Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Habemus Papam!
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3
Magya
Habemus Papam! smile.gif
Alexa666
no to dupa a nie koniec świata ;P
Magya
To i tak było jasne od początku smile.gif
Nimfka
Ale ja nie chce takiego Papieża, ja nie chce Benedykta XVI, ja nie chce Niemca (wiem, tolerancyjna nie jestem, ale Niemcy mi się kojarzą... źle). Jestem rozgoryczona, bo byłam pewna, że to będzie JP III... Wiem, że się przywyczaje, ale to nie tak miało byc...
KaFeCkO
qle mnie wyprzedziłaś z tematem :]

Dla mnie Benedykt XIV jakoś nie będzie Ojcem Świętym, dla mnie zawsze nim będzie Jan Paweł II. Współczuję mu, bo teraz będzie musiał się starać, żeby być godnym następcą Karola Wojtyły. I jakoś się nie ciesze, bo  w tych ubrankach będzie na zawsze dla mnie chbodził Jan Paweł II a nikt inny sad.gif

Dajmond
Taaak. Ekstra. Jan Paweł III? To by było zbyt banalne i nie oddawało by czci Karolowi Wojtyle. Na TVN 24 mówili, że to imię wybrane zostało z premedytacją. Papież Benedykt XV był papieżem w czasie I wojny światowej, czyli trudnych czasów.
A poza tym znowu telewizja jest zablokowana.
A poza tym niemcy są fajni.
ps. Aha! Wiecie, że należy się pogodzić z niektórymi rzeczami? Papież już nigdy nie będzie równał się Karolem Wojtyłą. Z naszej wiary wynika, że będzie kimś wyższym. I to nie są te same ubranka.
Ciri
JP III? To byłaby przesada. Ja miałam nadzieje, ze nie wybiorą Ratzingera, ale stalo sie ;] Trudno, cieszmy sie, ze zaczyna sie nowy okres w dziejach Kościoła. Kardynałowie wiedzą, co robią i na pewno podjeli tę decyzje swiadomie. Jan Paweł Wielki na pewno by się cieszył, ze Jego przyjaciel został papieżem więc i my sie cieszmy ;]
Magya
A mi się wydaje, że Ratzinger będzie kontynuował pracę, jaką zaczął Jan Paweł II. Przecież był najbliższym współpracownikiem Wojtyły

A co do wyprzedzenia. Ma się ten refleks biggrin.gif wink.gif

Dajmond też oglądam tongue.gif
Ciri
QUOTE(Magya @ 19.04.2005 18:26)
A mi się wydaje, że Ratzinger będzie kontynuował pracę, jaką zaczął Jan Paweł II. Przecież był najbliższym współpracownikiem Wojtyły

A co do wyprzedzenia. Ma się ten refleks  biggrin.gif  wink.gif
*

Oczywiscie, ze bedzie ;] Był Jego przyjacielem i na pewno zdaje sobie sprawdze, ze nie kontynuowanie tego to stracenie tyle wysiłku i wielu lat pracy Jana Pawła Wielkiego....
Dajmond
Tak, ja jestem uzalezniona od TVN 24. Już rozpoznaję wszystkich stamtąd po głosach i teraz sobie tylko słucham, bo komputer w innym pokoju.
KaFeCkO
na TVN maja kiepskich tlumaczy
Magya
Dlaczego? Ja mam kompa razem z telewizorem w pokoju i cała rodzinka siedzi (eghm leży tongue.gif) przed telewizorem i oglądamy TVN 24 biggrin.gif
Luthien
moge powiedzieć tylko: takem czuła ;] bardzo dobrze, że to Ratzinger, jestem z tego bardzo zadowolona ;] wg mnie papież powinien być tak konserwatywny jak Jan Paweł II, a Benedykt XVI jest też taki. poza tym, to, że jest Niemcem to też dobrze - tak jakoś blisko nas ;] czuję, że się sprawdzi
KaFeCkO
Jak nadawali konferencje, kiedy Jan Paweł II jeszcze żył, tłumacz TVN'u jąkał się, plątał i od tego czasu wole oglądać inne kanały.
Dajmond
A! I jeszcze jedno! Na innym forum słyszałam, że to źle, że Niemeic, bo ,,Niemcy mordowali ludzi i był w hitlerjugend co z tego, że przymusowo, ale był".
Jej.
Edit: tłumacz język, w którym używane jest mnóstwo sformułowań dotyczących religii chrześcijańskiej w tej samej sekundzie gdy go usłyszałaś.
Pasuje?
Hefaj
głupcy! czyż chcecie wiecznego papieża?!

przeca trza mieć chyba 'poklepane' by mówi 'to nie nasz Papież'!

Apage , apage Satan!

Jeśli uprzedziłem gadkę o tym czy ten Papież to nasz czy nie to dziękuję za uwagę.

a terazv do temaatu:

Habemus , Habemus! A byleby na długo!

Tylko Panie , niech następny Pioterm z Rzymu nie będzie! wink.gif
Magya
Też mi się tak wydaje Luthien. Ratzinger był najbliższym współpracownikiem Karola Wojtyły i to właśnie do niego ( oprócz Dziwisza) Jan Paweł II miał największe zaufanie. Od początku wiadomo było, że to właśnie Ratzinger będzie najmocniejszym kandydatem na papieża. Pierwsze słowa jakie wypowiedział na balkonie były mądre. Bardzo ładnie zachował się odnosząc do naszego Papieża. Widać, że to skromny człowiek. Szkoda tylko, że jest w takim wieku...

Hefaj nie strasz... inna przepowiednia mówiła, żę "po wielkim papieżu będzie czarny, a po nim będzie koniec wszystkiego" nie wiem czy zacytowałam dokładnie, "jeśli się pomylę - poprawcie mnie" smile.gif Czasami miło wspomnieć Wielką osobę smile.gif
Jutrzenka
Że był w Hitlerjugend to się nie dziwię. Nie miał za bardzo wyjścia.
A Papież... Cóż. Kardynałowie na pewno wiedzieli co robią i nie mnie to kwestionować.
Yaten
Hefaj, a wiesz że antypapież Grzegorz XVIII rościł sobie prawa do tytułu Chwały Oliwki? A Piotr z Rzymu może oznaczać po prostu godnego następcę św. Piotra, który w wielki sposób odmieni Kościół. Możliwe więc, że ... Tym bardziej, ze ta przepowiednia jest bardzo prawdopodbna. Nie mówi o ogniu i mieczu, ale niechęci wobec Kościoła i szykanach. Rozpadzie wewnętrznym. Możliwe, że to już za naszych czasów dojdzie do wypełnienia przepowiedni Malachiasza ;p
Magya
Wiecie co? Nie spekulujmy tylko cieszmy się nowym Papieżem smile.gif
Dajmond
A mnie nadal denerwuje postawa innych. Rozmawiałam właśnie na GG z koleżanką ze szkoły, która twierzdzi, że ,,Kiedy był papież Polak Polacy byli lepiej traktowani, a teraz Niemcy się pysznią".
Godzinę jej próbowałam wpoićto, ze kraj nie ma znaczenia.
Ciri
no cóż, ostatnio tyle sie tych przepowiedni naczytalam, ze szok. I jakos w nie ani troche nie wierze. To wszystko moze stac sie za 200,300 czy 1000 lat, a nie teraz....
Magya
Dajmond, twoja koleżanka chyba za bardzo przyjęła do siebie dawną historię. Jan Paweł II nie wyróżniał nikogo. Wszystkich traktował jednakowo. Nie ważny kraj, ważne zamiary smile.gif
avalanche
Miałam takie dziwne przeczucie, że to może jednak będzie Arinze, choć wielu ludzi wskazywało właśnie niemieckiego kardynała no i mieli rację.

Nowy papież wydaje się być naprawdę miłym człowiekiem, napewno zresztą takim jest. Cieszę się, że nie jest liberałem. Stanowczo. Wierzę, że będzie kontynuował naukę Karola Wojtyły, ale i napewno wprowadzi też swoje zmiany, przydatne zresztą.

Nadal chyba jestem w lekkim szoku. Widać Europa potrzebuje by w dobie laicyzacji, ktoś taki jak on wyprowadził ją z tego kryzysu wiary. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt - wspominali o nim dziennikarze - bo tak z politycznego punktu widzenia nawet, to Benedykt XVI może umocnić pojednanie polsko-niemieckie. Polska miała Wielkiego Papieża, a Niemcy...właśnie mają teraz Benedykta XVI wink.gif

Ale tak mimo wszystko...nikt nie jest w stanie zapełnić pustki po Janie Pawle Wielkim.

Kościół jednakże musi trwać dalej, musiał być kolejny papież.
Ciri
wszystkich traktował jednakowo, ale tylko Polske kochał naprawde wyjątkowo ;] w koncu to była Jego ojczyzna...
Magya
Ja jeszcze myślałam, że może to być Scola, ale Ratzinger był faworytem smile.gif

wszystkich traktował jednakowo, ale tylko Polske kochał naprawde wyjątkowo ;] w koncu to była Jego ojczyzna...

ojczyznę zawsze się wyjątkowo kocha smile.gif
Hefaj
do tych wszystkich 'a bo jak był Pa;pież Polak to my mieliośmy chody w Watykanie , ONZ itd.'

szczerze - też żałuję , że 'Nie' , 'Fuckty i mity' i inne pismakowe ścierwa będą sobie wygodnie jechały po Kościele...
Ciri
QUOTE(Magya @ 19.04.2005 19:31)

ojczyznę zawsze się wyjątkowo kocha smile.gif
*

a dla mnie Jan Paweł Wielki kochał Polskę bardziej wyjątkowo niz wszyscy inni Polacy
Magya
Rozumiem twoją wypowiedź, ale mi chodzi o to, że on nas nie wyróżniał bardzo specjalnie
Hefaj
a teraz coś co mnie totalnie wk...wiło

nie warte gó*no { tu był link do pewnej 'gry' na normach UE zapewne , kto chce - niech szuka na akuku.pl }

Najśmieszniejsze linki w sieci jego mać..
kubik
Po co sie przejmowac Hefajciu? Wiadomo, że na świecie są ludzie i taborety.

aha akuku.pl ma u mnie od dzisiaj bana dry.gif
hiob27
Typowałem ratzingera i cieszę się że został nowym papieżem.
Benedykt XVI, szkoda że nie Karol I -> tak typowali Włosi tongue.gif
Ale wydaje mi się że jedną z ważniejszych przyczyn wyboru Niemca był jego podeszły wiek :/
Jedyna rzecz jaka mi się nie podobała to nastawienie ojczyzny retzingera :/
To było żałosne-> chcieli wystwić jakichś kontrkandytaów aby ratzingerowi spadły szanse a wszystko dlatego że nie jest liberałem : blink.gif
Wstyd! A jeszcze wypowiedź brata Retzingera też pozostawia wiele do życzenia, dobrze że przynajmniej my polacy jesteśmy inni smile.gif
Sihaja
Wiecie?

Ta jego przemowa... jakaś dziwna była. Nie to, że zła. Ale on ma takie.. szklane oczy. Jakby nie patrzył na ludzi. Tylko gdzieś do środka. Jakby coś ukrywał. Głęboko. I tylko szkło na wierzchu zostało.

Ale może ja się po prostu czepiam.
avalanche
Może te szklane oczy to po prostu ze wzruszenia?
Sihaja
Nie chodzi mi o stopień w jakim one błyszczą (jakkolwiek to brzmi). Ale sposób w jaki patrzą. Taki... dziwny. Jakby żyły we własnym świecie.
Jeśli ten świat jest dobry - to i my będziemy szczęśliwi. A jeżeli nie...

Ja nie wiem.

Ale jego oczy są dziwne. Są osobne. Nie z nami. Hmmm...
Yavanna
Można powiedzieć, że jestem zadowolona. Zresztą nie było to dla mnie wielkim zaskoczeniem. Ratzinger był typowany już od kilku miesięcy na następcę Jana Pawła II. Kiedy się dowiedziałam, nie wiedziałam czy cieszyć się czy płakać. Ot taka moja huśtawka nastrojów. Po prostu z jednej strony nadal smutno, że w Watykanie nie ma już Jana Pawła Wielkiego, a z drugiej cieszę się, bo szybkim wyborem, i to jeszcze jakim trafnym wyborem, Kościół dowiódł, że jest spójny wewnętrznie i umie wspólnie podejmować decyzje. A poza tym Benedykt XVI trafia w moje konserwatywne gusta ;> Jakby wybrali liberała, to raczej nie byłabym zbytnio zadowolona. Jak powiedział mój ojciec: "Świetny wybór. To tak jakbyśmy dalej mieli "naszego" Ojca Świętego".

Sih - mi tam wydał się miły i radosny. I tak jak to napisała Ava, może miał oczy "szklane" ze wzruszenia? A poza tym wiele osób, które znają go osobiście twierdzi, że to skromny i miły człowiek. Zobaczymy, jak potoczy się jego pontyfikat. Jak na razie mam duże nadzieje.
Nes
QUOTE(hiob27 @ 19.04.2005 20:49)
Ale wydaje mi się że jedną z ważniejszych przyczyn wyboru Niemca był jego podeszły wiek :/
Jedyna rzecz jaka mi się nie podobała to nastawienie ojczyzny retzingera :/

Wstyd! A jeszcze wypowiedź brata Retzingera też pozostawia wiele do życzenia, dobrze że przynajmniej my polacy jesteśmy inni  smile.gif
*

Podeszlay wiek chyba raczej nie jest atutem przy kandydowaniu na papieza.
A jakie bylo nastawienie jego ojczyzny? Wiem tylko ze chyba 2/3 Niemcow deklarowalo ze nie ma dal nich znaczenia czy Ratzinger zostanie papiezem.
hm jego brat powiedzial chyba ze jest juz za stary na bycie papiezem? tongue.gif
ma juz 78 lat tak? sluszny wiek, moze rzeczywiscie byloby lepiej wybrac kogos mlodszego?

czy to tak dobrze ze nowy papiez jest konserwatysta? nie wiem, osobiscie wolalbym zeby wybrano wlasnie 'liberala'.

heh, ja tam nie zauwazylem zadnych szklanych oczu tongue.gif
bowiedzialbym raczej ze ma 'spokojne spojrzenie'.
Yaten
Nie wiem czy czytaliście, ale na wp było o ankiecie przeprowadzonej w Niemczech- i tam większość ludzi chciała, by nowy Papież zalegalizował aborcję, eutanazję, antykoncepcję i związki homoseksualne. A Ratzinger dzięki Bogu tego nie zrobi.

Nie mogli lepiej wybrać.
Yavanna
QUOTE(Yaten @ 20.04.2005 08:09)
Nie wiem czy czytaliście, ale na wp było o ankiecie przeprowadzonej w Niemczech- i tam większość ludzi chciała, by nowy Papież zalegalizował aborcję, eutanazję, antykoncepcję i związki homoseksualne. A Ratzinger dzięki Bogu tego nie zrobi.

Nie mogli lepiej wybrać.
*

Dokładnie. Co niektórym "katolikom" to już się w głowie poprzewracało - zalegalizować to, co faktycznie jest morderstwem dla Kościoła katolickiego? To co to za wiara by była - praktycznie niezgodna z tym, czego nauczał Jezus i doktorowie Kościoła, w tym Jan Paweł II, który (autentyczne wypowiedzi na pewnym forum) "był wielkim człowiekiem, kochaliśmy go, ale nie zgadzaliśmy się z Jego poglądami". No to po co tyle lat wysilał się, podróżował, napisał tyle encyklik i książek? By trafiło to w pustkę, mam wrażenie. Ale zbaczam z tematu.
Mam nadzieję, że Ratzinger otrzeźwi tych, którzy chcieliby aborcji, eutanazji, związków homoseksualnych i kapłaństwa kobiet - spraw, które dla Kościoła katolickiego są praktycznie nie do przyjęcia i zapewne zniszczyłyby tą wiarę.
eNoPe
QUOTE(Alexa666 @ 19.04.2005 18:18)
no to dupa a nie koniec świata ;P
*

Jeszcze nie wszystko "stracone". Czarny nie koniecznie musial byc dokladnie po polaku. Poza tym wiele Polakow moze jeszcze zostac papiezem choc raczej nie za naszego zycia, wiec 1000 lat w te czy wewte(jak to mowia w szpitalu)...
Magya
No właśnie! Przepowiednie jakos ostatnio się nie spełniają wink.gif Wielu Polaków może być papieżem. Tylko czy w tym stuleciu?
Ciri
niedawno sie zastanawiałam, czy to lepiej, że papież jest konserwatystą. Moze Kościołowi potrzebne są zmiany? Zalegalizowanie aborcji i eutanazji to moze nie jest dobry pomysł, ale związki homoseksualne i antykoncepcja... No i dla mnie bzdurą jest zniesienie celibatu o czym sie mowi ostatnio...
Oby było dobrze ;]
Yaten
Wiesz Ciri, gdyby w myśl tych liberałów Kościół uznałby związki homoseksualne, to byłoby to wbrew Biblii, prawda?

Bóg stworzył ludzi, by wydawali swoje dzieci. No i miał w tym jakiś cel, że stworzył Adama i Ewę, a nie Ewę i Annę, prawda?

Ludzie po prostu są coraz wygodniejsi- nie chcą dostosowywać się do nauk Kościoła, ale nauki Kościoła chcą dostosować do siebie samych.
Nes
hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii.

nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/
Alexa666
wiecie co?
wszyscy się oburzają, że jest Benedykt XVI a nie np. Jan Paweł III albo Karol I. a mój xiądz powiedział dziś coś bardzo mądrego, za co go chwalę.

papież wybiera sobie SWOJEGO patrona.
Sihaja
QUOTE(Yaten @ 20.04.2005 15:50)
Wiesz Ciri, gdyby w myśl tych liberałów Kościół uznałby związki homoseksualne, to byłoby to wbrew Biblii, prawda?

Bóg stworzył ludzi, by wydawali swoje dzieci. No i miał w tym jakiś cel, że stworzył Adama i Ewę, a nie Ewę i Annę, prawda?

*

Trochę naciągane, nie uważasz? Bóg nie stwożył także technologii. Więc ona też zapewne jest zła... :]

Może i się mylę co do Ratzingera. Ale ja nie wiem... Mam wrażenie, że on nie widzi, nie patrzy nawet na ludzi, spogląda tylko na Boga. A przecież Jan Paweł II udowodnił nam, że aby ujrzeć Boga, trzeba patrzeć na ludzi.

Mam wrażenie, że on jest kukiełką. Nie, że ktoś nim steruje, nie, absolutnie. Tylko taki... mechaniczny... No nie wiem. Nie wiem jak to przekażać. Nie patrzycie przecież moim oczami.

A co do jego wieku - kardynałowie liczą zapewne na krótki pontyfikat :-]
Yavanna
QUOTE(Nes @ 20.04.2005 15:54)
hm, to ze szanowalem papieza nie oznacza np. ze sie z nim zgadzalem w kazdej kwestii.

nie mam nic przeciwko antykoncepcji i kaplanstwu kobiet. natomiast celibat uwazem za niepotrzebny. Yavanna nie sadze zebyt te rzeczy bylyby 'nie do przyjecia i zniszczylyby wiare'. :/
*

Kościół głównie opiera się na Biblii, naukach w niej zawartych. Gdyby od nich odszedł, jaki sens miała by ta wiara, na czym by się opierała? Według jakich kryteriów rządzący Kościołem określaliby co jest zgodne z wiarą, a co nie? Na podstawie woli ludzi, którym niejednokrotnie nie w smak obecna nauka Kościoła, bo jest niewygodna w dzisiejszym "nowoczesnym" życiu? A aborcja, eutanazja, związki homoseksualne, antykoncepcja, kapłaństwo kobiet czy zniesienie celibatu jest zaprzeczeniem tego, co jest napisane w Biblii, a tym samym tego, czego nauczał Jezus.

Alex - i Twój ksiądz utrafił w sedno. Papież nie ma się też kierować widzimisię ludzi, tylko tym, co uważa za słuszne dla niego i dla wszystkich wierzących. W tym także w wyborze imienia - uważa, że ten patron najlepiej pomoże mu sprawować włądzę w Kościele, to niech nazywa się Benedykt.
Hefaj
O , Katolicy!

Kultura rozumu i mechanizm dzisiejszej ( jakkże 'mądrej' i jakże 'inteligentnej' ) ludzkości powoli wyniszcza wiarę.

To że Bóg dał nam ograny rozrodcze , a w Księdze Rodzaju , Rozdział 1 Werset 28 jest CZARNO NA BIAŁYM wypisane 'Błogosławieństwo Boże' do Adama i Ewy to chyba coś znaczy ( pytanie nie dla Ateistów , wielce tolerancyjnych i 'Innych' )

btw , tak wogóle zauważyłem jakże postępowe jest środowisko i 'political correct' , i tak oto:

Homoseksualizm: nie zboczenie , nie dewiacja tylko normalność
Pedofilia: nie zboczenie , CHOROBA!

zobaczycie , wasi potomkowie będą wytykani palcami bo nie zaakceptowali zoofili (roll..)

no ale cóż 'wielki zły nietolerancyjny homofob ( a i pewnie Giertych! )' się wypowiedział , teraz czeka na 'odsiecz wielce tolerancyjnych wybawców ludzkości od homofobii'

no cóż , panowie i panie 'tolerancyjni' , szable i lance w dłoń i chodźcie mnie zniszczyć!

Ps. co do wieku Ratzingera - aby nam żył długo.
Dajmond
Sih - słyszałam gdzieś, ze teraz mają być starsi papieże żeby się do nich nie przywiązywać.
I sio mi z ,,Janem Pawłem III" i ,,Karolem I", bo to nie jest hołd wg mnie.
Sihaja
Ech, nie chce mi się przerabiać po raz setny dyskusji na temat homofobii. Bo chyba znacie moje zdanie.

Powiem tylko, że skoro miłość w najczystszym tego słowa znaczeniu jest grzechem, to jakoś mi dziwnie. Bo ja nie bronię tych setek ludzi, którzy myślą, że homo jest "trendi" i warto spróbować (bo to moim zdaniem jest równie upadlające i niezdrowe, co wulgarność seksualna u hetero), tylko tych, co naprawdę obdarzają miłością. I wolę sto razy parę homoseksualną, która się naprawde kocha, niż hetero, w której jest przemoc i ból. A mam wiele takich przykładów wokół siebie.
Heh, patrzcie, a zobaczycie. Tez kiedyś byłam przeciwna "ludziom kochającym inaczej". A potem takich poznałam i porozmawiałam z nimi.

Co do Ratzingeram - może macie rację. Może się przekonam. Mam taką nadzieję. Mówiłam tylko o wrażeniu jakie na mnie wywarł, nie o moim stosunku do niego.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.