czadowa_
09.07.2004 20:11
W którym momencie w ogóle bylo o usuwaniu
blizny???
Blizna była radarem i radarem pozostanie,of kors miała duże
znaczenie.
Tylko czy teraz H i V bedą odczuwali nawzajem swoje uczucie
(bądź "wnikali" w siebie) bo walce w DoM...
powiem jegno nie chciałam bym miec takiej blizny
nawet jeśli byłaby to najsławniejsza blizna na świecie i dostawałbyś za nią miliard dolarów tygodniowo?
ostatnio mój kumpel tak się wywalił że ma blizne Pottera na czole
Black Syriusz
04.07.2005 23:32
moze ksztalt blizny cos znaczy
Dlaczego wszyscy a chociaż większość z was uważa że blizna jest pozostałością po Voldemorcie? Czemu nie bierzecie pod uwagę możliwości że blizna jest częścią tarczy ochronnej danej mu przez matkę? I dlatego Pottera bolą okolice czoła gdy Voldemort daje o sobie znać lub chce przełamać wszelkie "linie ochronne" Harry'ego. W książce zostało mocno podkreślone że Lily Potter była świetna w Urokach i Starożytnej Magii, moim zdaniem może to być pozostałość właśnie po niej. Starożytna magia na pewno niesie za sobą szereg symboli itp -> dlaczego więc nie błyskawica???
grlouiee
08.07.2005 19:16
Napewno blizna ostrzega Harry'ego, że gdzieś w pobliżu czaji się Stary Voldzio

. Ale dlaczego ma akurat kształt błyskawicy ? :>
Może dowiemy się tego w następnych tomach !

-------------
Nie mów nic, za mało o mnie wiesz
QUOTE(hiob27 @ 05.07.2005 12:29)
Dlaczego wszyscy a chociaż większość z was uważa że blizna jest pozostałością po Voldemorcie? Czemu nie bierzecie pod uwagę możliwości że blizna jest częścią tarczy ochronnej danej mu przez matkę? I dlatego Pottera bolą okolice czoła gdy Voldemort daje o sobie znać lub chce przełamać wszelkie "linie ochronne" Harry'ego. W książce zostało mocno podkreślone że Lily Potter była świetna w Urokach i Starożytnej Magii, moim zdaniem może to być pozostałość właśnie po niej. Starożytna magia na pewno niesie za sobą szereg symboli itp -> dlaczego więc nie błyskawica???
Tu sie zgadzam ,a i jeszcze ta blizna przeciez mogla powodowac,ze Harry mial takie prorocze sny ?? To,ze Artur Weasley zostal zaatakowany w V tomie ??np ..to tez moze byco to no i oczywiscie Harry odczuwa tez humory naszego poczciwego Voldzia (ha poczciwego,alem zem wala

) jak Voldek byl zly to Harry to odczuwal..ale czy przez blizne to nie wiadomo
blizna to coś w rodzaju symbolu tylko. symbolu pokonania Lorda Voldemorta. symbolu ochrony danej przez matkę. wszystkiego. ale to tylko symbol.
No i nie sądzę, by dało się ją usunąć na zawsze(najwyżej ukryć - tak jak Tonks wspominała, że pewnie chciałby), bo na początku 1 tomu Dumbledore powiedział, że nawet gdyby mógł to, by tego nie zrobił.
Myślę, że ta blizna pomoże Harry'emu w pokonaniu Voldemorta raz na zawsze.
grlouiee
11.08.2005 11:53
Blizna napewno "odzwierciedla" zachowanie Voldemorta, boli gdy jest zły lub gdy się bardzo z czegoś cieszy. Ciekawe co stanie sie w VII tomie ksiażki, jesli ostatnim slowem ma być wlansie BLIZNA! Może sama zniknie, gdy HP calkiem pokona Czarnego Pana ..

--> no co lubie Happy End`y
paciorek
11.08.2005 13:23
No wiec wedlug mnie blizna Harry'ego bedzie mala jakas wazna role w 7 czesci
Alexa666
11.08.2005 13:26
ja chciałam tylko wtrącić, że tytuł tematu jest błędny bo powinno być 'Blizna Harry`ego', joł!
Też tak myśle, w końcu wszystko ma się wyjaśnić... A z blizną Harry'ego jest związane wiele rzeczy... Zastanawia mnie na przykład to dlaczego jest w kształcie błyskawicy..
angela^^
11.08.2005 13:28
No wiec wedlug mnie blizna Harry'ego bedzie mala jakas wazna role w 7 czesci
co do tego jestem pewna, ale watpie zeby zniknela. mysle ze hest to znak ktory odroznia pottera od innych czarodzieji i juz zostanie do konca.
Alexa666
11.08.2005 13:32
QUOTE(Nadka @ 11.08.2005 14:28)
Zastanawia mnie na przykład to dlaczego jest w kształcie błyskawicy..
żeby ładnie wyglądała (to ironia jakby kto nie zajarzył bazy), a zarazem była prostym wzorem, bo wyobrażasz sobie bliznę w kształcie serca albo słońca? tak to przynajmniej mugole mogli sobie myśleć, że to po prostu zbieg okoliczności.
Oczywiście, że nie zniknie... Jeśli nie znikneła po miesiącach, ani latach, to raczej wątpie w to, aby nagle w VII tomie znikneła..
PS Angela, tak, jesteś wszechwiedząca ;D
żeby ładnie wyglądała (to ironia jakby kto nie zajarzył bazy), a zarazem była prostym wzorem, bo wyobrażasz sobie bliznę w kształcie serca albo słońca? tak to przynajmniej mugole mogli sobie myśleć, że to po prostu zbieg okoliczności.
No, ale jakieś wytłumaczenie tego musi być... czemu nie wygląda po prostu jak zwykłe rozcięcie? Równie dobrze mogła to byc zwykła prosta linia, nic kłopotliwego
angela^^
11.08.2005 14:09
Oczywiście, że nie zniknie... Jeśli nie znikneła po miesiącach, ani latach, to raczej wątpie w to, aby nagle w VII tomie znikneła..
chodzi o to ze sa spekulacje ze jak harry pokona voldka to ta blizna zniknie jako ze zniknie sam czarny lord. mnie jednak np. jakos to nie przekonbuje.
No, ale jakieś wytłumaczenie tego musi być... czemu nie wygląda po prostu jak zwykłe rozcięcie? Równie dobrze mogła to byc zwykła prosta linia, nic kłopotliwego
zgadzam się z Nadką. moze nie 'musi' ale raczej sklanialabym sie ku temu ze ta blyskawica nie tak po prostu 'bo tak wyszlo'
QUOTE(angela^^ @ 11.08.2005 15:09)
chodzi o to ze sa spekulacje ze jak harry pokona voldka to ta blizna zniknie jako ze zniknie sam czarny lord. mnie jednak np. jakos to nie przekonbuje.
Hmm, no mnie też nie... Takie rzeczy zostają na całe życie... Niby to magiczny świat, ale jedenk ja również uważam, że blizna pozostanie...
Alexa666
11.08.2005 15:06
może dlatego tak wygląda bo to jest blizna bo zaklęciu, a nie zwykłym wypadku?
To by było za proste, Rowling jak już coś wymyśli jest skomplikowane, bez obrazy
grlouiee
13.08.2005 09:15
Ostatnim słowem w VII czesc jest właśnie BLIZNA , to ciekawe w jakim kontekscie jest ona tam napisana
QUOTE(grlouiee @ 11.08.2005 12:53)
Blizna napewno "odzwierciedla" zachowanie Voldemorta, boli gdy jest zły lub gdy się bardzo z czegoś cieszy. Ciekawe co stanie sie w VII tomie ksiażki, jesli ostatnim slowem ma być wlansie BLIZNA! Może sama zniknie, gdy HP calkiem pokona Czarnego Pana ..

--> no co lubie Happy End`y

Happy End? Straci cala slawe?

i napisza w Proroku Codziennym: Harry Potter zniknal. Na miejscu smierci Voldzia znaleziono cialo Voldzia i chlopaka podobnego do p. Pottera.
-To na pewno nie Harry!-oznajmil wczoraj pan Seamus Finigan- Siedem lat z nim bylem w dormitorium, wiec go znam! TEN CHLOPAK NIE MA BLIZNY!!!
Ekstra zakonczenie

Nie zgadzam sie z tym ze blizna zapewnia mu ta czesc mocy Voldemorta. (jak bylo gdzies w pierwszych postach). To na pewno zalezy od czegos innego.
Juz bardziej wydaje mi sie prawdopodobna ta wersja z tym ze to pozostalosc po magii ochronnej. Dlatego boli go gdy naruszone rozne zabezpieczenia.
A dlaczego boli go gdy np. Voldemort sie zlosci ? Bo Harry jest z nim powiazany, a skoro blizna jest fizycznym oznaczeniem magii ktora ma go przed nim chronic wiec sie odzywa ze cos jest nie tak.
A może to, że blizna jest w kształcie błyskawicy zapowiadało, że Harry dostanie miotłę "Błyskawicę" na urodziny?

Ludzie, co się z wami dzieje. Zgadzam się z Alexą.
Blizna jest ważna sama w sobie, a nie jako kształt błyskawicy. Mogłaby być strzała, bez znaczenia. Chyba bardziej istotne są jej właściwości...
Moze na poczatku JO nie myslala specjalnie czy blyskawica ma cos znaczyc. Ale wydaje mi sie ze wraz z rozwojem opowiesci jednak przypisala jakas wlasnosc/historie do jej ksztaltu. Moze juz teraz ja poznamy ? W 6 tomie ?
Puszczyk
05.11.2005 22:32
A ja dostałem normalnie objawienie - ta błyskawica to pozostałość po ewolucji z pikaczu.
och, ale śmieszne

Blizna będzie odgrywała jakąś rolę na pewno... Wiadomo, że ostatnim słowem siódmej części ma być "blizna"... ale może to będzie niezbyt ważne...
W ogóle widać jak ta książka dojrzewa. Porównajcie sobie pierwszą i drugą część z piątą, na przykłąd! W trzeciej zaczna się robić już bardziej interesująco, a czwarta i dalej to już pociag jedzie pełną parą...
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę