Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Harry, You Have Lilly's Eyes...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3
anagda
QUOTE(Zeti @ 14.04.2007 18:45)
No cóż, gdyby nie znali pełnej treści przepowiedni, to mogłoby dojść do nieprzewidzianych skutków. Voldemort nie znał całej, i efektem tej niewiedzy było trzynaście lat śmiercio-życia
*

Niekoniecznie. Wystarczyło, że Dumbledore im powiedział, że jest przepowiednia dotycząca ich dzieci, że istenieje prawdopodobieństwo, że Lord Voldemort chce je zabić. Nie da się tego poprzestawiać wink2.gif

A Voldemort słyszał tylko początek przepowiedni, że narodzi sie chłopiec który będzie mógł go zniszczyć. Nie dosłyszał, że sam go sobie "wybierze"...
PrZeMeK Z.
Jakim cudem ja ten temat przegapiłem? O_o

Teoria przemawia do mnie, włącznie z tymi oczami Lilly. Makabryczne to, ale ostatecznie możliwe. A już na pewno bardzo prawdopodobnie brzmi wizja Franka Longbottoma jako tego, który widział scenę w Dolinie Godrika.
Mam jednak nadzieję, że ta teoria nie okaże się prawdziwa, bo zdradzałaby wiele z VII tomu. W ogóle tyle jest tych teori, że któraś MUSI okazać się prawdziwa. smile.gif
Aha, jeszcze jedna uwaga: już mi szkoda reżysera i scenarzysty siódmego filmu. Widzów także. To będzie jedno wielkie wyciąganie królików z kapelusza dla tych, którzy nie czytali książek.

Martwi mnie też objętość "Deathly Hallows". Książka wydaje się zbyt krótka, by pomieścić wszystkie te odpowiedzi i właściwą fabułę ostatniego tomu. Nie wątpię, że Rowling sobie jakoś poradziła, ale mimo wszystko mnie to martwi. Obawiam się czegoś na kształt romansu Lupina i Tonks, który nagle wyskoczył jak pajac z pudełka na sam koniec książki. Oczywiście, był zapowiadany po drodze, ale tak naprawdę praktycznie nie szło się tego domyślić. Obawiam się, by tak samo nie stało się z ewentualnymi romansami bohaterów takich jak Luna czy Fred i George.
Katon
Hmmm. Przeciw teorii z Frankiem przemawia mocny argument. Brak Munga w filmie. Czy JKR zgodziłaby się to wyciąć gdyby miało tak kluczowe znaczenie?
PrZeMeK Z.
Sądzę, że tak. Większość widzów na filmach o Potterze stanowią ludzie, którzy nie czytali książek, a oni nie mają zwyczaju pamiętać szczegółów. Na przykład moja rodzina nie wyłapała, co oznaczały w 4 filmie wzmianki o eliksirze wielosokowym, bo po prostu nie pamiętali, co to jest. Jestem pewien, że tak samo nikt nie pamiętałby sceny w Mungu, tym bardziej, że Frank w ogóle się tam nie pojawia.

Mam w ogóle wątpliwości, czy miało sens umieszczanie w piątym filmie Stworka. Widzowie i tak nie będą go pamiętać w filmie siódmym, więc jeśli okaże się tam ważny, i tak trzeba go będzie widzom przedstawić na nowo.
Zeti
O. Franka i Munga nie ma w piątce? Pierwsze słyszę. No ale jak nie ma to nie ma. Ale jak Przemek juz powiedział, to niekoniecznie musi oznaczać że teoria jest zła. Może po prostu Jo uważa tak samo, a Stworek gra tak ważną rolę w tomie siódmym, ze musiał być uwzględniony w filmie.
owczarnia
Słowo daję, że wcale nie chcę być dowcipna, tylko autentycznie zgłupiałam. Jaki Frank w Mungu?... Jaka scena, w której Frank się nie pojawia?! Przemek, melduj mi się tu natychmiast, bo ja nie zasnę dzisiaj!
PrZeMeK Z.
Na rozkaz!

Chodzi o scenę w Szpitalu Świętego Munga w V tomie, gdy Harry i reszta napotykają Lockharta, a potem Neville' a z babcią odwiedzających rodziców Neville' a. W tej scenie - choć wiemy, że i ojciec, i matka Neville'a są na oddziale zamkniętym, widzimy tylko matkę. Frank Longbottom nie pojawia się "na scenie" nawet przez moment.
owczarnia
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Teraz już wiem.
Katon
No niby się nie pojawia, ale jego intensywna literacka obecność jest chyba oczywista. A może wcale go tam wtedy nie było...? Kto wie.
owczarnia
Ha! Najściślej ukrywany sekret - Frank Longbottom ma się doskonale i działa na rzecz Zakonu, a zamiast niego leży w szpitalu podstawiona kukła.

Hektolitry Eliksiru Wielosokowego w użyciu.

Kto wie, kto wie?...
PrZeMeK Z.
No niby się nie pojawia, ale jego intensywna literacka obecność jest chyba oczywista. A może wcale go tam wtedy nie było...? Kto wie.

Myślałem głównie o filmie. Skoro Frank w tej scenie się nie pojawia, to jej brak w filmie niczego nie zmienia.
owczarnia
Eee... jedno pytanie: siódmy tom czytałaś?
owczarnia
Hm. A nie widać.
Miss-Malfoy
Jaki pozytek mialby Voldemort z jej oczu? Watpie zeby wiedziala cos co on chcial wiedziec. Zreszta gdyby ja potrzebowal nie zabilby jej. Chociaz z drugiej strony, moze wcale nie chcial jej zabic. Puscily mu nerwy.
Katon
Lubiłem tą teorię =)
Ludwisarz
Archeolodzy od siódmej boleści smile.gif
Miętówka
Tak, ja też lubilam tę teorię. I do ostatniej chwili była prawdopodobna smile.gif chociaż jedna wypowiedź Avady mnie rozwaliła. Ta o rocznym dzieciaku, co mu takie wielkie oczu włożyli =D.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.