem sentymentalnie nastrajające do czasów kiedy się miało 17 lat i grało w małomiasteczkowym zespole wyznając ideały braterstwa. Tylko dziewczyn jakby mniej było. No i fryzurki miało się brzydsze. I mordy brzydsze. Takich pikników też sobie nie przypominam. I gardziliśmy klawiszami. No ale mieliśmy 17 lat i lubię tą piosenkę, koniec kropka. |
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
|
nutrias |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 680 Dołączył: 02.06.2007 Skąd: z kont Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widziałem i powiem szczerze, że średnio mi się podoba.
A nowa płyta w połowie kwietnia. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 04:05 |