Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: On juz nie wróci, Harry (...) Nie może wrócić
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4
Zeti
Konkretnie chodziło mi o taki cudzysłów: «der Stein der Weisen»
Hannah_Wilson
W angielskiej są dialogi robione za pomocą `
Zeti
W angielskim tak, ale ja mówiłem o niemieckim.
Hannah_Wilson
Ah.. szczerze mówiąc nigdy nie miałam w rękach niemieckiej wersji...
aurorka_gryfonka
Ja też nie! Nawiasem mówiąc angielskiej też nie... Nie, zaraz. Angielską miałam w rękach (DH), gdy chciałam przeczytać (w angielskiej tekst z tyłu... smile.gif) o czym jest. biggrin.gif
Zakohana w książkach
A ja jak uparcie siedziałam na podłodze w Empiku, kontemplując, czy zacząć czytać, czy nie. Po dwóch pierwszych zdaniach się poddałam biggrin.gif
harolcia
To Cię pobiłam, Zakohana tongue.gif hehe ja znalazłam w internecie. Przeczytałam pierwszą stronę i wymiękłam.
W empiku też otworzyłam książkę, przeczytałam pierwszą stronę, opis okładki, i trochę drugiej, po czym wzięłam się za coś ciekawszego jak Achaja biggrin.gif
Zakohana w książkach
Dobra, ale ty pewnie nie chodziłaś po supermarketach z DH w ręce, okazyjnie ją przytulając, żeby na końcu przejść całą długość sklepu jeszcze raz i odłożyć książkę na półkę, prawda?
Tak w ogóle, to dział mrożonek jest całkiem nizłym miejscem do czytania w słabo znanym języku. Jakoś tak się koncentracja poprawia biggrin.gif
Zeti
o, Zakohana, nie jesteś jedyna, ja tak chodziłem po całym Tesco w Świdnicy. Ochroniarz patrzył na mnie nieco dziwnie.

Harolciu, mówisz, że Achaja jest ciekawsza od HP? Mogę spytać dlaczego? Od razu mówię, że Achai nie czytałem, a nie w najbliższym czasie nie kupie.
Zakohana w książkach
Na mnie się wszyscy (łącznie z tatą) patrzyli dziwnie cheess.gif Zwłaszcza, jak zaczęłam czytać w dziale mrożonek...

Fajny avatar, Zeti. Z moim znakiem zodiaku cheess.gif tylko co tam robi to słowo na "G"... hmm.... dziwne cheess.gif
harolcia
No fakt, nie chodziłam z książką do działu mrożonek, zwłaszcza w empiku byłoby to trochę utrudnione XD

A Achaja była ciekawsza wtedy , bo :
była napisana po polsku ( to przede wszystkim)
poza tym czytałam już drugi tom ( a pierwszy był zajebiaszczy - opowiada o przygodach młodej dziewczyny - księżniczki oddanej do wojska)
jest napisany cudownym (jak dla mnie językiem)
oryginalna historia
wartka akcja
boskie - musisz koniecznie przeczytać, a ja dorwać 2 tom, bo w empiku przeczytałam jedynie 2 pierwsze rozdziały smile.gif
Zeti
Kiedyś się pewno i za to zabiorę, ale nie w najbliższej przyszłości.
No tak. Wyższość polskiego nad angielskim. Polski dużo prostszy moim zdaniem.
A czy HP nie miałaś czytać 7 tomu? Jakby nie liczyć to siedem jest większe jak dwa. cheess.gif

Zakohana: av ze słowem na 's':
user posted image
asiatal
ja przez prawie pół roku miałam metr od łóżka oryginał. Na końcu drugiej strony wymiękłam. Nie chciałam sobie psuć złym zrozumieniem
Miętówka
Mi bardzo pomógł mój przyjaciel - słownik. blush.gif
Zakohana w książkach
Zeti, się nie liczy, bo mojego kochanego znaku zodiaku nie ma, o!
Jak się zdenerwuję, to wymażę to słowo na "g" z twojego avatara, i wpiszę to na "s" i wstawię do siebie. Co ty na to cheess.gif

Co do prostości polskiego, to jest fajny kawał na ten temat:

Polak i Anglik sprzeczają się, ktory język jest trudniejszy.
- Angielski. - mówi anglik - Patrz, piszemy s-h-e-a-k-s-p-e-a-r-e, a czytamy Szekspir.
- Nie, Polski. - nie zgadza się Polak - My piszemy "Bolesław Prus" a czytamy "Aleksander Głowacki".
aurorka_gryfonka
Nie wybrzydzaj Zakohana, ważne się postarał tongue.gif. Tzn. to zazwyczej jest najważniejsze...
Dowcip znałam, ale nadal mi się podoba. smile.gif
harolcia
Fajny ten kawał biggrin.gif
Co do Prusa - właśnie czytam 'Lalką' i nie cierpię z całego serca Łęckiej (ale to tylko moje widzimisie )

oftopik nam się zrobił cheess.gif
hermionak
ja czekałam pierwszego dnia po książkę i ksiązka superowa a zasługuję na nobla i na oskara a papież nie ma prawa się rzucać o to
Miętówka
Oscary, o ile wiem, to nagrody FILMOWE.
a papież... prawo ma, tylko dlaczego miałby to robić? Grono fanów się przez to nie zmniejszy (jeśli już to nieznaczenie). Mi tam może zagrozić karą boską w postaci powtórki z Pompejów, epidemii dżumy albo jakiej innej ptasiej grypy, śmiercią wieczną, czym tam jeszcze sobie zechce, ja fanką nie przestanę być. Kościół to wspólnota zwykłych ludzi, duchowni też są zupełnie normalni. Nawet do spowiedzi chodzą cheess.gif . Co nie znaczy, że mam coś przeciwko.
PrZeMeK Z.
QUOTE(hermionak @ 29.04.2008 15:43)
ja czekałam pierwszego dnia po książkę i ksiązka superowa a zasługuję na nobla i na  oskara a papież nie ma prawa się rzucać o to
*

Droga nowa użytkowniczko. Jak już napisano wyżej, Oscar to nagroda filmowa, więc nie może jej dostać książka. Poza tym o co Ci chodzi z papieżem? To, że obecny papież był przeciwko HP jeszcze jako kardynał, to historia sprzed ładnych kiku lat. Po co do tego wracać?
No i przydałoby się używać wielkich liter i znaków przestankowych.
Zeti
ale ona o Oskarach pisała, a nien o Oscarach XD. Co do papieża, to prawo ma, i mi raczej nie przeszkadza, ze nie popiera HP.
Aylet
ale on nie popiera czy wmawia każdemu żeby tego nei lubił? nie wiem bo papież mnie raczej nie interesuje.
PrZeMeK Z.
To się dowiedz.
Aylet
to sie właśnie pytam.
Zakohana w książkach
Nie popiera i nakłania innych, by nie czytali. Bo to jest zue i zaraża.

Powiedzmy, że się w tym orientuję, bo mam koleżankę o poglądzie "HP jest beee..." i porządnych argumentach.

Co nie zmienia faktu, że wie już o serii prawie wszystko biggrin.gif
Dokształciłyśmy ją z Ness biggrin.gif
Nienawidzi nas za to.
Pożyczyła mi LOTRa biggrin.gif
Miętówka
Z tej nienawiści? tongue.gif biggrin.gif
Zakohana w książkach
Pewnie myślała, że mnie zreformuje. Dostanę bzika na punkcie "Władcy" i zostawię Pottera na pastwę losu.
Przeliczyła się.
Jestem LOTRo-maniaczką, ale Harry'ego nie zostawię. Never ever.
Teraz ją dodatkowo denerwuję na siłę "przekładając" Władcę Pierścieni na HP. Największa zbrodnia wobec książki, ale co mi tam... Jestem diabelnie złośliwa biggrin.gif biggrin.gif
PrZeMeK Z.
Co robiąc?
Obawiam się, że nie rozumiem.

Swoją drogą czysty absurd - w czasach, gdy mało kto w ogóle coś czyta, rozpoczynać nagonkę na jakąś książkę.
Zakohana w książkach
Cóż... ee... ciężko to wytlumaczyć. To było raczej w trakcie czytania i przed, teraz już nie...
Więc, na ten przykład, o Gandalfie mówiłam "Dumbledore", o Sauronie "Czarny Pan" (to akurat nie takie straszne, w oryginale jest "Dark Lord". Przetłumaczone przez Skibniewską na "Władca Ciemności".) a o Merrym i Pippinie "Fred i George".
Głupie, ale w szkole zawsze mi coś odbija... nieważne.

Więc, chyba właśnie o to chodzi, Przemku.
Nikt nie czyta, pojawia się książka pani Rowling, ekranizują ją i BUM!, miliony dzieci, młodzieży i dorosłych sięgają po kupkę papieru zadrukowaną literkami.
Podejrzane, nie?
TO MUSI BYĆ COŚ ZUE!!
dragon99919
coś złe??? nie wiem o co biega z tym złym, ale to chyba nie prawdziwa magia ciągnie nas to tego... przynajmniej tak myślę.. blush.gif

a tak nawiasem mówiąc, to ja myślę, że to jednak nie koniec... książki do tej pory świetnie się sprzedają, zresztąą jak już ktoś to zauważył j.k rowling robi zawsze tak zakańcza każdą książkę, aby móc rozpocząć następną... A słyszałem też, ze j.k. rowling ma w swojej ostatniej ksiażce (jeszcze nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie) zakończyć wszystko tak, że Harry'emu to się wszystko śniło i budzi się w pierwszej części... znów ma 11 lat i nie idzie do hogwartu, gdyż on w ogóle nie istnieje.. there is no spoon, yy, I mean Hogwart

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
Ramzes

Nie pisz posta pod postem.
Zeti
em
no to chyba się najadłeś czegoś niestrawnego.
dragon99919
nie... od siostry tak usłyszałem... a tosty są strawne (przed chwilą jadłem biggrin.gif)
Avadakedaver
swoją drogą to by było dość ch...
niefajne.
Aylet
dlaczego on jest w ravenclawie... xD
btw dragon,. przykro mi to mówić, yto będzie pewnie dla ciebie straszna wiadomość ale następnej książki jako-takiej o harrym PO hogwarcie NIE BĘDZIE.
dragon99919
Nie wiem, dla mnie to tylko plotka. Przecież dosłownie napisałem "A ja SŁYSZAŁEM", czy ja powiedziałem, ze ja w to wierze???? No bo by to trochę dziwne było...
Zeti
dlaczego on jest w ravenclawie... xD

biggrin.gif Przydzielałaś go Ty, czy Harolcia???

Ja. Tak wyszło z testu cheess.gif
harolcia

i za to będziesz potępiona!
Aylet

to tylko dowodzi niedoskonałości testu hioba.

Jakaś książka będzie, bo Rowling co chwila wydaje jakieś mini Pottery, więc można sądzić, ze powstanie jakaś książka osadzona w realiach z HP, ale jej głównym bohaterem nie musi być Harry. W sumie fajnie by było, ale kategorycznie nie może być nic o Harrym. P9otter już skończony, jest siedem tomów, i koniec.
Hannah_Wilson
Moze pokolenie PO Potterze? Może nawet kilka pokoleń po Harrym smile.gif
Fajnie by było tongue.gif
owczarnia
O Jezu.
Aylet
jeżu się mówi xD
owczarnia
Jeżem to ja zaraz w nich rzucę, jak będą takie głupoty wypisywać.
dragon99919
Ja bym się zainteresował, gdyby wyszedł tom opowiadający całą historię z perspektywy innych bohaterów np. Hermiony... Ma rodziców mugolów, ale o jej dzieciństwie chyba w książce nie pisano. Może by coś J.K Rowling tego typu napisała??? Jak myślicie???
horror_kitty
Nie myślimy. blink.gif
Zeti
Jak można tak myśleć? Owszem książka może być, ajkaśencyklopedia, ale żadnej kontynuacji wątku Harrego, żadnych seqeli. Mogłąby napisać coś o Huncwotach, albo założycielach Hogwartu, ale wątek Harrego już wyczerpała.
Aylet
o huncwotach i założycielach hogwartu to też nie jest dobry pomysł x}
dragon99919
Może i racja... Ale książki tak dobrze się sprzedawają... Na pewno J.K. Rowling wymyśli coś nowego, coś super... Jeszcze lepsze od wszystkich przygód...
em
geez. nie możecie się z tym po prostu pogodzić? wiecie, uszanować wolę autorki etc...?
Miętówka
Możecie... czytać 7 tomów w kólko. I nic się nie musi skończyć.
O Harrym napisała tyle, ile zamierzała, ani więcej, ani mniej. I mi się to podoba. Poza tym, jak będzie ciągnąć serię w nieskończoność to nawet nam się znudzi. Czyż nie?

A tak wogóle to spokojnie, jeszcze 2 filmy zostały.

W sumie to nawet trzy. cheess.gif

W sumie tak.
dragon99919
Może to i fajne, ale jednak tak samo z jakimś dobrym filmem... Oglądasz go kilka razy i powoli zaczynasz szukać w necie informacji pt. "Wyjdzie kolejna część?" No bo tak nie jest??? blink.gif
PrZeMeK Z.
Niekoniecznie. Jeśli film jest naprawdę dobry, to nie chcę, żeby nakręcono drugą część. Bo najprawdopodobniej będzie gorsza.
Hannah_Wilson
Dragon, daj sobie powiedzieć o_O
Rowling skończyła.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.