Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: [muzyka] Polska Muzyka
Magiczne Forum > Kultura > Muzyka
Pages: 1, 2
Pottermenka
I tak najwieksze dno to Tede, 5 2 Dębiec ( ... w kraju bez pracy to my polacy - wiesz co to znaczy - to my polacy...), goya, kombi, ! IWAN ! i Delfin , Damian i Janoszowa.
Zreszta - wszystkie polskie hip-hopy ( sorry - fachowo - squady ; / ) to beznadzieja.
Kira
jest hip hop i hip hop.
Jutrzenka
Pottermenka - No sorry, Kombi możesz nie lubić ale nie mów, że to chłam. Oni grają dłużej niż Ty na świecie jesteś. Nie sądzisz, że trochę nie wypada oceniać ich po ostatnich 2 piosenkach? Poza tym z tego co napisałaś wynikałoby, że jest to zespół hiphopowy. O.o
voldius

class='quotetop'>QUOTE(Katon @ 29.04.2005 11:55)

class='quotemain'>Słyszeliście "Za szybcy się

wściekli" Pokahontaz (czy jak się ich tam pisze.....)?

/>"Ile dałbym by zapomnieć ten skandal żenującego klauna Klaudia ma

downa wszystkie chwile gdy debile te mają swoje złe chwile...." itd.

Fajne
border='0' style='vertical-align:middle' alt='smile.gif'

/>

Polski hiphop przypieprzył o dno i zagłębia się

w mule. "Czy wiedziałaś o moich zamiarach" i inne Donie zabijają

we mnie do cna wiarę. Co jakiś czas wychodzi coś lepszego (np. nowy

Grammatik, wspomniane Pokahontaz czy OSTR) ale to już mniejszość która

niedługo będzie traktowana jak skansen.

Polski pop ambitnieje. I

dobrze. Brodka jest naprawdę fajna. Tzn. piosenki Brodki, bo sama Brodka już

trochę mnie, hehe.

Rock się znalazł w jakimś klinczu, o tym

zresztą pisałem na górze strony, nie będę się powtarzał.

/>
*

/>

/>

class='quotemain'>Sceny biedotą jak nigdy dotąd

/>Ktoś mi doniósł [doniu]
Że poniósł cię czar 5 minut gamoniu

/>Nie jesteś Bogiem! Uświadom to sobie!
Nie ma krzty boskości

w tobie! To wiedz!

/>Rahuene

class='quotetop'>QUOTE

class='quotemain'>Suczki?? Morda psie suczku!!

Naucz się od psa w łóżku kilku kruczków
Diss? Jaki diss??-

reakcja normalna
Na ten poziom rapu - porażka totalna

Fokussmok

tak kawałek

kozacki. punchują i to tak ładnie.

Grimmy - a ja mam odmienne

zdanie. jestem pozytywnie nastawiony do tej opcji. hip hop w mediach musi

upaść. jak upadnie znowu powstanei tylko na innej bazie. a nawet jezeli nie

to underground wyjdzie. bo oni chca w wiekszosci wychodzic. a i jest sporo

dobrych.

a slyszal ktos 247 ? funk dla smaku, plyty nie

slyszalem ale dwa kawalki sa bardzo dobre ;d

/>

class='quotemain'>
Pottermenka Napisano 30.04.2005

12:48
  I tak najwieksze dno to Tede, 5 2 Dębiec ( ... w kraju

bez pracy to my polacy - wiesz co to znaczy - to my polacy...), goya, kombi,

! IWAN ! i Delfin , Damian i Janoszowa.
Zreszta - wszystkie

polskie hip-hopy ( sorry - fachowo - squady ; / ) to beznadzieja.

/>

beznadziejne to

conajwyżej jest twoje podejście. TDFa slyszalas conajwyzej bezeli albo cos z

notesu. a zasluzone WFD czy 3Ha?
52D ja bardzo szanuje, Hans jest

jednym z niewielu przedstawicieli na naszym rynku rapu antysystemowego. a co

poza tym slyszalas? bo nie mowmy tu o HempGru itepe.
GrimmY
QUOTE(Pawelord2 @ 30.04.2005 11:09)
Wogole jak sie na eurowizje jedzie to to imo bardziej wstyd niz prestiż ;]
Sasza i rekin dlatego pasuja tam idealnie, zupełnie tak jak ich troje... po prostu wysyła się im kogoś plastikowego, popowego, z muzyką względnie łatwo wpadającą w ucho lecz nie zostajacą długo w głowie ;] [...]
*

wiesz, nie mozna chyba wysylac egzaltowanych piosenkarzy na konkurs eurowizji, ktory jest konkursem piosenki, faktycznie bliskiej disco polo. ludzie przyszli sie rozerwac, zabawic przy prostej muzyce. a najsmieszniejsze jest to, ze polskie piosenki i tak nigdy nie byly najwyzszych lotow.

vold - true, true.
Katon
Bezele są fajne i odfakać mi się tu od Bezeli smile.gif
GrimmY
wygrzebałem temat albowiem od kilkudziesieciu minut wsłuch..ę się w zespół, którego istnienia nie byłem świadom, a i wam, moi drodzy, chciałbym polecić.
zespół nazywa się 'agressiva 69', a gra... no właśnie dobre pytanie - trochę tu elektroniki, sporo gitary, miejscami klmiat mocno triphopowy.
dla zachęty wrzucam pierwszy kawałek z płyty z 2001 roku (o tytule takim samym jak nazwa zespołu) - click. milego przesluchiwania.
Myśka
a ja się zakochałam w kasi stankiewicz i jej 'schyłku lata'. teledysk taki z nad morza, a do tego jaki magiczny :)
coś się ze mną dzieje dziwnego, bo zaczynam słuchać babskich piosenek o miłości.
Eva
Znoooowu sie zakochalas?
Myśka
:)

czy moge zwalic na wiosne?
Ahmed
A Świetliki?
A Pustki?
A Kombajn Do Zbieranie Kur etc.?
A Anja Garbarek?
A CKOD?

Nie no jednak coś się u nas dzieje i wygląda to całkiem nieźle, a raczej coraz lepiej. Zeszłoroczne "Las Putas Melancolicas..." Świetlików z gościnnym udziałem Lindy, to kolejny dowód na to, że Świetlickiemu weny nie brakuje. "Briefly Shaking" Garbarkówny, która może nie promuje naszego polskiego języka, ale po angielsku jej całkiem nieźle wychodzi. Jak dla mnie, to jest jedno z najciekawszych odkryć wokalnych ostatniego czasu. Mamy polsko-norweską Kate Bush ;] O Pustkach nie będę się znowu rozpisywał. "Do Mi No" to zdecydowanie ich najlepszy album. Ach ileż energii w nich drzemie.

Grim, całkiem przyjemna ta Agressiva. Ich styl nie przypomina mi żadnego innego polskiego zespołu. W tej piosence bardziej jednak brzmią jak Depeche Mode niż jak triphopowy zespół. Trzeba będzie cuś więcej zassać z sieci.
BlackOmen
QUOTE(Ahmed @ 03.05.2006 16:36)

A Anja Garbarek?

*

Ani Anja ani Jan Garbarkowie nie sa Polakami. Tego drugiego polecam w szczegolnosci, jak bede mial czas wrzuce czesc jego genialnej tworczosci na rapida;]
Ahmed
;> lol
Nie wiedziałem, że jest córką Jana Garbarka (ten spec od jazzu?). Ale nie wiem skąd skojarzenie, że jest Polką. Chyba kierujac sie polsko brzmiącym nazwiskiem wysnułem jakieś daleko idące wnioski.
BlackOmen
Tak jazz maja w rodzienie (; ja na poczatku swojej jazzowej znajomosci dorwalem album Jan Garbarek i Miroslav Vitous - 'Atmos' myslalem ze to polak i rusek a to dwojka skandynawow : P ale album geniusz sample:
http://rapidshare.de/files/19554199/01_-_J...egasos.mp3.html
Pozniej dorzuce cos jeszcze aktualnie mi sie nic nie chce i ide w kime =P
Katarn90
Polska muzyka ma się dośc dobrze. Tylko TV i radio promuje chłam. Tak, nazwę to chłamem i niech nikt mnie nie próbuje nawracać. Jeśli natomiast wtopimy się w polskie podziemie ujrzymy tam niekończacy się sznur genialnych polskich zespołów. Czy to melodyjno-hardrockowy Tipsy Train, czy lider obecnie sceny heavy-metalowej MonstruM, czy inne jeszcze kapele w stylu Chainsaw, Miecz Wikinga, CKOD i inne.
Kira
Kulki? Fajne mają nazwę wink2.gif I chyba tylko nazwę. Ogólnie śmieszni są.

Z polskości polecam Skalpela, Pink Freud (słyszeliście ich 'come as you are'? tysiąc razy lepsze od oryginału), Marię Peszek, wspaniałego Bartosza Waglewskiego z Bratem lub bez wink2.gif i Koniec świata. No i Krzysztofa Komedę. ale o tym muzyku nikomu chyba nie trzeba wspominać ;] i pewie pare innych rzeczy też by się znalazło.
Vilanda
polka - pati yang, nigdy bym jej o to nie posądzała po ostatniej płycie (wcześniej o niej, niestety, nie słyszałam).
ale kobieta siedziała ileś lat w londynie, więc nie dziwmy się, że jej muzyka przewyższa połowę polskiego szmelcu, kwestia dobrego producenta i łamania konwencji.
zresztą jeżeli dobrze poszukać, to możemy się pochwalić jako dumny polski naród świetnymi artystami. nie wysilając się - stańko i vader.
BlackOmen
Ktoś mi wrzuci jakieś sample tego Pink Freuda bo w zyciu ich nie slyszalema a juz kolejna osoba o nich cos gada.
GrimmY
QUOTE(Katarn90 @ 06.05.2006 19:16)
Polska muzyka ma się dośc dobrze. Tylko TV i radio promuje chłam. Tak, nazwę to chłamem i niech nikt mnie nie próbuje nawracać. Jeśli natomiast wtopimy się w polskie podziemie ujrzymy tam niekończacy się sznur genialnych polskich zespołów. Czy to melodyjno-hardrockowy Tipsy Train, czy lider obecnie sceny heavy-metalowej MonstruM, czy inne jeszcze kapele w stylu Chainsaw, Miecz Wikinga, CKOD i inne.
*

nie wydaje się tobie, ze zaliczanie ckod do khem podziemia to mała przesada?
Kira
'nasza armia zbawienia, wyszła z podziemia, lecz natychmiast kazano jej wrócić' p: (jakby co, przytaczam trochę z pamięci)
Katon
Grunt, że Kira's come back. Będzie się z kim wreszcie kłócić =)

A nie czasem 'Kira's back' albo jesli juz tak bardzo chcesz to 'come' to 'Kira came back'? /El

Oczywiście, że tak. Jak koleżanka poniżej wytłumaczyła. Nie powtórzyło się perfectów słoneczko =)

Nigdy nie bylam dobra z gramy ;> tak naprawde to mam tylko akcent dobry biggrin.gif

no, ale "Kira's back" brzmi dużo lepiej niż "Kira's come back". Do tego nie trzeba powtarzać perfectów, tylko dużo słuchać, jak ludzie mówią.
Atina
Elva, może być "Kira has come back" czyli "Kira's come back" ;]
Hagrid
Ech, tutaj niewinne debaty językowe się toczą a w życiu dzieją sie prawdziwe dramaty-np u mnie w domu. Sis wygrała na Vivie płytę Blog 27 "Lol" i puszcza to na cały dom...zgroza.... To ja juz wolę "Shona pola" i z jego Jamaica English a'la "gel" dementi.gif
BlackOmen
Ile lat ma siostra?
MisieK
wierzę że coś koło 13stu.

o Kira biggrin.gif
Psychopatka
e narzekacie, Polska muzyka przemawia do mnie ostatnio znacznie bardziej niz ta zagraniczna, Coma, Daab, Happysad, Raz Dwa Trzy, Habakuk, Akurat itp. dla kazdego cos miłego ;P
Kira
Happysad? Nie ma takiego zespołu wink2.gif
Katon
A ja jak widzę te wszystkie regowe kapele to mnie skręca. Przesyt do potęgi mam. Ciągle lubię rege, ale nie w tym klimacie. Nie z tą manierą. Nie z tymi tekstami. Dość.
Pawelord2
od rana słucham Hetmana smile.gif

jak ktos nie wie co to takiego to moze zna taki utwór "Czarny chleb i czarna kawa" ktorego to raczej marny cover autorstwa SNL krazy po sieci.

Otoz oryginał boski jest. W ogole polecam kapele.
"...P..."
MisieK
Oryginał Czarnego wymiata;]

Ale powiem ci, że znam gorsze wykonanie niż SNL. oto ono: http://lemoor.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZhL2...TMzNTYzLmh0bWw=
Kira
Black omen, jeśli chcesz Pink Freudów nadal (albo, o ile jeszcze niczego nie znalazłeś) to podaj mejl to Ci wyślę pare utworów.
Vilanda
pink freud jest na mp3.wp.pl
MisieK
nie żebym był wielkim fanem Nirvany ale o kutfa. co oni zrobili z Come As You Are... cry.gif
Kira
Genialnie przerobili ten utwór. narvana może upaść do stóp, co najwyżej ;p
MisieK
heretyczka
Kira
ale zdania nie zmienię (;
poza tym narvanej nie lubię.
Vilanda
popieram Kirę, pf zrobili z tego miszczostwo.
gucha
QUOTE(BlackOmen @ 11.10.2004 09:12)
Ale czy w telewizji widac Vadera i Huntera??
*

A owszem, owszem! Łowcy napisali na swojej stronie, że coraz częściej pokazują ich w 4funtv!

Sama nie potwierdzę, bo i neta, i 4funtv mam od niedawna (wypad wakacyjny był akurat niedawno) ale pośledzę trochę ów kanał, jak przyjdzie chwila wolnego czasu smile.gif.

QUOTE(Kira @ 03.06.2006 15:06)
Happysad? Nie ma takiego zespołu wink2.gif
*

Jak-to-nie? tongue.gif

Ja osobiście pidżamę, hey, happysad, myslowitz akurat etc. często również słucham. Nie zaczarowali mnie specjalnie, ale lubię ponucić wink2.gif [ach, alem tolerancyjna ^^]

Poza tym, nie zapominajmy o potęgach (nie chodzi mi tu bynajmniej o popularność!) takich zespołów jak moonlight, cloterkeller czy, chociażby, perfect!

Dobra, może i Markowski z Moonlight mają tyle wspólnego co włosy Hermiony z ołówkiem Pomyluny, ale jednak potęga, jakby nie patrzeć ^^'.

edytuj posty w przyszłości, a nie pisz nowe

dopsz.
vold
Podkresliłbym, że Pink Freud to jeden z projektów Ryszarda Tymona Tymańskiego, więc... z góry wiadomo że może być kontrowersyjny i dosyć specyficzny. Co kto lubi, mnie akurat 'Sorry Music Polska' bardzo się podobało [swoją drogą jak i inne projekty tego pana, Kury to wiadomo, że mistrzostwo swiata].

A co powiecie na Sofę albo Muzykoterapię?

Wyszła ostatnio płyta projektu Bassisters Orchestra - Numer Jeden [po link na pm, sprawdzac, kasowac i kupowac!]. Krótkie info:

Bassisters Orchestra to projekt, który tworzą muzycy gdańskiej i warszawskiej sceny muzycznej. Pomysłodawcą projektu jest Wojciech Mazolewski. Muzyka zespołu oscyluje wokół transowych improwizacji i eksperymentów dźwiękowych okraszanych wokalizami. -  Nazwa Bassisters Orchestra służyła mi w różnych sytuacjach. Bardzo podoba mi się ta gra słów, kojarzy mi się z zakonem basistów. Po raz pierwszy skorzystałem z niej w roku '96, gdy napisałem muzykę dla francuskiego teatru Plastique Volange. Wykonywała ją orkiestra typu fisharmonia, która szła wraz z teatrem podczas parady smoków. Po raz kolejny użyłem tej nazwy, kiedy pisałem muzykę dla teatru tańca w 2001 roku - mówił Mazolewski w wywiadzie dla Jazz Forum w 2004 roku. Ówczesny skład BO opierał się na muzykach z trójmiasta m.in. Sławek Jaskułke, Marek Rogulski. Efektem tych działań jest płyta wydana przez label RXS Records. Kolejne nagrania Bassisters powstały już w zupełnie innym składzie. Na EPce będącej rejestracją fragmentów koncertu z Wrzeszcza (wyd. Asfalt 2004) słychać, obok Mazolewskiego, Mikołaja Trzaskę, Bunia, Macia Morettiego, Fisha i Emade.

z gildia muzyka pl
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.