MaryStebbins
19.09.2006 21:08
Przepraszam, że mam jesień
Niebieską.
za często.
I wybacz, że zdmuchnęła
mi oczy/I wybacz, ze znow patrzy mi w oczy
I wybacz, że nie biegnie
a kroczy
I wybacz, że wciąż proszę:
'Nie piszcie!'
I wybacz, że ubieram
się w liście
I wybacz, ze opadłe
urosły
I wybacz, że tak boję
się wiosny.
I wybacz, że znow zbieram
kasztany
I wybacz, że nie krzyczę:
"Kochany!
Niebieską.
za często."
-----------------------------
Która wersja w drugiej zwrotce jest lepsza?
Pozdrawiam.
Rookwood
19.09.2006 21:38
Bebe chyba za zdmuchnieciem oczu, bo to tak fajnie brzmi a jeszcze fajniejsze jest jak sie to sobie wyobrazi...

Hm, podoba mi sie calkiem, chociaz niektore rymy az krzycza: jakie jestesmy straszne rymy! rzucamy sie w oczy!
A to kroczy... Łojezu, moze tylko ja to jakos z jednym kojarze, ale zatraca mi sie caly romantyzm tej twojej niebieskiej jesieni
pierwsza zwrotka - genialna, aż mi szczęka opadła gdzieś na podłogę i musiałam zbierać, nieporadnie. Natomiast w środku wdarł się chaos. A właściwie punktami słabującymi w wierszu są zwrotki 2 i 5, a reszta całkiem zgrabna. Poza pierwszą i ostatnią, która dla mnie jest majstersztykiem. Tak trochę mi się z "Kabaretem Starszych Panów" skojarzyło.
Zwrotka o kasztanach zła. Bo ma rym ze słynnej piosenki i to razi, och razi.
Zacznę tak nie miło.
Aby napisać dalej, że to świetny wiersz. Płynie. Piosenkowy, w najlepszym tego słowa znaczeniu.
TomyIommi
05.10.2006 18:04
Jestem pod wrażeniem, nie wiem czy powinienem sie wypowiadać, jestem nowy, ale naprawdę to mi się podobało. Tak
p.s. wersja ze zdmuchiwaniem oczu lepsza. Taka surrealistyczna.
Pozdrawiam!
Tak pierwsza zwrotka taka bardzo "Starszo
Panowa" a i reszta mi się podobała
ja w tym widze logiczną i poruszającą
całosć.
Illusion
07.10.2006 18:02
Uroczy wierszyk

Podoba mi się całość, żadnych zgrzytów nie widzę, a zresztą nawet jeśli są, to na rymach się nie znam. Z Twoich wierszy, które przeczytałam do tej pory ten najbardziej mi się podobał.
Bradzo mi sie podoba. Katon dobrze to ujął - płynie.
Ale to moje tylko odczucia osobiste - estetyczne... trudno krytykować, gdy własne niedoskonałości ma się na warsztacie
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę