Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: The Road Is Long
Magiczne Forum > Harry Potter > Fan Fiction i Kwiat Lotosu > Poezja
Katon
Nie wiem czy to jest tutaj legalne i powszechnie przyjęte, najwyżej usuńcie. To tekst mojej pisoenki. Po angielsku. Miało być sztampowo, tradycyjnie, smutno i po amerykańsko. Kto zrozumie, niech oceni efekt.

1. When you're left alone, when you're down
When your eyes are full of tears and your soul screams
Turn around and leave it behind
Go with me...

Ref. The road is long - all right, there's no hurry
The pain is strong - all right it must be
Your blues will never betray you
Your pain will show you how to sing

I can't promise I will take you to the tops of the mountains
I can't promise I will show you how ocean is deep
I can swear that the blues will help you to find where the Truth is
And the Truth will show you how to sing

2. You ask me why God made world so cruel
Well, I don't know, but he also created the blues
The hope is fallin' but still some dollars for a fuel
Let's drive away - what have we got to lose?

Ref. ---------
Cat
'screams' i 'pain' mi lekko zgrzytają,szczególnie 'screams', bo miało być
sztampowo, tradycyjnie, smutno i po amerykańsko
, a to paskudnie emo słowa.
ale ogólnie w porządeczku, starałam się pośpiewać i gładko idzie, a to ważne, jeżeli chodzi o piosenkę.
aa i ten no, 'lose' nie 'loose' ;)
MaryStebbins
Kocham takie piosenki.Podmiot liryczny niby uprzedza, ze nic nie obiecuje, ze nie moze dac Czytelnikowi za wiele, ale jednoczesnie daje mu wszystko-nadzieje na lepsze. Super. I jeszcze uklon za angielski.

You ask me why God made world so cruel
Well, I don't know, but he also created the blues

Mi to mocno tlyko nie pasuje. Bog i nagle blues, ni z tego ni z owego. Ale reszta jest bardzo dobra.
Katon
Bóg i blues do siebie nie pasują....? Hmmm, wybacz, ale muszę użyć nielubianego przeze mnie argumentu 'zaufaj mi, wiem co mówię'. Więc zaufaj mi, wiem co mówię, Bóg i blues to wyrazy bardziej bliskoznaczne niż wiele osób zwykło przypuszczać. Dziękuję za recenzję smile.gif
Myśka
powodzenia :)
MaryStebbins
Nie, źle mnie zrozumiałeś. Czy Bog pasuje do bluesa, nie wiem- wierzę na słowo:), ale chodzi mi o to, że ten wers jest troszke niezgrabny.
Najpierw piszesz:
"Pytasz mnie, dlaczego Bóg uczynił świat tak okrutnym
Coż, nie wiem, ale stworzył także blues'a"
Heh, oczywiście nie tłumaczę, z obawy, że nie wiesz, co owe słowa znacząbiggrin.gif, tylko mam nadzieję, że teraz łatwiej jest odebrac, to, co chcę powiedzieć. Te dwa wersy sa jakby na dwa różne tematy. Przynajmniej mnie się tak wydaje. Ale reszta bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam:)

P.S Ja chcę takiego reniferka!!!!! cry.gif
Katon
Hmmm, lubię kiedy ludzie odbierają moje wiersze inaczej niż ja. Bo szczerze mówiąc dla mnie związek między tymi dowma wersami jest w kontekście pisoenki tak jasny, że aż nie wiem z której strony zabierać się za wyjaśnianie.... smile.gif
MaryStebbins
Moze z najprostszej? biggrin.gif
Katon
Więc.... Adresat liryczny zapytuje podmiot liryczny czemu Bóg stworzył świat jako tak okrutne miejsce (zadaje takie pytanie bo cierpi, to oczywiste, ludzie uwielbiają dręczyć się tym głupim pytaniem) a podmiot liryczny odpowiada, że nie zna odpowiedzi, ale wie, że Bóg stworzył też bluesa. Obronę przed tym bólem. A raczej coś co pomaga nauczyć się z nim żyć i zamienić go w piękno. Wypowiedzieć i pokonać. Może i Bóg stworzył zło, ale dał nam też narzędzie do walki z nim. I właśnie blues jest tym narzędziem.
MaryStebbins
Ooo... Widzisz?Juz jasniej. Tak, teraz to składa się w jedną całość. Nie słucham bluesa, proszę o wybaczenie. smile.gif
Cat
To naprawdę takie trudne było?
matoos
Ekhm... Powtarzając się... Czego oni ich teraz uczą w tych szkołach...
MaryStebbins
Nie sadzicie, ze teraz Wy zachowujecie sie infantylnie? Zero toleracji- spytalam, bo wolalam dostrzec sens, niz nie narazac sie na osmieszenie w Waszych-jakze wyedukowanych oczach <zla>.
Cat
Oj i co, nie wyszło? To takie urocze.
Mellisa
ależ Ty Cat ostatnio
porywcza jestes!

niczym jesienny wiatr
dla plastikowych reklamówek

bo na poezji jesteśmy
no.
Cat
Melisko, zawsze taka byłam ;) Dobra ciocia ze mnie żadna.
Poza tym no, nie lubię plastikowych reklamówek, ot co.
Mellisa
dobra Ciocia może nie
ale Babunia wyśmienita

;]
Cat
uznam to za komplement ;)
Mellisa
a dużo dziennie
Czerwonych Kapturków
przychodzi
z plastikowymi reklamówkami
smakołyków?
Cat
dużo, nie dużo, ale wszystko cholera z biedronki =/
Mellisa
'biedroneczko
lec do nieba
przynies mi kawałek
chleba'

tak się czasem bawie
jak nie ma w pobliżu
zadnego fajnego
pana myśliwego

a jak jest
to wołam

'panie pilocie
dziura
w samolocie'

i fajnie jest

Cat
nic tak nie kręci jak dobrze wydeklamowana poezja XD
Mellisa
otóż to,
otóż to!

mogę Ci zedytowac posta Babciu?
pliiiska
bo literówkę chce poprawić!
ja!
ja!
wybierz mnie!

=p
Katon
Hey, listen dolls... This is a blues song, haven't you noticed? We are drinkin' whiskey, smokin' Marlboros, singin' hell damned said songs 'bout our fuckin' lifes and don' care 'bout your funny chats and stupid poems, get it sweethearts? Nobody cares if you go to this fuckin' polish Wallmart or not... So stop talkin' 'bout stupid things 'cause this pub is not for sweet little poppies like you.... See this Neger near the bar? See how's he lookin' for ya? We call him.... no matter how we call him, but if I were you dolls, I would start to be scared... Get it? Well, I hope....

Tak na wszelki wypadek informuje, że tekst powyżej to taki żart.
matoos
Chyba powinien być Nigger a nie Neger tongue.gif
Katon
Hey, man, if you don' like the way we spell Neger, here in Oklahoma, you can always find another saloon, get it?

Hehe.
Cat
This town ain't big enough for both of us ;p
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.