Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
moniczka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 143 Dołączył: 26.02.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Moja babcia czytala mi jak bylam mala ksiazki Lewisa i musze powiedziec ze bawila sie przy tym nie gorzej niz ja:)
-------------------- trzaba wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym wsrod tandety lsniac jak diament byc zagadka ktorej nikt nie zdarzy zgadnac nim minie czas |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
|
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Moja mama, jak to mowi, w ogóle "nie rozumie" bajek. Nie dla każdego ten typ ;). Mój tata za to bawił się przednie.
-------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Rookwood |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 266 Dołączył: 09.08.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Narnia to klasyka.
Potter to wytwor nowoczesny i uwielbiany, ale nie ma co porownywac. Po prostu. Narnia to najcudowniejsze ksiazki i film jakie widzialam i czytalam. A jesli ktos w ogole krytykuje nie znajac calego tematu, to o co mu chodzi?! Przeczytalam wszystkie siedem opowiesci, obejrzalam film, tak samo z Harrym i sa to... no cos, dwie bajki. Ale w sensie ze zupelnie rozne rzeczy ![]() I jeszcze jedna wazna sprawa - dla osob nie wychowanych na narni trudne jest pojecie jej uroku. To zupelnie jak w samej ksiazce - bohaterowie dorastaja i nie moga sie juz tam dostac. Jesli zaczyna sie czytac za pozno, to tez mozna pozostac w szafie z normalna sciana, a nie przejsciem do magicznej krainy. A film jest piekny, nie sztuczny, zrobiony tak cudownie zgodnie z pierwowzorem, ze przez caly seans siedzialam jak zahipnotyzowana. ![]() Ten post był edytowany przez Rookwood: 08.10.2006 12:10 |
moniczka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 143 Dołączył: 26.02.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
nie widzialam filmu ale co do reszty to zgadzam sie w 100 procentach:)
-------------------- trzaba wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym wsrod tandety lsniac jak diament byc zagadka ktorej nikt nie zdarzy zgadnac nim minie czas |
Hermiona1900 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 518 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: ja to znam?? Płeć: Kobieta ![]() |
Ale czytałaś książki, no nie? No bo inaczej nie ma co porównywać...
Jeżeli ktoś nie zna jednego to raczej nie oze porónywać ( tak mi sie przynajmniej wydaje ). A co do czytania Narnii w dorosłym życiu - mocno dorosłe osoby także dostają się do tego świata "Narnii", ale widzą ją inaczej niż osoby w różnym wieku - to normalne, ale w jakimś sensie dostają się do tego magicznego świata. Tak samo jest z HP, po prostu każdy widzi wszystko w innym świetle, zwraca uwagę na coś zupełnie innego, niż drugie osoby - zależy od wieku i charakteru. -------------------- Gryffindor
KLL |
Evans Lily |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 23.09.2006 Skąd: Hogwart Płeć: Kobieta ![]() |
popieram mi tez sie nie podobalo. jak chodzi o ksiazke to HP bije kazda o glowe. apropos jak sie dostac do sekty Huncwotów????
![]() ![]() ![]() ![]() |
Kara |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 666 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: 3miasto Płeć: Kobieta ![]() |
eee?? Tu bym polemizowała że bije każda o głowe... Jak na mnie to np. "Biblii" nie bije na głowe.... I chyba "sekte" to ty masz nabijania postów i 50 emoticonek obok siebie... Powodzenia...
-------------------- Luke I'm your father!!!
|
Mev |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 27.11.2006 Skąd: Bydgoszcz Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja ci powiem ze wole HP, pod wzgledem montarzu jak i fabuy, chociaz Narnia tez mi sie podobala.
Omg, sorry za tak krutkiego posta, ale co by tu wiecej napisac? ![]() -------------------- "...Go ahead tell me you'll leave again
You'll just come back running Holding your scarred heart in hand It's all the same And I'll take you for who you are If you take me for everything Do it all over again It's all the same..." |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dopisz przeprosiny dla pani ortografii i mysle, ze dlugosc w takim wypadku styknie
-------------------- |
missgranger |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 29 Dołączył: 11.03.2004 Skąd: z tąd Płeć: Kobieta ![]() |
Narni jest bardzo fajne ale oczywiście HP jest lepszy
![]() -------------------- ~Miss Granger
![]() |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiedziałem Narni, myślę że jest to trochę inny materiał na film, w Narni są pokazywane jakieś wartości, a HP to czysta rozrywka ale to jeszcze niczego nie przesądza.
-------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
wickie |
![]() ![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 19.11.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Hagrid @ 30.11.2006 13:53) Nie wiedziałem Narni, myślę że jest to trochę inny materiał na film, w Narni są pokazywane jakieś wartości, a HP to czysta rozrywka ale to jeszcze niczego nie przesądza. one sa oby dwie fajne..........właściwie nie ma poza nimi żadnej różnicy , tylko że: a) W Narnii Piotr i reszta są wciągnięci(czy coś koło tego) , a w Harrym oni tam są wysłani b)W Harrym jest szkoła , w Narnii nie ma szkoły (nawet był taki fajny urywek jak chyba Łucja mówi:no szczęście że nie jesteśmy w szkole!) c)W książkach z narnii są już wszystkie wydane( czytałam wszystki i teraz chyba poraz 10 czytam" Koń i jego chłopiec" i "Ostatnia bitwa") , a w Harrym trzeba czekać na 7 część no i tyle..ja oby dwa lubie tak samo Narnia:50% ,Harry:50% ![]() ![]() ![]() -------------------- |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Aha. Czyli więcej różnic nie ma? Dziwne, ja zawsze myślałam, że Opowieści z Narnii i Harry Potter to dwie zupełnie inne klasy książek, prawie dwa zupełnie odmienne gatunki, konwencje, sposoby opowiadania i przesłanie. Ale widać nie miałam racji.
-------------------- |
Josephine |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 01.12.2006 Skąd: Z piekła rodem... Płeć: Kobieta ![]() |
Hm.. Ksiązka "Opowiesci z Narni" jakos mnie nie zachwyciła zato byłam pod wrażeniem filmu czego nie można powiedziec o filmach HP- stanowczo wole książki chociaz z checią oglądam filmy i porównuje z ksiązkami. Narnia nie przypadła mi do gustu pod wzgledem ksiażki a HP lubie i ogladac i czytac.
Sorry że ten post taki bez ładu i składu- jak zresztą wiekszość moich postów:) Eee to po co je piszesz?... Zresztą, wcale nie jest tak źle. Ten post był edytowany przez owczarnia: 06.12.2006 17:44 -------------------- Nie należy sądzić, że diabeł kusi jedynie ludzi genialnych. Gardzi zapewne głupcami, ale nie lekceważy ich pomocy. Przeciwnie, pokłada w nich wielkie nadzieje.
[ Charles Baudelaire ] http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=73129 |
wickie |
![]() ![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 19.11.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Źle sie wyraziłam :Jest mała różnica , tak powinno być!!no dobra musze kończyć!!
-------------------- |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Hagrid @ 30.11.2006 14:53) Nie wiedziałem Narni, myślę że jest to trochę inny materiał na film, w Narni są pokazywane jakieś wartości, a HP to czysta rozrywka ale to jeszcze niczego nie przesądza. Ta rozrywka to naprawde taka czysta? Nie uważasz, ze jednak trochę ważnych wartości HP przekazuje? Ja myślę, że można się nauczyć kilku naprawdę ważnych zasad i pobrac kilka wartościowych nauk z lektury HP. -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
wickie |
![]() ![]()
|
moja MAMA uważa że nie powinnam czytac Harry'ego po raz 14 musiałam ja posłuchać.Jak czytam Narnię to nie ma nic przeciwko temu.........ciekawe dlaczego??
Ten post był edytowany przez wickie: 07.12.2006 21:17 -------------------- |
wickie |
![]() ![]()
|
estej: no.musze ją słuchać!!a , z resztą ja ją już słucham!!
--------------------------------------- For SP 15 z Bzia!!Fenks!! Ten post był edytowany przez wickie: 08.12.2006 19:05 -------------------- |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Buahahah... !!!!!!!! ... piiip... przepraszam to odruch bezwarunkowy był.
(a obiecywałam sobie, że nie będe się odzywać w takich przypadkach, ech) Wickie, to dobrze że już słuchasz mamy - zapewniam Cię, wyjdziesz na tym na plus. Tylko nie mów, że "musisz" - bo taki posłuch traci wtedy na wartości. Odnośnie bieżącego tematu Narni i HP nie wypowiem się za bardzo - Narni nie czytałam, tylko oglądałam. Przetrwałam. Ale bez większych porywów serca. . I nie widzę powodów, by licytować, które lepsze - skoro to jest zupełnie niekompatybilne (!) – swoją ocenę rzecz jasna opieram wyłącznie na porównaniu fabuły filmowej. Narnia mnie nie porwała, choć sam film był dobry… a jednak w opowieści brakowało mi tego czegoś. Cóż ksiązki już raczej nie przeczytam... ekranizacja nie urzekła mnie aż tak, bym sięgnęła po serię (chyba parę dobrych lat za późno się zetknęłam z Lewisem) Teraz znacznie ciekawsze rzeczy mam do czytania To tyle - zmykam. |
wickie |
![]() ![]()
|
smagliczka :no raczej nie powinnam pisać "musze"
no ja sie z tobą zgadzam no bo poco licytować jedni lubią to drudzy lubią to!1nic nie poradzisz!!! ![]() ![]() ------------------------------------- jak ja bym chciała mieszkać w Archelandii!! Ten post był edytowany przez wickie: 09.12.2006 11:17 -------------------- |
Alice |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 09.12.2006 Skąd: GRYFINDOR Płeć: Kobieta ![]() |
Czytałam i Harry'ego i Opowieści ale jednak wole Harry'ego
![]() |
kaszolka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 53 Dołączył: 26.07.2007 Skąd: z Alagaesii=) Płeć: Kobieta ![]() |
ja tam wole harry'ego... podoba mi sie zarowno ksiazka jak i film... no i jest na pierwszym miejscu swiatowych bestsellerow... opowiesci z narnii ogladalam na dvd.. nawet mi sie to podobalo... ale zdecydowanie harry potter przebija wszystko!!
![]() -------------------- ![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
A czytałaś "Kroniki Narnii"? Film to nie książka. Bestsellerem może zostać najgorszy gniot. Na całe szczęście "Harry Potter" gniotem nie jest. Ale nie zmienię zdania, tych serii nie da się porównywać. Tak sobie myślę, że "Władca Pierścieni", "Kroniki Narnii" i "Harry Potter" to taka trzypalczasta ręka klasyki. Dzieci powinny zacząć swą przygodę z literaturą fantastyczną od Narnii, przez Tolkiena, kończąc na Potterze. Chociaż logiczniej by było przeczytać najpierw Pottera, potem WP. Ale że Tolkien był pierwszy (i kiedyś to właśnie jego twórczość porównywano z książkami Lewisa), może lepiej zapoznać się z tym pierwszym fantastycznym światem?
-------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Jezu, nienawidze tego typu dywagowania nad tym, co lepsze. Wanna czy prysznic. Pepsi czy coca-cola. Zlituj sie. Przede wszystkim ksiazki te sa calkowicie odmienne. To, ze jest to ten sam gatunek literacki na szczescie jeszcze o niczym nie swiadczy. Inna fabuła, inne przesłanie, wszystko INNE. Nieporównywalne. Mnie osobiscie bardziej odpowiada Harry. Z cykli Narni czytalam tylko część I i szczerze mowiac niespecjalnie przypadła mi do gustu. Sprawa indywidualna, z kolei komus mogla sie bardzo spodobac. Film z kolei zrobil na mnie wrazenie. Przyznam, ze zostal bardzo dobrze i kompetentnie nakrecony. Czego chyba nie mozna powiedziec o 2 pierwszych ekranizacjach Harrego. Co do języka, tu sie musze zgodzic, ze w Harrym jest on stosunkowo banalny. A to dlatego, ze ksiazka pisana jest takze z mysla o tych mlodszych czytelnikach. Nawet mi się to podoba. To jedna z niewielu takich ksiazek, ktora jest w stanie zainteresowac osoby w roznym wieku , o roznych pogladach i zainteresowaniach. Dlatego m.in. jestem pod wrazeniem. Harrego zaczelam czytac w wieku 10 lat. Do tej pory mi sie nie znudzil.
![]() -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 02:10 |