Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Filmy Dajace Do Myslenia
Magiczne Forum > Kultura > Kultura
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
Nadka
Tak? Kurcze, no sory...
GooD AnGeL
moim zdaniem ,,jak wiatr " zaczepisty film
"inni" i ,,zielona mila"
Eva
A jakiej materii Inni daja do myslenia? Dobry film, ale kurfa mylicie tematy.
Eowina
No cóż,polecam filmy :

-Forrest Gump
-Gladiator
-Piękny Umysł
-Karol,czlowiek który zostal papiezem
-Zielona Mila
jezeli przypomne sobie inne tytuly to napisze,a narazie odradzam obejrzenia Vanilla Sky,wedlug mnie to bardzo glupi film dry.gif
Myśka
onie, vanilli nie dam obrażać.
swietne wrażenie na mnie zrobił ten film, napawdę wielkie. i awansował do grono ulubionych.
totalny chaos, w którym samemu trzeba odnaleźć prawdę. zmierzyć się z nią.
Eowina
Ja jednak nie dam się przekonać dry.gif zmarnowalam prawie 3 godziny oglądając ten film sad.gif jezeli chodzi o takie kino psychologiczne to bardziej podobalo mi się American Beauty
Ahmed
"Łowca Jeleni"
"Czas Apokalipsy"
"siedem" (kocham ten film)
"American Beauty"
"Forrest Gump"
"Requiem dla snu" (wstrząsający do szpiku kości)
Eva
Bo widzisz, Myszo, wspolczesna mlodziez woli walke podana na tacy, najlepiej zeby zamiast niej od razu walczyl sekundant. Ale zeby samemu sie mierzyc? Neeee ;d

No ale szanuje zdanie towarzyszki Eowiny, wkoncu to wolny kraj, podobno.
voldius
tylko nie dla spieprzających dziadów, gejów i leźbijek, jakby to pan Kaczyński powiedział!
Nes
'vanilla' szczerze mowiac nic specjalnego, moze poza aktorkami i muzyką ;P [chodzi mi konkretnie o 'Mint Royale - From Rusholme With Love'], ale zakonczenie bardzo ciekawe.

btw. to ogladal ktos hiszpanski pierwowzor tego filmu?

Kira
na ściezce do Vanillii znalazły sie utwory pewnego wspaniałego zespołu z Islandii,mianowicie Sigur Rós smile.gif

Efekt Motyla

absolutnie nie oglądac!

dla mnie ten film, to po prostu pseudoartystyczny bełkot...
Luna Fletcher
Zgadzam się z Kirą. W zamian polecam obejrzenie "Dogville" Larsa von Triera. Nie oglądałam w życiu filmu aż tak jak ten dającego do myślenia.

Krótki opis:

Dogville to przenikliwe studium ludzkiej natury, to uniwersalna opowieść o tym, jak dobro może łatwo przerodzić się w zło.

Polecam ! wink.gif
Myśka
to miło, bo miałam zamiar jutro obejrzeć ten film. obaczymy co i jak ;}
Verita
A ja polecam:
American History X
Fanatyk
21 gram
American Beauty
Requiem for a Dream
Grobowiec świetlików (w sumie to anime, ale naprawde godne polecenia)

A co do Vanilla Sky, film calkiem fajny, mi sie osobiscie nawet podoba
Pottermenka
Efekt Motyla to niezly film ale nie powiedzialabym ze ma soba zmieniac swiat
Verita
Cóż....mógłby zmienić świat, gdyby istaniał wehikuł czasu.

bosh.... czasami moje bledy sa powalajace dry.gif
MisieK
u pani u a nie ó ;p
Pottermenka
Wczoraj ogladalam film "Gra Wstepna" i jestem naprawde pod wrazeniem
Myśka
dogville dobre, oryginalne na pewno. teatr w kinie, zakończenie jest nagłe i efektowne. pięknie pokazana ludzka natura [aż dreszcze przechodzą].

ken park - aaaj ;D co za film. nie chcę o nim pisać, niech ktoś sobie znajdzie recenzję. może być dość kontrowersyjny ze względu na sceny erotyczne. jakkolwiek, historie w nim przedstawione są bardzo przekonywaujące i realne, a przy tym budzące współczucie.
Berta Griphook
Filmy dające do myślenia (oczywiście wg mnie - kolejność przypadkowa):

-"Doskonały świat"
-"Dogville"
-"Erin Brockovich"
-"Między piekłem a niebem"
-"Życie jest piękne"
-"Ojciec chrzestny" - daje do myślenia jeśli chodzi o propozycje nie do odrzucenia(i nie tylko) biggrin.gif
-"Szósty zmysł"
-"Zielona Mila"
-"Fanatyk"
-"25. godzina" - co do tej pozycji polecam także książkę, warto zajrzeć
-"Życie jak dom"
-"Forrest Gump"
-"Joe Black"
-"Sam"
-"Telefon"
-"Trzynaście rozmów o tym samym"
-"Lęk pierwotny"
itd. itd. itd.

Wszystkie filmy gorąco polecam. Pozdrawiam.
voldzia
No, wreszcie coś czego nie widziałam tongue.gif <<uruchamia emula>>. hehe, no to zeby nie bylo pusto to sie wypowiem na temat filmu pdt. "piękny umysł", ktory wielu z Was proponowalo przedstawiajac jako "dajacy do myslenia" (co ciekawe, wielu obok niego podawalo "Karola...", czyli film, moim zdaniem nakrecony na tej samej zasadzie).

Temat jest dobry, ale... gdzie tutaj ta głębia? To nieodkryte przeslanie, ktorego nie mozna zapisac w cudzyslowie, bez tej odrobiny niedosytu? no gdzie? a no, obawiam sie ze nigdzie :]. Filmik fajny, na jeden raz, z przeslaniem dosyc jednoplaszczyznowym.

Im dluzsze sa moje poszukiwania tego idealnego filmu, tym mniej mam nadzieji na to, z etaki istnieje biggrin.gif, ale moze istnieje, tylko jeszcze go nie znalazlam, moze czeka sobie w jakiejs piwnicy, a jego autor jest pewien, ze to chlam i nie pokazuje go nikomu nieznajomemu. I moze kiedys pokaze go mi biggrin.gif?

ach, znowu odgrzebalam (swoj) stary temat z konca listy, no ale trudno, musialam sie wypowiedziec tongue.gif.
Sihaja
Film dający do myślenia? "Zawieście czerwone latarnie" Zhanga Yimou. Niesamowity i przejmujący.
grlouiee
A nawet "Młodzi gniewni"(bedzie leciał dzisiaj na tvp1 o 22.00). Daje duużo do myslenia,szzcególnie dla mnie...
Altruist

"25 godzina" Spike'a Lee.

och dzieki Ci Meave za wspomnienie tego filmu, jest bajeczny i niesamowity i w głownej roli mój ulubiony aktor...byłam pod wielkim wrazeniem ,przeczytałam ksiązke i musze przyznac ze film jest prawie jej kalką,wiec mozna czytac. Ja do listy filmów dodałabym jeszcze
21 gramów
rzekę tajemnic
za wszelką cenę
wiezień nienawiści
siedem
miedzy słowami
to sa bardzo poruszające filmy
z pozdrowieniami:))
Altruist
ach nie co w zasadzie sie bede ograniczac... wiec dołoze jeszcze jeden film z udziałem Eda tj. 'lęk pierwotny' troszke może sie nie wiaże z tematem,ale wiecie co? obejżyjcie, ostatnie 10 minut świetnie, no jak to na Eda przystało....
Sayaka
"Pianista"
"Sin City";) rozpatrywane jako opowieść o miłości
"Stowarzyszenie umarłych poetów"
"Ptasiek"
"Ojciec Chrzestny" btw genialna książka
I wiele wiele innych, których nie pamiętam już niestety.
Altruist
ach tak zgodze sie co do 'pianisty' bardzo dobry film,wizualnie i bardzo dobrze zagrał Brody nigdy nie zapomnę tej chwili kiedy juz na samym koncu znajduje on w jednym z domów puszke ogórków które wypadają mu z rąk i ta puszka toczy sie do samych schodów, on zas pochylony nie widzi ze na schodach stoi hitlerowiec, dostrzega to dopiero kiedy widzi tylko jego buty...pozdr
Iluzja
Na mnie wrażenie zrobiły:
-"Głosy niewinności"- hiszpański film opowiadający o losach małych dzieci branych do wojska w trakcie wojny. Coś niesamowitego. Dopiero po zobaczeniu takich scen, jak w tym filmie możemy wyobrazić sobie całe okrucieństwo...nas samych.
- "Pianista"
- "Życie jest cudem"
I na razie chyba tyle...
Katarn90
Mnie dość mocno poruszył film "W imię ojca", ukazujący tragedię niewinnie skazanego człowieka (jego przyjaciele zostali skazani na śmierć choć też byli niewinni), oparte na faktach.
voldius
Życie jest piękne, może?
i film dla niektorych przekracza granice dobrego smaku.
Cat
Życie jest cudem, Tymuś
Ahmed
z ostatnio obejrzanych to zdecydowanie Donnie Darko i z tym chyba Voldius się ze mną zgodzisz??
voldius
QUOTE(Cat @ 19.11.2005 00:14)

aj sorry wink2.gif
[napisałem może, napisałem! wink2.gif]

a Kusturicy filmy bardzo lubię, a tego nie widziałem.
hiuahiu.

Ahmed - zgodzę się, właśnie muszę coś napisać na ten temat.
Potti
filmy Lyncha mi dają do myślenia, ale szkoda, że tylko do myślenia, a nie do wymyślenia, wychodzi na to, że jestem na nie za głupia. albo zbyt niecierpliwa, bo kiedy obejrzę raz to już mi się potem nie chce drugi, bo się denerwuję, że nic nie rozumiem.
i ogólnie nie oglądam za dużo filmów tego typu, ale to jedyne, po których zakończeniu (w reszcie na koniec wszystko jest dopowiedziane zwykle) myślę w sensie właściwego używania mózgu ;p

myślę po głupich filmach/takich, które zupełnie mi się nie podobały. kiedyś obejrzałam Sekretarkę i długo potem obejrzałam ją drugi raz, ale ani za pierwszym ani za drugim nie mogłam zrozumieć jak ona się może ludziom podobać i tak długo się nad tym zastanawiałam, aż w końcu coś pozytywnego w niej znalazłam.

czasem się nawet zastanawiam globalnie nad światem, po obejrzeniu niektórych filmów. jak po skomentowanym już przeze mnie dwa razy 'Carandiru'- kiedy pierwszy raz pomyślałam w przychylniejszy sposób o przestępcach, o tym, dlaczego. po ostatnio obejrzanym Panu życia i śmierci- tak samo jak powyżej. czyli ogólnie nad pobudkami złych ludzi. albo nie złych, ale takich, którzy sami rozwalają sobie życie, jak w Requiem dla snu.

reszta filmów nie to, że nie wywiera na mnie wrażenia- bo bardzo często- ale nie zostawia po sobie czystej myśli, którą bym potem rozwijała, tylko raczej jakieś uczucie. najczęściej motywację do czegoś.
Wena
''pewnegorodzajurefleksję'' wywołał we mnie Angielski Pacjent. Jeden powie kicz, drugi krzyknie wiocha!, a inny doceni go.

powtórze po innych;

21 gramów
Vanilla Sky
Kawa i Papierosy - tylko w pewien sposób

...itc.

Lynch? w każdej formie
TMs
Cała twórczość Von Triera, Lyncha... Oczywiście " Młodzi Gniewni", "Godziny" i kilka innych.
Eowina
A oglądaliście "Wyspę" ??? Uważam,ze ten film równiez nalezy do filmów dających do myslenia.
Wena
pod jakim względem?
TMs
Jak obejrzysz "Wyspę" to zauważysz, że filmy Bay'a to nic więcej aniżeli głupie, bezsensowne rozwalanki i zastanowisz się czy warto wydawać pieniadze na obejrzenie takiego dzieła.

Bo nie mówcie mi, że motyw nieszczęśliwych kopi ludzi wzbudza duże emocje. Bujda, bzdura ...
Eva
Ktos ostatnio stwierdzil ze 'zakochana zlosnica' jest filmem ambitnym i dajacym do myslenia wiec mnie juz nic nie zdziwi.

Donnie Darko, Donnie Darko!
Wena
no właśnie, oglądałam wyspę i nie było w niej nic dającego do myślenia..

zakochana złośnica? niee.
voldius
co nie zmienia faktu ze jest sympatyczna wink2.gif
Wena
ależ oczywiście.
Eowina
Wyspa moze nam pokazac ze klonowanie ludzi wcale nie bedzie dobrem dla ludzkosci ale jednym z etapow unicestwienia.

Z dobrym filmow... Czekolada z Johnnym Deppem - taki MIŁY film.
vigga
miły, fakt. ale czy zmuszający do myślenia? czy po obejrzeniu go poczułaś się jakaś inna, dojrzalsza, mądrzejsza? ja osobiście - nie.
Cat
Zmuszający do myślenia. Serduchem.
Bo niektórzy myślą łbem, inni serduchem, inni tyłkiem.
Różne są sposoby myślenia.
Zresztą jeżeli ktoś chce się uczyć życia z filmów, to bardzo mu współczuję.
dominisia888
requiem to jest film zdecydowanie dajacy do myslenia... niezle shizuje....
Sihaja
"Inwazja barbarzyńców". Miodzio w miłej oprawie i dający do myślenia.

Trochę bardziej niż "Wyspa" XD
Shell
Popieram tam kogos i mowie "Requiem for a dream" : ). Kochaaaam ten film ;D Naprawde.

Hmm poza tym "Miedzy Slowami", taki piekny : ). Nie wiem jak was, ale mnie do myslenia zmusil. Do myslenia nad wartoscia mojego zycia.

No i jeszcze "American Beauty".

Trzy najlepsze filmy jakie w zyciu widzialam : )

Miyu Sora Yamano
Shell zdecydowanie popieram. "American Beauty" to mój ulubiony film, jest w nim coś co zmusza mnie do myslenia nie tylko o moim życiu, ale tez o innych.
"Między słowami" to jeden z lepszych filmów jakie ostatnio widziałam. Ma u mnie wielki plus bo dzieje się w moim kochanym Tokio
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.