Guardian
18.10.2012 11:01
"Magia kłamstwa (ang. Lie to me) – amerykański serial telewizyjny pokazujący życie zawodowe dr. Cala Lightmana i jego kolegów z "The Lightman Group". Mają za zadanie "rozszyfrowywać" uczucia ludzi, wyrażane mową ciała."
Serial wciągający, choć główny bohater czasem mnie irytuje, ale sam łapię się czasami (jak kłamię

) żeby robić to "profesjonalnie"... Jest w tym trochę prawdy? Może i jest, ale chyba nie dla zwykłych śmiertelników.
Leci już 3 sezon na Fox Lifie!
PrZeMeK Z.
27.11.2012 20:27
Dość ciekawe, ale jak dla mnie mocno zerżnięte z "House'a" - nielubiany geniusz obrażający ludzi, odkrywanie prawdy, gadżety, mam chwilami wrażenie, że nawet muzyka i oświetlenie są podobne. Dopiero zaczynam pierwszy sezon, na razie ogląda się miło, zobaczymy, co będzie dalej.
Jeśli chodzi o samo wykrywanie kłamstw, nie wiem, wygląda dość wiarygodnie, choć pewnie jest przerysowane, jak to zwykle takie umiejętności w serialach. Z kursu o kłamstwie i mowie ciała (gdzie nam nawet pokazano fragment pierwszego odcinka) rozpoznaję niektóre gesty, więc przynajmniej te są prawdziwe. Bardzo mi się podoba pokazywanie fotografii znanych ludzi z konkretną miną - łatwiej uwierzyć w powszechność pewnych wyrazów emocji.