Zakohana w książkach
01.12.2007 18:16
Nie, ale jesteście coraz bliżej.
Dodałam kolejny obrazek, troszkę powinien naprowadzić.
Carmen ukradła marihuanę jakiegoś rastafarianina.
Zakohana w książkach
01.12.2007 18:35
Eee... Nie
harolcia
01.12.2007 18:39
Piracka chusta XD
Czarna, piracka bandamka? (taka jak u Johnny'ego Deppa)
Zakohana w książkach
01.12.2007 18:46
Tak, harolcia. Byłaś pierwsza.
+ 15 pkt dla Gryffindoru!
harolcia
01.12.2007 19:48
Zagadka
Gryffindoru:

Nie dałoby się trochę większych zdjęć?

czy to tak specjalnie?
Pierwsze chyba rozpoznajesz.
Z resztą jego powiększenie nie wchodzi w grę, bo jest na nim napis...
Co do drugiego to nie wiem.
Zeti.Większego dać nie mogę, jak na razie, bo byłoby za proste. Poczekam na głosy innych osób jeżeli będą mieć problemy, to zmienię/powiększę/dodam rysunek.
harolciaPierwszego właśnie nie poznaję. Nie znam wszystkich godeł (

dobrze?) państwowych

ale dobra pokombinuję trochę na podstawie barw.
??? Nawet nie znając godeł powinieneś znać flagi, których obowiązkowo się uczy w gimie. Tam są flagi. Tam gdzie w Europie były by trzymacze.
Harolciu, jak będziesz musieć dać większe, to zamaż w Paincie napis. OK?
Kurcze, ja to godło rozpoznałem od razu, i myślałem, ze dla was będzie to łatwe.
Zeti.Ok, nie ma problemu:)
harolciaQUOTE
Nawet nie znając godeł powinieneś znać flagi, których obowiązkowo się uczy w gimie

dobra

za często już się z tym spotkałem. Nie generalizuj na podstawie własnych doświadczeń. I mówię to bez cienia złośliwości, czy jakichkolwiek "mało szlachetnych" emocji

nie miałem ani w gimnazjum ani w liceum nauki flag państwowych. W zasadzie jak tak teraz myślę, to większość geografii fizycznej nauczyłem się sam. Zarówno, jeśli chodzi o flagi, jak i stolice, góry, rzeki, jeziora itp... nie wiem, może ja chodziłem do takiego upośledzonego gimnazjum, ale nie zmienia to faktu, że flag państwowych NIGDY nie miałem w szkole. A co do rozpoznania barw, to ta konfiguracja akurat mi się często myli. Wziąłem ją za Etiopię na początku.
Kurcze, ja to godło rozpoznałem od razu, i myślałem, ze dla was będzie to łatwe.
Powtórzę się - nie oceniaj innych stawiając za "wyznacznik" siebie. Ja osobiście już za często się sparzyłem na takim zachowaniu. Ostatnio np. kiedy dałem zdjęcia do Carmen myślałem, że daję prościutką rzecz. Tymczasem dopóki nie zmieniłem zdjęć, tylko jedna osoba próbowała zgadnąć. No ale koniec wynurzeń Ramzesa

Wracając do głównego tematu - odpowiedź - jezioro Titicaca leżące w Boliwii.
harolcia
01.12.2007 23:59
Nie martw się Ramzesie, ja też nigdy nie uczyłam się flag ani godeł (?) na geografii, a tego, to pewnie bym nie zgadła

Wracając do zagadki:
Krukoni zdobywają +15 punktów, ponieważ Ramzest odgadł, co ukradła Carmen

Znaczy Jezioro Titicaca
PrZeMeK Z.
02.12.2007 11:03
Zgadzam się z Ramzesem - ja mam rozszerzoną geografię, a nikt nigdy nie wymagał ode mnie znajomości flag czy godeł.
A już na pewno nie godeł niedużych, nieważnych państw.
Zagadka
Hufflepuffu:

Czy chodzi o rękopisy Trenów Kochanowskiego?
Co do flag i godeł, to u nas były wymagane flagi UE, resztę znałem juz dużo wcześniej.
PrZeMeK Z.
02.12.2007 11:26
Nie.
Katarn90
02.12.2007 12:31
Wódka soplica?
Nie :]
Dom Kochanowskiego w Czarnolesie?
Nie.
Białowieski żubr? (o zwierze chodzi, nie o piwo)
żydowski browar żubra (czy gorzelnie żubrówki) w Czarnolesie?
Nie, wódka określa kraj. Chodzi o dwa ostatnie obrazki - Kochanowski to mocna podpowiedź.
Manuskrypt wiersza "na Dom w Czarnolesie"?
Nie.
xD
Nagrobek z wizerunkiem Kochanowskiego?
Rękopis Pieśni albo Psalmów Kochanowskiego?
PrZeMeK Z.
02.12.2007 14:35
Uznaję odpowiedź Gem: "Nagrobek z wizerunkiem Kochanowskiego". Chodziło konkretnie o zwój, który rzeźba przedstawiająca Kochanowskiego na jego nagrobku trzyma w ręku.
Yataaaa xD W zasadzie to jest jeszcze jeden pomnik jego z Urszulką w parku w Czarnolesie... ale przypadkowo chodziło mi dokładnie o ten, który pokazałeś.
Sasasasas.. I'm so evil >:D
PrZeMeK Z.
02.12.2007 23:37
Peruwiańskie kipu.
No coś Ty, chciałbyś odpowiedź w obrazku?

Nie przyzwyczaiłeś się, że ja raczej idę w skojarzenia i nie wykładam wszystkiego wprost?
Spróbować nigdy nie zaszkodzi :]
może kalendarz Inków w języku keczua...
Skarby inkaskiej panaki któregoś z wiecznie żywych władców?
Księgi 'rachunkowe' inkaskiego dworu?
Złoto króla El Dorado?
Ruiny inkaskiego miasta Machu Picchu
Avadakedaver
04.12.2007 00:34
wow.
Temple Church w Londynie.
nie
Skarb templariuszy ukryty w Poitiers?
Kościół w Poitiers?
Kraj: Francja
nie
Opactwo w Cluny.
nie
Już zupełnie nie wiem, co to może być. Cmentarz Père-Lachaise?
Grób Jakuba de Molaya?
Czy my w ogóle jesteśmy blisko?
Tak. Podpowiem jeszcze, że nie chodzi o budynek, ale to co się w nim znajduje.
Gem
Sztandar Krzyżacki w Malborku?
Grób Krzyżaka?
Nie
Syriusz_Black
13.12.2007 00:26
Na pewno miejsce to: Notre-Dame-la-Grande w Poitiers - jakaś mandorla stamtąd? Albo grób św. Hilarego?
Nie
Kolejna podpowiedź.
Miejsce, w którym znajduje się TO, zostało wymienione, ale nie uznałam odpowiedzi, bo jak powiedziałam, to nie jest budynek... a jak bym powiedziała, że to tam, to byłoby za łatwo

.
Marmurowy wizerunek Williama Marshalla z Temple Church?
Cały grób Marshalla wraz z tą rzeźbą?
xD Nie, ale blisko
GemWszystkie 9 marmurowych wizerunków rycerzy?
Taaaak! Odpowiedź to: marmurowe podobizny rycerzy na grobowcach w Temple Church w Londynie. No wreszcie...
Pora na kolejne dochodzenie, w sprawie kradzieży dokonanej przez Carmen. Tym razem skradła ona rzecz
należąca do Gryfonów
Prawie Bezgłowego Nicka?
Niestety nie. Carmen nie może kraść duchów. Poza tym, kraj się nie zgadza, a Nick jest duchem, i nie ma już kości.
Czy wy patrzycie na obrazki, czy na zdanie wprowadzające? Otórz tylko obrazki są istotne. To zdanie na górze ma tylko na celu wprowadzenie klimatu do zabawy.
Zdanie Tym razem skradła ona rzecz należąca do Gryfonów znaczy Zagadkę zadali Gryfoni
relikwie-czaszki św. Floriana lub św. Stanisława w Krakowie??
A może czaszka błogosławionego Czesława, patrona Wrocławia?
kości świętego Wojciecha, patrona Polski, katedra w Gnieźnie?
Nie. Chcecie podpowiedź?
No ^^
Gem, było już coś o edytowaniu
To będzie szalona odpowiedź - złoża krzemienia pasiastego z okolic Ostrowca Świętokrzyskiego?
Niestety nie.
Podpowiedź:
Groby królewskie pod katedrą wawelską?
(Czy tylko mnie nie wyświetla się ostatnie zdjęcie?)
Nie. Podpowiedź kaplica...
Kaplica czaszek w Kudowie Czermnej?
tak, 15 punktów dla Krukonów
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę