Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

18 Strony « < 11 12 13 14 15 > »  
Closed TopicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> He Is Not A..., what Harry thinks he is.

Pszczola
post 03.09.2005 18:34
Post #301 

Mistrz Różdżki

Grupa: Magiczni Forumowicze

Dokladnie, sa daty narodzin i smierci.

A skoro doszli do wniosku,ze medalion nie dawal sie otworzyc, to na pewno probowali zobaczyc co jest w srodku. A po co sie meczyc z bardziej skomplikowanymi czarami, skoro nie lubi sie przedmiotu,a skoro nie da sie otworzyc, jest to znak,ze cos paskudnego jest w srodku ^^".

--------------------
“so far from God and so near to Russia”
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
zoola
post 05.09.2005 15:35
Post #302 

Iluzjonista

no okropnego to faktycznie cos w srodku bylo, bo fragment duszy voldzia nie jest raczej zasuszonym kwiatkiem...
a co do tego co powiedzialas bebe:
"Draco i jego rodzice żyją i należą do rodziny Blacków, więc mają prawo "wisieć" na gobelinie.
A podobieństwo isnieje: zarówno gobelin jak i obrazy dyrektorów ukazują kto nie już nie żyje." to bynajmniej nie zrozumialam o co ci chodzi wiec jak mozesz to mi to jeszcze raz wytlumacz... huh.gif
+Quote Post
Gem
post 05.09.2005 15:55
Post #303 

Magik

Grupa: Prefekci

Beeeeeeeeeeeeeeeeeek...Upsss...Eeeee...a więc tak (wyciera rękawem ociekający sok z warzyw) blush.gif Gobeliny i weszelkiego rodzaju malowidła, uwieczniają tylko nieżyjących już.
Wszystkie obrazy, które widzieliśmy w Hogwarcie przedstawiają martwych ludzi. Wydają się żyć przez swoje portrety. Jak to jest? Czy gdyby były tam portrety rodziców Harry’ego, mógłby z nimi rozmawiać?

To jest bardzo dobre pytanie. Oni są martwi; nie są w pełni zmaterializowani jak duchy, jak pewnie zauważyliście. Miejsce, gdzie zobaczycie ich mówiących, to biuro Dumbledore’a, ponieważ poprzedni dyrektorzy szkoły i dyrektorki zostawiają po sobie jakąś część siebie. Roztaczają oni swoją aurę w gabinecie i dzięki temu mogą dawać jakąś poradę obecnemu dyrektorowi szkoły, jednak nie są duchami. Obrazy powtarzają niemal utarte slogany. Portret matki Syriusza nie jest w 3D, nie jest ona w pełni zmaterializowana. Również ona powtarza utarte zdania, które mówiła, kiedy była jeszcze żywa.

Taaak...a zatem Regulus is dead :] A o ile pamiętam to tam nie było wizerunku Malfoy'ów...tam były tylko nazwiska blink.gif ...? Am I right?? Or not?? What ever...A co do lusterek, to moim zdaniem jeszcze odegrają ważną rolę. Hrry mimo że otrzymał jedno od Syriusza, nawet nie zdążył go użyć. Magiczne lustereczko ma jeszcze pustą rubryczkę i napewno się przyda Harry'emu smile.gif.

--------------------
user posted image
+Quote Post
kubik
post 05.09.2005 17:45
Post #304 

Mistrz Różdżki

Były przed tym jak postanowił nie wykonywac rozkazów.

--------------------
...
+Quote Post
kubik
post 05.09.2005 18:15
Post #305 

Mistrz Różdżki

Yyy
Jak-akiej stronie?

--------------------
...
+Quote Post
owczarnia
post 05.09.2005 18:19
Post #306 

Bagheera

Grupa: czysta krew..

O Regulusie to zdaje się rozmawiał z Harrym Phineas Nigellus, czyż nie? Czy to było u Toroj laugh.gif? Później sprawdzę. Jakkolwiek portretu również nie pamiętam, zero portretów Regulusa moim zdaniem.

A lusterka na pewno odegrają ważną rolę, no Dżizas... Zaraz... O, mam. Proszę:

Will the two way mirror Sirius gave Harry ever show up again? JKR: Ooooo, good question. There’s your answer.

The mirror that Harry got from Sirius might not have helped as much as you think but, on the other hand, will help more than you think (Madam Scoop's).

Edit: No i mamy, kunia portret jednak *cholibka* Regulusa. W książce nie szukałam, ale tu jest wzmianka huh.gif.

Ten post był edytowany przez owczarnia: 05.09.2005 19:27

--------------------
Welcome back, plus one. we missed you!
+Quote Post
Pszczola
post 05.09.2005 22:41
Post #307 

Mistrz Różdżki

Oj tam, nie portret ma swiadczyc,ze Regulus nie zyje. Tak Gem, tam byly nazwiska. I daty narodzin i w przypadku zmarlych,ich smierci. Zastanawia mnie,czy to moze dzialac na podobnej zasadzie jak pojawienie sie portretu zmarlego dyrektora Hogwartu na scianie jego gabinetu. Czyli w chwili smierci na drzewie genealogicznym pojawia sie obok daty narodzin, data smierci danego truposza z rodziny Blackow ^^"

--------------------
+Quote Post
zoola
post 06.09.2005 15:22
Post #308 

Iluzjonista

juz wczoraj chcialm sie tu dopisac, ale mi net siadl.
wiec tak kochane ludziki! jestem pewna tego co mowie! na gobelinie nie bylo zadnych wizerunkow nad imionami zmarlych, tam sa tylko nazwiska. sa nazwika wszystkich ktorzy sie urodzili i zmarli z rodziny black(i krewnych)! to nie jest tak jak z tymi portretami in hogwart bo tam pojawiaja sie ZMARLI dyrektorzy, na gobelinie sa wszyscy smile.gif (orpucz tych ktorych pozbyla sie szanowna pani black)

co do tej daty smierci to w sumie niewiadomo bo to nie bylo uscislone z tego co kojaze huh.gif

a o jakie lusterka chodzi, bo jakos tak nie kojarze...ktos mi przypomni?
+Quote Post
owczarnia
post 06.09.2005 16:17
Post #309 

Bagheera

O, matko huh.gif.

Oczywiście, że na gobelinie nie było żadnych obrazków (poza ciemnymi punktami wyglądającymi, jakby je ktoś wypalił papierosem tongue.gif). Wystarczy wsomnieć moment, kiedy Harry kojarzył nazwisko Bellatrix Black z twarzą.

Lusterka, chodzi o dwukierunkowe lusterka służące do komunikacji między posiadaczami. Harry dostał takie lusterko od Syriusza, ale ukrył je nawet nie rozpakowując i nie sprawdzając co jest w środku, z obawy o niego. Przypomniał sobie o nim dopiero, kiedy było za późno. Roztrzaskał je w ataku bezsilnej rozpaczy, ale:

1) nigdzie nie jest powiedziane, że lusterka były tylko dwa (byłoby to wręcz dziwne), że już nie wspomnę o prostym zaklęciu o nazwie Reparo,

2) istnieje silne i uzasadnione przypuszczenie, że brat Syriusza również mógł posiadać takowe lusterko smile.gif.

QUOTE(estiej @ 06.09.2005 06:23)
QUOTE(owczarnia @ 06.09.2005 01:19)
Edit: No i mamy, kunia portret jednak *cholibka* Regulusa. W książce nie szukałam, ale tu jest wzmianka huh.gif.
*

Ale na tej stronie nie ma mowy o portrecie Regulusa, tylko jego matki, chyba że już ślepy jestem.
*

Momencik, wszystko jest możliwe, ja ostatnio mało sypiam sleeping.gif cry.gif. Chwileczka.

Rzeczywiście wacko.gif... Maaatko, to już nie są żarty shutup.gif...

Ten post był edytowany przez owczarnia: 06.09.2005 16:29

--------------------
+Quote Post
zoola
post 06.09.2005 20:49
Post #310 

Iluzjonista

acha, spoko smile.gif dzieki za wytlumaczenie. no to z tego co teraz wyszlo to ja sie troche zdezorietowalam. narazie nic nie napisze madrego bo musze troche pomyslec wiec koncze... pomyslmy huh.gif ...
+Quote Post
Adam
post 07.09.2005 12:51
Post #311 

Mugol

A może nasza tajemnicza postać R.A.B. jest na razie nieznana??

Jeśli chodzi o lusterka to w V czesci Dumbeldore wspomniał, że Zakon ma bardziej wiarygodne pasma łączności niż kominek Dolores wiec kwestia łaczności mogła w ogóle nie być wspomniana w książce. Przy czym należy sie zastanowić nad tym czy to na pewno brat Syriusza, a później snuć dalsze spekulacje.

A na VII czesc musimy czekać chyba, że umiescimy szpiega u p. Rowling smile.gif
+Quote Post
owczarnia
post 07.09.2005 15:30
Post #312 

Bagheera

Nad tym, czy to aby na pewno brat Syriusza, zastanawiamy się od blisko dwóch miesięcy, dziękujemy za słowa mądrości tongue.gif.

A lusterka to nie spekulacje, tylko słowa samej J.K. Rowling. Proponuję czytać, zanim się coś napisze. Chociaż ostatnią podstronę. To naprawdę nie boli smile.gif.

--------------------
+Quote Post
Adam
post 07.09.2005 19:42
Post #313 

Mugol

Wiem, że sie zastanawiacie, ale to puste spekulacje.
Wiem też, że autorka wspominała o lusterku, ale były dwa. Dla Jamesa Pottera i Syriusza, i o ile sie nie myle Harry zbił swoje (to uprzednio należące do jego ojca
). MOze zmartwychwstały brat Syriusza zabrał z Grimuald 12 lusterko Syriusza??
Co?? Równie dobra teza jak te wasze, dziurawa jak sito i niczym nie poparta.

PS nie wiedziałem że czytanie może boleć tongue.gif
+Quote Post
Mroczny Wiatr
post 07.09.2005 19:52
Post #314 

Uczeń Hogwartu

Czy aby napewno były dwa?
Jedno miał Syriusz,a drugie miał James by kontaktowac się ze sobą jak mieli oddzielne szlabany, ale pamietajmy że Huncwotów było czterech, także jedno moze mieć jeszcze Lupin a czwarte? blush.gif Czyżby Glizdogon?
Może tędy droga by wątek lusterek się rozwinął w VII części? tongue.gif

--------------------
Jeżeli sądzisz że w dobie Harry'ego Potter sztuka komputerów zanika ....... zapraszam do centrum chłodzenia i wyciszania PC cooling

The Dark Lord shall raise again!.....Give me your hand Wormtail.....Yes Master, thank you Master!.....The other hand!
user posted image
+Quote Post
owczarnia
post 07.09.2005 20:01
Post #315 

Bagheera

O, Jezu *wali głową w ścianę*...

QUOTE(owczarnia @ 06.09.2005 16:17)
1) nigdzie nie jest powiedziane, że lusterka były tylko dwa (byłoby to wręcz dziwne), że już nie wspomnę o prostym zaklęciu o nazwie Reparo

--------------------
+Quote Post
kubik
post 08.09.2005 01:26
Post #316 

Mistrz Różdżki

QUOTE(Estiej)
Kubik, ja już nie wiem, czy rozumiem to, co piszesz. Jeśli wiesz, że gdzieś był portret Regulusa zanim postanowił nie wykonywać rozkazów, to podaj stronę i tytuł książki, gdzie to było podane. To wszystko.

Nie zrozumieliśmy się Estiej. Chodziło mi o to, że tych portretów nie mogła być w czasie rozgrywania się V tomu bo było to już po "zdradzie" Regulusa. A czy wogóle były? Oczywiście.

Ten post był edytowany przez kubik: 08.09.2005 01:27

--------------------
...
+Quote Post
Katty
post 08.09.2005 21:53
Post #317 

Iluzjonista

Nawet Siri mówił, ze Regulus był ulubieńcem pani Black, taki "mały bohater"... Ale gdyby na Grimmauld Place był portret Regulusa to Syriusz pewnikiem by go wywalił, przy "porządkach"...Chyba, że zastosowali Trwały Przylepiec:D

--------------------
- Seviczku! Witaj, moje bóstwo Podziemi!
– Tonks! Moja radości! Moja miłości! Nareszcie jesteś! Tak za tobą tęskniłem! Powinnaś się do mnie wprowadzić. I rzucić tę zwariowaną pracę.
- ... O Merlinie i siedmiu krasnoludków...
– Moja najmilsza. Mój skarbie. Jak się miewasz? Czy już mówiłem, jak strasznie za tobą tęskniłem?
– Kim jesteś, nędzny oszuście, i co zrobiłeś z moim Sevem?!
- ... Wydało się. Jestem Gilderoyem Lockhartem. Uciekłem ze św. Munga i zmusiłem Severusa, żeby zajął moje miejsce. Jeśli szybko tam pobiegniesz, zdołasz go może uratować, zanim lekarze mu wmówią, że jest mną.

Arien Halfelven - "Rozmowy Trumienne VIII: Exegi monumentum"

Fanka pairingu NT/SS - łaskawie proszę o nie wieszanie

user posted image
+Quote Post
zoola
post 08.09.2005 22:26
Post #318 

Iluzjonista

o ile jest mi wiadome to juz pare razy wyjasnialismy sobie sprawe gobelinu prawda? nawet ja juz pare razy pisalam, ze w ksiazce nigdzie nie jest ujete ze na GP12 sa portrety, tam sa tylko nazwiska! regulus niema swojego portretu wiec niewiadomo czy zyje czy nie bo o dacie smierci tez nic niewiadomo. co do dumbla to jego portret i grob sa dla mnie wystarczajacym dowodem na to ze niezyje, chyba ze Jo zrobi powrot dubla bialego (Tolkien rules biggrin.gif )
+Quote Post
Mroczny Wiatr
post 09.09.2005 13:26
Post #319 

Uczeń Hogwartu

dry.gif żadnego tolkienowskiego obrotu sprawy dry.gif
Juz prędzej wyjdzie na to że R.A.B to nie Regulus a brat Dumbledora huh.gif

Ten post był edytowany przez Mroczny Wiatr: 09.09.2005 13:26

--------------------
Jeżeli sądzisz że w dobie Harry'ego Potter sztuka komputerów zanika ....... zapraszam do centrum chłodzenia i wyciszania PC cooling

The Dark Lord shall raise again!.....Give me your hand Wormtail.....Yes Master, thank you Master!.....The other hand!
user posted image
+Quote Post
Katty
post 09.09.2005 15:13
Post #320 

Iluzjonista

Aaa....Tego, Mroczny, możesz mieć rację...Może R.A.B. to tego, no "nickname" brata Dropsa?? Aaa, mój łeb!!

EDIT chwilę później:
Eee...Chyba jednak nie...Reguś bardziej mi tu pasuje...Łeb mi pęka, proszę o wyrozumiałość...

Ten post był edytowany przez Katty: 09.09.2005 15:15

--------------------
- Seviczku! Witaj, moje bóstwo Podziemi!
– Tonks! Moja radości! Moja miłości! Nareszcie jesteś! Tak za tobą tęskniłem! Powinnaś się do mnie wprowadzić. I rzucić tę zwariowaną pracę.
- ... O Merlinie i siedmiu krasnoludków...
– Moja najmilsza. Mój skarbie. Jak się miewasz? Czy już mówiłem, jak strasznie za tobą tęskniłem?
– Kim jesteś, nędzny oszuście, i co zrobiłeś z moim Sevem?!
- ... Wydało się. Jestem Gilderoyem Lockhartem. Uciekłem ze św. Munga i zmusiłem Severusa, żeby zajął moje miejsce. Jeśli szybko tam pobiegniesz, zdołasz go może uratować, zanim lekarze mu wmówią, że jest mną.

Arien Halfelven - "Rozmowy Trumienne VIII: Exegi monumentum"

Fanka pairingu NT/SS - łaskawie proszę o nie wieszanie

user posted image
+Quote Post
Mroczny Wiatr
post 09.09.2005 15:54
Post #321 

Uczeń Hogwartu

tongue.gif no właśnie w tym problem,że on wszystkim coś za bardzo pasuje

--------------------

user posted image
+Quote Post
Pszczola
post 10.09.2005 01:08
Post #322 

Mistrz Różdżki

Zoola, chodzilo mi o system,zasade, a nie o to czy na tym drzewie sa portrety. Zastanawialam sie,czy to ta sama magia, czyli w chwlili smierci X-a automatycznie pojawia sie jego data smierci na drzewie,a w przypadku smierci np. dyrektora Hogwartu, automatycznie pojawia sie jego portret na scianie ^^". Ja wiem,ze czasami potrafie nagmatwac ;P.

Estiej, o ile sie nie myle Rowling wypowiadala sie o portetach w Hogarcie? Racje, mowila,ze to zmarli ludzie, ale nie powiedziala,ze to zasada. Zreszta, w drugim filmie jest portret Lockharta (chciaz oni czesto wymyslaja rzeczy, ktore potem przecza ksiazce ;P. A tak na marginesie, cos mi sie zdaje,ze wlasnie w II filmie pada bardzo podobne zaklecie do Secrusempry [czy jak to sie pisze??-_-"]. Ide znowu obejrzec te czesc ;P)

Ten post był edytowany przez Pszczola: 10.09.2005 01:09

--------------------
+Quote Post
Gem
post 10.09.2005 12:28
Post #323 

Magik

Grupa: Prefekci

A ja dalej myślę, że R.A.B. is dead. Doowodem na to jest, że wypowiedź Syriusza o śmierci brata. A jestem pewna, iż nie zrobił tego pochopnie. Mimo wszystko to rodzina i raczej jakiś pogrzeb musiał się odbyć (jeżeli coś z niego zostało, ale biorąc pod uwagę, że to był tylko sługa Voldiego to raczej wykitował tylko w jednym kawałku).

Mi się wydaje, że to możliwe, że portrety nie są malowane, tylko magicznie tworzone w chwili śmierci danej osoby, czego portret Dumbledore'a może być dobrym przykładem.

I agree... smile.gif

Poza tym, jestem przekonana, że obrazy pojawaiaja się po czyjejś śmierci (oczywiście nie jest to jedyny sposób, biorąc pod uwagę argumentu pszczoły) a ktoś taki jak Syriusz musiał zobaczyć obrazek brata, albo mieć jakiś konkretny dowód...w innym wypadku mógłby coś podejrzewać. A zatem; jeżeli Syriusz tak stwierdził, to miał pu temu powody.

--------------------
user posted image
+Quote Post
Mroczny Wiatr
post 10.09.2005 15:50
Post #324 

Uczeń Hogwartu

blink.gif Jakoś nie bardzo przekonuje mnie informacja, że skoro Syriusz stwierdził iż Regulus nie żyje to tak właśnie jest. Przecież czarodziej który mógł wykraść horcruxa byłby na tyle potężny uzdolniony i wogóle by np: upozorować swoją śmierć czy chocby ukryć się tak by nikt nie mógł znaleźć. Tak mi się przynajmniej wydaje tongue.gif

A wdrugiej czesci było chyba takie zaklęcie Serpensortia blink.gif

--------------------

user posted image
+Quote Post
kubik
post 10.09.2005 17:16
Post #325 

Mistrz Różdżki

regulus nie zyje bo tak Jo powiedziała

--------------------
...