QUOTE(matoos @ 11.05.2008 21:47)
Owca i teraz odejmij sobie ze swojego IPhona funkcjonalność, jak to nazwałaś darmowych gierek i programików. Bo to nielegalne i musisz shackować firmware żeby cokolwiek z tego używać, a wtedy tracisz gwarancję i prawdopodobnie każdy kolejny update firmware będzie ci wsio psuł.
Excuse moi?... Jak nielegalne? I co hackować? Osobiście zainstalowałam sobie z poziomu telefonu przez instalatorka trzy gierki i coś tam jeszcze, słownik jakiś chyba. Bez żadnego hackowania. I nie jest to żadne nielegalne oprogramowanie, zresztą wystarczy poczytać co nieco na Wikipedii, że o stronie Apple nie wspomnę. Pisałam już o tym wyżej. Na iPhone'a każdy może zrobić aplikację i ją udostępnić, są oczywiście trusted i untrusted i telefon ostrzega przy tych drugich. Zdaje się, że pomyliło Ci się z Nokią właśnie, na moja E65 sama osobiście szukałam cracka do World Clocka i takie to do blokowania klawiatury żeby zainstalować (bo super telefony Nokia z serii S60 takiego wypasu jak automatyczna blokada klawiatury bądź porządny budzik nie posiadają)... Nawiasem mówiąc iPhone takiego World Clocka tylko ładniejszego bez łaski ma w sobie od nowości.
Odejmij sobie ustawianie dowolnych dzwonków bez kupienia z appla, odejmij porządną mapkę, postaraj się używać tylko tej która przyszła z softwarem, zapomnij o funkcjonalności kopiuj+wklej, odbieraj mejla tylko przez pop3.
O dzwonkach już pisałam, bez problemu można to ominąć, mam w telefonie chyba z sześć dzwonków nie kupionych od Appla (zresztą od Appla w Polsce kupić się nie da, bo iTunes Store nie pozwoli założyć konta z polskim adresem). I w ciągu pięciu sekund potrafię wgrać
dowolny dzwonek jeden, pięć, dziesięć, ile chcesz. Normalnie, przez iTunes, bez żadnych hacków. Eeeee funkcjonalność kopiuj+wklej?... Że niby to taki wypas? Przy zwykłej telefonicznej klawiaturze? No nie żartuj

. Za to dostaję tyle funkcjonalności przy samym pisaniu, tak nieporównywalnie lepszej niż w zwykłym telefonie, że kicham na wklejanie. A maila możesz ściągać przez to drugie też (imap czy jak to się tam nazywa), pyta przy konfiguracji. Mój plusnet i tak na pop3 lepiej działa (albo ja nie umiem czegoś tam ustawić), więc nie ma o czym mówić. W kompie też używam pop3 (przez Thunderbirda). O mapkach też pisałam, są super, owszem używam. Sto razy lepsze od mapek Nokii, w dodatku darmowe.
I zostaje ci średnio ciekawy telefon. Jedyne z czym się zgodzę to intuicyjny interfejs. Ale żeby cokolwiek zrobić z IPhonem trza itunes instalować, a to dla mnie osobiście jest deal breaker. I klawiaturka jest kwestią gustu, mi osobiście nie bardzo opowiada. Powierzchnia ekranu, fajnie, tylko po co, nie od tego mam telefon żeby na nim filmy oglądać. Flasha nie obsługuje, filmiki z youtuba tylko.
Że po shackowaniu firmware jest fajniejszy to imho go nie ratuje, w ten sposób to i z ipoda można zrobić w miarę dobry odtwarzacz. Tylko po co jak możesz kupić lepszy i taniej?
Żeby daleko nie szukać.Według mnie zostaje zajefajny telefon z mnóstwem zajefajnych funkcji

. Poza tym znów się mylisz - do zgrania fotek na kompa iTunes nie jest potrzebne. Mnie osobiście iTunes absolutnie nie przeszkadza, zdążyłam się przyzwyczaić przy iPodzie Młodego. Jedyna różnica to taka, że w przypadku PC Suite Nokii zgranie pięciu piosenek do telefonu trwa dobre piętnaście minut. iPhone te siedem płyt syncował może z pięć. Dzwonki nawet nie zauważyłam kiedy, tak szybko to idzie. No i co powiesz o ładowaniu przez usb

? Tylko Motorola V3 z posiadanych przeze mnie telefonów dysponowała tą funkcją. Do Nokii trzeba kupować specjalny kabel, bodajże 300 zł kosztuje. Żeby ładował. A i to nie każdy telefon. I któryż to telefon tak obsługuje tego Flasha?... Owszem, Nokia 5300 obsługiwała, zabawne to nawet było, miałam taką. Tylko co z tego, do animowanych temacików może i się to przydawało, ale do czego więcej przy S40 niby?... O hackowaniu już pisałam, nic z tego co tu napisałeś się według mnie nie zgadza. Ta Nokia N810 ładna nawet, możliwe też że bardzo dobra. Tyle że... to chyba nie jest telefon? To się zdaje się tablet nazywa, o ile się nie mylę?