według mnie pierwszom i podstawowom sprawom jest to Ze scenarzyśći omineli świenta bożego narodzenia oraz ubieranie choinki to som zedlug mnie najbardziej krzywdzonce błendy czekam na wasze odpowiedzi
HUNCWOTKA
24.06.2005 14:17
nie no swięta nie byly aż takie ważne=)
mi przeszkadzało to że w WA uczniowie ubierali sie jak chcieli, albo ze w każdej częsci zamek i jego dziedziniec inaczej sie prezentowały
Po pierwsze, piszmy po polsku.
Po drugie... w filmach naprawdę mnóstwo rzeczy ominęli. W 1 i 2 części nie ma aż tyle do czepiania się, za to w 3... ja tam nie mogę wybaczyć, że ominęli wątek Huncwotów - tzn. że Harrysław nie dowiedział się, kim naprawdę byli Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz. Itd itd
Alexa666
24.06.2005 15:53
najważniejszą sprawą jest to - PISZ POPRAWNIE!!!
kurwica bierze człowieka
Joana van Hellsing
24.06.2005 16:43
Po drugie... w filmach naprawdę mnóstwo rzeczy ominęli. W 1 i 2 części nie ma aż tyle do czepiania się, za to w 3... ja tam nie mogę wybaczyć, że ominęli wątek Huncwotów - tzn. że Harrysław nie dowiedział się, kim naprawdę byli Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz. Itd itd
Litości. Przecież to są filmy dla tych, co przeczytali Pottera.
avalanche
24.06.2005 18:01
tak pisało na biletach, a może na plakatach
reklamujących film? ;p
QUOTE(Łapka @ 24.06.2005 13:15)
według mnie pierwsz
om i podstawow
om spraw
om jest to Ze scenarzyś
ći omineli świ
enta bożego narodzenia oraz ubieranie choinki to s
om zedlug mnie najbardziej krzywdz
once błe
ndy czekam na wasze odpowiedzi
Bede taka kochana i poprawie blędy,poprawnie napisane wyrazy:
pierwszą
podstawową
sprawą
scenarzyści
święta
są
krzywdzące
błędy
Wiesz kobieto ile trwałby film,jakby żadnej sceny nie pominięto? ==
Alexa666
25.06.2005 11:25
dziecko, ile ty masz lat? i co robisz w szkole, że tyle byków sadzisz? =='
jeb*ne
QUOTE(Joana van Hellsing @ 24.06.2005 16:43)
Litości. Przecież to są filmy dla tych, co przeczytali Pottera.
Słonko, ja litości nie potrzebuję. A znam osoby, które filmy oglądały, a książki nie ruszyły, więc widzisz sama

I po prostu mi szkoda, że wpletli tam jakieś bzdety, o których mowy w książkach nie było, a pomijają inne wążne wątki. No ale trudno, co możemy zrobić.
Aj tam, co ja się będę wysilać.
Szachrajka
27.06.2005 00:15
Ja przeczytałam książkę bo zobaczyłam pierwszy film, więc nie wiem co tu ma do rzeczy czy ktoś czytał czy nie czytał przed filmem. Na pewno jest kilka osób, które oglądnęły pierwszy i drugi film, a książek nie tknęły,bo "HpiKF" i "HpiKT" w wersji kinowej prawie nie odbiegają od treści pierwowzoru. Tyle że teraz mogą się srodze zawieść, bo z trzeciego filmu chyba nie zakapują niektórych wątków i wcale bym się nie zdziwiła gdyby uznali "HpiWA" za szmirę (trudno uznać jakiś film za dobry jak się nie kapuje tego co się dzieje na ekranie). Mogli opuścić ten fragment kiedy Luniaczek gadał o Lily i zielonych oczach Harry'ego (właśnie, jeszcze jedna wkórzająca dla mnie kwestia- Lupin mówi, że poznał Harry'ego po ZIELONYCH oczach, a Dan w każdym filmie ma idealnie niebieskie oczy...poskąpili na szkłach kontaktowych

) i wewalić jakieś tłumacznie, np: dlaczego Sev tak nie nawidzi Syriusza i w ogóle dołączam się do tych, którzy uwazaja, ze za mało było o huncwotach.Nie podobali mi się też aktorzy grający Lupina i Dumbla- załamałam się jak ich zobaczyłam. Zwłaszcza Remus- beznadziejny jako wilkołak, który bardziej przypominał wychudzona krowę niz jedno z najniebezpieczniejszych stworzeń w czarodziejskim świecie
pani oczko sadze tyle byków bo jestem dyzlektykiem a z polskiego 4 mam za odwage
Joana van Hellsing
27.06.2005 10:55
Zapomniałam powiedziec o drobnym szczególe, który był solą w mym oku.
Lupin!
Jak oni mogli mi to zrobić? Zabije faceta od castingów! Gorzej trafić nie można było! Mają zmienic tego żula!
W 100% zgadzam się z tym o żulu. A po za tym to wilkołak jest chuuudy i można się na nim uczyć wilkołaczej anatomii:P (o ile cię nie ugryzie)
Joana van Hellsing
27.06.2005 11:21
(wchodzi z pochodnią i widłami)
Ludzie! Nagonka na facia od castingów! Pomścimy Remusa! Kto idzie za mną?
Syriusz Black naczelny morderca szczurów zgłasza się do akcji
Joana van Hellsing
27.06.2005 11:33
A jesteś! Wara od szczurów... No, ale przydasz się. Tylko powiedz, kogo prócz Lupina mamy pomscić. I kto jeszcze idzie z nami?
Na marginesie: lubię szczury i wilki. Nie lubię psów i jeleni. Ale możemy być przyjaciółmi.
znajonc życie pujdzie z nami puł Hogwartu i 99,99999999999999999999999999% ludnoszczi cywilnej a propo za z jaleni lubie tylko pieczeń
QUOTE(Łapka @ 27.06.2005 11:52)
pani oczko sadze tyle byków bo jestem dyzlektykiem a z polskiego 4 mam za odwage
co cie nie uprawnia do tego , by powiedzieć 'jezdem dyzlegdygiem i mam to f tubie sze bobełnam błendy' , a zresztą - OD CZEGO JEST WORD ?
nie offtopować tak pozatym.
dyzleksja sjet fajna bo nmorzna robic bledny i nic ci nie zrobiom ;]
ja tez mam dysleksję. a jakoś takich błędów niepopełniam. wystarczy odrobina dobrej woli i skupienia. a jak nie pomaga to pisać wcześniej w WORDZIE. bo mnie też wkurzają ogromniaste byki. raz na jakiś czas każdemy się mozę zdażyć. ale bez przesady... trza tępić takie pisanie...
a co wy wsyscy do Lupina macie?
David Thewlis do b. dobry aktor
no może mogli go troche inaczej ucharakteryzować, ale to już nie wina aktora
Szachrajka
27.06.2005 22:37
Nie no pewnie, aktor jest super, tylko do tej roli pasuje jak kwiat do kożucha...
Jak na krucjatę to ja idę.
Ach... jak tak patrzę na Luniaczka w "HPiWA" to aż boję się pomyśleć co będzie w 'Czarze Ognia"...
Popieram przedmówczynię-charakteryzacja do kitu. I gdzie są kręcone kłaczki Hermiony? Jak jeszcze włosy Severusowi umyją, to już będzie kompletna katastorfa...
Jak na krucjatę to ja idę
No to mam już trzy osoby. Kto jeszcze? Pomśmcimy Lupina!
Co o tego Lupina się czepacie, nie rozumiem inni chca go ratować drudzy zdeptac aktor jaki jest taki jest i nic na to nie poradzimy
no właśnie. mi przypadł do gustu nawet. może nie tak go sobie wyobrażałam, ale najgorszy to to nie był
QUOTE(Child of Bodom @ 27.06.2005 16:17)
dyzleksja sjet fajna bo nmorzna robic bledny i nic ci nie zrobiom ;]
hehe fajnie by było, gdyby tak było, ale niestety nie jest, bo w pracy nikogo nie obchodzi czy masz dysleksję czy nie. ot co. tyle powiem na ten temat.
ja mogę pójść pomścić faceta, który podkładał polski głos syriuszowi (jak dla mnie, to była katastrofa!). aha, wiecie co? ten głos glizdogona to ten sam, co u królika w kubusiu puchatku... no i oczywiście na lupina pójdę!
ten głos glizdogona to ten sam, co u królika w kubusiu puchatku...
Karolka, rozbiłaś mnie tym... nie wiedziałam

Ale chyba masz rację.
Lupina się nie ma co czepiać, bo i tak nic nie zmienicie...w CO go nie będzie, pojawi się dopiero w ZF i zobaczymy, co będzie ;] Wg mnie David Thewlis aktorem jest dobrym, i zrobił wszystko, co mógł... no ale ten, kto wymyślił jego szramy, wąsy i wystający brzuch, był idiotą

Przecież on miał być chudy, a tamten miał nadwagę normalnie. Mógł schudnąć, tak jak pani Zellweger przytyła do Bridget Jones.
Goomisia
30.06.2005 13:34
spoko temacik
Zacznijmy od tego że film ma także kilka + np.:
-

wygląd bohaterów odpowiada opisom w książkach,
-

wiele tekstów jest niezmienionych
-

wydarzenia następują w odpowiedniej kolejności, tak jak zostały podane w książkach
-

postać Syriusza jest nawet dość dobrze zagrana – gorzej z Lubinem
Owszem mam także kilka zastrzeżeń co do filmów:
-

omijają kilka istotnych w przyszłości momentów, np. jak ten z wyjaśnieniem kto jest autorem mapy szkoły i kim jest Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz
-

normalnie krew mnie zalała jak zobaczyłam że zamek w 2 części wygląda inaczej niż w 1 a jak zobaczyłam WA to prawie zemdlałam!!! I co oni zrobili z chatką gajowego, teraz wygląda jak jakieś wysypisko gruzu. I zakazany las wygląda jak ..brak mi słów – wołam o pomstę!!! To powinno być prawnie karalne!!
-

Inaczej wyobrażałam sobie sowia pocztę – w książkach listy są przywiązywane do nóżek a w filmach sowy noszą korespondencje w dziobach – mały szczegół no ale jest
W ogóle nie rozumiem dlaczego z coraz to dłuższych książek robią coraz to krótsze filmy? Akcja szybko się rozwija i osoby które nie czytały HP mogą się nie połapać o co biega. Np. mój sąsiad zanim zaczaił o co biega w WA wg filmu musiałam wiele się nagadać i w końcu poddałam się i kazałam mu przeczytać książkę – nawet mu pożyczyłam...
A kogo jeszcze mamy pomścić?
Cztery osoby na krucjacie? Ciekawy wynik. Każda mści odzielnego Huncwota? Wedle ubodobania, oczywiście. Ja idę mścić Petera, Wy się jakoś podzielcie.
Idę na wojnę, zaraz wracam.
Joan P.
Szachrajka
30.06.2005 19:19
Poza Lupinem reszta Huncwotów była raczej Ok. Glizdogon był nawet lepszy niż sobie go wyobrażałam, Syriusz... w sumie ujdzie w tłumie, Rogacz... hm... tu się mogę zastanowić. Niby wszystko jst dobrze, ale powiedźcie mi czy on wygląda na te 26 lat, czy ile to on miał gdy umarł? Według mnie jakoś nie za bardzo, ale może się czepiam...
Jak James umarł, to miał tak ze 22 lata. A ten aktor, który go niby grał, wyglądał na starszego i miał zdecydowanie za
mało włosów. Lily też za ładna nie była, ale to szczegół
Szachrajka
30.06.2005 21:22
Za dużo włosów? Mnie się wydawało, że za mało. W zwierciadle Ain Eingarp ( chyba tak to się piszę) miał zbyt wysoki czoło i wyglądał na ponad 35 lat. Co do Lily to się w zupełności zgadzam. W trzeciej części, na tym zdjęciu, wyglądała nawet ładnie, za to w pierwszej...ech, co tu dużo mówić...
---------------------------
Sąd: grupa ludzi orzekająca, która strona miała lepszego adwokata.
Glizdogon był nawet lepszy niż sobie go wyobrażałam
No to nie wiem, jak szkaradnego og sobie wyobrażałaś. Bo ja zupełnie inaczej.
QUOTE(Szachrajka @ 30.06.2005 22:22)
Za dużo włosów? Mnie się wydawało, że za mało. W zwierciadle Ain Eingarp ( chyba tak to się piszę) miał zbyt wysoki czoło i wyglądał na ponad 35 lat. Co do Lily to się w zupełności zgadzam. W trzeciej części, na tym zdjęciu, wyglądała nawet ładnie, za to w pierwszej...ech, co tu dużo mówić...
to też mnie uderzyło. wiek Jamesa. wygląda na bardzo starego czarodzieja (znaczy się wkoło 40 ). a przecież możemy przypuszczać ze był niedużo po szkole. czyli faktycznie miał ok.22 lat. a w tym lustrze wygląda starzej od Lupina w III części. a wiadomo że powinien wyglądac 13 lat młodziej... minimum...
Za mało włosów, oczywiście, to ja się pomyliłam
James wogle jakiś stary był, a Lily wcale nie ładna. Jednak to wszystko można przeboleć, jeśli się spojrzy na Lupina!
Szachrajka
01.07.2005 16:31
Tak, tak, jak już pisano Lupin jest do niczego.
Co do Glizdogona to uważam, że jest najlepiej ucharakteryzowaną postacią i patrząc na Luniaczka zaczęłam się obawiać co też wyjdzie z Petera. Raz (no dobra, może nie raz) się naprawdę postarali i dlatego uważam, że jest lepszy.
Lepszy nie Ładniejszy, czy coś.
mi się aktor David Thewils podoba. może faktycznie najbardziej trfiony w role Lupina nie był, ale mógło paść na kogoś gorszego...
QUOTE(Szachrajka @ 30.06.2005 20:19)
Poza Lupinem reszta Huncwotów była raczej Ok. Glizdogon był nawet lepszy niż sobie go wyobrażałam, Syriusz... w sumie ujdzie w tłumie, Rogacz... hm... tu się mogę zastanowić. Niby wszystko jst dobrze, ale powiedźcie mi czy on wygląda na te 26 lat, czy ile to on miał gdy umarł? Według mnie jakoś nie za bardzo, ale może się czepiam...
To James miał 22 lata, jak umarł, a nie 26, wydawało mi się, że on i Lucjusz Malfoy chodzili razem do szkoły, a w piątym tomie było podane, że Lucjusz ma 41 lat, ale mogę się mylić.?
Do szkoły pewnie tak, ale nie do tej samej klasy
Szachrajka
02.07.2005 15:16
Z moich obliczeń wynika, że Lucjusz jest kilka lat starszy.
W piątym tomie ma 41 lat, wiec czternaście lat wczesniej miał 27, a James w tym samym czasie (tj. kiedy zmarł) 22 lata. Wychodzi, ze Lucjusz jest 5 lat starszy od Pottera.
QUOTE(kkate @ 02.07.2005 12:26)
Do szkoły pewnie tak, ale nie do tej samej klasy

Pardon za mój błąd, chodziło mi o to, że chodzili do szkoły w tym samym roku, czyli, że byli równolatkami, jakoś lepiej tego ująć nie mogę
QUOTE(Szachrajka @ 02.07.2005 16:16)
Z moich obliczeń wynika, że Lucjusz jest kilka lat starszy.
W piątym tomie ma 41 lat, wiec czternaście lat wczesniej miał 27, a James w tym samym czasie (tj. kiedy zmarł) 22 lata. Wychodzi, ze Lucjusz jest 5 lat starszy od Pottera.
Dziękuje za obliczenia, ale chciałabym wiedzieć czy w którejś części jest dokładnie powiedziane ile lat miał James jak umarł, albo przynajmniej jakieś przybliżone dane, bo jak narazie to to są raczej same domysły.
w żadnej nie jest nic na temat wieku huncwotów powiedziane...
ps. gratuluję świetnej matematyki
mi sie filmy ogólnie podobaly ,ale niektórzy aktorzy byli do du.. i to nie ich wina tylko tych którzy wybierali .np,nasza nauczycielka wrózbiarstwa jakos nie wyobrazalam jejm tak sobie miala byc stara!Lupin tez mi sie nie podobal tak samo jak syriusz ,do tego na filmach Harry(daniel) chodzi tak ladnie ubrany w dopasowanych rzeczach a w ksiazce przeciez jest wyraznie napisane ze nosil za duze rzeczy po Dudleyu,na pewno jednak podobala mi sie McGonagall tak ja sobie zawsze wyobrazalam i Hagrid tez jest cudowny , Dumbledore tez byl niezly ale ten pierwszy bo ten nie pasuje ,zdecydowanie tez podoba mi sie Snape grany przez Rickmana moze jest odrobinke za stary do tej roli bo Severus ma w koncu cos okolo 37 lat ,ale z charakteryzacja wyglada swietnie !
Mi nie przypadła do gustu Hermiona. Nie mam nic do aktorki, która ją gra ale...przecież Hermiona wg ksiązki miała wyglądać zupełnie inaczej [burza poskręcanych włosów, wystające zęby-do czasu w każdym razie]. Poza tym, filmowa profesor McGonagall jest chyba troszkę...za stara? Miała być ładną, surowo wyglądającą czarownicą, a tu gdzieś tej urody zabrakło :-) Jednak w tym przypadku to chyba żadna zbrodnia, bo do jej roli wzięli tak dobrą aktorkę, że jej świetna gra wynagradza wszelkie inne braki:)Jednak najbradziej we wszystkich filmach razi mnie polski dubbing, który jest...no sama nie wiem jak to określić...denerwujący?ubogi?kiepski???
Alexa666
17.07.2005 13:04
pani oczko ma jakąś ksywę
już nie oczko, ale mniejsza
a nad dySleksją (a nie dyzleksją) można pracować, skarbie
hm... co wy macie do Remusa? Syriusz był gorszy ;p Taki Dżizas ;p A ja myślałam, że to jakaś przystojniacha będzie, a tu zonk - taki dziad i brzydal ;p
avalanche
17.07.2005 13:07
bo syriusza trzeba było żeby boski depp grał
i tyle
Alexa666
17.07.2005 22:02
no lepszy niż ten cały... jak mu tam? =='
Gary OldMan!!!
Oj przesadzacie...
Gary Oldman to może nie super przystojniak, ale dobrze gra...
Ale nad Deepem możnaby się zastanowić
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę