Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Czy Polacy Darzą Sympatią Inne Narodowości?
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3, 4
kObra.
Wyczytałam, że Polacy coraz bardziej lubią swoich sąsiadów. (Czechy, Słowacja, etc.) A jeszcze kilkanaście lat temu darzyliśmy ich niechęcią. Nadal jednak najlepiej myślimy o Amerykanach (w rankingu zajmują pierwsze miejsce - 58% ankietowanych).
Najwięcej antypatii wzbudzają w nas Romowie - 60% badanych.

Polubiliśmy tych sąsiadów, za którymi tradycyjnie nie przepadaliśmy. W latach '90 Litwini i Niemcy wzbudzali w nas prawie dwa razy więcej uczuć negatywnych niż pozytywnych. Dziś jest zupełnie inaczej.

A jak to jest naprawdę?

Aylet
ja tam do nikogo nic nie mam. ludzie to ludzie co za różnica skąd pochodzą i gdzie mieszkają.
Katon
Ale nie ma to jak pośmiać się z Czechów, mówcie co chcecie.
Aylet
a dlaczego z czechów? ja niee wieem.
abstrakcja
Lubię każdą narodowość, bo to, gdzie kto się urodził to przecież zwykły zbieg okoliczności, a ocenianie całego narodu po jednych pieniądzach to największa z możliwych generalizacji.
Katon
No. Ja nigdy nie oceniam narodu po pieniądzach. Szczególnie po jednych.

Czesi mają kretyński język i mają takie dywany z włosów na karku czarodziej.gif
Aylet
dywany z włosów. nawet nie wiesz jak się popłakałam ze śmiechu >D *grzyb*
kObra.
A Czesi uważają, że nasz język jest zabawny. (;
I skąd wiesz, że mają dywany na karkach? (;
Eva
Za te netoperki, terminatorki, czeskie filmy i Joziny z Bazin. Ale wywoluja te skojarzenia we mnie same cieple uczucia, wiec to zaden vicious smiech ;)

Btw. widze ze pomagacie mi sie tymi tematami przygotowac do egzaminu z General English - najpierw Uprzedzenia, potem Przesądy, a teraz Uprzedzenia narodowe :P
kObra.
Powinnaś się cieszyć. (;
Ja tu się tłukę, bo nie mogę dać rady. Ale to nevermind. cheess.gif
Katon
Stereotypy są po to, żeby było wesoło. Nie ma co się za nie zabijać, ale fajne są.
kObra.
Nawet pamiętam w starych żartach, był Polak, Rusek i hmmm? Kto jeszcze?
Nieważne. Polak zawsze wychodził cało.
Ludwisarz
Alez ogromne znaczenie ma to kto sie gdzie urodzil.
Chodzi o mentalnosc narodu. Oczywiscie sa wyjatki, niemniej jednak mozna pelne charakterystyczne kraje oceniac "po jednych pieniadzach", jak to ktos, zgrabnie lub nie, ujal.

Mowcie co chcecie, ale bylem na wymianie u Niemcow. Rozpusta, orgia, sodoma i gomora. Upadek moralny mlodziezy na kazdym kroku.
A dorosli >30 - bardzo w porzadku.

Amerykanie wydaja Nam sie debilni, nieprawdaż?
abstrakcja

Ja też byłam na wymianie u Niemców. wink2.gif Było prześwietnie.
em
coś w tym jest, w tym podejściu do Amerykanów. jakaś taka życzliwa sympatia chyba, ale zasadniczo traktujemy ich jak głupszych od nas.

ja mam słabość do Węgrów, głównie przez swoje węgierskie znajomości. ale naprawdę, to niesamowicie mili ludzie (może poza kanarami, ale to chyba nie jest kwestia narodowości)

Czesi, Słowacy, zwłaszcza spotkani gdzieś w obcym kraju, to prawie jak krajanie :)

i nie chodzi o generalizację, tylko o mimowolne pierwsze odczucie czy reakcję, kiedy ktoś na pytani "where are you from?" odpowiada tak czy inaczej.
BlackOmen
Niezależnie od wszystkich 'haha', 'hihi' czy 'huhu' to Czesi maja w pytę filmy i świetne piwo!
PrZeMeK Z.
Zawsze lubiłem Czechów i Słowaków (oczywiście śmiejąc się jednocześnie z ich języka), średnio lubiłem Niemców i odnosiłem się z nieufnością do Rosjan. Wszystko to pogłębiało się w miarę poznawania historii. Sęk w tym, że nie znam ludzi tych narodowości, więc nie wiem, jak jest w rzeczywistości smile.gif

Amerykanie, hm... Uważam ich za głupszych od nas, to fakt. Może dlatego, że to najlepiej rozwinięty kraj świata (generalnie rzecz biorąc), a im wyższy poziom rozwoju, tym większe rzesze ludzi manipulowanych przez media. Te słynne już amerykańskie filmy na Polsacie...

Myślę, że Polacy traktują ludzi innych narodowości bardzo różnie w zależności od prywatnych przeżyć. Ot, skrzywdzi kogoś Niemiec i już niechęć do Niemców gotowa.
Child
Amerykanie doprawdy są dumbass w wielu przypadkach, jezeli chodzi o wiedze ogolna.

Ale pokazcie mi taka uczelnie w Europie, jak MIT
hazel
Politechnika Krakowska tongue.gif

Nie no, jeśli chodzi o rozwój nauki i techniki Amerykanie są daleko przed nami, głownie przez to, że kilkadziesiąt milionów dolarów dotacji na badania to grosze w porównaniu z ogromem amerykańskiego budżetu.
Katon
Generalnie głupota Amerykanów to trochę taki malowniczy mit.
Child
Ugoslavia na zawsze w mej pamieci ;d
Zeti
Nie ma to jak język "czeski":
szkoła – školičká
gówno – hůvenko
flaga – šmatička na patičku
czakolada - kakaová deska
telefon komórkowy – ukradená ceglička
denaturat – fioletová napitečka
spodnie dresowe – šelestické drehové worečký
łódź – duravá lůpinká
gimnastyka – zdrvotné vygibaský
zegarek – hodinek
czapka – nahlávnik
chusteczka do nosa – smarková šmatička
ękawice bokserskie – mordové rozbijačký
gołąb – dachový obsraněc
rekin ludojad – lůdkowý pogryzač
tygrys – páskovaný pogryzač
konserwa – pálcová torturá
menel – směrdoucý nágabivač
rodak – pivný pohlánač
ochroniarz, bramkarz – potencjálný potůrbovnik
zając – polný popiěrdáláč
autostopowiczka – lodárna motélova
podpaska – podmáitéčkova vhládanka

W sumie o innych narodowościach, to nie mam ustalonego zdania, bo z żadnym nie Polakiem nie rozmawiałem na tyle długo, żeby jednoznacznie stwierdzić, jaki ma charakter.
Ale z tego, co można wywnioskować po obcych politykach, pokazywanych co kilka godzin w wiadomosciach, to Rosjanie są narodem, który sprawia wrażenie silnego, o duzych mozliwościach, ale obecnie straszącego wszystkich wszystkim, od ropy, na prasiej grypie i gazie skończywszy. Z tego, co widać w moich okolicach Ruscy piją jak smoki, a jak nie pija, to zanczy, że udają, że pracuja na budowach, albo na targach.
Niemcy, non stop się z nami wykłócają, wypominaja rzeczy spzred lat, jakoś oni za nami nie przepadają, io wzajemnie. Jak byłem na Dolnym Sląsku, widziałem kilkunastu Niemców, zachowujących się jak idioci, skaczących, z jakimiś szczurami w ramionach, w skórach, albo koszulkach z napisami Podolski, Klose.
Eva
Szczurami w ramionach? <stroszy sie>
Zeti
no, nie takimi zwykłymi, tylko takimi dużymi, jak małe koty i bez sierści różowymi w czarnych smyczach.
em
lol to nie temat o fety... tfu, boginach.
Kit_fan
Z tą głupotą Amerykanów, to nie zawsze jest stereotyp, co ilustruje np. TEN film. Ale wiadomo, że to są tylko przypadki, jedna osoba nie może przedstawiać poziomu inteligencji całego narodu. Choć szczerze mówiąc, nieraz się spotkałam na necie z filmami, czy artykułami opisującymi tak skrajne przypadki debilizmu mieszkańców tego kraju, że sama nie wiem, co mam o nich myśleć. Czesi. Hmm, język rzeczywiście mają śmieszny, ale ogólnie naród w porządku, nic do nich nie mam. A piwo rzeczywiście mają smaczne smile.gif.
Kiedyś byłam na wymianie we Francji, to przyznam, młodzież jest tam niezwykle sympatyczna i życzliwie do wszystkich nastawiona. Mili ludzie, naprawdę.
Wiedzę o Rosjanach, czy Niemcach opieram niestety tylko na głębokich stereotypach i wiedzy historycznej, zwłaszcza XXw. Także podchodzę do nich z nieuzasadnioną niechęcią, bo tak jak Przemek powiedział, ja również nie znam nikogo z tych narodowości i nie mogę rzetelnie ich ocenić. Poza tym bardzo nie podoba mi się język niemiecki tongue.gif.
Jednak ogólnie, tak jak Aylet wspomniała, nic do nikogo nie mam. Nie jest dla mnie ważne z jakiego narodu dany człowiek pochodzi.
Avadakedaver
a ja mam. do Rosjan i Niemców. i nic z tym zrobić nie mogę. i jeszcze do paru, ale to do innego tematu.
PrZeMeK Z.
A znasz jakichś, czy to taka niechęć teoretyczna?
Katon
Nie dla mnie przyjaźń polsko-niemiecka, Niemców nienawidzę od dziecka.
Eva
Ja lubie jezyk niemiecki, sprawiaja mi przyjemnosc jego dzwieki, ale od kiedy na jakiejs wymianie jeden niemiec nie zwracal sie do mnie inaczej niz 'Polen' to mam jakis taki dystans do germanskiej młodzieży.
kObra.
Niemiecki bardzo lubię. Tylko irytowało mnie zawsze, że oni wszystko odmieniają, włącznie z "się" .
A co do samych Niemców, to hmm... są ludzie i ludzie. Zapewne są tacy, którym wstyd za swoich przodków i to co zrobili innym narodowościom, a są pewnie i tacy co latają ze skrzacim kapturem wokół ogniska.
MisieK
QUOTE(Katon @ 09.06.2008 00:24)
Nie dla mnie przyjaźń polsko-niemiecka, Niemców nienawidzę od dziecka.
*

jako i ja.
Katon
QUOTE(kObra. @ 09.06.2008 09:56)
Niemiecki bardzo lubię. Tylko irytowało mnie zawsze, że oni wszystko odmieniają, włącznie z "się" .
A co do samych Niemców, to hmm... są ludzie i ludzie. Zapewne są tacy, którym wstyd za swoich przodków i to co zrobili innym narodowościom, a są pewnie i tacy co latają ze skrzacim kapturem wokół ogniska.
*

Są jeszcze tacy, którzy regularnie ogrywają nas w piłkę kopaną i tych nie cierpię najbardziej.
kObra.
cheess.gif
abstrakcja
'Niemców nienawidzę od dziecka'
O.
Bo.
Że.
:|
<3 głębokie wdechy i wydechy, żeby nie wybuchnąć agresją, bo szkoda mi filiżanki i paru innych rzeczy niewinnie stojących sobie na biurku>
A możesz jeszcze jakoś 'sensownie' uzasadnić dlaczego ich nienawidzisz? Bo nienawiść to dość mocne słowo, wiesz? Jak dla mnie, to nawet żeby kogoś nie lubieć, to trzeba go znać. Znasz jakiegoś Niemca? Dobra, mniejsza o to, ale na jakiej niby [cholera] podstawie piszesz, że nienawidzisz ich wszystkich?! :| A może Ty znasz ich wszystkich?
Padłam. [I teraz nie ze śmiechu, bo to mnie przeraża bardziej niż storczyki w pokoju mojej matki, na widok których mdleję.]
...
[A myślałam, że jak taki że-niby-chrześcijanin, to wychowany w miłości do bliźniego.]

PS. Żeby było na temat - ja tam ludzi nie dzielę na narodowości. A jeśli mam dzielić... to w takim razie lubię wszystkich, bo jakie to ma znaczenie kto gdzie się urodził? To kwestia przypadku. wink2.gif
em
oo, bulwers.
Child
'er we go 'gain
abstrakcja
Em, a dziwisz się? ;|
em
hm. tak (ale to może dlatego, że znam Katona troszkę bliżej niż ty :P)

edit: albo inaczej. nie dziwię się, że właśnie ty się zbulwersowałaś.
Neonai
kwicze i sie turlam.
Eva
Hehe Janice z 'Friends' strikes back!

OH

MY

GOOOD! czarodziej.gif
BlackOmen
Oj no wszyscy
user posted image
abstrakcja
Em, ale gdybym go znała dłużej to zareagowałabym tak samo . ;>

Dopisano - tymbardziej bym się zbulwersowała. <;
em
i lold
(+1)

nie no, dajcie Katonowi się obronić cooo?
Eva
Po co sie Kejtounowi bronic skoro efekt uzyskal zamierzony? ;>
abstrakcja
Ja Was naprawdę nie czaje... :|
Ale współczuję. ;]
Aylet
nawzajem.
Zeti
Kilka dni temu dostałem zaproszenie na ślub i wesele kuzynki. Jej narzeczonym jest Niemiec, ale wcale mi to nie przeszkadza. Jest to bardzo miły i przyjacielski facet, bez kaulitzowych włosów (chodzi mi o takie, jak ci tokiohotelowcy noszą) i teraz moge stwierdzic, ze do Niemców nie mam nic, tylko mogliśmy wygrać mecz na Euro
harolcia
Jak juz zeszło na Niemców, to ja też nic do nich nie mam. Chociaż...
Ostatnio byli u nas na wymianie polsko-niemieckiej. 'Moja' Niemka była super, można z nią było na każdy temat porozmawiać. Jak właściwie z większością tych ludzi. Oczywiście, zdarzały się wyjątki, które lekko dawały nam do zrozumienia, jakoby Polacy to gorszy naród był dry.gif
Ale poza tym, to było niesamowite przeżycie i mam nadzieję, że będę mogła jeszcze raz wziąć w takim czymś udział. niesamowite przeżycie, móc poznać życie czyjegoś narodu 'od kuch', albo właściwie 'od środka domu'.

A wracając do uprzedzeń - raczej nie mam... Albo inaczej, staram się nie mieć cheess.gif

kuch to proszek powstalu przy produkcji kakało.
PrZeMeK Z.
No już cicho już no. Zaczynam kulturalną polemikę, bez wariowania mi tu.

QUOTE(abstrakcja @ 10.06.2008 20:56)
'Niemców nienawidzę od dziecka'
O.
Bo.
Że.
:|
<3 głębokie wdechy i wydechy, żeby nie wybuchnąć agresją, bo szkoda mi filiżanki i paru innych rzeczy niewinnie stojących sobie na biurku>
A możesz jeszcze jakoś 'sensownie' uzasadnić dlaczego ich nienawidzisz? Bo nienawiść to dość mocne słowo, wiesz? Jak dla mnie, to nawet żeby kogoś nie lubieć, to trzeba go znać. Znasz jakiegoś Niemca? Dobra, mniejsza o to, ale na jakiej niby [cholera] podstawie piszesz, że nienawidzisz ich wszystkich?! :| A może Ty znasz ich wszystkich?
Padłam. [I teraz nie ze śmiechu, bo to mnie przeraża bardziej niż storczyki w pokoju mojej matki, na widok których mdleję.]
...
[A myślałam, że jak taki że-niby-chrześcijanin, to wychowany w miłości do bliźniego.]

PS. Żeby było na temat - ja tam ludzi nie dzielę na narodowości. A jeśli mam dzielić... to w takim razie lubię wszystkich, bo jakie to ma znaczenie kto gdzie się urodził? To kwestia przypadku. wink2.gif
*

Abstrakcjo, spokojnie. Trzy krótkie uwagi.
1. Twój wzorzec postrzegania innych narodowości jest niewątpliwie najlepszy, ale nie każdy musi go stosować - przyzwyczaj się, że ludzie są różni smile.gif
2. Katon ma na pewno swoje powody, ale to już nie moja działka.
3. Co Ty się masz z tym ciągłym wytykaniem ludziom, że są złymi chrześcijanami? Ludzie są skomplikowani. Przestań ich postrzegać na czarno-biało.

To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.