Szkoła, ;( ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Szkoła, ;( ?
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Skrócenie wakacji i więcej przerw w środku roku to bardzo, bardzo, bardzo zły pomysł. Pomijając już to, że dwumiesięczne wakacje to najczęściej jedyny okres, gdy możliwy jest dłuższy wyjazd, czy oni nie wiedzą, co z człowiekiem robi nawet tydzień wolnego? Rozleniwia go. Nawet po głupich feriach zimowych powrót do szkolnego trybu życia jest trudny, a większość z informacji z lekcji - stracona. Lepiej już mieć długie wakacje niż kilka krótkich przerw.
Czyżby nowe Ministerstwo Oświaty lubowało się w przerywanym stosunku? Do pobytu w szkole, rzecz jasna :] Drugi pomysł jest średni, bo z samym polskim, angielskim i geografią przez dwa lata zajeździłbym się na śmierć. Przecież wtedy poziom tych przedmiotów zostałby absurdalnie wyśrubowany, "bo jest czas". Poza tym, lubiłem biologię, historię i czasem fizykę - bywało trudno, ale ciekawiło mnie to. Niechże już ten polski nastolatek ma choć ogólne pojęcie o czymkolwiek. Może lepiej wrócić do czteroletnich liceów? A tak w ogóle to ten plan ministerstwa wygląda jak działanie dla samego działania. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Tajemnicza |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 385 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Tureeeek/Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Tak, to wszystko jest na niemiecki porządek. Bo niby tam jest lepiej... A czteroletnie liceum to byłoby bardzo dobre wyjście, chociaż więcej czasu na materiał. Ale oświata przecież nie będzie się "cofać" :]
-------------------- |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
ja jestem za skroceniem wakacji i dorzuceniem ferii jesiennych i wiosennych - osobiscie lepiej mi sie uczy, kiedy przerwy mam czesciej, a wakacje byly dla mnie deko za dlugie. moje prywatne odczucie.
a system taki jest nie tylko w niemczech ![]() drugi pomysl jest absurdalny. specjalizacja specjalizacja, ale bez przegiec. matura nie jest az tak trudna, zeby przez dwa lata usilnie wkuwac raptem 5 przedmiotow zeby zdac kilka egzaminow, miec niezle wyniki i dostac sie na studia, gdzie material objetosciowo maturalny robi sie w rok i ma sie egzamin co pol. moja mama mowila: nie kazdy musi miec mature. i tyle. dzisiaj nie kazdy musi skonczyc studia. eta: doczytalam przemka. tak sobie pomyslalam... niech zostanie jak jest. takich ludzi jak ja pewnie ma nie wielu, a juz lepiej, zeby sie wynudzili (jak ja, zwlaszcza w trzeciej klasie) niz zeby wiekszosc przestala sie w ogole uczyc. poza tym, prawda jest taka, ze caly czas ministerstwo usilnie dazy do obnizenia poziomu wszedzie. ciecia w programie, latwiejsza matura, teraz jeszcze zmniejszenie ilosci przedmiotow... hmmm. Ten post był edytowany przez em: 25.02.2008 22:11 -------------------- |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Tylko, jeżeli już mowa o powrocie do 4-letnich szkół ponadpodstawowych, to myślę, że za tym szłoby w porze zlikwidowanie gimnazjum, co IMO byłoby błogosławieństwem następnych pokoleń. Toć to jest totalne bzdura!Dzieciaków zbiera się w jednej grupie, burze hormonów, niewyżyte. Zresztą, wystarczy popatrzeć, co w takich szkołach się dzieje.
Mnie się bardzo podobało w szkołach 4-letnich to, że pół roku (albo i więcej, dokładnie nie pamiętam) przed maturą uczniowie nie chodzili do szkoły, tylko na wybrane przedmioty przygotowujące ich do maturki. I uczeń wystarczająco dużo czasu miał na wszelkie przedmioty w czasie 3 wcześniejszych lat. Jak dla mnie bomba! To nie, zmieniać musieli. QUOTE zyżby nowe Ministerstwo Oświaty lubowało się w przerywanym stosunku? Do pobytu w szkole, rzecz jasna :] A czy ktoś myśli o czymś innym? ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Em - zgadzam się, że dążenie do obniżenia poziomu jest powszechne. Może to próba podniesienia renomy państwa - że większość społeczeństwa będzie mieć średnie wykształcenie?
A co do ilości i długości przerw - naprawdę nie wiem, jak to wygląda w miastach, ale u nas w sumie i tak się nikt nie uczy, więc wielkiej różnicy by proponowana przez ministerstwo zmiana nie zrobiła. :] Tylko że to żaden argument. No i nie wyobrażam sobie siedzenia w szkole w sierpniowe upały (a nawet i w sierpniowe deszcze). Przyzwyczajenie by żyć nie dało. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
czyli wszystko sprowadza się do tego, że należałoby wpierw gimnazja polikwidować ;p czemu to się nie stało kiedy mnie tam wysyłali...
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
w sierpniowe upały i.... w mundurkach!
|
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
nie wiem, Avalanche.. ale żałuję, zę poszłam do gimnazjum.
Przemku, u nas też się nikt nie uczy. choć ze wsi jestem, a do miasta do LO chodzę, co to niby poziom jakiś tam ma... nawet wysoki. To i tak nikt normalny się tu nie uczy, a ferie dodatkowo rozleniwiają. chociaż jak widziałam moich znajomych i siebie przed feriami, które wczoraj mi się skończyły, to wyglądali jak takie żywe trupki. A co do zaniżania poziomu powszechnego - no cóż... nam ambitnym pozostaje się tylko samemu dokształcać. Em - ja wiem, że tak nie tylko w Niemczech jest, ale ten system jako tako znam i to mi się akurat skojarzyło Mundurki to już inna bajka, bo gdyby były fajne, to mogłabym je nosić ![]() Ten post był edytowany przez harolcia: 25.02.2008 22:23 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
sierpień jest za ładny, żeby go tracić na rzecz szkoły ;p te wrzosy na polach, romantyczne zachody słońca...
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
harolcia |
![]()
|
Te wrzosy mnie urzekły
![]() BTW, one nie kwitną we wrześniu? Tak mi coś świta -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
avalanche |
![]()
|
jakoś chyba koniec sierpnia i przez wrzesień potem. tak mi się wydaje ;p
nastrój musi być. zawsze to argument za. -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
piszecie, ze wszyscy sie lenia i nikt sie nie uczy, nie?
szkoda, ze te sygnaly nie docieraja do ministerstwa i do rodzicow (zwlaszcza! do rodzicow). ciagle tylko pieprzenie, ze poziom za wysoki, a egzaminy za trudne. a jak u mnie jakis nauczyciel mial czelnosc postawic jakiegos kolezke do pionu, zaraz uderzala mamusia, ze ona sobie nie da dziecka zastraszac. szkola to tylko skrawek, wierzcholek gory lodowej, problemu, ktory nie zniknie tylko dlatego, ze zrobimy reforme. ja naprawde chcialabym pracowac w szkolnictwie, jedyna rzecz, ktora mnie tak srsly odstrasza, to te mamusie. -------------------- |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
tatusiowie potrafią być gorsi.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
I wracamy do starej prawdy, że wszystkiemu winni są rodzice. Niestety.
Na dzieci powinny być wydawane pozwolenia. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
avalanche |
![]()
|
bo jak mamusia/tatuś startują z byle czym i dają się własnemu dziecku manipulować nieraz to nie dziwota, że nauczyciel ma ograniczone pole. bo zamiast dwóch dorosłych rozmawiać ze sobą, przedyskutować ewentualny problem, to jest front dorosły +dziecko vs. inny dorosły.
F. Scott Fitzgerald |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Yhyhy. Na lektoraty z angola bede chodzil do pro grupy [znaczy sie 'najtrudniejsza'] I'z teh mastah. I uj, ze miałem 45% z ustnego na maturze %)
-------------------- |
kate711 |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 309 Dołączył: 27.10.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Child @ 26.02.2008 18:30) Yhyhy. Na lektoraty z angola bede chodzil do pro grupy [znaczy sie 'najtrudniejsza'] I'z teh mastah. I uj, ze miałem 45% z ustnego na maturze %) Z podstawowej czy rozszerzonej? ![]() Ja jestem w grupie trzeciej z czterech poziomów, a miałam 85% z ustnej podstawowej i się cieszę, że nie jestem w tej grupie najbardziej zaawansowanej. Oni mają jakieś dziwne rzeczy tam, jakieś polityczne słownictwo. To nie mój poziom niestety... ![]() ![]() -------------------- ![]() ~~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
extended version
![]() -------------------- |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
U nas była jedna grupa z angielskiego, upper-intermediate. Jak się nie podobało, to spadówa na inny język.
-------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
harolcia |
![]()
|
A jakie były inne języki?
-------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
a w cholerę różnych. Mam znajomych na niemieckim, rosyjskim, włoskim, hiszpańskim i francuskim, do wyboru było jeszcze kilka, ale nie pamiętam już.
Ten post był edytowany przez hazel: 26.02.2008 20:33 -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
harolcia |
![]()
|
Ooo fajny wybór. Z tego co słyszałam, to na politechnice w Gdańsku jest chyba tylko angielski (
A to brzmi interesująco ![]() Tego jednego błędu nie znoszę. Przemek Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 26.02.2008 21:28 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Child |
![]()
|
angielski jest z urzedu. za inne się płaci. przynajmniej na moim biednym wydziale
-------------------- |
hazel |
![]()
|
No tak, ale i tak macie pierwsze powtarzanie przedmiotu gratis
![]() -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
harolcia |
![]()
|
QUOTE(Child @ 26.02.2008 19:56) Łee... Znaczy nie żebym wybierała się na polibude do Gdańska (tzn. kiedyś o tym myślałam), ale jednak - syf A Wy znowu o tym powtarzaniu przedmiotów GRATIS ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 06.07.2025 11:32 |