Dobra, może moje pytanie bardziej pasuje na TS gdzieś, ale dobra, zapytam tu:
Czy ktoś może napisać mi o Salierim niż
Wikipedia?
Bo mam pracę na Historię Muziki: Najbardziej interesaujący kompozytor. Uzasadnij swój wybór.
Żeby nie było: Poradzę sobie bez tego, ale byłoby miło dowiedzieć się czegoś nowego o Salierim, którego większość z nas zna jako człowieka, kltóry zabił Mozarta. Skąd te oskarżenia? Gdzie dowody? Sztura Petera Shaffera? Słowa wsadzone Salieriemu w usta przez reżysera? Też mi coś. (biała czcionka)
Więc proszę o pomoc.
Aktualnie zbieram pieniądze na Wszystkie dzieła Chopina
Nie wierzę, że to napisałam.
Ostatnio mam fazę: Nienawidzę muzyki Chopina, nienawidzę romantyków, nienawidzę wszystkich Polaków, którzy przebywali w Paryżu w XIX wieku. A przede wszystkim nie mogę wytrzymać tych wszystkich filmów "biograficznych" o Chopinie, w których pierwsze dwadzieścia minut zajmuje okres przed powstaniem listopadowym, a następne półtorej godziny - czas po powstaniu (może trochę przesadzam, ale tak to mniej więcej wygląda). Może i pierwsza połowa jego życia nie była specjalnie bogata jeśli chodzi o twórczość, ale to wtedy Chopin poznał to wszystko, co potem miało ogromny wpływ na jego późniejsze utwory.
Krotko mówiąc mam dość umierającego Fryderyka Chopina na ekranie, na scenie, czy gdziekolwiek indziej.
W ramach odstresowywacza idę obejrzeć Teatr Telewizji... "Lato w Nohant".