Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Manga i Anime
Magiczne Forum > Kultura > Kultura
Pages: 1, 2, 3
Syriusz_Black
Ten temat już był, ale sądzę, że można go reaktywować, bo jest częścią kultury..

Czytacie/ oglądacie/ rysujecie coś??

Ja ostatnio zacząłem oglądać Fushigi Yuugi biggrin.gif
sasilla
Tak. biggrin.gif

Czytam. M.in. Chobits, OMG, Hellsing, Slayers i inne. Wszystko co mi w lapki wejdzie.

Ogladam. Ostatnio: Trigun, Dragon half, Excel saga, kawalkami Full Metal Panic (caly czas czekam, az sie calosc posciaga) i cos w czym sie zakochalam czyli Puni Puni Poemy. Wszystkim polecam (sorry, poprawka. Polecam wszystkim, ktorzy czuja sie wystarczajaco dorosli, bo momentami jest... achem...) I tak Futaba rzadzi! tongue.gif

Rysuje. O np. <klik>. Inne roznosci tu. Ostatnio jakos stracilam nastroj, do rysowania, ale moze kiedys...
kubik
Jezu podziwiam Kobayashi Yumiko za role Puni co za głos *_*
sasilla
Yap, yap!
Zwlaszcza taa... predkosc! Ja sie zakochalam.
MeGi_16
no ja już teraz to tak niebardzo,ale w wieku chyba 12,czy 13 lat pasjonowałam się tym trochę.do dziś uwielbiam Neon Genesis Evangelion i strasznie żałuję,że przestali wydawać go w polskiej wersji językowej.sprzedawali go tylko w jednym kiosku na osiedlu obok i cóż to była za radość kiedy pojawił się "nowy".a tym wszystkim zaraziła mnie siostra,wiadomka,że od Sailor Moon się zaczęło,później Kawaii...a i lubiłam też oglądać sobie Macrossa i Tenchiego tongue.gif Taa Tenchi Muyo wymiatał,ale Evangoliona u mnie nic nie przebije,to było całe moje wczesne dzieciństwo biggrin.gif
dzięki za ten temacik,chyba zaraz sobie wyszukam te zakużone z lekka "ksiażeczki" i po przeglądam smile.gif
Potti
w sumie lubilam mange przez ok. rok. z samej mangi nie lubilam nigdy egmontu, nie wliczajac w to edenu, ktory kawalkami byl dla mnie poezja (,,Gdybym byl Bogiem inaczej urzadzilbym swiat, ale gdyby ktos zapytal mnie jak bym to zrobil- nie przychodzi mi do glowy zaden inny, lepszy sposob'', ,,Placz poki mozesz, bo kiedys moze zabraknac ci lez''). cenilam JPF i dluugo polowalam na X-a, az w koncu posiadlam na wlasnosc kilka tomow, slyszalam mnostwo pochwal w strone Chobitsa, ale mi sie nie podobal, Slayersi na papierze stracili swoj urok, a OMG przefrunal mi gdzies kiedys ktorys tom, ale nie byl pierwszy i nic nie zapamietalam. teraz jestem najbardziej na etapie waneko, chociaz juz mnie to w sumie nie obchodzi, lubie w empiku przeczytac przypominajacego telenowele Marsa, Rei jest dla mnie boski. choc to prymitywne. podoba mi sie wlasnie taki mdly styl Fuyumi Soryo i faceci w stylu Kashino i Aloszy. kiedys zagladalam tez do mangamixu, a wczesniej kupowalam kazdy nr kawaii... ale to bylo dawno i nieprawda.
w anime moje doswiadczenie jest jeszcze mniejsze. zaczelam od slayersow, poprzez wszystkie mangi puszczane na tvn7 (jesli nie liczyc oczywiscie fascynacji sailorkami, w wieku jakichs 6 lat). potem w koncu obejrzalam nge, ksiezniczke mononoke, pare innych. widzialam kilka wyrwanych z kontekstu odcinkow chobits i wolfs rain, bo wiecej mi sie nie sciagnelo. nastepnie przy szczesliwszym podejsciu fragmenty jakichs serii, glownie shojo, ale dokladniej nie pamietam. sledzilam tez to co lecialo na Hyperze, ominely mnie niestety cacka lecace na niemieckiej vivie- bo tegoz jezyka nie znam i znac chyba nie bede. na spirited away w kinie nie bylam, bo jakos mi przelecialo kolo nosa.
co wiecej? kwestie takich dzialow mangi jak yaoi sa mi zupelnie obce. bylam w wawie na konwencie kiedys, calkiem spoko bylo, ale slaba organizacja. podobali mi sie jedynie ludzie i sala z projekcjami. no i sklepik. rysowalam kiedys, czesto przerysowywalam, probowalam uczyc sie z podrecznikow typu ''jak powstaje manga''. w koncu zaczelam sama tworzyc, ale tak sobie wychodzilo i wszystko podobne.

no a teraz wole inne dziedziny sztuki, ale ta podziwiam w pewnym sensie.
Pawelord2
Mam 7 tomików Naruto a na dysku 102 odcinki anime o tym samym tytule ;]
I w sumie to dzięki sieciom IRC i BT mogę sobie oglądnąć większość znanych serii anime czy też poczytać mangi w wersji elektronicznej... chwała internetowi... szczególnie teraz kiedy mangazyn padł definitywnie a kawaii jest... no pominmy jakie jest ;p
"...P..."
MeGi_16
taaa kawaii to już teraz niestety nie jest takie jak było kiedyś...
a sailorkami to sie chyba wiekszosc dziewczynek kiedys interesowala.niektore rozwijaly to,a inne na nich poprzestawaly...
a pamietacie taki kanal jak Polonia 1 ?na bank biggrin.gif tam to sie dopiero dzialo...a jak ja kochalam Tsubasę biggrin.gif przezywalam wtedy ogromna fascynacje pilka nozna i mimo ze jestem baba to do tej pory ladnie wymiatam w pile dzieki memu kuzajowi.oczywiscie Yattaman,Generał Daimos i te inne biggrin.gif
Potti
ja pamiętam, że przypomniałam sobie o starych, dobrych Sailorkach, kiedy kupiłam specjalne wydanie kawaii o nich [: a właściwie kiedy o nim usłyszałam i poleciałam do kiosku. wtedy się tak podnieciłam, bo dość sporo wspomnień mi się z tą bajkąwktórejwkażdymodcinkusiętosamodzieje wiąże. strony k. wydawały mi się takie przepełnione świętością i w ogóle nastrój był uroczysty i było fajnie ;pp

ale jakto zwykle bywa- jedno wydarzenie może wszystko zepsuć i za sprawą nie przytoczę kogo (pzdr... x) nastawienie do tej uroczej anime mi się zepsuło [: ale ta z jowisza rlz, chociaż nie pamiętam jak ma na imię.
Lady A.
Ja dopiero niedawno przekonałam się do mangi&anime.
W wakacje, ot tak - z nudów- zaczęłam oglądać na Hyperze 'Tajemnice Przeszłości' i muszę przyznać, że wciąga turned.gif
sasilla
Mako. Jowisz nazywala sie Makoto (chyba) Kinoh. Nazwisk dobrze juz niestety nie pomne.

Ale nie ma i tak tongue.gif. Sailorki rzadza. Ja do tej pory mam tak ogromny sentyment, ze poezja. Zwlaszcza manga byla piekna. W anime sporo zepsuli, splycili bohaterow i wtrynili za duzo wrogow.
Mimo to, ja i tak musze sobie kiedys posciagac calosc i jeszcze raz popatrzec. Mile wspomnienia warto pielegnowac. ^^
Syriusz_Black
QUOTE(Lady A. @ 06.10.2004 22:40)
Ja dopiero niedawno przekonałam się do mangi&anime.
W wakacje, ot tak - z nudów- zaczęłam oglądać na Hyperze 'Tajemnice Przeszłości' i muszę przyznać, że wciąga turned.gif
*

No ja właśnie mówię o Fushigi Yuugi biggrin.gif Te Tajemnice przeszłości..
Za 15 minut kolejny odcinek biggrin.gif

Najlepszy był Nuriko... no ale niestety... kaput... no brand heroes...
BlackOmen
Kiedys bardzo lubilem mange i anime. Aktualnie od niechcenia cos sobei obejrze albo przeczyta. Ostatnio zabralem sie za X`a i Batlle Angel Alita (pozyczam od kolezanki z klasy). Musze obejrzec Wolfs Raina Scrapped Princesse i kiedys wypadalo by Saint Seya Hades Saga (czy jakos w ten desen) obejrzec cale ale pierwsze odcinki mnie zniechecily. No i musz epowiedziec jeszcze ze Azumanga wymiata. Codziennie pod koniec wakacji sobie przed snem puszczalem kilka odcinkow albo w ciagu dnia. Bardzo fajne anime.
I nie ograniczajcie sie tylko do mangi. Amerykanskie komiksy sa rowniez warte przeczytania. Nieznosze mangowcow ktorzy po za mangami niczego innego nie trawia i sa zamknieci w swoim malutkim swiecie.
Neonai
Kiedys lubilam mange jako rodzaj sztuki, teraz przestało mnie to pociagac. Ogladalam tez namietnie Inuyashe mimo iz byl po niemiecku XP

Ooo Polonia 1 kiedys to byl kanał namber łan!:D Gigi, sally czarodziejka XD yattaman, cos tam z kalendarzem, fajne to bylo..i jeszcze cos tam z pilka nozna XD
BlackOmen
To byly czasy turned.gif
Neonai
POwiedział z refleksją Blackomen po czym pogładził sie po długiej brodzie.
BlackOmen
Cicho dzisiaj sie ogolilem z tego swojego pseudozarostu.
kubik
A oglądał/a ktoś/aś z was Blood the last vampire?
matoos
Ja. Fajne wytłumaczenie Wietnamu biggrin.gif
kubik
E tam, taki wypadek przy pracy tongue.gif
ale fajna była walka w hangarze i panika pielęgniarki smile.gif
podobno istnieje cała manga z ta sayą mad.gif nie widziałem niestety
matoos
Ja też nie. Ale rzeczywiście wydaje mi się że ją widziałem gdzieś na IRCu... Sprawdź kanał #mangaproject na serwerze irc.irctoo.net biggrin.gif
Syriusz_Black
QUOTE(Neonai @ 07.10.2004 19:34)
Kiedys lubilam mange jako rodzaj sztuki, teraz przestało mnie to pociagac. Ogladalam tez namietnie Inuyashe mimo iz byl po niemiecku XP

Ooo Polonia 1 kiedys to byl kanał namber łan!:D Gigi, sally czarodziejka XD yattaman, cos tam z kalendarzem, fajne to bylo..i jeszcze cos tam z pilka nozna XD
*

Oj było było...

Gigi Sallivan i białe majtki biggrin.gif
A generał Daimos??
kubik
czy to przypadkiem nie podchodzi pod kategorie "anime" ? tongue.gif
Potti
ale tu chodziło o to czy ''czytamy/oglądamy/rysujemy coś'', Kubik ;p a to, że to to się różnie nazywa to trudno.

btw, Syriusz Black-> Fushigi Yuugi jest prawie tak jednolite jak mój kochany Mars, chociaż mieści się w zupełnie innych realiach =)
Sumiko
raczej nie czytam.
za to oglądam.
namiętnie Spirited Away i Mononoke Hime na dvd.
w tv Cowboy Bebop jak daja.
na kompie Fruits Basket, co jest najlepsze-najlepsze-najlepsze a jak ktoś powie, że nie, to w pysk. boję się tylko końcówki obejrzeć, bo wiem, że załapie depreche, że już tego nie ma =/ ale i tak to jest the best o!!
Syriusz_Black
QUOTE(Potti @ 08.10.2004 21:46)
btw, Syriusz Black-> Fushigi Yuugi jest prawie tak jednolite jak mój kochany Mars, chociaż mieści się w zupełnie innych realiach =)
*

Ehh biggrin.gif Ja to w sumie oglądam dla brechty... tyle tam się dzieje biggrin.gif
Transwestyci, zboczeńcy i inni biggrin.gif
Potti
a jak kiedyś oglądałam Sailor Moon to taka dziewczyna starsza do mnie z tekstem: ''tam się ciągle to samo dzieje, nawet ubrań nie zmieniają'' [;
kubik
o ja przepraszam ale przez serie r do s a potem do stars strój sailorek sie zmieniał nie mówiąc juz o stroju Tsukino czarodziej.gif
Eva
Hy u mnie w szkole (podstawowka, 3 klasa chyba) byl szal na Sailor Moon i pamietam jak sie wszystkie dziewczyny w to bawily ^^

A ja chyba bylam zlym charakterem. (bo nie ogladalam)
Enaj
wspominając zamierzchłe czasy raczkujacego u Nas ryneczku anime i mangi nie sposób zapomniec o początkach.
Pierwszą stacją która pokazywała w polskiej tv anime nie była polonia jednen ale TELE 24 (prywatna stacja, która została przemianowana i wchłonieta przez polonie1 ) dry.gif . To tam szedł "włoski" Yattaman, Gigi, Kapitan daimos, i nie wspomniane, a nie przez wszystkich zapomniane anime spotrowe, jak...... Pojedynek aniołow ! :)anime o grze w siatkówke.

Jezusicku jeden mecz trwał kilka odcinków, te emocje, te mysl,i te cudowne przypadki natychmiastowej prekognicji ruchów przeciwnika wink.gif nie wiem czy pamiętacie ale to chyba jedyne anime które nie miało tam żadnych powtórwek (a szkoda mad.gif ) i oczywiście Kapitan Tsubasa haaaaaa o tym to nawet nie trzeba wspominac (boiska wielkości globu.. hihi, mecze po 10 odcinków i finały mistrzostw świata młodzików w Europiee uhmmm miodzio:)
Jeszcze pamietam te okrzyki Onego (czy jak jej tam było dry.gif ) GAMBARE!!!!! GAMBARE !!!!!!!!!! i bębny i flagi tongue.gif ooo u nas by sie taki prawdziwy doping przydał wink.gif chociarz po ostatnim meczu z Walią wczoraj dry.gif może i taki mamy biggrin.gif chyba że to był cud huh.gif hehe
GrimmY
manga i anime. kasa nie sypie na prawice i lewice, ale mniej wiecej raz na miesiac staram sie zakupic jeden tom. poki co udalo mi sie zebrac calego exaxxion'a sonody , bardzo przyjemnie mi sie czytalo, nie ma to jak pelen realizm w odzwierciedleniu walk duzych robotuf. eden - na razie mi sie srednio podoba jesli chodzi o fabule, ale teksty maja niezle, coz zobaczymy co bedzie w trzecim tomie (na razie mam tylko dwa). pochwalic sie jeszcze moge tym ze mam wszystkie zeszyty evangeliona jakie wychodzily w polsce swego czasu, gdzies tak na poziomie odcinka#17 anime. (teraz chyba od nowa ida).
z anime - raczej klasyki. posiadam akire, ghost in the shell (moje ulubione tytuly do dzis). macross plus'a i ninja scroll'a jeszcze z oferty secret service i czuje sie z tego powodu dumny :D. dobzre bawilem sie przy evangelionie zarowno prz serii tv jak i filmach kinowych (moze troche za duzo filozofowania).
przymierzam sie do serii tv ghosta.
a no i oczywiscie dragon ball'a mam w malym paluszq :F ech, stare, dobre czasy...
Syriusz_Black
Ha.... zapomnieliście o Cubasie!!!
A w ogóle to jeszcze Dragonball...
Takie kurcze wypasione bajki...
Enaj
Syriusz

Tsubasa, Tsubasa wink.gif
(znam takich co by za taką profanacje ukamienowali orzechami kokosowymi hihi wink.gif )

Enaj
LUDZIE !!! od dziś zaczyna sie 15 miedzynarodowy FESTIWAL KOMISKU W ŁODZII !!!!!!!! (trwa do niedzieli)

byłam na kilku u było fajnie teraz nie mogę cry.gif cry.gif cry.gif kto pójdzie za mnie i opowie jak było ??????
BlackOmen
Tam nie bedzie wg. mnie najbardziej propagowana manga tylko dobre amerykanskie i polskie komiksy ktore posiadamy (Wilq,48 stron pozycje obowiazkowe user posted image ). Mangowcy przewaznie maja swoje konwenty. Dawno mnie na takowym niestety nie bylo. Jak jacys z glowa na Karku sa w Lodzi to mozliwe ze konwent bedzie polaczony z festiwalem. Ech... szkoda ze musze gnic u siebie a bym sobie wyjechal. user posted image
Enaj
Z tego co pamiętam 2gi dzień zawsze jest na MANGOWO, w salach puszczają Anime za friko:D jest wielkii kiermasz sprzedają mangi, fanziny ,nawet celuloidy z niektórych anime biggrin.gif ceny są różniaste... (bilet na festiwal jest ważny do jego zakonczenia) Wogóle jest fajnie, ale tym razem mnie to ominie sad.gif

Dlatego jak coś będziecie wiedzieli o tym festiwalu dajcie znać wink.gif

BlackOmen
To mangowcy polaczyli sie z innymi
Enaj
kiedy ja tam chodziłam komiksy Marvela,

takie jak spiderman czy fantastic 4 leżały zaraz obok starych wydan

fantastyki
border='0' style='vertical-align:middle' alt='biggrin.gif'

/> i spolszczonych tomów mang wydawnictwa JPF

/>jak dla mnie to wyglądało na totalny pokój
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='rolleyes.gif' />

/>Magia poprostu magia
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='biggrin.gif' />

border='0' style='vertical-align:middle' alt='czarodziej.gif'

/>
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/czarodziej.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='czarodziej.gif' />

/>
BlackOmen
To jest wlasnie dobry spokojny konwent. Cos al`a dawnych Implantow. Ech t bylyc zasy user posted image
GrimmY
Mangowcy przewaznie maja swoje konwenty. Dawno mnie na takowym niestety nie bylo. Jak jacys z glowa na Karku sa w Lodzi to mozliwe ze konwent bedzie polaczony z festiwalem. Ech... szkoda ze musze gnic u siebie a bym sobie wyjechal

hm. jak w moim malym miescie zorganizowali konwent mangi i anime, to po mniej wiecej 1h debaty poszlismy dumnym krokiem do parku na wino celem go wypicia. to dopiero byl konwent.
a czy wy pamietacie bajki na poloni 1? yattaman rlz \Ó/ \Ó/
Enaj
GrimmY niezły pomysł ale to już jak wiesz w ramach indywidualnego zwiedzania miasta hehehe wink.gif

Co do Yattamana to jedna z najśmieszniejszych anime które widziałam heheheheha

włoski dubbing, banda Drombo, to wszystko mówi za siebie buuhahahahaha laugh.gif
Syriusz_Black
Yataman, Yataman...
Yatapies i Yataryba biggrin.gif czy coś tam takiego było..
Enaj
i Yattapanda smile.gif biggrin.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif BUHAHaHahahaahhah..........

ach te stare dobre czasy rolleyes.gif
kubik
rany boskie dlaczego czuje sie strasznie

staro przez was co????
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/mad.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='mad.gif' />

border='0' style='vertical-align:middle' alt='cry.gif' />

/>
Enaj
Kubik nie czuj się staro

<głaszcze>

na otarcie łez :
href='http://www.usmieszek.prv.pl'

target='_blank'>http://www.usmieszek.prv.pl

Kiedy

powstawały Te anime nas jeszcze nie było na tej planecie
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/wink.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='wink.gif' /> sooo

don't worry be Happy !!!!!!!!!

/>Yeahhh

/>

/>

/>
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/czarodziej.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='czarodziej.gif' />
Syriusz_Black

href='http://www.parnasas.com/PopArena/Articles/witch.html'

target='_blank'>I jeszcze to

I się uśmiechnij... szukam

jeszcze linka jak Dragonball whazzzup robili

GrimmY
a zaloga g? kto ogladal zaloge g?! ;D

kacik starego pryka mozna by otworzyc ;]
kelyy
manga mnie nigdy za bardzo nie fascynowała,

po za oczywiście niepowtarzalnym Sailor Moon

style='vertical-align:middle' alt='biggrin.gif' /> ,

pamiętam jak to uwielbiałam jak miałam chyba 5, 6 i 7 lat...
Ale dobrze

to wspominam, ale tak po za tym nie oglądam nic z tych rzeczy, nie czytamk i

nie rysuje, chociaż strasznie mi sie podobaja te ich wielkie oczeta.

style='vertical-align:middle' alt='wink.gif' />
Enaj
masz racje Grimmy ten topic powinien być o

mandze a manga i anime to zupełnie inna bajka .. zakłądam nowy topic

style='vertical-align:middle' alt='smile.gif' />
Myśka
I zrobił się jeden.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.