Coś nowego - Mogę spróbować
Jakie jest wytłumaczenie niezwykłego szczęścia Harry'ego.
Jeśli świat Rowling jest kompletny musi istnieć jakiś powód inny niż przypadek, że Potterowi zawsze udaje się umknąć śmierci. Coś oprócz bariery od matki musi w ostatnich częściach pomagać Harry'emu.
Dlaczego tak się dzieje ? Decydującą rolę ma tu przepowiednia.
Pisałam już że Voldemort cały czas nieświadomie ją wypełnia. Jest bardzo prawdopodobne że używając krwi Harry'ego dał właśnie jemu jedyną możliwość pozbycia się go całkowicie jak to zostało przepowiedziane.
Przecież wcześniej nie miał chyba mocy by go zabić, nawet Avada odbita od tarczy jego matki nie spowodowała jego śmierci. Bardzo ważny jest fakt że przepowiednia cały czas jest w trakcie spełniania.
A teraz mogę przedstawić możliwy dalszy przebieg wydarzeń.
Nie wiadomo czy gdyby Potter trafił teraz Avadą w Voldemorta to ten by zginął. Czy to że w ich żyłach płynie ta sama krew ze śladem ofiary matki Harry'ego pomoże w tym wypadku. Poza tym warunek że tylko Potter ma moc by zniszczyć Czarnego Pana został spełniony dopiero niedawno. W przepowiedni napisano że
Voldemort naznaczy go jako równego sobie. Możliwe że naprawdę powinni mieć równe szanse na wygraną, a Harry jeszcze się czegoś nie nauczył albo nie odkrył (dlaczego nie udało mu się wejść do zamkniętej sali skoro podobno jest pełen mocy która tam się znajduje). Nie wiemy co takiego może być dla Voldemorta
gorsze od śmierci, Harry nie jest w stanie pokonać go w zwyczajnej walce więc pewnie odkryje co oznaczają słowa Dumbledora i ta wiedza da mu moc.
Ale dopóki warunki przepowiedni nie będą spełnione Voldemort może sobie próbować zabijać Pottera niczym właściwie nie ryzykując, ale za to niszcząc sobie nerwy, a gdy Harry będzie gotowy rozpocznie się walka która zdecyduje o
przyszłości świata czarodziejów.
Nikt nie powiedział, że przeznaczenie jest sprawiedliwe.
- Nigdy nie jest dla tych którzy chcą być nieśmiertelni i rządzić światem.
http://forum.freeware.info.pl/gry/last-of-us.htmlTaka teoria wyjaśnia całkiem nieźle powód całego tego szczęścia Harry'ego i kłopotów Voldemorta ale to tylko jedna z możliwości. Powiedzcie co o tym myślicie.