Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Bunt!!!
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3
szatan
Hej, na pewnej stronie ktoś wpadł na pomysł, aby zrobić „bunt” przeciwko zbyt późnemu wydaniu 6 części Harry'ego w Polsce. Masowo ślemy maile na adres Medii Rodziny o treści:
Witam,
Jestem fanem Harry'ego Potter'a i po waszym oświadczeniu o polskim wydaniu "Harry Potter and the Half-Blood Prince" 28 stycznia jestem zszokowany. Rozumiem waszą oczywistą chęć zarobienia jak największych pieniędzy, ale nie tędy droga! Najwyższe zyski ze sprzedaży książki osiągnęlibyście, gdyby książka została wydana po polsku jak najwcześniej. Najlepszym dowodem na to że mam rację, jest przykład wielu, tak dużych jak Polska państw, z których żadne nie wydaje książki tak późno! Droga Media Rodzino! Swym postępowaniem dążycie do uzyskania jak najmniejszej sprzedaży, głównie dlatego że wielu waszych potencjalnych czytelników odejdzie od was na rzecz pirakich tłumaczeń! Potwierdzeniem tego może być fala głosów sprzeciwu w świecie potterowym, fala głosów które oznajmiają że już niedługo zaczynają czytać tłumaczenie pirackie, a powodem tego jest daleki termin polskiego wydania książki.

Droga Media Rodzino wyrażam nadzieję, iż tak późny termin polskiego wydania "Harry Potter and the Half-Blood Prince", zostanie ponownie zweryfikowany z potrzebami polskiego rynku i zostanie zmieniony na termin wcześniejszy.
Pozdrawiam

Mam nadzieję, że przyłączycie się do akcji i zamieścicie jakieś notki na ten temat na swojej stronie i sami znajdziecie jak najwięcej sprzymierzeńców tej akcji

Pozdrawiam

belofski@wp.pl
Kudlaty
bardzo ciekawe... szkoda tylko ze taki apel NIC nie da...
Milina
Ja jestem za. Nie chce mi się bezczynnie czekać do końca stycznia. W innych krajach mogą szybciej, to dlaczego u nas nie? I po za tym, ta akcja zakraja się na większą skalę.

Nic nie zdziałamy - trudno. Posiedzimy spokojnie z założonymi rękami. Ale spróbować i mieć nadzieję chyba możemy, nie?
Mira
pomysł dobry, tylko ze tamci z media i tak na to nie zareaguja zablokuja skrzynke i tyle dry.gif

a tak nawiasem jaki jest adres? biggrin.gif
matoos
Oj przecież w zeszłym roku było to samo - i też wysyłali apele i też było pół roku opóźnienia w tłumaczeniu i też Media Rodzina sobie to olała. http://telewizor.eu/interaktywna.html Więc lepiej dajcie sobie spokój.
szatan
adresy Media Rodzina:
MEDIARODZINA@MEDIARODZINA.COM.PL
HANDLOWY@MEDIARODZINA.COM.PL
PROMOCJA@MEDIARODZINA.COM.PL

Media Rodzina musi liczyć się ze swoimi czytelnikami, więc wysyłajcie.
Każdy mail jest ważny, Pottermaniacy, nic Wam się nie stanie jak wyślecie, a możecie dużo zyskać. wejdźcie na www.hp.oborniki.com.pl - to tam zapoczątkowano akcję.
pozdrawiam
szatan
dziula
popieram ta dzialalnosc ja sam juz wyslalem
Tom
Tez wyslalem.
Nawet jesli ta akcja nic nie da to moze chociaz troche wkurzy MR ;P
I BTW przeraza mnie ta strona hp oborniki, czyzby mieli zdetronizowac (albo juz to zrobili) hp.org? tongue.gif
szatan
hej potteromaniacy,
ten bunt urósł już do naprawde dużego powstania! smile.gif biggrin.gif
w skrzynkach Media Rodzina jest już tysiące maili, wiele osób wysłało do Uwagi w Tvn, sam pisałem do gazet, niektórzy próbują do dużych stron (onet,wp,interia), roznoszą ulotki, itd. itp.
Wchodzcie na www.hp.oborniki.com.pl tam znajdziecie wszystko co potrzebne (adresy, przykładowe listy) Łączcie się, Media Rodzina nie mogą tego po prostu olać. Działajcie!!! smile.gif
Pozdrawiam
szatan
Tom
Jak mowilem, nawet jak nic nie da to ich wkurzy.
hp.org.pl tez powinno sie do tego przylaczyc czynnie, juz nie chodzi o konkurencje...

"wkurzamy MR"
biggrin.gif
t.x
Może pomoże smile.gif Trzeba wszystkiego próbować. Świetny pomysł - juz wyslalem maila i powysylalem znajomym
MalGanis
Super - cały świat o nas usłyszy biggrin.gif
Jest jeszcze pomysł, żeby pisać na:
UWAGA@TVN.PL
Nie wiem co ma uwaga do tego, ale przynajmniej będzie mała afera biggrin.gif
Tom
QUOTE(MalGanis @ 16.07.2005 19:53)
Super - cały świat o nas usłyszy  biggrin.gif
*

To mi cos podsunelo - moze napisac o tym na forum mugglenet'u? Oni maja chyba wieksza wladze wink.gif
MalGanis
Nie znam tak angielskiego - kiedyś weszłem na ich irca i kompletnie nic nie rozumiałem. Niech na mugglenet napiszą ci, co potrafią. Kto tłumaczył tematy pomocy po kilkumiesięcznej przerwie w działaniu forum? Child?
BlackOmen
Nawini jestescie myslac ze to cos zmieni, przeciez miedia rodziny nie beda dostosowywac sie z jedna ksiazka.
Juz lepiej jakbyscie zmobilizowali lotna brygade uzbrojona w trabki ktora biegala by w okolo siedziby media rodziny od 8 do 16 moze by cos zauwazyli. Naczelne haslo 'Nie róbcie nas w trąbe my te ż chcemy Harry'ego'
bonus:
QUOTE(MalGanis @ 16.07.2005 20:01)
kiedyś weszłem na ich irca i kompletnie nic nie
*

I z polskim językiem też jest u ciebie jakoś kieprawo.
Lupek
Super pomysł o buncie już wysłałem do Mediarodziny meila i mam zamiar wysłać meila do Uwagi.Muszą nas wysłuchać biggrin.gif
MalGanis
News na strone by się przydał - czy ktoś z redakcji nas popiera?
BlackOmen - jesteśmy tylko ludźmi tongue.gif Kazdy ma prawo do błędu.

Jak bedziecie podchodzic do sprawy, ze to nic nie da, to to naprawde nic nie da. Uwierzcie. To dzieki nam media rodzina tak dobrze prosperuje. Aha - kazdy mail sie liczy. Nie myslcie kategoriami 'tysiac osob wyslalo, ja nie musze\. im wiecej tym lepiej.
matoos
Ale nie chodzi o to że my tak podchodzimy że to nic nie da. My WIEMY że to nic nie da... Przykład: Premiera 5 tomu HP odbyła się dokładnie tak jak wcześniej zapowiedziano pomimo milionów melji wysłanych do MR a nawet manifestacji przed ich redakcją. Nie przesunęli daty nawet o miesiąc żeby zdążyć na gwiazdkę...

Uczcie żeż się na błędach a nie robicie je znowu.

I uczcie się angielskiego. To się opłaca.
Daga
Też mi się opłaca... phi jak za przyjemność wcześniejszego czytania trzeba zapłacić niecałe 100zł. dry.gif
kubik
Ja zapłaciłem i jestem... urgh niezbyt zadowolony z książki ^^"
Child
Bunt! bunt! bunt!

Chrzań się, frappe :}

wot, oftopik ;p
MalGanis
Teraz piszemy listy w realu.

Harbor Point Sp. z o. o.
MEDIA RODZINA
ul. Pasieka 24
61-657 Poznań

tel.(61) 827 08 60, 827 08 50
faks (61) 827 08 66, 820 34 11

wydawnictwa: mediarodzina@mediarodzina.com.pl
dział handlowy: handlowy@mediarodzina.com.pl
dział promocji: promocja@mediarodzina.com.pl

Oczywiście maile wciąż aktualne, ale kto ma możliwość, niech psize też listy w realu.
A oto zgromadzone adresy:
uwaga@tvn.pl
interwencja@polsat.com.pl
pomoc@gazeta.pl (gazeta wyborcza)
gapol@elektron.pl (gazeta polska)
MEDIARODZINA@MEDIARODZINA.COM.PL
HANDLOWY@MEDIARODZINA.COM.PL
PROMOCJA@MEDIARODZINA.COM.PL
BlackOmen
QUOTE(MalGanis @ 17.07.2005 12:38)
Teraz piszemy listy w realu.
*

A moze w Media Markt? Rzeczjasna do świętego Mikołaja aby przysłał książkę w prezencie. Może to zadziała
Mira
hehe w realu?? to oni tam poczte mają?? biggrin.gif
MalGanis
Nasza Strona Reprezentacyjna
Nasza Strona Informacyjna
Nasze Forum
Nasz Chat

Rewolucja niech trwa...
Magya
No MalGanis, Wielki Brat jest pod wrażeniem biggrin.gif
A tak na poważnie to oni sobie chyba jaja robią. Książka kosztuje 100 złotych, jeszcze na dodatek wydają ją tak późno. Brak słów dry.gif
murof
QUOTE(Magya @ 17.07.2005 22:41)
No MalGanis, Wielki Brat jest pod wrażeniem biggrin.gif
A tak na poważnie to oni sobie chyba jaja robią. Książka kosztuje 100 złotych, jeszcze na dodatek wydają ją tak późno. Brak słów  dry.gif
*

Polska nie będzie kosztować 100...
Child
na cholerę ci adresy do interwencji i uwagi? przecież oni na nową hutę wpadają dwa razy na miesiąc - wystarczy do nich zagadać :}

nie żebym coś sugerował, ale pamiętajcie na przyszłość - za spam przewidziane są odpowiednie kary w kodeksie ;]
Alexa666
proponuję zrobić jeszcze demonstracje, strajki głodowe, a na koniec rewolucję _^_
Milina
Właściwie już są na etapie rewolucji. Z tego co wczoraj czytałam, nazwali się "Szmaragdową rewolucją"...
Puszczyk
Bądźmy realistami - żądajmy niemożliwego

tongue.gif

Ja proponuje pogonić tłumacza : Dawaj Endrju dawaj!
Mógłby być tak szybki jak swój imiennik i przetłumaczyć książkę w 53 sekundy ...
kubik
dementi.gif Łoł
nut
Wysłałem e-mail'a do Media Rodzina, choć wątpie by to coś dało. Spróbować nigdy nie zaszkodzi tym bardziej że nie mamy nic do stracenia
MalGanis
Adresów ciągle przybywa.
To nie jest spam - tylko działania dla dobra ogółu.
Jak osiedle dalej od mojego było Pod Napięciem kręcone, to mnie tylko przez chwilę pokazali. Patafiany.
A rewolucje już mamy. Kto się przyłącza do partyzantki? laugh.gif
Puszczyk
Ja raczej proponuje na początek wysłać dyplomatów jedi aby spróbowali ich przekonać...
matoos
To nie jest spam - tylko działania dla dobra ogółu.

Otóż chciałbym rzecz sprostować. To JEST spam. Zwłaszcza że nie ma szans na przyniesienie żadnego skutku.
kubik
Chcecie naprawde coś zdziałać?
To nie kupcie VI tomu po polsku. Ogłaszajcie wszystkim by nie kupowali. Jak nie kupi 10% ludzi którzy normalnie kupują to może [podkreslam może] coś z tego będzie.

"F*ing with your cash is the only thing you kids seems to understand."
MalGanis
Dostałem odpowiedź!
Na początku zawaliliśmy sprawę, bo mail był skierowany do MR a wysyłaliśmy go wszędzie, do gazet, itd...

MAIL:
--------

>>> <malganis@tlen.pl> 05-07-17 13:11 >>>
Witam, Jestem fanem Harry'ego Potter'a i po waszym o*wiadczeniu
o polskim wydaniu "Harry Potter and the Half-Blood Prince" 28
stycznia jestem zszokowany. Rozumiem wasz* oczywist* chęć
zarobienia jak największych pieniędzy, ale nie tędy droga!
Najwyższe zyski ze sprzedaży ksi*żki osi*gnęliby*cie, gdyby
ksi*żka została wydana po polsku jak najwcze*niej. Najlepszym
dowodem na to że mam rację, jest przykład wielu, tak dużych jak
Polska państw, z których żadne nie wydaje ksi*żki tak póĽno!
Droga Media Rodzino! Swym postępowaniem d*życie do uzyskania jak
najmniejszej sprzedaży, głównie dlatego że wielu waszych
potencjalnych czytelników odejdzie od was na rzecz pirakich
tłumaczeń! Potwierdzeniem tego może być fala głosów sprzeciwu w
*wiecie potterowym, fala głosów które oznajmiaj* że już niedługo
zaczynaj* czytać tłumaczenie pirackie, a powodem tego jest
daleki termin polskiego wydania ksi*żki. Droga Media Rodzino
wyrażam nadzieję, iż tak póĽny termin polskiego wydania "Harry
Potter and the Half-Blood Prince", zostanie ponownie
zweryfikowany z potrzebami polskiego rynku i zostanie zmieniony
na termin wcze*niejszy. Pozdrawiam,
MalGanis

Witam,
Proponuję, żeby wysłał Pan swój list na adres wydawnictwa, do którego jest on skierowany.
Pozdrawiam

------

JEST REAKCJA!
Teraz już nie będzie wpadki, bo mamy osobną treść maila do pozostałych organizacji niż do MR.
do roboty! Do wysyłania! mad.gif
anagda
e... to gdzie wy to jeszcze wysyłaliście?
Mira
mam propozycje wyślijcie jeszcze listy do prezydenta i do sejmu... niech tam zrobia z tym porzadek biggrin.gif
Magya
Wyślijcie do "Super Expresu". Oni tam coś zrobią biggrin.gif
nut
Jak dla mnie to najlepszym sposobem jest sposób Kubika. Jak by im spadła sprzedaż to by zaczeli się liczyć z klientami!!
BeBe
Proponuje napisanie do „Faktu”. Oni uwielbiają takie tematy.
Pomysł z Sejmem, Senatem prezydentem też nie jest zły. A może lepiej do A. Leppera? On ma już doświadczenie w prowadzeniu strajków. A nuż użyczy wam troszkę zboża i odetniecie drogę na parking MR…
Milina
Niedługo wybory przecież. A ile w Polsce jest dzieciaków głodnych Harry'ego Pottera, które zrobią wszystko, żeby dostać wcześniej książkę! Gdy wstawi się za nimi jakiś polityk, gotowe są namawiać rodziców, by głosowali na tego dobrego człowieka, co im pomógł!.. tongue.gif

Poza tym w sejmie pojawił by się pierwszy poważny temat debaty biggrin.gif

Walczcie dalej, coraz bardziej mnie to bawi tongue.gif [jeszcze naprawdę coś zdziałają?!]
anagda
ej no.... gadacie jakby tu nie wiem o co chodziło... to zawsze tylko książka....
Milina
Zrobili całą rewolucję o tylko książkę... Zalewają spamem wszystko, co się da tylko o książkę.. i może parę miesięcy.

Zastanawiając się głębiej, jak to śmiesznie musi wyglądać. Grupka szalejących rozhisteryzowanych małolatów kłócących się o książkę...
Daga
QUOTE(MalGanis @ 18.07.2005 12:56)
Dostałem odpowiedź!
Na początku zawaliliśmy sprawę, bo mail był skierowany do MR a wysyłaliśmy go wszędzie, do gazet, itd...

(...)

Witam,
Proponuję, żeby wysłał Pan swój list na adres wydawnictwa, do którego jest on skierowany.
Pozdrawiam

------

JEST REAKCJA!
Teraz już nie będzie wpadki, bo mamy osobną treść maila do pozostałych organizacji niż do MR.
do roboty! Do wysyłania!   mad.gif
*

ale i tak wiedziałam że znajdzie się idiota, który wyśle TEN tekst gdzie nie powinien... dry.gif
boszz.. co za wstyd.
t.x
I jest odpowiedź:

Witam,

Jestesmy pod wrazeniem solidarnie przeprowadzonej przez potteromaniakow "Szmaragowej Rewolucji".

Rozumiemy Wasze zniecierpliwienie, trudno jest czekać na książkę nawet tydzie podczas wakacji, kiedy cały świat anglojęzyczny wie już, że Ksieciem Polkrwi jest... no właśnie.

Zaden z Was - zbulwersowanych czasem potrzebnym na wydanie szostego tomu - nie zauwazyl, ze J.K. Rowling ukonczyla pisanie "Ksiecia Polkrwi" w grudniu zeszlego roku i wydawcy anglojezyczni potrzebowali na wydanie ksiazki u siebie az siedmiu i pol miesiaca...

Minelo ponad pol roku od ukonczenia ksiazki przez autorke, a przeciez te wydawnictwa nie musialy zajac sie tlumaczeniem! Z kolei my, wydawcy polskiej wersji, musimy zadbac o przeklad prawie siedmiuset stron (Andrzej Polkowski potrzebuje na tlumaczenie "Ksiecia Polkrwi", jak mówi, 3- miesiace), a potem o normalny proces wydawniczy - redakcje, sklad i korekte (poltora miesiaca), druk (dwa miesiace)! Jak widzicie czas, jaki ksiazka spedza w wydawnictwie jest w porownaniu z czasem potrzebnym na tlumaczenie i druk i tak najkrotszy...

Dodatkowo zwroccie prosze uwage, ze sposrod 51 krajów wydających cykl "Harry Potter" jedynie siedem (w tym Polska) podalo termin premiery szostego tomu. W pozostalych krajach wciaz nie jest on znany, a niektore z nich dopiero oglosily, kto zajmie sie tlumaczeniem...

Niezrecznie zabierac nam po raz kolejny glos w sprawie grozb dotyczacych lektury pirackiego tlumaczenia. Wszyscy wiecie, ze jest to nielojalne wobec J.K. Rowling, a takze niezgodne z prawem. Postaramy sie zrobic wszystko co w naszej mocy, by zapobiec takiej mozliwosci.

Przykro nam, ze w wiekszosci przypadkow podejrzewacie nas o nieczyste motywy i doszukujecie sie w naszych dzialaniach jedynie checi zysku albo nawet zlosliwosci... Wierzcie nam, nie tracimy czasu i dążymy do tego, aby możliwie szybko wprowadzić książkę do księgar

Redakcja przypomina sobie treść poprzednich tomów, aby w nowym tłumaczeniu nie przepuścić błędów merytorycznych, promocja opracowuje jeszcze lepszą oprawę dla styczniowej premiery, a dział handlowy planuje sprzedaż tak, abyście mogli kupić książki w Waszych księgarniach o tej samej porze w całym kraju.

Jeszcze raz prosimy o wyrozumialosc i pozdrawiamy serdecznie.
nut
I nic z naszego buntu nie wyszło!!
Tom
Dupa, teraz trzeba na te listy odpowiadac! biggrin.gif
Nie damy im spokoju, co to to nie!

A ja list wyslalem ejszcze do Uwagi tongue.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.