Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Harry Potter A Benedykt Xvi
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2
Nes
http://wiadomosci.onet.pl/1130230,69,item.html

esz. kurna co to za bezprawna edycja moich postow kubik? prosze mi sie tutaj nie wpierniczac w moj rewir. wynocha!

czytaliscie juz?
Nimfka
P..... o Szopenie. Ile razy można gadać o tym samym? Nie wkurza mnie rozpczęcie tego tematu na forum, ale to, że jak już było w porządku, jak juz sie Watykan wypowiadał nie tak źle na ten temat, to znowu sie musi powtarzac... Boże, czytam Pottera od ładnych paru lat i jakoś się moja wiara nie zmieniła, czarnych mszy nie odprawiam, kotów nie jem. To jest, moim zdaniem, stwarzanie problemów na siłę. Czepiają się Pottera, czepiają "Kodu..." Denerwuje mnie to.

Chociaz istenieje coś takiego jak wolność słowa... A zreszta... Ile mozna, no naprawde.

EDIT:
Komentarze na Onecie są powalające.

EDIT2:
O, cenzura działa :]
BlackOmen
QUOTE(kubik @ 14.07.2005 22:22)
Zbojkotujmy Biblie. ha!
*

Tyle ze Pottera nie omawias zna lekcjach jezyka polskiego a biblje tak user posted image
Czemu mnie nie rusza ten caly artykul? Zawsze smeca o tym HP to ze Benedict go krytykuje wcale mnie nie zadziwia.
Ah... czuje sie jakos tak szatansko wiedzac ze w oczach kosciola jetem takim heretykiem mmmm....
nikt nie spodziewal sie hiszpanskiej inkwizycji!

'NOBODY expects the Spanish Inquisition!
Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms - Oh damn!'
Eva
Tak mi sie przypomina:

"Najdroższy ojcze Rydzyku. Jesteśmy z tobą. Jakby ktoś chciał na ciebie rękę podnieść, to ja nie wiem co bym mu zrobiła... najdroższy i uwielbiony ojcze. Ty jesteś dla mnie więcej jak Bóg... (płacz) Sto razy więcej jak Bóg... ukochany ojcze. Oni wszyscy będą musieli z tego kiedyś zdać świadectwo. Przed Bogiem i przed tobą, bo ty będziesz siedział na jego prawicy."
http://kanoniczne.info.pl/
Pod 'ojciec rydzyk' podstawcie 'Harry Potter'.
matoos
Przestańcie się głupio naśmiewać, debile jedne... Osobisty stosunek Ratzingera do tego czy HP jest dobrą książką nie ma absolutnie żadnego wpływu na stosunek Kościoła do tej książki. Nikt nic nie będzie palił na stosie z przyzwoleniem Kościoła. To tak samo jakby Ratzinger powiedział że książki Żeromskiego są kiepskie. Jego prawo tak twierdzić a wasze prawo to olać. A na pewno nie powie czegoś takiego ex catedra z tego prostego powodu że Kościoł mówiąc wprost zjawisko tak niewielkie jak HP ma w szeroko rozumianej dupie.
BlackOmen
AAAAAAAAAA!
user posted image
kubik
PapieŻ jako osoba publiczna i oficjalny reprezentant kosiciała nie powinien wyrażac swoich osobistych przekonań publicznie. Bo sam jest osoba publiczną i takie kwestie w jego ustach mogą choc nie musza urosnąc do rangi oficjalnego stanowiska Watykanu. Nie mówiąc juz o grupie oszołomów która na pewno się znajdzie [wide Onet.pl - komentarze nawiedzone] i będzie głosić jaki to HP straszny i szatansky.

///Co Omen widziałes kto umrze w HBP?

LOL

////O shit LOL!!!
matoos
Kubik ale Ratzinger w czasie o którym mówi ten artykuł nie był jeszcze papieżem. A jakoś nie słyszałem nic o HP od czasu kiedy został.
kubik
aha no to sorki <- no i w zasadzie na tym skonczyłbym mój post który jest 100% odzwierciedleniem mojej opini na temat postu Matoosa. I niech sobie gawędź nie mysli, że w sensie negatywnym, broń Boże. 100% pozytyw.
Eowina
Czy wy nie przesadzacie troszkę ??? Zachowujecie sie niepowaznie. Wiadomo przeciez bylo ze Kosciol nie bedzie namawiac ludzi do czytania pottera. I po co odrazu afera ? Predzej,czy pozniej musialo wyjsc co Ratzinger mysli o potterze(zresztą jego opinia byla do przewidzenia). To nie znaczy ze teraz przed kociolami bedziemy palic ksiazki o potterze - nie,ja slowa Ratzingera rozumiem taki sposob,ze mlodsze dzieci( chodzi mi o I klase podstawowki itp.)kiedy ktos im przeczyta pottera i nie porozmawia na temat jak zlo jest przedstawione w tej ksiazce moze naprawde zle zrozumiec intencje autorki, myslic zlo z dobre itd.

Nie mam nic do kard.Ratzingera,a teraz Benedykta XVI. Zawsze go lubilam i lubie go nadal. Jego zdjecie(razem ze zdjeciem Jana Pawla II) wisi nad moim biurkiem i nie zmienie mojego stanowiska w tej sprawie - Potter zawsze bedzie ksiazką-czytadlem do postawienia na pólce,a papiez - głową Kosciola, w który wierze i bede wierzyc nadal.

Czy ktos sie zgadza z moją opinią ?? A moze jestem tu sama...?
Puszczyk
1. Gdyby wszyscy nie robili tyle szumu wokół książki, to nie byłoby całej tej afery, a co niektórzy zniżają się do poziomu małych dzieci aby wybronić Pottera co tylko pogarsza sprawe - dajcie spokój - to tylko książka,a że inni tego nie zauważają to ich sprawa

2. To że jedni traktują to jako wprowadzenie w świat czarnej magii to tylko wina ich interpretacji - to trzeba czytać jako zwykłą powieść. Zastanawialiście się dlaczego nie robią takiego szumu wokół innych powieści fantastycznych. To tylko wina tych wszystkich gadżetów, zeszytów itp.

3. Od papieża się odczepcie - nawet jeśli nie chce to jest zmuszony taką waśnie opinie posiadać. Możliwe, że źle go zorozumiano, bo mi sie wydaje ze powinno się potępiać samo praktykowanie czarnej magii w oparciu o lekturę, ale z tym sie narazie nie spotkałem

4. Piszą, że przez tą książkę wiele dzieci skacze z dachów itp. - to tylko wina rodziców - to wbrew temu co pomyślicie książka dla dojrzalszych osób - dowodem są kolejne części ...

5. A ta cała afera wogóle jest bezsensowana - z pokemonami tak nie było? Mi się wydaje, że nie należy się wtrącać bo Potter to i tak książka i tylko książka, a chyba czytać nie można zabronić....]

EDIT:

Eowina - ja mam słowem to samo zdanie ...
Magya
Papież nie ma tutaj nic wspólnego. Powiedział co myśli - i tyle. Faktycznie Puszczyk, możliwe, że został źle zrozumiany. "Harry Potter" nie jest książką od tak, pierwszą lepszą z półki. Tą książkę trzeba zrozumieć i do niej dojrzeć. Musimy być świadomi czego czytamy, ale niektórzy widocznie nie są dry.gif
i chyba głównie do tych był ten artykuł
BlackOmen
"Harry Potter" nie jest książką od tak, pierwszą lepszą z półki. Tą książkę trzeba zrozumieć i do niej dojrzeć. Musimy być świadomi czego czytamy, ale niektórzy widocznie nie są

Dojrzec? Zrozumiec? Nie rozpedzilas sie za bardzo? Doczego tutaj trzeba dojrzewac? Ksiazka nie ma zadnego drugiego dna, skomplikowanego jezyka, rozbudowanej fabuly, a zwykle dzieci potrafia same rozroznic co jest dobrem a co zlem, co jest naprawde, a co naprawde na niby.
HUNCWOTKA
Przecież bohaterem pierwszej części książki jest jedenastolatek:/(jakby ktoś nie wiedział tongue.gif ) to wiadomo że odbiorcami bedą dzieci.Rowling za szybko przeskoczyła z fantastycznej lektury dla dzieci do powieści dla dorosłych.Moja kuzynka płakała parę dni kiedy przeczytała o śmierci Cedrika, bo nie dala sobie przetłumaczyć ze Harry Potter naprawdę nie istnieje.
Magya
QUOTE(BlackOmen @ 18.07.2005 10:41)
"Harry Potter" nie jest książką od tak, pierwszą lepszą z półki. Tą książkę trzeba zrozumieć i do niej dojrzeć. Musimy być świadomi czego czytamy, ale niektórzy widocznie nie są

Dojrzec? Zrozumiec? Nie rozpedzilas sie za bardzo? Doczego tutaj trzeba dojrzewac? Ksiazka nie ma zadnego drugiego dna, skomplikowanego jezyka, rozbudowanej fabuly, a zwykle dzieci potrafia same rozroznic co jest dobrem a co zlem, co jest naprawde, a co naprawde na niby.
*

chodzi mi o dzieci, które nie wiedzą (rozumieją), że taki Harry Potter jest tylko fikcyjnym bohaterem. Odniosę się też do wypowiedzi Huncwotki. Tacy ludzie jak jej kuzynka zdarzają się bardzo często, więc wnioskuję, że nie była na tyle dojrzała, aby zrozumieć sens książki.
Magya
"Angorka" 24 lipca 2005, nr 30

(...) Rowling zarzucano, że fabuła i budowa zdań jest zbyt skomplikowana dla młodych ludzi. I że żadne dziecko nie zrozumie, o czym opowiada książka, ponieważ jest dla niego zbyt trudna i poważna. (...)

Trochę się wyjaśniło tongue.gif
Daga
uh póki nie ma zakazu czytania Pottera, póki nie mówią nam o tym w każdym kazaniu, póki nie palą (z rozkazu głowy kościoła) książek na stosach (przynajmniej mojej nie palą) to się nie czepiam. Mogę sobie to uznawać za cholera całkiem niepotrzebne (ta opinia Ratzingera) ale póki kroków nie podejmuje to wiele mnie to nie obchodzi. I tyle. dry.gif
GooD AnGeL
Moim zdaniem troche koleś przesadza -przecież Jan Paweł 2 wcale nie odnosił sie tak do tej book. Był niezwykle tolerancyjny!!
Moja kumpela tez tego nie czyta bo w jej wiarze tego nie pochwalają - ej masakra
Eowina
Ok,ok,moze troszeczke sie rozpedzilam,ale wy tez dry.gif Na wirtualnej polsce znalazlam ciekawy artykuł,zapraszam pod ten adres : http://ksiazki.wp.pl/wiadomosci/wiadomosc.html?id=30314

pozdrawiam
BlackOmen
QUOTE(GooD AnGeL @ 18.07.2005 20:08)
Moim zdaniem troche koleś przesadza -przecież Jan Paweł 2 wcale nie odnosił sie tak do tej book. Był niezwykle tolerancyjny!!
Moja kumpela tez tego nie czyta bo w jej wiarze tego nie pochwalają - ej masakra
*

ŹĄ bo Potter jest cool book, a nasz papież terazniejszy jest taki nadwyraz nietolerancyjny. Joł nie?
Shell
Czytajac wasze wypowiedzi mozna sie zalamac tongue.gif
Watpie zeby HP stal sie ksiazka dla doroslych, bo niby czemu? Ksiazka w ktorej ktos umiera (a smierc nie jest przedstawiona w jakis brutalny sposob!) jest dla doroslych? Nie sadze. Swoja droga nie wierze ze dziecko z 1 klasy podstawowki zacznie nagle wierzyc w Hogwart i w latanie na miotle. Male dzieci nie maja az tak bujnej wyobrazni. Gdzies podawali ze nasz nowy Papież stwierdził że książka pokazuje zło i nie powinno się jej czytać. A co za roznica? Wczesniej czy pozniej dowiemy sie wszyscy co jest złe. Na religii juz w przedszkolu uczymy się o tym co dobre a co złe.

I naprawde nie przesadzajcie z małymi dziecmi które płaczą 4 dni, i takimi które wierzą że polecą na miotłach =='
Eowina
No niby zgodze sie z wami,ale przeciez zdarzają sie przypadki, ze dzieci skaczą z balkonu bo myslą ze polecą jak Batman. To dlaczego nie moglyby skakac na miotlach ?
Nes
to czyja to bedzie wina? na kogo powinna spasc odpowiedzialnosc? na ksiazke czy rodzicow?
Eowina
Własnie to chce powiedziec.Jezeli rodzic nie wytlumaczy malemu dziecku ze nie lata sie na miotle to potem mówią ze to przez ksiązkę. A przez to nieodpowiedzialnosc rodzicow.
Daga
tylko tyle że niektórym dzieciom nie wytłumaczysz. Ale w ten sposób można się czepiać każdej książki. dry.gif
Szachrajka
Usunełam tamte dwa posty i nie było sprawy.
Dyskusja "trochę" nam zeszła z tematu...
matoos
Esz ale po co od razu usuwać? Dyskusje kształcą wink.gif
Katon
1. Dla mnie sprawa jest poważna i warta dokładniejszego przeanalizowania - Ratzinger to wybitny teolog. Moje wielokrotne i bardzo szczegółowe analizy nie wykazały w Potterze żadnych antychrześcijańskich treści, ale ja jestem teologiem domorosłym i nie przynosi mi ujmu słuchanie mądrzejszych. Tyle, że jak narazie mamy tylko opinię, a nie jakąś analizę, więc nie mam się do czego ustosunkowywać.

2. HP to nie jest książka dla dzieci. Ostatni tom tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że kampania reklamowa nakierowana na 8 - 10latków jest nieuczciwa i przychylam się do licznych głosów krytycznych w tej materii. Już właściwie pierwszego tomu nie dałbym do przeczytania 7latkowi, gdyby ode mnie zależała taka decyzja. A ostatnie trzy tomu to już poprostu książki dla nastolatków i dorosłych. I mówiąc nastolatków mam na myśli tych starszych raczej niż tych młodszych.
owczarnia
QUOTE(BlackOmen @ 14.07.2005 23:34)
QUOTE(kubik @ 14.07.2005 22:22)
Zbojkotujmy Biblie. ha!
*

Tyle ze Pottera nie omawias zna lekcjach jezyka polskiego a biblje tak user posted image
*

A i owszem, omawiasz smile.gif. HP jest lekturą, i to już od jakiegoś czasu smile.gif.

QUOTE(kubik @ 15.07.2005 14:25)
PapieŻ jako osoba publiczna i oficjalny reprezentant kosiciała nie powinien wyrażac swoich osobistych przekonań publicznie. Bo sam jest osoba publiczną i takie kwestie w jego ustach mogą choc nie musza urosnąc do rangi oficjalnego stanowiska Watykanu. Nie mówiąc juz o grupie oszołomów która na pewno się znajdzie [wide Onet.pl - komentarze nawiedzone] i będzie głosić jaki to HP straszny i szatansky.
*

Wouldn't have put it better myself smile.gif.

QUOTE(Shell @ 19.07.2005 11:29)
Watpie zeby HP stal sie ksiazka dla doroslych, bo niby czemu?
*

O, wypraszam sobie tongue.gif. Było nie było, mam 32 lata, więc chyba za dorosłą mogę się uważać cheess.gif?

PS
Wiem, wiem, nie o to Ci chodziło wink.gif.

merging posts smile.gif

^ Thanks, and I'm sorry blush.gif. No idea how to include multiple quotes from different people in one, though blush.gif.

You can do this in two ways:
Firstly, you click button 'cytuj' it become orange. You click it in every post you would like to quote.
Then you simply click 'odpowiedz' and that's it
Secondly You can copy and paste quotes in your post while writing it. Just don't forget to add quote tags in the beggining and end of the text that you're quoting. It should look like this:
CODE
[quote]some text[/quote]

That's it. Happy posting smile.gif

^ Yay, thanks! smile.gif *runs off to try it*
BlackOmen
A i owszem, omawiasz. HP jest lekturą, i to już od jakiegoś czasu

To chyba w miejscach ktore mozna policzyc na palacach jednek reki i conajwyzej jeszcze jako lektura uzupelniajaca (pewno jest na rowni z Hobbitem, tez jest przeciez lektura uzupelniajaca z tego co koajrze).
owczarnia
QUOTE(BlackOmen @ 21.07.2005 23:28)
A i owszem, omawiasz. HP jest lekturą, i to już od jakiegoś czasu

To chyba w miejscach ktore mozna policzyc na palacach jednek reki i conajwyzej jeszcze jako lektura uzupelniajaca (pewno jest na rowni z Hobbitem, tez jest przeciez lektura uzupelniajaca z tego co koajrze).
*

Nie wiem, na ilu palcach można policzyć takie miejsca, ale u mojego dziecka w szkole lekturą jest smile.gif. I w szkołach kilku innych znajomych dzieci smile.gif. Nie jestem do końca pewna, czy uzupełniającą czy obowiązkową - zapytam Młodego, jak wróci z wakacji smile.gif.
BlackOmen
To jak otrzymas zpotwierdzenie to podziel sie informacjami, bo naprawde ciekaw jestem czy Potter zadomowil sie w polskich szkolach (przynajmniej niektorych)
Daga
nie no, Hobbit jest (przynajmniej u nas) lekturą obowiązkową, w klasie 6, albo 1 gimnazjum. A Potter na pewno nie obowiązuje, uzupełniająca owszem, u nas wystarczy ładnie poprosić ale OCZYWIŚCIE nie chcieliśmy. Przestałabym lubić tę książkę.
Paulus
Powiem wam jedno:
TEN CZŁOWIEK MA RACJE.
Pszczola
Ughhrr...wybaczcie, nie chcialam tracic nerwow, wiec nie czytalam wszystkich wypowiedzi, powiem wiec, moze sie powtarzajac,co mi na watrobie lezy.

Nawet opinia papieza, gdyby nawet Ratzinger wypowiedzial sie jako Benedykt XVI i tak nie bylaby oficjalnym stanowskiem Kosciola, tzn. nie mozna by bylo mowic o nieomylnosci papieza w tym przypadku. Papiez, kiedy uzwya tego prawa, musi wyraznie stwierdzic,ze ma zamiar to zrobic, uzyc swojego imienia w 3. osobie, a potem taka tresc musialaby przejsc przez Komisje Do Spraw Doktryny Wiary (czy jak jej tam bylo). Mozna powiedziec, ze sam Jan Pawel II uzyl tego prawa tylko raz, wypowiadajac sie w swojej encyklice o aborcji. Tak wiec nie maja racji ludzie, ktorzy mowia w tym przypadku o stanowisku Kosciola. Na szczescie papiez i tak sie nie wypowiedzial w tej sprawie. Natomiast to,ze jako kardynal sie wypowiadal? Jest to tylko i wylacznie jego opinia. Jan Pawel II w zyciu nie zabralby w tej sprawie glosu. Nie zabieral w ogole, nawet o "Pasji", czy innych filmach, ksiazkach itd. Za bardzo opiniotworcza mial pozycje, a i sam nie byl glupi, lepiej nie wywolywac wilka z lasu (patrzcie chocby na kremowki papieskie ;P). Opinia Ratziengera, ze Potter moze byc atychrzescijanski tak naprawde dalaby sie podpasowac pod Tolkiena (a sam biedaczek mowil,ze WP jest na wskros chrzescijanski ;P), cala niemalze fantastyke, "Alicje z Krainy Czarow", a nawet "Sen Nocy Letniej" Shakespeare'a, czy nasza rodzima Balladyne (jakos sie Wojtyla nie oburzal kiedy odgrywal w tych sztukach role). Magia to niebezpieczny grunt, ale tylko brana na powaznie. Kazde dziecko przechodzi etep fascynacji innymi swiatami, magia, itd. Wkurza mnie tylko,ze traktuje sie dzieci jak kompletne przyglupy. Serio, kiedy mial 6-7 lat potrafilam juz odroznic fikcje od prawdy -_-". Takze dorosly ucieka w swiat wyobrazni, aby odetchnac? Poczuc sie znowu dzieckiem? Poza tym w postaci fntastycznej, pewne prawdy sa lepiej przyswajane, a uwierzcie mi, po lekturze czesci VI HP trudnno znalezc druga taka ksiazke fantasy traktujaca o zlu i milosierdziu w iscie...chrzescijanski sposob O_o. Trzeba tylko zdac sobie sprawe,ze HP jest z kazdym rokiem przeznaczony dla starszych, bo dziecko moze wszystkiego nie zrozumiec. I nie w sensie, to mu moze zaszkodzic, tylko moze pewnych rzeczy nie zauwazyc.
Dlatego nie przejmuje sie prywatna opinia czlowieka, ktorego szanuje, ale nikt mnie nie zmusza na zgadzanie sie ze wszstkim co powie ;) Boimy sie nieznanego, prawda? Kto wie? Moze tego tez sie obawial Ratzienger?
Zgadzam sie z Kubikiem calkowicie, wszystko jest ok dopoki nie wypowie sie jako Benedykt XVI, bo to po prostu z racji urzedu nie przystoi. Jest on znakomitym teologiem i myslicielem, stoi tawrdo na ziemi, a jego polityke dotyczaca Doktryny Wiary mysle,ze rozumiem i sie z nia zgadzam. I mysle,ze Ratzienger tez nie twierdzil,ze to grzech czytac te ksiazki (bo to by przeczylo nie dosc,ze zdrowemu rozsadkowi, to jeszcze ladowi watykanskiemu), tylko ze mu sie nie podobaja i ma pewne obawy. Chociaz jezeli mam byc szczera, na tak waznym stanowisku jaki pelnil, takie wypowiedzi tez byly ryzykowne.
No coz, Bogu dzieki mamy wolna wole i potrafimy za siebie myslec ;).
BlackOmen
QUOTE(Paulus @ 25.07.2005 00:53)
Powiem wam jedno:
TEN CZŁOWIEK MA RACJE.
*

user posted image
Berta Griphook
Za bardzo mnie to nie obchodzi , nie rusza , nie przeraża ani tym bardziej nie zniechęca. W mojej osobistej opinii HP to jedna z najlepszych książek wydanych kiedykolwiek. Nie interesuje mnie co mysla o HP przedstawiciele Kościoła. Mój własny system wartości mówi mi że HP nie działa w żaden sposób na moją moralność. Pozdrawiam. czarodziej.gif - Poprawiłam posta ze względu na ostatnie zdanie które było pisane pod wpływem emocji ;] Jeszcze raz Pozdrawiam
Katon
Co Ty pier.....?!?!? Rozumiem, że to forum dla ludzi, którzy mają w dupie co hierarchowie Kościoła sądzą, i Ty nam to właśnie obwieściłaś?!?

Omen, daruj sobie takie obrazki. Paulus ma prawo się na tym forum z nami nie zgadzać, ale Ty nie masz prawa ośmieszania świętości. To się już w granicach wolności słowa nie mieści.
Paulus
No i przyanmniej są normalni ludzie na tym forum.
PS: Kiedy u nas wyjdzie Książe Półkrwi?
Berta Griphook
O ile dobrze mi wiadomo, fora są właśnie po to aby obwieszczać swoje opinie. Ja swoją wyraziłam, a ty mozesz się z nią zgodzić, bądź nie, Twoja sprawa , ale żeby się odrazu rzucać się na kogoś kto ma inne zdanie i chce je wyrazić ??? Za kogo ty się uważasz, że możesz krytykować zdanie innych ? A jeśli chodzi o to czy mam w dupie to co sądzą hierarchowie Kościoła to moja sprawa i guzik ci do tego. Ale to , że nie zgadzam sie z kimś w pewnej kwestii , to nie oznacza, ze mam w dupie co sądzi Kościół. A tak poza tym to będe sobie obwieszczać co mi sie podoba.

Pozdrawiam .

P.S. A co Twój genialny post ma do tematu ???
Katon
Napisałem już na tym forum kilka postów na taki czy inny temat, wielu z tych którzy się tutaj ze mną od dawna nie zgadzają może potwierdzić. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie ustalam dla kogo to forum jest odpowiednie a dla kogo nie. Oczywiście możesz sobie wyrażać swój stosunek do hierarchii. Irytujące jest tylko uogólnienie którego dokonałaś. Usunęłaś je - OK. Nie raz się jeszcze pokłócimy na tym forum, ale mam nadzieję że odtąd już kulturalnie.
Pozdrawiam.
Berta Griphook
Też mam taką nadzieję. Faktycznie, przesadziłam trochę z tym uogólnieniem, przyznaje. Pozdrawiam
owczarnia
QUOTE(Katon @ 26.07.2005 13:50)
Omen, daruj sobie takie obrazki. Paulus ma prawo się na tym forum z nami nie zgadzać, ale Ty nie masz prawa ośmieszania świętości. To się już w granicach wolności słowa nie mieści.
*

Ekhm, kiedy ten obrazek pochodzi z bardzo znanego (i dobrego) filmu smile.gif. Troszkę luzu, ludzie wink.gif...
kubik
To, żeś teraz dała Owczarnia [btw jak się do Ciebie zwracać? Owca? OWuCekA? Czy może Sip?]
Taki antywierny film gdzie propagują aborcję. Robią sobie jajca z najwyższego! :evil: Jestem zdruzgotany tym, że TY go oglądałaś. Spodziewałem się, że będziesz osobą bardziej rozwiniętą duchowo. Że tak żenująco niski poziom kultury jakim posługuje się ten film będzie dla Ciebie nie do zniesienia. Ale nie! Widze, że żydzi i masoni już Ciebie w swoje usmalone ogniem piekielnym łapy powzieli. Ale jest jeszcze nadzieja! Wyznaj swe grzechy. Padnij na kolana! Módl się. Niech Margaret White będzie dla Ciebie drogą którą podążysz bez strachu i wątpliwości. Nawróć się na dobrą jedyną drogę. A co do filmu to rujnujmy reżysera tego Kevina pożal się Smitha. Wejdź na www.emule-project.net i ściągnij mesjasza. Nastepnie kliknij tu i tu i w uniesieniu czekaj nadejścia końca!

Katon -> On nie ośmieszył świętości. Bo ten obraz nie przedstawiał nigdy Chrystusa. Prawda ma on SUGEROWAĆ jego oblicze. Ale to nigdy nie był On. Kevin może jest niekonwencjalnym directorem i lubi szokować ale robi to zawsze inteligentnie.
Marionetka
Nie, no, to już jest przegięcie. o.O
Od początku wiedziałam, że będą z tym papieżem problemy.
Czytam Pottera 5 lat i jakoś nie zmieniłam wiary, nie zaczęłam
czcić szatana itp. Ludzie się ciągle czepiają te książki, bo
pewnie uważają, że jest za dobra i trzeba ludzi
jakoś przekonać żeby jej nie czytali. Ja pierdziu,
odwalili by się od tego. Pamiętam, że jeszcze oskarżali Rowling o
plagiat. o.O

owczarnia
QUOTE(kubik @ 27.07.2005 22:19)
To, żeś teraz dała Owczarnia [btw jak się do Ciebie zwracać? Owca? OWuCekA? Czy może Sip?]
Taki antywierny film gdzie propagują aborcję. Robią sobie jajca z najwyższego! :evil: Jestem zdruzgotany tym, że TY go oglądałaś. Spodziewałem się, że będziesz osobą bardziej rozwiniętą duchowo. Że tak żenująco niski poziom kultury jakim posługuje się ten film będzie dla Ciebie nie do zniesienia. Ale nie! Widze, że żydzi i masoni już Ciebie w swoje usmalone ogniem piekielnym łapy powzieli. Ale jest jeszcze nadzieja! Wyznaj swe grzechy. Padnij na kolana! Módl się. Niech Margaret White będzie dla Ciebie drogą którą podążysz bez strachu i wątpliwości. Nawróć się na dobrą jedyną drogę. A co do filmu to rujnujmy reżysera tego Kevina pożal się Smitha. Wejdź na www.emule-project.net i ściągnij mesjasza. Nastepnie kliknij tu i tu i w uniesieniu czekaj nadejścia końca!
*

E tam, jakieś lipne te linki dałeś. Nic się nie otwiera (a tak się nastawiłam, no!) sad.gif.

Generalnie Owca poproszę. Ale może być i Owieczka wub.gif.
kubik
a wejszłaś na www.emule-project.net?
owczarnia
Od razu mówię, że żadnych mesjaszy nie ściągam, nie ma mowy. Dopiero co system przeinstalowałam.
Lupek
Benedykto sobie pomyslał że książki pokazują Dumbledora w świetle Jezusa a Voldzia w świetle szatana tongue.gif tak samo było po filmie Matrix gdzie Neo umarł w pozycji krzyża(był także nazywany wybawicielem ludzkości) i już robi się o to wielką awanture. Ja rozumiem że ktoś jest katolikiem i mu to przeszkadza w jakiś sposób,ale przecież filmy czy książki nie odciągną chyba prawdziwych katolików od wiary dry.gif
matoos
Nie ale ludzi którzy się wachają potrafią popchnąć nie w tym kierunku co trzeba.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.