Postanowiłem pżybliżyć Was z moją teorią, która dotyczy ostatniego Horcruxa należącego do Lorda Voldemorta.
Jedna z moich przemyśleń dotyczy Horcruxa, który chciał ukryć Voldemort (oczywiście chciał ukryć wszystkie, ale Dumbledore mówi że robił to w czasie kiedy usłyszał od Snapa o proroctwie - możliwe że to ostatni Horcrux, który chciał ukryć). Szkoda, że nie wiemy na tym etapie jak ten Horcrux powstaje, to by napewno wyjaśniło sprawę. Ale wiemy na pewno, że jest to związane z Czarną Magią na wysokim poziomie. Mnie się wydaje, że ukrycie tego Horcruxa jest bezpośrednio związane z początkiem całej historii, czyli z próbą zabicia Harryego Pottera. Voldemort używając Adava Kedavra na Harrym ,,zaznaczył go jako równego sobie'' i dlatego musiał przekazać mu (nieświadomie) część z swojej duszy - a dusza ta znajduje konkretnie na czole Harryego Pottera.(możliwe że dusza znajduje się wciele Harryego, ale raczej skłaniałbym się ku teorii, że blizna jest pewnego rodzaju ,,schowkiem dla duszy' - przecież to martwa tkanka!) W ten sposób tylko mogło dojść to tak silnego połączenia pomiędzy Harrym a Voldemotrem (słyszenie swoich myśli i odbiór uczuć).
To mogło by po trosze wytłumaczyć dlaczego Voldemort po częsci zginął próbując zabić Harry'ego(teoria, że Lili Evans i miłość ochroniły Harry'ego też może tutaj mieć swoją rację). Voldemort chciał zabić, ale w rzeczywistości ,,dał życie'' niż je zabrał (przekazał cząstkę swej duszy), w rezultacie nastąpiło coś odwrotnego w stosunku do niego, ,,zabił siebie''.
Oczywiście możemy się zastanowić dlaczego Voldemort nie zabrał swojej duszy z Harry'ego w 4 tomie, skoro miał taką okazję (może nie wiedział tak sięmają sprawy, a może Rowling nie wiedziała że tak potoczą się losy - wolę tą pierwszą opcję).
W każdym bądź razie jeżeli mam rację dojdzie w ostatnim tomie do niejasnej sytuacji. Aby zlikwidować ostatnią cząstkę duszy Harry Potter będzie musiał...zabić siebie i ten sposób dopiero wypełni się przepowiednia.(Szczerze powiedziawszy, nie zrozumcie mnie źle, ale takie wolałbym zakończenie. Pełne symboliki niż pełne bzdurnego happy endu.)
Zachęcam do polemiki z moją teorią.
Czy dzisiaj jest 17 lipca 2005 kurna fajosko mam jeszcze 2 miesiace wakacji ;p
Niech ten temacik będzie kontynuacja mojego bo w tamtym sie bałagaaan zrobił ;p
ps
potter oslabi a nevi zabije
Pszczola
19.10.2005 17:59
_^_ ...Tiaaak, nie ma to jak odgrzewane danie.
Nom, ale mozna kontynuowac jak najbardziej ;P Tamten temat przciez nie byl bezowocny.
teoria, że Lili Evans i miłość ochroniły Harry'ego też może tutaj mieć swoją rację
Powiedzialabym nawet,ze kluczowe. Przyjawszy ze w bliznie rzeczywiscie jest Horcrux, to przeciez cos ten "wypadek przy pracy" musialo spowodawac, ne?
Ja....jak ja lubie eseje na pol-darmo ;P
Puszczyk
19.10.2005 19:37
Tak to wszystko wyjaśnia - Voldemort celowo umieścił Horcrux na czole Harr'ego, bo wiedział, że kiedyś aby ten mógł go zniszczyć będzie musiał zniszczyć wszystkie Horcruxy - a więc i siebie samego. To nawet jest logiczne... Potter będzie musiał wybrać - własne życie, albo życie milionów.
Przecież woldemort nie mogł w bliźnie zostawić horcruxa - nie zrobił jej celowo, więc w jaki sposób mógł by tam zostawic ostatnią część swojej duszy? A myślę, ze jak zoabczył, e mu nie wyszło zaklęcie to nie pomyślał od razu o tym "och, ta blizna to może być mój Horcrux... mhh, jaki jestem genialny" -.-
Jeśli blizna Harry'ego jest horcruxem (w co wątpie) to napewno nie było to planowane działanie Voldzia. Przecież chciał go zabić i nie wiedział że Harry przeżyje ten atak, bo nie znał całej treści przepowiedni, więc jak miał to zaplanować

to chyba logiczne. Jeśli już coś to zrobił to przypadkiem i tyle
http://chrzaszcze.strefa.pl/
Nie no o Horcruxach juz rozmawialiśmy, o takim wariancie też już było dość sporo...a w zasadzie nie doszliśmy do konkretnych wniosków, bo do czasu ukazania się 7 części takowych raczej nie będzie..
Zgadza się Gem, zapewne Jo przygotowała jakąś niespodzianke z tymi Horcruxami. Niestety o tej niespodziance dowiemy się dopiero jak wyjdzie VII tom

.
nie pamiętam co było w tamtym temacie i przyszłam tu, żeby sobie porozmawiać, bo już nie wiem na jakie tematy mam odpowiadać gdzie indziej, nie bijcie! ;p
http://gory-swietokrzyskie.strefa.pl/nie zgadzam się z tym, że Potter jest Horcruxem, z podobnego powodu co ktoś wyżej. nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł spontanicznie, właściwie niechcący stworzyć coś takiego. a przecież niemożliwe, żeby Vold zaplanował sobie, że nie będzie mógł zabić Pottera i zniknie ot tak na bodajże 13 lat! nie mógł przewidzieć reakcji Lilly i Jamesa, itd.
Pszczola
29.10.2005 23:02
No i to jest powod dla korego nie wierze w te teorie. Ale juz to kiedys mowilam: 50% procent na tak i na nie. Jestem niezdecydowana ^^". W tej kwestii nie ma co tworzyc (bo juz potworzylismy ;P), trzeba czekac.
Zgadzam sie z tobą Potti

, Voldi nie mógł tego przewidzieć.
harolcia
05.01.2006 22:00
A może tak być, że horcruxem było jakieś zajęcie? I np Voldi wymyślił sobie, że jak rzuci na kogośtam zaklęcie, to on stanie się horcruxem? ( no dobra, trochę to wydumane)
Harolciu>>
The term "Horcrux" is used to refer to any object in which a person has concealed a part of his or her soul. The object need not be inanimate; according to Dumbledore, a living creature can be used as a Horcrux, although it is risky to do so since the Horcrux in such a case is something that can move and think for itself, independently of the implanted fragment of soul.
Termin "horcrux" używany jest w odniesieniu do jakiegokolwiek przedmiotu w którym ktoś umieścił część swojej duszy. Przedmiot ten nie musi być "martwy", może nim być żywe stworzenie, aczkolwiek jest to ryzykowne gdyż Horcrux w tej sytuacji jest czymś co się porusza i samo myśli, niezależnie od odłączonego kawałka duszy.
harolcia
10.01.2006 20:48
Dzięki za wyjaśnienie. To była teoria bardzo odległa od rzeczywistości, ale znając Rowling wszystko jest możliwe
SLuchajcie - pierwsza zasadnicza roznica jest to ze do tej pory wszystkie horcruxy byly w przedmiotach - rzeczach pozbawionych dusz. Dlatego mnie sie to troche kluci. Dlatego wersja Dumbledorowska - Nagini jest dla mnie najprawdopodobniejsza. Ja osobiscie bardziej bym widzial jako ostatniego Horcruxa - jesli juz mowimy o ludziach, Snape'a. Oczywiscie jest to propozycja na wstepie spalona. Nobo gdyby Snape'a wiedzial o tym to by nie opuscil Czarnego Pana, a nawet gdyby, to nie mial by wymowki (tzn. to co slyszelismy bylo by nieaktualne) chociaz kto JKR wie...
harolcia
17.01.2006 20:45
Słuchajcie, mam taki pytanie: Czy było dokładni powiedziane, kiedy Voldi stworzył tego ostatniego Horcruxa?? Bo jeżeli tak ( ja mogłam tego nie doczytać, z góry przepraszam...), to by nam wiele wyjaśniało... Macie jakieś propozycje??
Czy nie uważasz, że gdyby była znana data stworzenia ostatniego Horcruxa to gdyby ta data nie pokrywała się z 1981-10-31 to by ta teoria dawno umarła?[żekłbym zostałaby poroniona]
Tylko się teraz spytaj co było 31 paź ><' ;)
Pszczola
18.01.2006 01:07
QUOTE(kubik @ 18.01.2006 01:38)
Tylko się teraz spytaj co było 31 paź ><' ;)
Urodziny Marka Saganowskiego XD
Ktory to temat na ten sam temat (bardzo po polskiemu mi to wyszlo)?
Dokladnie, "object" niekoniecznie odwoluje sie wylacznie do przedmiotu jako rzeczy. Zreszta, Dumbledore by nie mowil o zywej istocie jako potencjalnym Horcruxie gdyby nie mial po temu powodow. Ale powiem Wam szczerze, ze rozczarowalabym sie troche gdyby Nagini rzeczywiscie byla Horcruxem. Nie byloby elementu zaskoczenia. Takowy moze by i byl w przypadku blizny Harry'ego jako Horcrux, ale mimo ciekawego rozwiazania, byloby to bardzo naciagane. Powtarzam sie...
harolcia
19.01.2006 21:29
[quote=kubik,18.01.2006 01:38]
Czy nie uważasz, że gdyby była znana data stworzenia ostatniego Horcruxa to gdyby ta data nie pokrywała się z 1981-10-31 to by ta teoria dawno umarła?[żekłbym zostałaby poroniona]
Tylko się teraz spytaj co było 31 paź ><'

Pytać się nie będę

A może masz rację, nie wiem...
mi sie wydaje ze podstawowym planem JKR bylo wlasnie to zeby w ciele Harry'ego umiescic Horcruxa ale jakos za duzo osób to odkrylo wiec moze to jednak za proste.jak na na HP
Harry nie może być horkruksem w HPiKP wszystko jest podane:
1. Dziennik Riddlea (zniszczony)
2. Pierścień Gauntów (zniszczony)
3. Medalion Slytherina (ukryty przez R.A.B.)
4. Czarka Hufflepuff
5. Coś Gryffindora lub Ravenclaw
6. Wąż Voldemorta
7. Dusza w Voldemorcie
Wydaje mi sie ze horkruksa nie mozna storzyc nie swiadomie, a Voldemort wcale nie spodziwal sie takiego absurdalnego zdarzenia, moglby co prawda zrobic z Harry'ego horkruksa co byloby zagraniem ponizej pasa przeciwko Dumbledore'owi ale gdyby wiedzial ze stanie sie cos takiego. Wydaje sie logiczne ze zostawienie czesci duszy w ciele ktore ma sie zamiar zabic jest szczytem debilizmu. Wiemy ze Czarny Pan przekazal nie chcacy Potterowi czesc swoich umiejetnosci ale nie ma to raczej nic wspolnego z czescia duszy.
PS:(do kolegi wyzej) Napisales ze wszystkie miejsca sa zajete ale na 100% nie wiadomo czy Czarny Pan zdobyl cos co nalezalo do Gryffindora lub Ravenclaw, jak mowil Dumbledore jedyna pamiatka po Gryffindorze to jego miecz lezacy bezpiecznie w Hogwacie.
Czarny Pan
30.01.2006 14:13
Ja uwazam, ze Harry moze byc horkruksem choc to debilizm zostawic czesc duszy w ciele osoby, ktora chce sie zabic(jak kolega wyzej)
PS:(do kolegi wyzej) Napisales ze wszystkie miejsca sa zajete ale na 100% nie wiadomo czy Czarny Pan zdobyl cos co nalezalo do Gryffindora lub Ravenclaw, jak mowil Dumbledore jedyna pamiatka po Gryffindorze to jego miecz lezacy bezpiecznie w Hogwacie.
Wcale nie jedyna! Horcruxem może być Tiara Przydziału (należała do Gryffindora)
Wcale nie jedyna! Horcruxem może być Tiara Przydziału (należała do Gryffindora)
A niby jak Czarny Pan mialby sie do niej dorwac, lezala bezpiecznie w gabinecie Dumbledore'a razem z mieczem.
Mógł to zrobić będąc w Hogwarcie (tak jak pamiętnik)
Rowling zaprzeczyła pogłosce, jakoby Tiara mogłaby być jednym z Horcruxów. Na jej oficjalnej stronie gdzieś powinno to być napisane.
Luna Lovegood
31.01.2006 14:31
Mnie tam bardziej interesuje kto to jest R.A.B... ciekawe

(jak było o tym już wspomniane to perzepraszam
Mógł to zrobić będąc w Hogwarcie (tak jak pamiętnik)
Pomysl przez chwile logicznie, pamietnik byl wlasnoscia Toma Riddle'a wiec nie mial z nim problemu, ale tiara lezala w gabinecie dyrektora wiec mogl sie do niej dorwac jedynie podczas ceremoni przydzialu a to nie mozliwe bo tiara zaraz po zakonczeniu ceremoni byla wynoszona w wielkiej sali, a nawet jesli jakims cudem udaloby mu sie ja zdobyc to musialby ja wyniesc gdzies poza hogwart, tam kogos zabic itd. a niby jak mialby to zrobic?
Co do R.A.B.: Na stronie www.auror.pl znajduje sie ciekawa teoria, a mianowicie ze chodzi o brata Syriusza, Regulusa Black.
Sorry, ale w ogole nie zgadzam sie z ta teoria! Przciez dusza sie rozszczepia, gdy sie kogos zabije, Harry nie umarl, aVoledmort nie mogl zginac, bo wedlug Dombledora nie byl juz czlowikiem. Po za tym dusza jest owszem rozstrzepiona, ale to ten kto ma taka dusze sam wybiera miejsce jej "spoczynku". Po za tym bardziej interesi mnie kwestia innej sprawy. Kto pomaga przy zbieraniu horkruksow o inicjalach R.A.B.?? Przez niego zginal Dumbledore
Goomisia
31.01.2006 20:44
1. Dziennik Riddlea (zniszczony)
2. Pierścień Gauntów (zniszczony)
3. Medalion Slytherina (ukryty przez R.A.B. albo zniszczony co wydaje mi sie wielce prawdopodobne)
4. Czarka Hufflepuff
5. Coś Gryffindora lub Ravenclaw
6. Wąż Voldemorta
7. Dusza w Voldemorcie
niwydaje mi sie by Harry byl przechowalnia dla duszy Voldzia. on twozył horkruksy świadomie. To musi byc rzecz trwala i zabezpieczona magia tak jak ten naszyjnik RAB. moga one tez nznajdowac sie w szkole..to przeciesz bardzo bezpieczne miejsce nie? i kupa tam tajnych pomieszczen i skrytek w ktorych mozna je ukryc. jezeli Voldzio dal rade znalesc komnate tajemnic to talby tez rade ukryc horkruksy w jakis nowych komnatach...
Katarn90
31.01.2006 20:50
skoro nie mógł mieć nic zGryffindora, to wychodzi na to, że zdobył coś od ravenclaw. I wtedy wszystko się zgadza. A Harry na pewno nie jest Horkruksem, wtedy przepowiednia, że jeden musi zabić drugiego, nie spełniła by sie
6. Wąż Voldemorta
Nie... Przecież węża to łatwo by było zabić, czy mógłby umrzeć śmiercią bardziej lub mniej naturalną... Co do Nagini to wątpię...
Ukrycie jakiegoś kawałka duszy w samym Hogwarcie byłoby mądrym posunięciem... Nikt przecież nie szukałby zdrady na własnym podwórku... Jednak wątpię, żeby Tom wpadł na taki pomysł, bo jak wiemy nielubił białej magii, dobroci i miłości, którą emanował Hogwart...
Luna Lovegood
31.01.2006 21:16
Coś co należało by do Ravenclown.... może w poprzednich książkach było coś o tym wspomniane?? Czy ja wiem wydaje mi się, że to będzie coś bardzo oczywistego, ale my się tego nie domyślimy do 7 tomu.
Katarn90
01.02.2006 13:14
może ostatnim horkruksem związanym z Ravneclaw nie jest wąż, ale ....borsuk
Pomysl przez chwile logicznie, pamietnik byl wlasnoscia Toma Riddle'a wiec nie mial z nim problemu, ale tiara lezala w gabinecie dyrektora wiec mogl sie do niej dorwac jedynie podczas ceremoni przydzialu a to nie mozliwe bo tiara zaraz po zakonczeniu ceremoni byla wynoszona w wielkiej sali, a nawet jesli jakims cudem udaloby mu sie ja zdobyc to musialby ja wyniesc gdzies poza hogwart, tam kogos zabic itd. a niby jak mialby to zrobic?
Harry w HPiKT jest sam w gabinecie dyrektora i zakłada Tiarę, więc Riddle też mógł zdobyć. A zabiłby kogoś podczas wycieczki do Hogsmeade.
Ale skoro Rowling zaprzecza to przecież w zamku na pewno jest jakiś przedmiot należący do Gryffindora lub Ravenclaw np. Talerz z krukiem Ravenclaw lub Myślodsiewnia Gryffindora. Voldemort miał siedem lat aby przeszukać szkołę i coś około dziesięciu lat nikt go nie widział więc mógł podróżować po świecie.
Luna Lovegood
01.02.2006 19:54
QUOTE(Zeti @ 01.02.2006 15:32)
Harry w HPiKT jest sam w gabinecie dyrektora i zakłada Tiarę, więc Riddle też mógł zdobyć. A zabiłby kogoś podczas wycieczki do Hogsmeade.
Ale to chyba raczej wygląd tak , że zabijasz i odrazu rozczepiasz swoją dusze, a nie kiedy chcesz i w jakim miejscu.
Goomisia
01.02.2006 21:15
moim zdaniem Horkruksa tworzy sie świadomie w zaplanowanym przedmiocie. on kolekcjonowal rzeczy wielkich magow. moim zdaniem zrobil z nich Horkruksy bo takie pamiatki beda ochraniane, ludzie o nie zadbaja.
QUOTE(Goomisia @ 01.02.2006 21:15)
moim zdaniem Horkruksa tworzy sie świadomie w zaplanowanym przedmiocie. on kolekcjonowal rzeczy wielkich magow. moim zdaniem zrobil z nich Horkruksy bo takie pamiatki beda ochraniane, ludzie o nie zadbaja.
No i chciał przez to pokazać, że jest kimś wiele znaczącym...
Ryzykownie jest ukryć swoją duszę w czymś żywym, ale dobre byłoby umieścić horcruxa w czymś co nie może umrzeć lub czymś co już umarło i nie może zrobić tego ponownie czyli w duchu (odcisku duszy która opuściła ciało) więc tym czymś od Gryffindora i Ravenclaw mogą być duchy tych domów (Prawie Bezgłowy Nick i Szara Dama)
Zeti - ty to masz łeb... (głowę, jeśli ci "łeb" nie odpowiada

) Ja na cośtakiego nie wpadłam.
Zastanawia mnie za to dlaczego wszyscy myślą, że jest 7 horkruksów... To, że Tom powiedział, że to potężna cyfra (czy jakoś tak) nie oznacza, że podzielił na tyle części swoją duszę... Może nie zdążył, a moze podzielił na więcej?
Poomyluna
02.02.2006 16:41
Ciekawa teoria z duchami. Jeśli chodzi o to czyj to był przedmiot stawiałabym, że Ravenclaw. I że są cztery po nich pozostałości (czarka, medalion, miecz i coś Ravenclaw). Miecz "odnalazł" się już długo po zamknięciu duszy Voldemorta. Może ot był jeden z powodów chęci pracowania Voldemorta w Hogwarcie? Odnalezienie przedmiotu Gryffindora i zrobienie z niego Horcuxa?
Luna Lovegood
02.02.2006 17:22
QUOTE(Poomyluna @ 02.02.2006 16:41)
Może ot był jeden z powodów chęci pracowania Voldemorta w Hogwarcie? Odnalezienie przedmiotu Gryffindora i zrobienie z niego Horcuxa?
Wydaje mi się, że włanie tak powiedział Dumb w IV tomie ( pod koniec)
A co do tych duchów... czy ja wiem?? Ciekawa teoria, ale raczej nie realna
Katarn90
02.02.2006 20:35
Voldi mi coraz bardziej przypomina Predatora, chodzi mi o kolekcjonowanie wartościowych rzeczy (dla predatora były to ludzkie czaszki).
A teoria z duchami jest nierealna, bo wiemy, że voldek musi umrzeć pod koniec VII tomu.
harolcia
02.02.2006 20:36
Może to jest zbyt wydumana teoria, ale jeżeli Voldek zbierał rzeczy tylko wieklich magów, to może zadrał coś od Dumbla. W sumie tylko jego się bał i oni byli parą największysz czarowników na świecie. Tylko może trochę przesadziłam..
QUOTE(harolcia @ 02.02.2006 21:36)
Może to jest zbyt wydumana teoria, ale jeżeli Voldek zbierał rzeczy tylko wieklich magów, to może zadrał coś od Dumbla. W sumie tylko jego się bał i oni byli parą największysz czarowników na świecie. Tylko może trochę przesadziłam..

O... Przyznam szczerze, że to MOGŁABY BYĆ ciekawa teoria...
Jednak jedna rzecz niepasuje... To nie mogłabyć jakaś nic nie znacząca rzeczy typu skarpetka Dumbledora... To musiałoby być coś wielkiego. Np. jego różdżka, czy jakiś coś innego... A przecież Dumbledore zauważyłby jakby mu to zniknęło z przed nosa. I tak samo jakby ten już zaczarowany przedmiot na horkruksa stałby mu przed nosem... Więc raczej rzecz należąca do Dumbla odpada.
Luna Lovegood
03.02.2006 20:31
Wątpie, Dumb był dobrym czarodziejem więc by się domyślił. (chyba) A jeżeli już to napewno Czarny Pan by nie oddał tej rzeczy Dumbowi
A właśnie! Może Voldi stworzył horkruksa z jakiejś rzeczy należącej do Dumbledore'a, a potem ją oddał? Nikt nic nie wie, rzecz jest chroniona...Z tego co wiem Dumbledore miał w gabinecie miecz Gryffindora. To by pasowało, w końcu Vold szukał rzeczy należących do załorzycieli Hogwartu.
Dumbel mówi że miecz był całkowicie bezpieczny, a Rowling chyba też zaprxecza
Ja tam Rowling nie wierzę, ona zawsze coś kręci;). Ale to dobrze, bo mamy dzięki temu element zaskoczenia.