Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
Claudia_Black |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 169 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Tak jest
![]() ![]() ![]() -------------------- No escaping though you're running, you cannot find home
Drowning in your desperation... |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
4. Losowanie uczestników turnieju trój magicznego
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Kit_fan |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Prefekci Postów: 344 Dołączył: 24.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Śmierć rodziców Harry`ego,
Przyjęcie z okazji rocznicy śmierci Prawie Bezgłowego Nicka, Wybór reprezentantów do Turnieju Trójmagicznego. -------------------- ![]() członkini Klubu Luny Lovegood |
Zakohana w książkach |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Prefekci Postów: 473 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Jak "Harry Potter" jest powiązany z książką "Endymion Spring"? (ostrzegam, skojarzenie nie jest "dosłowne")
Ten post był edytowany przez Zakohana w książkach: 04.11.2007 21:18 -------------------- |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
W obu książkach występuje magia?
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zakohana w książkach |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Prefekci Postów: 473 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
W ten sposób HP jest związany z większością ksiażek na moich półkach.
![]() Chodzi mi bardziej o coś charakterystycznego dal obu książek (dla ułatwienia dodam, że nie chodzi tu o czły cykl HP) -------------------- |
QbaNowy |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 458 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Ci to przyszło do głowy??? Płeć: Mężczyzna ![]() |
mysle ze chodzi o dziennik Toma Riddla i ksiązke ktora znalazl Blake w tej Bibliotece Bodeliana
-------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
matips |
![]()
|
QUOTE(Zakohana w książkach @ 04.11.2007 21:28) W ten sposób HP jest związany z większością ksiażek na moich półkach. ![]() Chodzi mi bardziej o coś charakterystycznego dal obu książek (dla ułatwienia dodam, że nie chodzi tu o czły cykl HP) Też czytam w większości fantastykę, ale innymi tomiskami nie pogardzę. Endymion Spring nie czytałem, więc ja odpowiedzi nie udzieję. -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zakohana w książkach |
![]()
|
QubaNowy, pytanie twoje.
-------------------- |
QbaNowy |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 458 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Ci to przyszło do głowy??? Płeć: Mężczyzna ![]() |
niestety musze oddac je kolegom (i kolezankom
![]() ![]() O! juz mam: Wymien wszystkich Charłakow jakich poznal Harry (procz 7cz.) i napisz w jakich okolicznosciach dowiedzial sie ze nimi sa. Ten post był edytowany przez QbaNowy: 04.11.2007 22:14 -------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
matips |
![]()
|
1. Fig; po ataku dementorów - 5 tom
2. Filch; został zaciągnięty do pokoju filch i tam przeczytał list wmiguroku -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Claudia_Black |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 169 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
1. Pan Filch - został przez niego złapany i on gdziesik polazł. Zauważył kopertę z Wmiguroku, i nie zdążył jej schować, zanim Filch przybył. I wtedy się dowiedział.
2. Pani Figg - sama mu powiedziała, gdy odprowadzała jego i Dudley'a na Privet Drive. Myślę, że można mnie zrozumieć? -------------------- No escaping though you're running, you cannot find home
Drowning in your desperation... |
QbaNowy |
![]()
|
Nom, pytanie twoje Matpis bo byles pierwszy
![]() Ten post był edytowany przez QbaNowy: 04.11.2007 22:30 -------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
matips |
![]()
|
Nie wiem, nie wiem, nie wiem.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post był edytowany przez matips: 04.11.2007 23:30 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czym charakteryzuje się Aknahab?
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tym, że jest często mylona z elfami. Wygląda jak malutki człowiek, ale całe jej ciało jest pokryte grubym czarnym włosem, ma też dwie pary rąk i nóg. Jej skrzydła są grube, zaokrąglone i błyszczące, zbliżone do skrzydeł żuka. Składa do pięciuset jaj na raz i zakopuje je. Ma dwa rzędy ostrych, jadowitych zębów.
EDIT: (Chodzi oczywiście o bahankę) Ten post był edytowany przez Ramzes: 05.11.2007 01:17 -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak. Pytaj.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kto jest autorem dzieła Filozofia okultyzmu i jaki ma ona związek (ta postać oczywiście) z HP?
-------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
matips |
![]()
|
Filozofia okultyzmu została napisana przez Henryka Korneliusza Agryppę.
ps. Dlaczego takie pytanie -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Ramzes |
![]()
|
A druga część pytania?
Ps. Bo chciałem zapytać o tę postać, ale nie w sposób bezpośredni, tylko właśnie poprzez dokonania, prace itp. Od jakiegoś czasu (napisałem to zresztą parę stron temu) nie zadaję typowych zagadek z treści HP, tylko wyszukuję przeróżne odwołania Rowling do mitologii, historii, kultury itp. Teraz akurat była historia. Nie zamierzam promować okultyzmu, żeby nie było, ani pokazać, że HP to książka okultystyczna. Jeśli tak to ktoś odebrał, to spieszę z informacją, że tak nie jest. -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Henryk Korneliusz Agryppa, autor "Filozofii okultyzmu", to jedna z postaci z kart z czekoladowych żab, o których mówi Ron w tomie pierwszym.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Ramzes |
![]()
|
Tak, dokładnie. Jedna z dwóch, których mu brakuje. Pytaj
-------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
matips |
![]()
|
Był czarodziejem, astronomem i alchemikiem. Ja widzę to powiązaniez niektórymi kierunkami nauk hogwardzkich.
QUOTE(wikipedia) Wedle legend sprzedał duszę diabłu (...). Opowieści związane z Agrippą są przerysowanym obrazem człowieka renesansu trudniącego się tylko zdobywaniem wiedzy. Wedle nich potrafił przenikać przez kraty więzienne, zamieniał złote monety w ślimaki i podróżował z czarnym psem. Tu mi pachnie Voldemortem. ![]() -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Wymień 8 osób, które groziły Harry'emu śmiercią (niekoniecznie musiała to być realna groźba) i 3, które ocaliły Harry'emu życie.
Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 05.11.2007 17:03 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
matips |
![]()
|
1. Ten, którego imienia nie wolno wymawiać.
2. Draco Malfloy 3 .Snape 4. Quirel (?) 5. Lucjusz Malfloy 6. Belatrix Lestrange 7. Ron (strzelam, w żartach) 8. Hermiona (j.w.) ad. 2) 1. Ron 2. Hermiona 3. Snape 4. Dumbledore -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 09:02 |