Konkretnie chodziło mi o taki cudzysłów: «der Stein der Weisen»
Hannah_Wilson
19.02.2008 18:28
W angielskiej są dialogi robione za pomocą `
W angielskim tak, ale ja mówiłem o niemieckim.
Hannah_Wilson
20.02.2008 00:14
Ah.. szczerze mówiąc nigdy nie miałam w rękach niemieckiej wersji...
aurorka_gryfonka
20.02.2008 20:04
Ja też nie! Nawiasem mówiąc angielskiej też nie... Nie, zaraz. Angielską miałam w rękach (DH), gdy chciałam przeczytać (w angielskiej tekst z tyłu...

) o czym jest.
Zakohana w książkach
20.02.2008 23:47
A ja jak uparcie siedziałam na podłodze w Empiku, kontemplując, czy zacząć czytać, czy nie. Po dwóch pierwszych zdaniach się poddałam
harolcia
21.02.2008 13:55
To Cię pobiłam, Zakohana

hehe ja znalazłam w internecie. Przeczytałam pierwszą stronę i wymiękłam.
W empiku też otworzyłam książkę, przeczytałam pierwszą stronę, opis okładki, i trochę drugiej, po czym wzięłam się za coś ciekawszego jak Achaja
Zakohana w książkach
21.02.2008 20:55
Dobra, ale ty pewnie nie chodziłaś po supermarketach z DH w ręce, okazyjnie ją przytulając, żeby na końcu przejść całą długość sklepu jeszcze raz i odłożyć książkę na półkę, prawda?
Tak w ogóle, to dział mrożonek jest całkiem nizłym miejscem do czytania w słabo znanym języku. Jakoś tak się koncentracja poprawia
o, Zakohana, nie jesteś jedyna, ja tak chodziłem po całym Tesco w Świdnicy. Ochroniarz patrzył na mnie nieco dziwnie.
Harolciu, mówisz, że Achaja jest ciekawsza od HP? Mogę spytać dlaczego? Od razu mówię, że Achai nie czytałem, a nie w najbliższym czasie nie kupie.
Zakohana w książkach
21.02.2008 21:36
Na mnie się wszyscy (łącznie z tatą) patrzyli dziwnie

Zwłaszcza, jak zaczęłam czytać w dziale mrożonek...
Fajny avatar, Zeti. Z moim znakiem zodiaku

tylko co tam robi to słowo na "G"... hmm.... dziwne
harolcia
21.02.2008 22:01
No fakt, nie chodziłam z książką do działu mrożonek, zwłaszcza w empiku byłoby to trochę utrudnione XD
A Achaja była ciekawsza wtedy , bo :
była napisana po polsku ( to przede wszystkim)
poza tym czytałam już drugi tom ( a pierwszy był zajebiaszczy - opowiada o przygodach młodej dziewczyny - księżniczki oddanej do wojska)
jest napisany cudownym (jak dla mnie językiem)
oryginalna historia
wartka akcja
boskie - musisz koniecznie przeczytać, a ja dorwać 2 tom, bo w empiku przeczytałam jedynie 2 pierwsze rozdziały
Kiedyś się pewno i za to zabiorę, ale nie w najbliższej przyszłości.
No tak. Wyższość polskiego nad angielskim. Polski dużo prostszy moim zdaniem.
A czy HP nie miałaś czytać 7 tomu? Jakby nie liczyć to siedem jest większe jak dwa.

Zakohana: av ze słowem na 's':
ja przez prawie pół roku miałam metr od łóżka oryginał. Na końcu drugiej strony wymiękłam. Nie chciałam sobie psuć złym zrozumieniem
Miętówka
22.02.2008 15:13
Mi bardzo pomógł mój przyjaciel - słownik.
Zakohana w książkach
23.02.2008 01:09
Zeti, się nie liczy, bo mojego kochanego znaku zodiaku nie ma, o!
Jak się zdenerwuję, to wymażę to słowo na "g" z twojego avatara, i wpiszę to na "s" i wstawię do siebie. Co ty na to

Co do prostości polskiego, to jest fajny kawał na ten temat:
Polak i Anglik sprzeczają się, ktory język jest trudniejszy.
- Angielski. - mówi anglik - Patrz, piszemy s-h-e-a-k-s-p-e-a-r-e, a czytamy Szekspir.
- Nie, Polski. - nie zgadza się Polak - My piszemy "Bolesław Prus" a czytamy "Aleksander Głowacki".
aurorka_gryfonka
23.02.2008 14:34
Nie wybrzydzaj Zakohana, ważne się postarał

. Tzn. to zazwyczej jest najważniejsze...
Dowcip znałam, ale nadal mi się podoba.
harolcia
23.02.2008 18:05
Fajny ten kawał

Co do Prusa - właśnie czytam 'Lalką' i nie cierpię z całego serca Łęckiej (ale to tylko moje widzimisie )
oftopik nam się zrobił
hermionak
29.04.2008 15:43
ja czekałam pierwszego dnia po książkę i ksiązka superowa a zasługuję na nobla i na oskara a papież nie ma prawa się rzucać o to
Miętówka
29.04.2008 20:00
Oscary, o ile wiem, to nagrody FILMOWE.
a papież... prawo ma, tylko dlaczego miałby to robić? Grono fanów się przez to nie zmniejszy (jeśli już to nieznaczenie). Mi tam może zagrozić karą boską w postaci powtórki z Pompejów, epidemii dżumy albo jakiej innej ptasiej grypy, śmiercią wieczną, czym tam jeszcze sobie zechce, ja fanką nie przestanę być. Kościół to wspólnota zwykłych ludzi, duchowni też są zupełnie normalni. Nawet do spowiedzi chodzą

. Co nie znaczy, że mam coś przeciwko.
PrZeMeK Z.
29.04.2008 20:18
QUOTE(hermionak @ 29.04.2008 15:43)
ja czekałam pierwszego dnia po książkę i ksiązka superowa a zasługuję na nobla i na oskara a papież nie ma prawa się rzucać o to
Droga nowa użytkowniczko. Jak już napisano wyżej, Oscar to nagroda filmowa, więc nie może jej dostać książka. Poza tym o co Ci chodzi z papieżem? To, że obecny papież był przeciwko HP jeszcze jako kardynał, to historia sprzed ładnych kiku lat. Po co do tego wracać?
No i przydałoby się używać wielkich liter i znaków przestankowych.
ale ona o Oskarach pisała, a nien o Oscarach XD. Co do papieża, to prawo ma, i mi raczej nie przeszkadza, ze nie popiera HP.
ale on nie popiera czy wmawia każdemu żeby tego nei lubił? nie wiem bo papież mnie raczej nie interesuje.
PrZeMeK Z.
30.04.2008 10:19
To się dowiedz.
Zakohana w książkach
01.05.2008 16:21
Nie popiera i nakłania innych, by nie czytali. Bo to jest zue i zaraża.
Powiedzmy, że się w tym orientuję, bo mam koleżankę o poglądzie "HP jest beee..." i porządnych argumentach.
Co nie zmienia faktu, że wie już o serii prawie wszystko

Dokształciłyśmy ją z Ness

Nienawidzi nas za to.
Pożyczyła mi LOTRa
Miętówka
01.05.2008 17:09
Z tej nienawiści?
Zakohana w książkach
01.05.2008 19:30
Pewnie myślała, że mnie zreformuje. Dostanę bzika na punkcie "Władcy" i zostawię Pottera na pastwę losu.
Przeliczyła się.
Jestem LOTRo-maniaczką, ale Harry'ego nie zostawię. Never ever.
Teraz ją dodatkowo denerwuję na siłę "przekładając" Władcę Pierścieni na HP. Największa zbrodnia wobec książki, ale co mi tam... Jestem diabelnie złośliwa
PrZeMeK Z.
01.05.2008 19:41
Co robiąc?
Obawiam się, że nie rozumiem.
Swoją drogą czysty absurd - w czasach, gdy mało kto w ogóle coś czyta, rozpoczynać nagonkę na jakąś książkę.
Zakohana w książkach
01.05.2008 20:35
Cóż... ee... ciężko to wytlumaczyć. To było raczej w trakcie czytania i przed, teraz już nie...
Więc, na ten przykład, o Gandalfie mówiłam "Dumbledore", o Sauronie "Czarny Pan" (to akurat nie takie straszne, w oryginale jest "Dark Lord". Przetłumaczone przez Skibniewską na "Władca Ciemności".) a o Merrym i Pippinie "Fred i George".
Głupie, ale w szkole zawsze mi coś odbija... nieważne.
Więc, chyba właśnie o to chodzi, Przemku.
Nikt nie czyta, pojawia się książka pani Rowling, ekranizują ją i BUM!, miliony dzieci, młodzieży i dorosłych sięgają po kupkę papieru zadrukowaną literkami.
Podejrzane, nie?
TO MUSI BYĆ COŚ ZUE!!
dragon99919
08.06.2008 22:29
coś złe??? nie wiem o co biega z tym złym, ale to chyba nie prawdziwa magia ciągnie nas to tego... przynajmniej tak myślę..

a tak nawiasem mówiąc, to ja myślę, że to jednak nie koniec... książki do tej pory świetnie się sprzedają, zresztąą jak już ktoś to zauważył j.k rowling robi zawsze tak zakańcza każdą książkę, aby móc rozpocząć następną... A słyszałem też, ze j.k. rowling ma w swojej ostatniej ksiażce (jeszcze nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie) zakończyć wszystko tak, że Harry'emu to się wszystko śniło i budzi się w pierwszej części... znów ma 11 lat i nie idzie do hogwartu, gdyż on
w ogóle nie istnieje.. there is no spoon, yy, I mean HogwartPrzepraszam, nie mogłem się powstrzymać
RamzesNie pisz posta pod postem.
Zeti
no to chyba się najadłeś czegoś niestrawnego.
dragon99919
08.06.2008 23:01
nie... od siostry tak usłyszałem... a tosty są strawne (przed chwilą jadłem

)
Avadakedaver
08.06.2008 23:10
swoją drogą to by było dość ch...
niefajne.
dlaczego on jest w ravenclawie... xD
btw dragon,. przykro mi to mówić, yto będzie pewnie dla ciebie straszna wiadomość ale następnej książki jako-takiej o harrym PO hogwarcie NIE BĘDZIE.
dragon99919
09.06.2008 13:48
Nie wiem, dla mnie to tylko plotka. Przecież dosłownie napisałem "A ja SŁYSZAŁEM", czy ja powiedziałem, ze ja w to wierze???? No bo by to trochę dziwne było...
dlaczego on jest w ravenclawie... xD

Przydzielałaś go Ty, czy Harolcia???
Ja. Tak wyszło z testu 
harolciai za to będziesz potępiona!
Ayletto tylko dowodzi niedoskonałości testu hioba.Jakaś książka będzie, bo Rowling co chwila wydaje jakieś mini Pottery, więc można sądzić, ze powstanie jakaś książka osadzona w realiach z HP, ale jej głównym bohaterem nie musi być Harry. W sumie fajnie by było, ale kategorycznie nie może być nic o Harrym. P9otter już skończony, jest siedem tomów, i koniec.
Hannah_Wilson
11.06.2008 15:07
Moze pokolenie PO Potterze? Może nawet kilka pokoleń po Harrym
Fajnie by było
owczarnia
11.06.2008 15:09
O Jezu.
owczarnia
11.06.2008 15:42
Jeżem to ja zaraz w nich rzucę, jak będą takie głupoty wypisywać.
dragon99919
11.06.2008 21:38
Ja bym się zainteresował, gdyby wyszedł tom opowiadający całą historię z perspektywy innych bohaterów np. Hermiony... Ma rodziców mugolów, ale o jej dzieciństwie chyba w książce nie pisano. Może by coś J.K Rowling tego typu napisała??? Jak myślicie???
horror_kitty
12.06.2008 09:28
Nie myślimy.
Jak można tak myśleć? Owszem książka może być, ajkaśencyklopedia, ale żadnej kontynuacji wątku Harrego, żadnych seqeli. Mogłąby napisać coś o Huncwotach, albo założycielach Hogwartu, ale wątek Harrego już wyczerpała.
o huncwotach i założycielach hogwartu to też nie jest dobry pomysł x}
dragon99919
12.06.2008 15:55
Może i racja... Ale książki tak dobrze się sprzedawają... Na pewno J.K. Rowling wymyśli coś nowego, coś super... Jeszcze lepsze od wszystkich przygód...
geez. nie możecie się z tym po prostu pogodzić? wiecie, uszanować wolę autorki etc...?
Miętówka
13.06.2008 07:23
Możecie... czytać 7 tomów w kólko. I nic się nie musi skończyć.
O Harrym napisała tyle, ile zamierzała, ani więcej, ani mniej. I mi się to podoba. Poza tym, jak będzie ciągnąć serię w nieskończoność to nawet nam się znudzi. Czyż nie?
A tak wogóle to spokojnie, jeszcze 2 filmy zostały.
W sumie to nawet trzy. 
W sumie tak.
dragon99919
14.06.2008 18:27
Może to i fajne, ale jednak tak samo z jakimś dobrym filmem... Oglądasz go kilka razy i powoli zaczynasz szukać w necie informacji pt. "Wyjdzie kolejna część?" No bo tak nie jest???
PrZeMeK Z.
14.06.2008 19:49
Niekoniecznie. Jeśli film jest naprawdę dobry, to nie chcę, żeby nakręcono drugą część. Bo najprawdopodobniej będzie gorsza.
Hannah_Wilson
15.06.2008 01:00
Dragon, daj sobie powiedzieć o_O
Rowling skończyła.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę